Preventívne odstránenie maternice: Skúsenosti a rady
Podstúpili ste alebo ste sa stretli s preventívnym odstránením maternice? Uznajú mi ho, keď mám v blízkej rodine viacero druhov rakovín, okrem nádorov v maternici aj inde? Nemám žiadne nádor indikovaný, no väčšinu mesiaca musím nosiť vložku, aj mimo menštruácie, pred menštruáciou špinenie, po menštruácii špinenie, počas ovulácie špinenie a aj silné krvácanie. Navštevujem gynekologičku veľmi často, no ešte som sa s ňou na túto tému - preventívne odstránenie maternice nebavila. Stále hľadá príčinu toho krvácania počas ovulácie, žiadnu nenachádza. Vraj je všetko v poriadku. Pri najbližšej návšteve s ňou preberiem to odstránenie, dovtedy by ma zaujímal názor tých, ktoré ho podstúpili, alebo sa s ním stretli. Ďakujem.
@anonym_2b2f73 1%-3% boli, čo ani cviky nepomohli, inak je to číslo 5-10% som čítala. Ale ja s tebou súhlasím, tak sa inak nedá, tak sa nedá. Je to vyber ako vždy medzi rizikami, menším a väčším zlom. Zas také nič to nie je a keď sa to dá vyriešiť inak. radšej skúsiť menej invazivnu metódu. Keď nie, tak smelo do toho, je naozaj dosť žien, ktoré ju uz nemajú. V podstate je to nejaký cca 8 cm sval
@loliki A pri probléme so slepým črevom alebo žlčníkom sa tieto orgány zase odstraňujú. Porovnávať 2 úplne iné veci nemá ani hlavu ani pätu a nemáš žiadnu pointu.
Čo ťa na tom tak prevelice sere, že nejaká cudzia žena sa chce zbaviť maternice, s ktorou má problémy? Maternica nemá hormonálnu funkciu a na menopauzu to nemá vplyv. Jediný rozdiel bude v tom, že nebude krvácať, neotehotnie a bude mať nejakú jazvu na bruchu.
Bežne ťa trápia orgány cudzích ľudí? Ja nemám žlčák a mandle. Budeš schopná zaspať s touto informáciou?
@anonym_2b2f73 Použijem tvoj slovník, aby si mi rozumela. Sere ma to, že sa dá problém riešiť aj ináč, neinvazívne. Mala som to podobne, preto autorke radím zo svojej skúsenosti. Má smolu na lekára. Ale "premúdre" radia hneď rezať, vybrať, odstrániť. Tiež im môže byť jedno, čo nejaká cudzia žena rieši, potrebujú vyjadriť svoj názor, tak sa vyjadria. Ale keď niekto iný vyjadrí tiež svoj názor, tak sa do nej pustia. Keď ti praskne zapálené slepé črevo, tak máš väčší problém.
@anonym_2b2f73 Použijem tvoj slovník, aby si mi rozumela. Sere ma to, že sa dá problém riešiť aj ináč, neinvazívne. Mala som to podobne, preto autorke radím zo svojej skúsenosti. Má smolu na lekára. Ale "premúdre" radia hneď rezať, vybrať, odstrániť. Tiež im môže byť jedno, čo nejaká cudzia žena rieši, potrebujú vyjadriť svoj názor, tak sa vyjadria. Ale keď niekto iný vyjadrí tiež svoj názor, tak sa do nej pustia. Keď ti praskne zapálené slepé črevo, tak máš väčší problém.
@loliki Až na to že toto nie je o radení. Autorka viac menej vie čo chce a pýta sa na skúsenosti. Nikto nikomu neradí a ani nikdy neradil len tak vyrezanie nejakej časti tela. Autorka má asi lepší prehľad o svojom zdravotnom stave a keď ju to dohnalo k takémuto riešeniu, tak to budem rešpektovať.
Hovoríš že to má riešenie a poradila si jej čo? Aby si spievala? A pila čaj? Lebo si -myslíš- že vieš čo jej je? Si excelentná lekárka, keď vieš takto diagnostikovať.
Tvoje "rady" sú absolútne neúctivé voči človeku, ktorý rieši zdravotný problém.
@loliki Až na to že toto nie je o radení. Autorka viac menej vie čo chce a pýta sa na skúsenosti. Nikto nikomu neradí a ani nikdy neradil len tak vyrezanie nejakej časti tela. Autorka má asi lepší prehľad o svojom zdravotnom stave a keď ju to dohnalo k takémuto riešeniu, tak to budem rešpektovať.
Hovoríš že to má riešenie a poradila si jej čo? Aby si spievala? A pila čaj? Lebo si -myslíš- že vieš čo jej je? Si excelentná lekárka, keď vieš takto diagnostikovať.
Tvoje "rady" sú absolútne neúctivé voči človeku, ktorý rieši zdravotný problém.
@anonym_2b2f73 Nudíš sa, nemáš sa s kým baviť?? Autorka nevie, čo by jej pomohlo a hľadá riešenie pre svoj zdravotný stav. Čítaj najprv s porozumením a diskutuj s autorkou témy.
Ďakujem všetkým za vyjadrenie názorov, skúseností a rád, všetky si vážim a nad všetkými sa zamýšľam. Už riešim konzultáciu u iného lekára, ak to bude niektorú z vás zaujímať, tak rada sa podelím o info, ako sa to u mňa bude nakoniec riešiť. Ešte raz vďaka všetkým. Mier.

@anonym_2b2f73 maternica je o dosť väčšia než mandle či žlčník, opierajú sa tam v brušnej dutine tie orgány o seba. V nejakých 1-3% kvôli tomu vybratie môže nastať prolaps potrebný operáciu. Špeciálne v prípadoch žien ktoré mali viac deti, ako autorka. Takže úplne ako mandle to zas nie je (a jasne, že ani ako mozog)
@anonym_3cf921 1-3% je žalostne málo. Tiež stačí jedno vygooglenie a človek zistí že cviky panvového dna to riziko drasticky zmierňuje a že niekedy sa priamo pri vyberaní upevní panvová opora - nejaká sieťka alebo stehy. A tiež nie je "o dosť väčšia", je veľká ako malá hruška alebo citrón. Zas nejaká extra diera po nej neostane. Nonstop krvácanie asi tiež nie je lahoda... preboha, veď si to nechce odstrániť len tak, lebo nevie čo od dobroty.
A to porovnávanie so žlčníkom iba poukazovalo na hlúposť argumentu s vyoperovaným mozgom a žalúdkom.... aj keď teda sú aj dôvody keď sa odstráni časť mozgu, alebo aj celý žalúdok. Ak to nefunguje a robí to zlobu a pacienta odstránenie nezabije, tak sa orgány bežne vyrezávajú. Ak žena už deti nechce, tak zrovna tá maternica je asi najmenšie zlo.
Kamarátkina matka a moja kolegyňa nemajú maternicu už nejakú tú dekádu a síce sa moc nerýpem ich zdravotnom stave, ani jedna nespomínala, že by im nejako chýbala.