icon

Silné menštruačné bolesti a odpadávanie. Môže ísť o endometriózu?

anna_99
7. máj 2026

Ahojte,

Chcela by som sa poradiť o vaše skúsenosti a rady. Vždy som mávala silnú, bolestivú a nepravidelnú menštruáciu. Na predstavu, bolesti prvé 3 dni také silné, že žiadne bežné lieky od bolesti nikdy nezaberali, iba Flector niekoľkokrát denne. Bolesti už týždeň pred menštruáciu, spojené s teplotou, hnačkou, bolesťou celého tela a samozrejme aj pri nej. Samozrejme, problém som sa už niekoľkokrát snažila riešiť no vždy mi bola predpísaná iba HAK, viacero druhov no žiaden mi nesadol - bolesti som mala počas celého cyklu. Tak som to riešila Flectorom a nejak sa snažila vydržať. No pri poslednej menštruácií nastal až taký extrem, že som od bolesti odpadla. Bolesť neprestala ani po tom ani na sekundu, taká extrémna že som nic také ešte nikdy nezažila, jedine čo pomohlo boli injekcie od bolesti. Okrem toho špinenie mimo cyklu, čo sa mi tiež nikdy doteraz nedialo. Samozrejme išla som ku gyn. čím skôr, všetko v poriadku, no opäť jedine riešenie HAK. Som ochotná tomu dať ešte jednu šancu po tejto skúsenosti no mám obavy že výsledok bude rovnaký ako pri predošlej snahe brať antikoncepciu, pripadne že mám nejaký iný zdravotný problém.

Máte niekto podobné takéto skúsenosti? Čo vám pomohlo? Prípadne nemôže to byť endometriózia alebo niečo iné?

Ďakujem za pomoc

anonym_8f0d74
7. máj 2026

@anna_99 dysmenorea, uprimne mi to je luto 😶
1. Myomy a zápaly boli vylúčene?
2. Krvne testy vám robili ?
3. Hormonalny profil?
4. Teliesko ti neodporúčali?

anonym_8f4e65
7. máj 2026

Vieš čo skús zájsť k inému gynekológovi pre druhý názor, vyzerá to že by mohlo ísť o endometriózu. Myslím si, že tvoja gyn má dosť laxný prístup po tak dlhej dobe, určite by ti mohla spraviť viac vyšetrení.

anna_99
autor
7. máj 2026
@anonym_8f0d74

@anna_99 dysmenorea, uprimne mi to je luto 😶
1. Myomy a zápaly boli vylúčene?
2. Krvne testy vám robili ?
3. Hormonalny profil?
4. Teliesko ti neodporúčali?

@anonym_8f0d74 Jediné vyšetrenie bolo sono a ster - negatívny. K ničomu ostatnému žiadne vyjadrenie, iba po sone že všetko v poriadku a predpísaná HAK. Na teliesko som sa sama pýtala, odpoveď bola že mám skúsiť túto HAK keďže tento druh som ešte nebrala a potom sa uvidí.

anonym_19eeba
7. máj 2026

Ak máš takéto bolesti tak nemôže byt všetko v poriadku.
Určite by som šla na vyšetrenie k inému gyn., toto mi príde dosť odflaknute

marianarem
7. máj 2026
@anna_99

@anonym_8f0d74 Jediné vyšetrenie bolo sono a ster - negatívny. K ničomu ostatnému žiadne vyjadrenie, iba po sone že všetko v poriadku a predpísaná HAK. Na teliesko som sa sama pýtala, odpoveď bola že mám skúsiť túto HAK keďže tento druh som ešte nebrala a potom sa uvidí.

@anna_99 Urcite k inemu lekarovi. Ja som pred otehotnenim chodila k jednej gynekologicke. Mala som za sebou jeden MA, mame vtedy zistili nejake trombofilne mutacie, tak som chcela vediet, ci nemozem mat aj ja. Dala mi vysetrit okrem nich aj ine veci a ked na prvy raz nic nevyslo, tak rozmyslala, co este dalsie a nakoniec som mala aj ja trombofilnu mutaciu, ale uplne inu ako mama. A ako sa potom tesila, ked videla v 8tt babatko 🙂 Podobne kozna, ked som za nou prisla flakata. Nevyslo nic po prvych testoch, tak hovori, ze rozmyslala, co by sa este mohlo skusit a nakoniec zistila. Proste obidve rozmyslali, dokym mi nieco nezistili a videla som zaujem o pacienta. A tak by to malo vyzerat, su taki lekari, tvoja ta nechava zbytocne trapit.

anonym_c2c8d4
7. máj 2026

@anna_99 ja by som sa priklonila k endometrióze. Hľadaj iného lekára, aj súkromného. Veľa šťastia.

anna_99
autor
7. máj 2026

Ak ide o endometriózu, dá sa to potvrdiť iba laparoskopicky? Neukázalo by aspoň na sone? To asi nijak nevyliečim?

martinkatinka
Včera o 05:06
@anna_99

Ak ide o endometriózu, dá sa to potvrdiť iba laparoskopicky? Neukázalo by aspoň na sone? To asi nijak nevyliečim?

@anna_99 podla toho o aky typ endo ide. CA 125 marker ti bral? To moze byt ukazovatel.
Toto, co popisujes, som mala aj ja. Po cca roku konecne potvrdena endomezrioza, ja som mala aj velke cysty, 12 cm, co boli na sone vidiet, potom potvrdena krv v cystach po laparoskopii a este som mala loziska v brusnej dutine a na vazoch maternice, co sposobovalo bolesti v driekovej casti a niekedy az take, ze ma domov museli bratia doniest, ked som im zavolala z prace.

anonym_383d56
Včera o 06:07

Ako sa píše vyššie, berie sa onkomarker a potom laparoskopicky. Ja by som určite odporúčala iného lekára, odber krvi + Ca marker, prípadne MRI brucha a malej panvy a potom laparoskopiu, nech to pozrú a potvrdia/vyvrátia/ošetria.

anonym_8f0d74
Včera o 06:45
@anna_99

@anna_99 nepride mi normalne, že ak máš taketo silné bolesti, že je všetko okej, urcite by som zmenila lekára

anonym_5f0fdf
Včera o 15:00

Vyhladaj odbornicku na endo, aj v Brne maju vraj dobru kliniku. Ja som pravidelne odpadavala od bolesti, v skole, praci, v meste, doma. Raz som si zavolala sanitku, myslela som ze zomieram. V nemocnici mi ziadne vysetrenia nespravili ani ma nikam neposlali na dodatocne vysetrenia. Pred par rokmi mi moja gynekologicka na sone spozorovala endo (na vajecniku a crevach) a co je divne, ked mi robili sono na inej klinike, povedali, ze tam nic nevideli. Ja uz par rokov beriem progesteron a nemam uz problem s bolestami, lebo som v umelej menopauze. Pre zeny, ktore sa snazia o dieta to nie je riesenie.

anonym_ad9bd9
Včera o 16:31

@anna_99 skús vitex, šalviový čaj, bezlepková diéta, nasaď protizápalovú stravu a zmeň gynekológa.