Rozumiete výsledkom krvného rozboru?
Ahojte prosím pekne rozumie sa niekto do krvných výsledkov? Je na týchto niečo " zle" ? Samozrejme opýtam sa to aj dr osobne 😊
@anonym_autor v kazdom udaji mas referencne rozmedzie = to v akych cislach by sa normalne hodnoty mali pohybovat.... podla toho vidis, ci si v norme, pod alebo nad normou
Ved si pozri hodnoty, ak je nieco zvyraznene tucnym pismom, je hodnota mimo normu a to ci je vyssia alebo nizsia, indikuje znamienko + alebo -. Referencne hodnoty su zobrazene vacsinou v zatvorke ako nejaky interval od-do pripadne hranicnou hodnotou. Comu na tom nerozumies?
Vacsinou ano, lebo je tam aj ref. interval, kde by sa hodnoty mali nachadzat. Vacsinu parametrov uz poznam, cize si davame v rodine robit aj odbery ako samoplatcovia a nasledne ak je nejaka anomalia, tak to riesime.
Vacsinou ano, lebo je tam aj ref. interval, kde by sa hodnoty mali nachadzat. Vacsinu parametrov uz poznam, cize si davame v rodine robit aj odbery ako samoplatcovia a nasledne ak je nejaka anomalia, tak to riesime.
@januska12323
@krasneleto
@anonym_484837
@billy_jean
k čomu ti je interval,keď nerozumieš tej konkrétnej skratke,nevieš aký je to údaj a o čom vypovedá
@januska12323
@krasneleto
@anonym_484837
@billy_jean
k čomu ti je interval,keď nerozumieš tej konkrétnej skratke,nevieš aký je to údaj a o čom vypovedá
@anonym_615f92 Google alebo AI? Zvyšok vysvetlí lekár keď tam pôjde.
@anonym_autor krve vysledky bez suvislosti, kontextu celkoveho zdravotneho stavu a aspon zakladnych mediciniskych znalosti nikomu nic konkretne nepovie. a AI by som vsetky tieto info rozhodne neposielal 🙂
@anonym_615f92 Google alebo AI? Zvyšok vysvetlí lekár keď tam pôjde.
@januska12323 tak sa potom absolútne nemusí nikoho a nikde nič pýtať,veď lekár jej to vysvetlí.
Nevie ani vložiť tie výsledky,takže jej radiť google nebodaj AI je úplne mimo.
@januska12323
@krasneleto
@anonym_484837
@billy_jean
@anonym_615f92 ja rozumiem všetkým parametrom, a poznám aj ref. rámce, potrebujem iba aktuálnu hodnotu. Prípade si to skontrolujem, lebo labáky niektoré majú iné ref. rámce, tak pre istotu skontrolujem rozsah.
@anonym_autor krve vysledky bez suvislosti, kontextu celkoveho zdravotneho stavu a aspon zakladnych mediciniskych znalosti nikomu nic konkretne nepovie. a AI by som vsetky tieto info rozhodne neposielal 🙂
@anonym_1c738e skvele!
Skoda, ze autorka to nepochopila tu a ani v skupine zdravotnici na mk
@anonym_615f92 ja rozumiem všetkým parametrom, a poznám aj ref. rámce, potrebujem iba aktuálnu hodnotu. Prípade si to skontrolujem, lebo labáky niektoré majú iné ref. rámce, tak pre istotu skontrolujem rozsah.
@billy_jean ty rozumieš.Ale ty nie si autorka otázky
@billy_jean ty rozumieš.Ale ty nie si autorka otázky
@anonym_615f92 áno asi som nerozumela. Sú to hodnoty kôli gastrovysetreniu keďže boli problémy s trávením
@anonym_615f92 áno asi som nerozumela. Sú to hodnoty kôli gastrovysetreniu keďže boli problémy s trávením
@anonym_autor daj to do chatuGPT,ako tu už bolo spomenuté,všetko ti vysvetlí
Máš iba mierne znížený hemoglobín a teda veľmi ľahká chudokrvnosť. Trošku máš zvýšený zápalový marker CRP, ale toto nenasvedčuje nejakej vážnej infekcii. Markery na celiakiu más negatívne, pečeňové testy, obličky, pankreatické enzýmy, cukor/glukóza, cholesterol, štítna žľaza sú tiež v norme.
Máš iba mierne znížený hemoglobín a teda veľmi ľahká chudokrvnosť. Trošku máš zvýšený zápalový marker CRP, ale toto nenasvedčuje nejakej vážnej infekcii. Markery na celiakiu más negatívne, pečeňové testy, obličky, pankreatické enzýmy, cukor/glukóza, cholesterol, štítna žľaza sú tiež v norme.
@billy_jean veľmi pekne ďakujem za vysvetlenie 🙏🙏🫶 ešte sa opýtam ak môžem glukóza 3,20 je nejako veľmi nízka? Samozrejme všetko sa opýtam lekára keď tam pôjdem
@billy_jean veľmi pekne ďakujem za vysvetlenie 🙏🙏🫶 ešte sa opýtam ak môžem glukóza 3,20 je nejako veľmi nízka? Samozrejme všetko sa opýtam lekára keď tam pôjdem
@anonym_autor trošku nižšia, nič dramatické. Norma je od 3.3 – 5.5 nalačno, ty máš 3.23, čiže si na spodnej norme.
@anonym_autor trošku nižšia, nič dramatické. Norma je od 3.3 – 5.5 nalačno, ty máš 3.23, čiže si na spodnej norme.
@billy_jean veľká vďaka 🙏🙏🙏 všetko dobré želám ❤️
HGB (Hemoglobín) – 115.0 g/l: Je mierne znížený (norma u žien je nad 120), čo môže naznačovať začínajúci nedostatok železa alebo miernu chudokrvnosť.
GLU (Glukóza / Cukor v krvi) – 3.23 mmol/l: Je mierne nižšia ako bežné minimum (okolo 3.3), čo býva úplne bežné pri dlhšom hladovaní pred ranným odberom.
CRP (Zápalový marker) – 6.50 mg/l: Je mierne zvýšené oproti štandardnej norme (do 5.0), čo môže znamenať doznievajúcu virózu alebo drobný, lokálny zápal v tele.
Inak vsetko ok
@januska12323
@krasneleto
@anonym_484837
@billy_jean
@anonym_615f92 ten postup ako ist na MK je velmi podobny tomu, kde do listy zadas nazov a napise ti parametre coho to su...
@anonym_autor ake mas problemy s travenim
@anonym_615f92 ten postup ako ist na MK je velmi podobny tomu, kde do listy zadas nazov a napise ti parametre coho to su...
@krasneleto A prečo to píšeš mne? Ja viem používať google
Výsledok je jedna vec, niekedy dôležitá. Dobré je sa v tom riadne vyznať a potom výsledkom trochu pomôcť. (napr. ak ideš ležať do nemocnice, skús deň, dva predtým obmedziť sladké, aby si tam nemala diétnu stravu. Nie je nič príjemné týždeň byť na nechutných kašičkách!) Veľa vecí sa dá oklamať a aj upraviť správnou fyzickou aktivitou, stravou alebo vitamínmi či výživovými doplnkami. Oznámte mi, ak poznáte niekoho, kto mal PSA viac ako ja tých 646 a prežil viac ako 5 rokov. Chcem sa niečo naučiť!
@krasneleto A prečo to píšeš mne? Ja viem používať google
@anonym_615f92 lebo si ma zahrnula do tvojej odpovedi: "k čomu ti je interval,keď nerozumieš tej konkrétnej skratke,nevieš aký je to údaj a o čom vypovedá"
Mám dotaz? Dá sa tu nejak poslať súbor PDF. Niektoré nemocnice majú pekné tabuľky aj s popismi a hraničnými údajmi. Niekedy aj podľa veku a pohlavia.

Vloz do chatgpt, vysvetli ti kazdu hodnotu