icon

Preventívne odstránenie maternice: Skúsenosti a rady

Včera o 14:25

Podstúpili ste alebo ste sa stretli s preventívnym odstránením maternice? Uznajú mi ho, keď mám v blízkej rodine viacero druhov rakovín, okrem nádorov v maternici aj inde? Nemám žiadne nádor indikovaný, no väčšinu mesiaca musím nosiť vložku, aj mimo menštruácie, pred menštruáciou špinenie, po menštruácii špinenie, počas ovulácie špinenie a aj silné krvácanie. Navštevujem gynekologičku veľmi často, no ešte som sa s ňou na túto tému - preventívne odstránenie maternice nebavila. Stále hľadá príčinu toho krvácania počas ovulácie, žiadnu nenachádza. Vraj je všetko v poriadku. Pri najbližšej návšteve s ňou preberiem to odstránenie, dovtedy by ma zaujímal názor tých, ktoré ho podstúpili, alebo sa s ním stretli. Ďakujem.

anonym_0ebb81
Včera o 14:41

@anonym_autor dlhodobe krvacanie bez priciny je dovodom na hysterektomiu... odporucila by som ti spravit si ale aj geneticke testy- linchov syndrom a dat si vybrat aj krcok a vajecniky ak by sa ti nejaka mutacia potvrdila... bez toho to nebude az take jednoduche... preventivne bez nasledku ti to spravit mozno nebudu chciet...

anonym_20d77e
Včera o 14:46

Zalezi aj od veku.

anonym_9ef911
Včera o 17:27

Nehovor u gynekológa, že to chceš kvôli prevencii rakoviny. Povedz, že kvôli problémom s neustálym silným krvácaním a mali by ti to uznať. Ja som si vo veku 54 rokov dala vyoperovať maternicu, lebo som ešte stále mala menštruáciu, podľa názoru 2 gynekológov prechod v nedohľadne /podľa stavu vaječníkov/. Už som toho mala jednoducho plné zuby. Ľutujem len jedno - že som si to nedala urobiť o 15 rokov skôr.

anonym_08b1fe
Včera o 18:29

Aj ja by som odporučila genetické testy keď máte v blízkej rodine rakovinu. No len či ti tvoja lekárka bude ochotná dať výmenný lístok. Alebo si to zaplatiť no to bude asi riadna suma... Ak sa na genetike potvrdia mutácie potom sa už indikuje preventívne odstránenie vajcovodov, vaječníkov a maternice

pr85
Včera o 19:21

@anonym_autor A máš už deti? Lebo ak nie, tak si nemyslím, že ti to nejaký gynekológ len tak bezdovodne spraví.

vler
Včera o 19:33
@pr85

@anonym_autor A máš už deti? Lebo ak nie, tak si nemyslím, že ti to nejaký gynekológ len tak bezdovodne spraví.

@pr85 ona dovod ma- krvacanie mimo menstruacie a aj rodinna anamneza.
Nebud taky upnuty na plodenie deti a ked uz so na zenskom fore tak sa radsej sustred na pozornejsie citanie prispevku

pr85
Včera o 19:45
@vler

@pr85 ona dovod ma- krvacanie mimo menstruacie a aj rodinna anamneza.
Nebud taky upnuty na plodenie deti a ked uz so na zenskom fore tak sa radsej sustred na pozornejsie citanie prispevku

Ja len konstatujem, ako k tomu väčšina gynekológov bude pristupovať.

anonym_9ef911
Včera o 21:25
@pr85

@pr85 Ako vieš, že chce deti? Nie každá žena chce deti.

loliki
Včera o 21:39

Za to, že máš v rodine viac druhov rakoviny si ty chceš dať odstrániť maternicu? A čo ešte? pečeň, žalúdok, mozog, aby náhodou tam niečo nezačalo rásť? Podľa mňa je to nesprávne. Spievaj si: Každá bunka v tele mém je naplnená láskou, každá bunka v tele mém svetlom a láskou je. 🙂

pr85
Dnes o 06:05
@loliki

Za to, že máš v rodine viac druhov rakoviny si ty chceš dať odstrániť maternicu? A čo ešte? pečeň, žalúdok, mozog, aby náhodou tam niečo nezačalo rásť? Podľa mňa je to nesprávne. Spievaj si: Každá bunka v tele mém je naplnená láskou, každá bunka v tele mém svetlom a láskou je. 🙂

@loliki Presne tak. Ak by som si mal dať odstrániť každú časť tela, kde mám rodinnú anamnézu, tak by som si musel dať odrezať prsníky, odstrániť mozog a prostatu. Sama vidíš, že je to nereálne. Úplne podporujem preventívne vyšetrenia a sám na ne chodím. Ale dať si niečo "preventívne" odrezať, tak to nie.

autor
Dnes o 07:54
@anonym_0ebb81

@anonym_autor dlhodobe krvacanie bez priciny je dovodom na hysterektomiu... odporucila by som ti spravit si ale aj geneticke testy- linchov syndrom a dat si vybrat aj krcok a vajecniky ak by sa ti nejaka mutacia potvrdila... bez toho to nebude az take jednoduche... preventivne bez nasledku ti to spravit mozno nebudu chciet...

@anonym_0ebb81 genetické testy som podstúpila, s negatívnym výsledkom, keď som sa očividne potešila pred doktorom ten mi s úsmevom oznámil, že ma testovali len na ten typ rakoviny, ktorý má moja mama, ale že môžem mať desiatky iných druhov rakoviny. Mama mala rakovinu krčka maternice, teraz už zmetastázovanú do brušnej dutiny, napriek včasnému vybratiu všetkého pohlavného ústrojenstva, preventívne odobraté prsníky má. Sestra má rakovinu hrubého čreva, odobratý konečník, nastálo vývod, teraz odobraté prsníky, keďže nádor mala aj v jenom prsníku, teraz po novom má nález už aj v kostiach. Starý otec z maminej strany mal rakovinu pľúc, stará mama rakovinu kože. Môj otec má rovnako príznaky rakoviny hrubého čreva, ako mala sestra. Mame začínali problémy rovnako ako mne, aj cca v rovnakom veku, tiež mala zo začiatku všetky výsledky dobré, až po rokoch sa z jednej preventívnej prehliadky na druhú objavil 20 cm nádor.

autor
Dnes o 07:55
@anonym_20d77e

Zalezi aj od veku.

@anonym_20d77e mám 37 rokov.

autor
Dnes o 07:56
@pr85

@pr85 mám 3 deti, ďalšie neplánujeme

maryetta
Dnes o 08:03

Ak mas v rodine v priamej linii tak by to hadam nemusel byt problem.
Ja mam nalez v prsniku. Nasli mi ho pred 3 rokmi. Ked som ziadala teraz po dvoch rokoch sono dr povedal ze nie je dovod. Nuz ked sa nieco za tie roky zmenilo tak...
to ze babka a dedo mali rakovinu -nie po zenskej stranke... nie som dovod na obycajne sono...
vsade sa hovori o prevencii... a tuto co bolo-aj ked moj gyn sam hovoril ze je malo zien ktore idu na preventivku pravidelne... a aj tie co chodia tak musia mat anamnezu..... nooo dakujem ☹ ako keby to napr u mna bez anamezy prepuknut nemohlo (bodaj by to bolo pravidlo).

autor
Dnes o 08:40
@loliki

@loliki nie iba kvôli tomu, ale skôr kvôli neustálemu špineniu a nárazovému krvácaniu úplne mimo menštruácie. Nie je to nič príjemné, to ťa môžem ubezpečiť. Ty nosíš do mesiaca vložku/tampón koľko dní? Ďalšia vec že napriek tomu, že mám všetky výsledky zatiaľ v poriadku, mi to nepríde normálne, a tá podobnosť s maminými problémami na začiatku mi tiež na kľude nepridáva.

xsuzannex
Dnes o 11:08
@anonym_autor

@loliki nie iba kvôli tomu, ale skôr kvôli neustálemu špineniu a nárazovému krvácaniu úplne mimo menštruácie. Nie je to nič príjemné, to ťa môžem ubezpečiť. Ty nosíš do mesiaca vložku/tampón koľko dní? Ďalšia vec že napriek tomu, že mám všetky výsledky zatiaľ v poriadku, mi to nepríde normálne, a tá podobnosť s maminými problémami na začiatku mi tiež na kľude nepridáva.

@anonym_autor endorinologicke vysetrenie si absolvovala? Ako si na tom s hladinami hormonov. A co sa tyka spinenia pocas ovulacie.. nejake percento zien ho ma a je to to ok,len teda otravne..

anonym_20d77e
Dnes o 11:11
@anonym_autor

@anonym_20d77e mám 37 rokov.

@anonym_autor ja si myslim, ze ti skor navrhne hormonalne teliesko. Odstranenie maternice v este produktivnom veku, ked nemas nador, povazujem za prilis invazivne riesenie, navyse, mespominas, ci si absolvovala nejaku lircbu ma tvoje problemy.

autor
Dnes o 13:09
@xsuzannex

@anonym_autor endorinologicke vysetrenie si absolvovala? Ako si na tom s hladinami hormonov. A co sa tyka spinenia pocas ovulacie.. nejake percento zien ho ma a je to to ok,len teda otravne..

@xsuzannex robili mi vyšetrenia z krvi aj z moču, hormóny som mala v norme. Špinenie počas ovulácie by mi nevadilo, ale ja mávam také stavy, že sa normálne postavím od stola (mám sedavú, kancelársku prácu) a zrazu zo mňa "rachne" niečo, utekám na WC a vložka plná, plnučká krvi, jedno biele miesto na nej nenájdeš. Takto presne to mávala aj mama zo začiatku, neskôr už musela vždy vyhľadať lekára, lebo krvácanie nie a nie zastaviť, museli jej vždy pichnúť injekciu na zastavenie krvácania.

autor
Dnes o 13:21
@anonym_20d77e

@anonym_autor ja si myslim, ze ti skor navrhne hormonalne teliesko. Odstranenie maternice v este produktivnom veku, ked nemas nador, povazujem za prilis invazivne riesenie, navyse, mespominas, ci si absolvovala nejaku lircbu ma tvoje problemy.

@anonym_20d77e hormonálne teliesko mi už pani doktorka spomínala, ale vraj zvyšuje tvorbu ovariálnych cýst a najmä pri stupni mojej skoliózy ho lekári neodporúčajú, lebo k častým vedľajším účinkom patrí zvýšená bolesť chrbtice a to by som už nedala. Čo sa týka liečby, užívala som dosť dlho Progestanelle, ktoré to medzicyklové krvácanie zmiernilo len na špinenie, no po vysadení lieku sa mi to vrátilo ešte silnejšie ako predtým.

lucia147852
Dnes o 13:30
@pr85

@pr85 ona dôvod ma a obrovský. Nonstop krváca. Myslis si, ze to je sranda? Že to je príjemne? Že neohrozuje jej zdravie. Jaj nevieš, lebo si chlap.
Autorka, určite by som do odstránenia išla. Keby treba aj zmením gynekológa, veď tak ako opisuješ sa nedá normálne žiť. Plus riziko do budúcna…

autor
Dnes o 13:51
@lucia147852

@pr85 ona dôvod ma a obrovský. Nonstop krváca. Myslis si, ze to je sranda? Že to je príjemne? Že neohrozuje jej zdravie. Jaj nevieš, lebo si chlap.
Autorka, určite by som do odstránenia išla. Keby treba aj zmením gynekológa, veď tak ako opisuješ sa nedá normálne žiť. Plus riziko do budúcna…

@lucia147852 ďakujem, na najbližšej návšteve lekárky sa budem informovať a keď sa nebude dať inak, navštívim aj iného gynekológa. A pripájam jedno veľké ĎAKUJEM. Lebo si všímam tu na koníku, že si už nevie žena ženu zastať, aj keď je jasné, že má problémy a ty si mi zasa troška poopravila názor, ešte raz vďaka❤