icon

Ranná bolesť päty: Ako zmierniť nepríjemné príznaky?

Dnes o 07:03

Ahojte,

už niekoľko týždňov ma trápi zvláštna bolesť päty. Najhoršie je to ráno po zobudení - prvé kroky sú dosť bolestivé, potom sa to počas dňa trochu rozchodí.

Stretol sa niekto s niečím podobným?
Nechce sa mi ísť s tým k doktorke, radšej by som skúsila niečo najskôr doma - čo by mohlo pomôcť, čo skúsiť? Cvičenie, vložky do topánok, skúsiť mastiť?

Ďakujem.

tanyan
Dnes o 07:09

Ľahšie by sa to riešilo, keby si vedela príčinu. 😉
Môžeš si to natierať (napríklad Ibalgin duo effect - od bolesti aj proti zápalu), do topánok si dať gélové podpätenky a veriť, že to pomôže.

anonym_310178
Dnes o 07:18

nepribrala si? ja som toto mala ked som pribrala 45kg, strasne ma boleli paty.. ked som ich schudla tak uz nic. Moja mama zas mala ostrohy.. kalcifikaty jej pomohli razove vlny

anonym_05933f
Dnes o 08:02

Plantárna fascitída je zápal pevného väziva (plantárnej fascie) na spodnej strane chodidla, ktoré spája pätu s prstami a tvorí klenbu. Prejavuje sa ostrou, bodavou bolesťou päty, ktorá je najhoršia ráno pri prvých krokoch alebo po dlhom sedení.PríčinyPreťaženie: Dlhé státie, beh alebo skákanie na tvrdom povrchu.Anatómia chodidla: Plochá noha alebo, naopak, príliš vysoká klenba.Obuv: Nosenie topánok s nedostatočnou oporou alebo vysokých podpätkov.Iné faktory: Nadváha alebo stuhnuté lýtkové svaly.Domáca prvá pomoc a liečbaChladenie: Priloženie ľadu alebo zmrazenej fľaše vody na pätu na 15–20 minút po námahe.Úľava od bolesti: Použitie gélov alebo mastí s protizápalovým účinkom (napr. Flector, Voltaren).Strečing a cvičenie: Naťahovanie lýtka a chodidla (napr. naťahovanie uterákom) pred ranným vstávaním z postele.Podpora klenby: Nosenie kvalitnej ortopedickej obuvi s odpruženou pätou. Vložky do topánok môžu výrazne pomôcť.Kedy navštíviť lekáraAk bolesť neustupuje po niekoľkých týždňoch domácej liečby, je nutné navštíviť ortopéda alebo fyzioterapeuta. Odborná liečba môže zahŕňať:Rázovú vlnu: Terapia stimulujúca prekrvenie a hojenie tkaniva.Fyzioterapiu: Cielené cvičenia na uvoľnenie fascie a posilnenie svalov chodidla.Tejpovanie: Spevnenie chodidla kineziologickými tejpami.Dlaha na noc: Naťahovanie chodidla počas spánku

sisska96
Dnes o 09:15

Je to tiež mám, len nechcem ísť lekárovi ani za svet 😂

anonym_b1ae6d
Dnes o 09:38

@anonym_autor achilovka ci patova ostroha, mam toto iste, uz roky, ale teda mega bolest asi do 2 hod od zobudenia, potom cez den sa to celkom da. zial ja mam aj vycnelok na nohe a ted apoviem ti ledva dojdem na wc, musim ist asi na oziar.

anonym_41f6cd
Dnes o 09:39

Ostroha.

anonym_b1ae6d
Dnes o 09:39
@anonym_310178

nepribrala si? ja som toto mala ked som pribrala 45kg, strasne ma boleli paty.. ked som ich schudla tak uz nic. Moja mama zas mala ostrohy.. kalcifikaty jej pomohli razove vlny

@anonym_310178 ostrohy su riadna svina, vracaju sa

anonym_a9d33b
Dnes o 09:49

@anonym_autor ja mam takéto bolesti a mam ostrohy. Išla by som lekárovi.

momalu
Dnes o 10:06

Mala som ostrohy,dr mi dal rehabilitácie.Vôbec nezaberali,tak ma poslal na ožiare.Potom prešlo,13 rokov mám pokoj.Ale asi pred 4rokmi na druhej nohe,to som išla na rázovú vlnu a spomenula som to lekárke.Hneď mi dala ožiare.Je pravda že raz začas to cítim,ale to je nič.Potom prejde.Počula som že je dobrý zábal z koreňa kostihoja na ľanové plátno,treba cez noc.Taktiež vraj pomáha klepať tĺčikom na mäso.Až by som ešte mala,určite vyskúšam aj tieto rady.Ja som mala strašné bolesti

frflos_nespokojny
Dnes o 10:28

prvotna navsteva lekara. lekar ta posle na snimok a tam zisti tvoj stav az potom mozno razova vlna- tato metoda sa plati a cena je rozna , ked nezaberie tak oziare.

mirka_a_hrasok
Dnes o 12:07

Hmmm..pätová ostroha? Sú aj cviky priamo na toto, skús si pozrieť. Mamina má aj takú loptičku na to a pomáha jej to. 🙂