icon

Skúsenosti s užívaním Escitalopramu na panickú poruchu

27. okt 2024

Ahojte, ako ste prosim znasali tento liek? Sposobil niekomu naozaj zavazne vedlajsie ucinky? Citam letak a teda som este vystresovanejsia, nez som bola. Mozu AD spustit nejaku vaznejsiu dusevnu poruchu? Sposobit halusky, alebo agresivitu? Alebo je to skor o chraneni sa firiem a tak uvedu do letaku vsetko (toto povedala psychiatricka).
Dakujem.

Strana
z3
hedviga2
27. okt 2024

Roky to uživam. Je to dobrý liek. Nemám žiadne problemy. Ked neverís lekarovi a hladas na mk, nie je to dobre.

bielasovicka
27. okt 2024

Escitalopram beriem od februára. Veľmi mi pomohol. Neboj sa toho.

koniarova
27. okt 2024

Nečítajú tie letáky. Ty budeš z ľudí,čo sa z nich vystresujú a aj keby im liek zaberal, tie nežiadúce účinky na sebe spozorujú. Dôveruj lekárovi. Tieto AD sú dobrá voľba.

leonakr
27. okt 2024

Aj mne pomohol ....je to individuálne.Ale kým neskúsiš nebudeš vedieť či je vhodný pre teba alebo nie.

evickuska
27. okt 2024

@autorka ja som ho mala na poporodnu, nezaberal mi, vedlajsie ucinky pisu vsade hrozostrasne ale vyskyt minimalne 🙆‍♀️

iwesska
27. okt 2024

Je to super liek,ucinny a osobne som nemala ani jeden NU,narozdiel od citalopramu,co je jeho starsi brat. Ak si myslis,ze najdes lieky bez NU,tak take nenajdes.

autor
27. okt 2024

Dakujem, upokojili ste ma ❤️❤️ Odhodlavam sa, ale teda budem musiet, zhorsuje sa mi to kazdym dnom.

evickuska
27. okt 2024

@autorka niekedy kym lieky nastupia akoby to 100% zhorsia a zo dna na ten po 2 mesiacoch ulava 🙈🤷‍♀️

leonakr
27. okt 2024

Určite ti pomôžu len musíš vydržať.Nebude to ľahké ale ak vydržíš dočkáš sa zmeny .Drž sa

autor
27. okt 2024

Dakujem dievcata❤️
@iwesska Boze konecne jeden človek, co nemal ziadne desive zhorsenie stavu, ako pise pol fora tu na koni. A potom sa spytas, ze co sa im dialo a baba odpise, ze mala zachvaty placu. Ty kks, ale ved to je orejav choroby viac nez neziaduci ucinok.

suge
27. okt 2024

Užívam od 03/24 a vedľajšie účinky pozorujem, ale sú zanedbateľné. Na druhej strane tie dobré účinky sú super, tento liek u mňa skutočne funguje.🤗

luccija
27. okt 2024

Nič nečítaj a zober liek.Kolko x si čítala leták od Ibalginu?

evickuska
28. okt 2024

@autorka kym to zacne pisat je to vzdy tazsie ale pomoze to 🙈

autor
28. okt 2024

@suge Za kolko si pobadala ucinky?

suge
28. okt 2024

Asi za mesiac som za začala cítiť lepšie.

autor
30. okt 2024

Dievčatá, to skutočne zaberie až po mesiaci? Veď to nevydržím, už teraz mám problém vstať z postele....

leonakr
30. okt 2024

No ja som sa začala mať dobre to znamená ,že tie najhoršie stavy pominuli až po dvoch mesiacoch 🙈a ešte stále sa to dolaďuje.Nakolko sa dávka zvyšuje pomaly a je to otázne či ti bude stačiť 10,15 alebo 20.Ja som už na 20 mg a až na 15 mg sa začalo uľavovat😕.Čiže môže to byť rôzne ...musíš vydržať 🥺

bielasovicka
31. okt 2024

Ja som nemala žiadne vedl.ucinky. Týždeň som mala užívať pol tabl. A ďalej už celú. Pomohlo mi cca o 5 dní.

slovakboy
31. okt 2024

Ja som nemal žiadne problémy naopak veľmi pomohol. Na začiatku je trošku zhoršenie asi tri dni a odišlo mi libido ale sex sa dal robiť akurát riedšie a orgazmus bol slabší. Nijako to ale nevadí. Pri výbehu lieku som mal páŕ dní mierne točenie hlavy ale to nestojí ani za zmienku. Oproti trápeniu pri chorobe sú vedľajšie účinky nič. Treba ale povedať, že je to individuálne a ty môžeš mať aj menšie aj horšie účinky. Nemali by byť ale ohrozujúce a vždy sa dá ísť za lekárom a ten určí čo a ako ďalej. NenahovRam ťa brať lieky ale ani sa ich neboj. To nie sú lieky ako pred 20 rokmi. Vtedy mali vedľajšie účinky a prvé týždne si musela byť v nemocnici na pozorovaní. Tieto moderné lieky sú zázrak pre ľudí postihnutých depresiami a úzkosťami a ten čo ich vymyslel by si zaslúžil nobelovú cenu. Pred 8 rokmi asi som čítal článok o tom ako Česi sú na tom zle že obrovský stúpla spotreba AD. A to iste v USA atd. Lenže už chápem prečo to tak bolo. Nie preto že by boli horšie na tom psychicky ale preto že nový typ AD už môžu predpisovať aj slabším stavom. Môžeš s tým chodiť práce nik na tebe neuvidí že ich berieš. Môžeš aj športovať a všetko,

autor
31. okt 2024

@slovakboy Ďakujem, uživam 4. deň a teda je to také, mrazenie po celom tele, hlava plná myšlienok a mierne závraty. Pociťujem aj zhoršenie paniky a úzkostí, ale keď som si dala Frontin, mala som pocit, ako chodiaci zombie, a to som si dala polku z 0,25mg.

slovakboy
31. okt 2024

To nesúvisí s Fortinom ten sa s tým liekom nemieša. Myšlienky ukľudňuj tým že sa cielene sústreď na nemyslenie. Chvíľku. Niekoľko sekúnd. Aj minútu keď to pôjde. Ten pocit zombie to je také znecitlivenie nič si z toho nerob to je normálne. To je ten ukľudňovák a aj taká obrana organizmu. Nemysli na zlé scenáre ale na dobré. Nemysli na budúcnosť ani na minulosť. Na minulosť môžeš v tom zmysle že si napríklad pozri fotky z detstva a obdivuj to dieťa na nich. Napíš si všetky svoje úspechy od narodenia a začni samotným narodením. Ja som ich napísal niekoľko strán. Každý den si napíš maličkosť alebo tri maličkosti ktoré boli v tom dni pozotívne. A píš Todo jedného zošita pod seba. O týždeň ich bude 21. P mesiac skoro stovka. To už budeš cítiť zlepšenie na duchu. Cvičenia a venovanie sa svojmu vnútru pomáha. Oddych. Ale nepozoruj sa veľmi. Teraz si citlivá na laždé pichnutie v boku a pritom o nič nejde a normálne by si si to ani nevšimla. To môže byť aj ten zombie pocit. Ja som tiež cítil také sekundové pocity akoby odlúčenia duše od tela ale to bolo len sekundu dve a len o pár centimetrov keď to môžem tak vyjadriť. Môže to byť vedľajší účinok ale len krátko. Neboj sa bude všetko dobré panika a úzkosť ti nemôže ublížiť je to len hrozne blbý a bolestivý pocit. V prípade neznesiteľných bolestí si daj Neurol a oddychuj.

autor
6. nov 2024

@slovakboy Ďakujem, je to ako na hojdačke. Dnes tretí deň celá dávka 10mg. Tie pocity odlúčenia mám aj ja, ale celé dni, je to hrozne divné, akoby som to nebola ja, nebola vo svojej koži. Vari to ustúpi a nebudem musieť vysadiť lieky. Mám pocit, že strach a panika je menšia.

slovakboy
6. nov 2024

To že je to na hojdačke je už dobrý znak. Celkovo to odchádza vo vlnách. Nezľakni sa že jeden deň ti už bude lepšie a na druhý den znovu zle. To bude sa postupne zrieďovať a tie zhoršenia nebudú také hlboké. Ďalej na sebe pracuj a uvoľňuj myseľ aj telo. Odlúčenie je vedľajší účinok ak i to pred liekmi nemala. Ak by to trvalo dlho tak za lekárom. Tri dni je ešte nič. Ale präve tie prvé dva týždne pociťuješ zmeny aj lepšie ale aj horšie. Neboj sa a dôveruj. Prijmi ten liek ako liek, nie ako jed. Toto nie je slabý, ale ani silný liek. Pracuje len so serotonínom nie s noradrenalínom. To už sú silnejšie lieky ale tiež sú moderné a lepšie ako v minulosti. Escitalopram som bral aj ja. Moja známa, ktorá mala ťažšie depresie mi vravela že Escitalopram jej robil dobre smeje pre ňu slabý, že vraj to sú len lentilky pre ňu. Preto berie už doživotne silnejší liek a je spokojná, robí, funguje, vhodí na dovolenky, vydáva dcéru. Pre ňu sú moderné AD záchrana života alebo jeho kvality. Neboj sa všetko bude dobré. Len sa pekne povenuj samej sebe a maj sa rada. Pusti si túto pesničku; mne pomohla

https://www.youtube.com/watch?v=gtfUlBBWEtg
evickuska
7. nov 2024

@slovakboy skvela pesnicka nikdy som ju od nich nepocula 🙈

slovakboy
7. nov 2024

@evickuska Je z platne Anjelská daň a viac pesničiek je tam výborných

evickuska
7. nov 2024

@slovakboy ja celkovo mozem Elan ale tamtu som si dnes vypocula 1x 🙈

slovakboy
7. nov 2024

@evickuska Mne sa Elán páči, Rážové hlúpe názory nie, ale pesničky majú vynikajúce, texty hlavne. Spievať moc síce nevedia, ale o dá sa to počúvať a muzika je vždy originálna. Žiadne opakovačky tej istej témy v troch piesňach.

evickuska
7. nov 2024

@slovakboy ano tak, nazory ludi neriesim, ani napr. neviem ake ma a potom je vsetko krajsie 😊

autor
7. nov 2024

@slovakboy Čo berie tvoja známa? Mne lekárka zvažovala ešte Brintellix.

slovakboy
7. nov 2024

Nepýtal som sa jej na konkrétny liek, aký berie teraz, s ňou som sa bavil len vtedy o tom Escitaloprame a ohodnotila ho ako super, ale pre ňu je už slabý, ona potrebuje silnejší a ten aj teraz berie a viem, že doživotne. Spýtať sa jej môžem, ale neviem, či mi bude ochotná to ešte povedať, bavili sme sa o tom naposledy pred 3 rokmi. Ja by som radšej na tvojom mieste sa ale neriadil tým, čo berú iní. Zatiaľ berieš Escitalopram a to potrebuješ teraz riešiť a zistiť jeho účinok. Aby si to teraz nechápala tak, že je slabý. Vôbec nie, on je riadne účinný, stačilo mi keď som z neho vybiehal, že to bolo cítiť. Slabé závrate, ale boli. To znamená, že hoci nič necítiš, že berieš, zdá sa ti, že stav sa ti zlepšil len vďaka psychoterapii a nič iné, tak keď z toho vybiehaš, tak odrazu to cítiť. Ale to tak má byť, to nie je liek ako Neurol, alebo Paralen, že vezmeš si to a už si oťapená, alebo už sa potíš. To je liek, ktorého účinok oceníš po niekoľkých týždňoch a ani nebudeš vedieť, že je to vďaka tomu lieku. No upozorňujem, že len na liek sa nespoliehaj. Paralelne pracuj na psychoterapii a myslení. Ten liek ti len pomôže s tým všetkým, je to ako barla pri chôdzi so zlomenou nohou. Chodiť ale musíš a opatrne. To je tá psychoterapia. Cvičenie. Tak ako cvičíš so zlomenou nohou, tak cvičiť treba aj s mysľou. S mozgom, alebo dušou. Ja by som sa skôr prihováral k pomenovaniu Myseľ. Lebo to je to čo priamo vieš ovplyvniť a cez to už sa následne ovplyvní aj mozog a duša. Ale tá myseľ potrebuje mať dobré myšlienky. Ľahké, voľné, pekné, uvoľnené, milé, hrejivé, meditačné, alebo dokonca žiadne myšlienky si dovoliť nemať. To je to najlepšie. Sedieť a na nič nemyslieť. Nie spať. Spánok pomáha, aj spánok lieči, ale ak by si sa rozhodla sa uspať tabletkami, alebo iným spôsobom na viac ako 8-9 hodín denne, toto už ti nepomôže. Dokonca určité formy depresie sa prejavujú nadmerným spaním a ten spánok už nie je pomáhajúci. Myseľ potrebuje meditovať v bdelom stave a v bdelom stave byť pokojná.

Strana
z3