Prevencia rakoviny: Sú CT vyšetrenia efektívne?
Prosim nesmejte sa mi😃 uz dlho dumam, ako zachytiť nádor v začiatkoch. Rtg pľúc, sono prsníkov, mri mozgu, cytológia krčka maternice, rektoskopia pripadne preventívna kolonoskopia ok. Ale co pankreas? Je take vyšetrenie podobne ako gastro ale pozerajú tam pankreas lebo zobrazovacie vyšetrenie ct mri zachytia az v druhom štádiu myslím. Dr mi povedal, ze onkomarkery su nepresne, môžu a nemusia ukazat nádor.
Tak co raz za dva roky si zaplatit celotelove CT a byt označený za hypochondra? Ja viem, ze nezabránim niektorým veciam. No keby mam byt chorá chcem to vediet čím skor. Hej niekedy uz mam pocit, ze som paranoidna 😃 zomrela mi velmi blizka mladá osoba na nádor (posledne štádium), ktorý nemala preco mat a keby si robil všeobecný svoju robotu mohla zit. Takze odvtedy mi to vŕta v hlave. Na preventivke mi vyšla anémia a moj doktor iba v telefone ze výsledky mate v poriadku. 🤷🏼♀️ no neviem co myslite?
@stellarstar ta blízka osoba co zomrela chodila kazdy druhý rok na preventivku a jedine co mala bola ľahká anemia. A nádor mala vyše 10 rokov. S inými ťažkosťami ju odbili. Nemala ani 45 ked zomrela.
@anonym_autor ja som citala jednu veticku, zo zahranicia, ze anemia, znamena rakovinu az kym sa nevyvrati, ze to tak nie je. A tym by sa mali riadit aj lekari u nas, vyvratit tieto diagnozy riadnymi vystreniami a az potom odporucit "dajte si zelezo a dobre bude".
Skriningy.. su len take dobre, ako dobri su lekari. Na tom po xy rokoch behania po lekaroch trvam. Sono, CT, MRI.. vsetko je to fajn, ak popis robi niekto stylom ctrl+c/ctrl+v... co u nas je bezne.
@anonym_autor ak si anemicka, mozno mas v tele parazita. 🙂
@stellarstar ta blízka osoba co zomrela chodila kazdy druhý rok na preventivku a jedine co mala bola ľahká anemia. A nádor mala vyše 10 rokov. S inými ťažkosťami ju odbili. Nemala ani 45 ked zomrela.
@anonym_autor nador pankreasu urcite nemala 10 rokov. aku chorobu mala?
@anonym_autor ze mi nedávno zomrel velmi blízky človek? Ak byn to bola tvoja rodina, urcite by som sa trocha bala. Geneticka mutacia BRCA genu - nech sa paci, chod si zaplatit geneticke testy.
Ak nemas ziadne priznaky, a len strach, hrad si vsetko sama.
Chapem, ze prave pankreas je najhorsi, ludia pridu, az ked zomieraju vacsinou, je uz neskoro.
Ale kebyze nas maju kazdeho CT eckovat alebo posielat ja Sondu do pankreasu, skolabuje nase zdravotnictvo...Lekari opravnene beru krv, sono brucha. Ale ano, mas mat nejake bolesti napriklad. To ze ty si tvoris v hlave strach, je smer na psychiatra.
Ano viem, o com pisem ! ale mne opravnene tlaci strach do zil, kedze zial mame / sme mali umrtie na toto ochorenie v rodine. Ja sa mam bat, nie ty, ktorej znama na to umrela a ty sa len bojis. Zajtra nechod na cestu, moze ta prejst auto.
@anonym_9aef40 je to rodina z druhého stupňa, nauč sa citat, mam anémiu a vyssie crp bez príčiny a ďalšie zle výsledky krvi a keďže ma posielaš na psychiatriu tak ti viac uz odpovedať nebudem 🙂 a ty ani nedychaj mozes sa zadusiť
@anonym_autor ja som citala jednu veticku, zo zahranicia, ze anemia, znamena rakovinu az kym sa nevyvrati, ze to tak nie je. A tym by sa mali riadit aj lekari u nas, vyvratit tieto diagnozy riadnymi vystreniami a az potom odporucit "dajte si zelezo a dobre bude".
Skriningy.. su len take dobre, ako dobri su lekari. Na tom po xy rokoch behania po lekaroch trvam. Sono, CT, MRI.. vsetko je to fajn, ak popis robi niekto stylom ctrl+c/ctrl+v... co u nas je bezne.
@anonym_e4ae20 no železo som si naordinovala sama, chystám sa k obvodnemu s výsledkami co som si dala robit ako samoplatca a snad zisti preco som anemicka
@anonym_9aef40 je to rodina z druhého stupňa, nauč sa citat, mam anémiu a vyssie crp bez príčiny a ďalšie zle výsledky krvi a keďže ma posielaš na psychiatriu tak ti viac uz odpovedať nebudem 🙂 a ty ani nedychaj mozes sa zadusiť
@anonym_autor nie je to priamy pribuzny. Ak nemas ine problemy v bruchu , tak lekar nevidi dovod na to ta posielat dalej. Ak lekar nevidi dovod, aby ta poslal dalej, si to cele hrat, sukromnych klinik mas viac nez dost. Chapem, ze sa hnevas co ti pisem, a viem o com pisem. Mam ti tu napisat ake vsetky priznaky mozes mat? Nic ti to nepomoze. Nech sa paci , aj CT aj testy si vies zaplatit z vrecka, ak lekar tvrdi, ze ti nic nie je.
@anonym_autor mas zle pecenove? mas vysoke ATS ALT ? mas vysoke amylazy a lipazy? hapruje ti cukor? zvysene crp moze mat rozne priciny, napr aj alergie. Mas bolesti brucha? Bolia ta krize? mas problemy s riedkou stolicou? chudnes bez priciny? Trpis nechutenstvom? To ze si anemicka, este nic velke nemusi znamenat, niekto zas ma viac zeleza, hereditarna hemachromatoza, tam je riziko rakoviny pecene napr. To je problem.
@anonym_autor a kludne chod kazde dva roky na CT ale vies o tom, ze to tiez je ziarenie a ze kontrastna latka nie je nutela?
@anonym_autor aby si si tým častým ozarovanim tu rakovinu práveže nespôsobila
@anonym_autor aby si si tým častým ozarovanim tu rakovinu práveže nespôsobila
@anonym_ee40e0 nechodím na žiadne ctcka. Teraz po sebe citam úvodný príspevok, lebo tu zo mna robite hysterku a posielate na psychiatriu ze som sa asi zle vyjadrila. Tak objasnim, ze “ Rtg pľúc, sono prsníkov, mri mozgu, cytológia krčka maternice, rektoskopia pripadne preventívna kolonoskopia ok” toto som nemyslela tak, ze to absolvujem ale ze to su dostupné vyšetrenia na odhalenie rakoviny ci cielene alebo náhodne. A zaujímalo ma ako v prípade pankreasu. Ospravedlňujem sa, ak som sa zle vyjadrila. Nie som posahana, chodim raz za dva roky na preventivku. Cely príspevok je ZO ZVEDAVOSTI. Ano mam zdravotne problémy a hnevá ma, ze si musim platit sama testy, ktoré ma robit obvodný ale nechce sa mi u neho obhajovať a vysvetľovať tak ako tu.
Takze všetkým zúčastneným dakujem za prínosné info a pri pochybnostiach a ťažkostiach sa budem informovat u lekára 🙂 pekny vecer prajem
@anonym_ee40e0 nechodím na žiadne ctcka. Teraz po sebe citam úvodný príspevok, lebo tu zo mna robite hysterku a posielate na psychiatriu ze som sa asi zle vyjadrila. Tak objasnim, ze “ Rtg pľúc, sono prsníkov, mri mozgu, cytológia krčka maternice, rektoskopia pripadne preventívna kolonoskopia ok” toto som nemyslela tak, ze to absolvujem ale ze to su dostupné vyšetrenia na odhalenie rakoviny ci cielene alebo náhodne. A zaujímalo ma ako v prípade pankreasu. Ospravedlňujem sa, ak som sa zle vyjadrila. Nie som posahana, chodim raz za dva roky na preventivku. Cely príspevok je ZO ZVEDAVOSTI. Ano mam zdravotne problémy a hnevá ma, ze si musim platit sama testy, ktoré ma robit obvodný ale nechce sa mi u neho obhajovať a vysvetľovať tak ako tu.
Takze všetkým zúčastneným dakujem za prínosné info a pri pochybnostiach a ťažkostiach sa budem informovat u lekára 🙂 pekny vecer prajem
@anonym_autor ja som ti nenapísala že si posahana ani že máš ísť na psychiatriu 🙂
@anonym_autor ja som ti nenapísala že si posahana ani že máš ísť na psychiatriu 🙂
@anonym_ee40e0 ano viem ale musela som to uz objasniť a vyšlo to na tvoju odpoved prepac
@anonym_9aef40 dakujem. Držím palce
@anonym_9aef40 dakujem. Držím palce
@anonym_autor aj ja tebe, vsetkym.
@anonym_ee40e0 ano viem ale musela som to uz objasniť a vyšlo to na tvoju odpoved prepac
@anonym_autor ten psychiater by mal byť voľbou č. 1 v tvojom prípade, bez urážky prosím.
@negymama tak moja svokra sa stravovala zdravo, nepila, nefajčila, chodila plávať aj walking s tými palicami, mala dobré výsledky nemala ziadne dg a zobrala ju rakovina.
@stellarstar však nehovorím, že je to 100 percent istota. Zdravý živ. Štýl je štatistický preukázany na znížení e rizika rakoviny. Nik nevravi ze je to záruka zdravia. Bohužiaľ niekto ochorie a nevieme prečo, aj keď žil zdravo
@stellarstar však nehovorím, že je to 100 percent istota. Zdravý živ. Štýl je štatistický preukázany na znížení e rizika rakoviny. Nik nevravi ze je to záruka zdravia. Bohužiaľ niekto ochorie a nevieme prečo, aj keď žil zdravo
@negymama vo vela pripadoch sa jedna o nahodne mutacie. Samozrejme, ze genetika robi svoje. Mnohe studia potvrdzuju, ze DNA v bunke nie je staticka, ze sa v jadre pohybuje, staci mozno, ze sa niekde inac zamota...ten system mutacii nie je uplne az taky jasny, ako nas to ucili. Preto mozu ochoriet aj ludia, co ziju zdravo :( a preto nemusi ochoriet clovek, co pije a fajci . Nebezpecny je stres a nahoda.
@anonym_766392 ja mam anémiu, ktorú nemam preco mat, jedine ze by mi krvácalo v tele nieco, kde sa to železo stráca. Cyklus nemam lebo kojim. Vies ono sa povie, ze zbytocne stresujem. Ale ja nad všetkým rozmyslam az prilis nie len o zdraví. Ale iba v hlave nezaťažujem nikoho teda okrem vas teraz.
@anonym_autor zaťažuješ svojim analyzovanim seba, už aj to je dosť. Anemiu nemáš z čoho mať? Už si aspoň pozri na internete z čoho všetkého a čo je príčinou. Rakovina je zlá a ťažká, ale určite netreba aby nás ovládla, bez dôvodu.
Sú myslíš, že keď budeš chodiť stále pod CT že to je zdravé?
Už keď sme pri tých štatistikách, mamina bola v apríli na vyšetrení, nemala žiadny nález. Bum, prišiel júl nahmatala si hrčku a už to išlo. A nie žiadny lekár nič nezanedbal. Tak čo teraz, budeš si platiť CT, MR, každý polrok?
@negymama vo vela pripadoch sa jedna o nahodne mutacie. Samozrejme, ze genetika robi svoje. Mnohe studia potvrdzuju, ze DNA v bunke nie je staticka, ze sa v jadre pohybuje, staci mozno, ze sa niekde inac zamota...ten system mutacii nie je uplne az taky jasny, ako nas to ucili. Preto mozu ochoriet aj ludia, co ziju zdravo :( a preto nemusi ochoriet clovek, co pije a fajci . Nebezpecny je stres a nahoda.
@anonym_9aef40 ano, vraj sa rakovinove bunky tvoria kazdemu cloveku prakticky kazdy den. Ide o to, ako je organizmus schopny ich zvladat.
Ja tiez poznam ludi co nedostali rakovinu a ich zivotny styl je katastrofalny, jedneho stareho pana som poznala...93 rocny zomrel v doslova dobrej kondicii dusevnej i fyzickej na starobu... a od mladosti fajcil, vela pil alkohol. robil v uholnej bani, takze pluca zatazene, bol aj nervak, takze o dusevnej pohode sa neda hovorit, no sport - nikdy, ked neratam na bicykli do krcmy. Jedol klasicku slovensku stravu , ako chlapi na dedine...udeniny, udeniny, maso s masom, mastne, vyprazane k tomu biely chlieb, zelenina tak maximalne cibula k slanine. a nic, ziadna rakovina,
No ale aj tak si myslim, ze zdravy ziv. styl je dobre mat a riadit sa nim, a je lepsie ho dodrziavat este kym sme ako tak zdravi, nez potom banovat. A to nielen z dovodu prevencie rakoviny.
Zda sa mi to i tak lepsi sposob, ako stresovat sa a uhanat nejake invazivne vysetrenia s ozarovanim, s myslienkou ze co ak uz mam niekde nador. a to nie som proti preventivkam, aj dokladnejsim. ci si jednotlive vysetrenia doplatit, ak ma clovek rodinnu anamnezu na konkretny druh rakoviny.
Napr. svokor ma problem s pankreasom, svokra diverkulitidu, mojmu synovi ako 8,5 rocnemu zistili zac. stadium zaludocnych vredov...preto napr. dbam aby mal zdravu stravu s dostatkom vitaminov vlakniny a bielkovin a aby nejedol casto fast food, sprac. jedla, nadmerne mnozstvo sladkosti, nejedol v chvate a strese, nepravidelne atd. Proste vidim ,ze z nejakej strany rodiny ma genetiku ku traviacim problemom, tak si to treba strazit.
Teta, pozorovana kvôli cyste, na vaječníku, všetko kontrolované a bum zrazu rakovina 4.stupna. Akoby z večera do rana. Takže neviem čo povedať k preventívnym vyšetreniam
Teta, pozorovana kvôli cyste, na vaječníku, všetko kontrolované a bum zrazu rakovina 4.stupna. Akoby z večera do rana. Takže neviem čo povedať k preventívnym vyšetreniam
@mooonika1975 ale ono sa neda kontrolovat kazdy mesiac. Rakovina? ta utoci zo dna na den. v podstate neexistuje ziadna 100% prevencia. To by sa museli ludia kazdy mesiac kontrolovat na vysetreniach. Co mna zaraza je fakt, ze Rakovin pribuda a zdravotne poistovne zhodnotili, ze nam staci zobrat krv raz za dva roky napriklad.
Alebo ludia pridu s tym, ze uz maju klinicky prejav, ochorenie, tak zoberu krv. Alle to nie je prevencia, to uz je riesenie problemu, kedy ma choroba uz prejav.
@mooonika1975 rak.vajecnika je zradna v včasnom odhalovani, podobne ako rak.pankreasu . Je to smutné, no nic s tym človek nespraví , su aj take rakoviny.
@anonym_autor podobne problemy ma moja kamoška a zistili jej gastritidu a neviem este ake chuťovky co sa žalúdka týka, ale nie rakovinu. Mojej svokre vyšla anémia, veľmi málo železa a tiez jej vraveli, ze to vyzera , ze niekde vnútri nieco krvaca , ale ona uz ma svoj vek a nechcela behať po doktoroch, tak brala len železo par mesiacov a uz to ma v norme, v rodine maju rakovinu hrubého creva ,tak som myslela, ze ci nema aj ona, ale vyzera to tak, ze nema, ked sa vsetko upravilo.
Zase keby bol zdrave stravovanie, nepitie nefajcenie atd. uplne irelevantne ku riziku vzniku rakoviny. tak by neexistovali statisticke dokazy o vyssomvyskyte trebars rakoviny hr. creva u narodov, ktore pojedaju kvanta udenin, mastneho a biele skroby...napr. madari, slovaci , cesi atd.
alebo by neexistovali statistiky o zvysenom vyskyte rak. pluc u fajciarov, alebo rakoviny ust, hrtana u fajciarov ...atd.
Zase keby bol zdrave stravovanie, nepitie nefajcenie atd. uplne irelevantne ku riziku vzniku rakoviny. tak by neexistovali statisticke dokazy o vyssomvyskyte trebars rakoviny hr. creva u narodov, ktore pojedaju kvanta udenin, mastneho a biele skroby...napr. madari, slovaci , cesi atd.
alebo by neexistovali statistiky o zvysenom vyskyte rak. pluc u fajciarov, alebo rakoviny ust, hrtana u fajciarov ...atd.
@negymama nie je irelevantne, ale ludovo povedane, clovek menej vystavuje telo mutagennym cinidlam. Zial rakovina je vec nahody, poznam mnohych co zdravo zili a prislo to. Ale- to neznamena, ze mame vsetci pit a fajcit. chapes ma ze?
@negymama neviem ci citas clanky, narasta pocet rakovin pluc u nefajciarov, vedci krutia hlavami...
@anonym_766392 ja mam anémiu, ktorú nemam preco mat, jedine ze by mi krvácalo v tele nieco, kde sa to železo stráca. Cyklus nemam lebo kojim. Vies ono sa povie, ze zbytocne stresujem. Ale ja nad všetkým rozmyslam az prilis nie len o zdraví. Ale iba v hlave nezaťažujem nikoho teda okrem vas teraz.
@anonym_autor anemiu nemas preco mat? a mas ake hodnoty? anemia sposobena krvacanim z traviaceho traktu je ovela menej pravdepodobnejsia ako nedostatok zeleza, kvoli MS, strave, celiakii atd atd... statisticky je to velmi malo pravdepodobne...
@negymama nie je irelevantne, ale ludovo povedane, clovek menej vystavuje telo mutagennym cinidlam. Zial rakovina je vec nahody, poznam mnohych co zdravo zili a prislo to. Ale- to neznamena, ze mame vsetci pit a fajcit. chapes ma ze?
@anonym_9aef40 ano presne tak to myslim, ze nevieme sa mutaciam vyhnut, ale mozme robit aspon to malo na znizenie rizika z dovodu zleho ziv. stylu.
presne ako v tej pripoviedke...ze sa mame snazit zmenit co sa da, prijat co sa zmenit neda...a mudro rozoznat, ktore je ktore.

@anonym_070aee naozaj sa smejes na tom, ze mi nedávno zomrel velmi blízky človek na typ rakoviny, ktorý štatisticky nemal mat vo svojom veku a so svojou životosprávou a normalny lekár by ju odhalil v max druhom štádiu? Som velmi rada, ze ta to pobavilo. Si úbohá. Prajem ti, nech si to nikdy nevyskúšaš na vlastnej koži.
@anonym_autor ze mi nedávno zomrel velmi blízky človek? Ak byn to bola tvoja rodina, urcite by som sa trocha bala. Geneticka mutacia BRCA genu - nech sa paci, chod si zaplatit geneticke testy.
Ak nemas ziadne priznaky, a len strach, hrad si vsetko sama.
Chapem, ze prave pankreas je najhorsi, ludia pridu, az ked zomieraju vacsinou, je uz neskoro.
Ale kebyze nas maju kazdeho CT eckovat alebo posielat ja Sondu do pankreasu, skolabuje nase zdravotnictvo...Lekari opravnene beru krv, sono brucha. Ale ano, mas mat nejake bolesti napriklad. To ze ty si tvoris v hlave strach, je smer na psychiatra.
Ano viem, o com pisem ! ale mne opravnene tlaci strach do zil, kedze zial mame / sme mali umrtie na toto ochorenie v rodine. Ja sa mam bat, nie ty, ktorej znama na to umrela a ty sa len bojis. Zajtra nechod na cestu, moze ta prejst auto.