icon

Skúsenosti s užívaním Escitalopramu na panickú poruchu

27. okt 2024

Ahojte, ako ste prosim znasali tento liek? Sposobil niekomu naozaj zavazne vedlajsie ucinky? Citam letak a teda som este vystresovanejsia, nez som bola. Mozu AD spustit nejaku vaznejsiu dusevnu poruchu? Sposobit halusky, alebo agresivitu? Alebo je to skor o chraneni sa firiem a tak uvedu do letaku vsetko (toto povedala psychiatricka).
Dakujem.

autor
10. nov 2024

@slovakboy Ďakujem za rady. Prosím ťa, aj ty si sa cítil prvé týždne liečby taký bezemočný, robotický, prázdny? Mne sa utlmili paniky aj úzkosti, (asi začína šlapať) ale aj kompletne emócie, ako robot si pripadám. Prejde to prosím ? Užívam dva týždne ESC.

slovakboy
10. nov 2024

Tak až tak ako robot, to už si nepamätám. Ono to tak nie je. Len cítiš zmenu, tak to k tomu prirovnávaš. AD zmenšia výkyvy aj smerom dole, ale aj smerom hore. Nebudeš sa smiať z každej hovadiny, ale ja som sa smial na vtipoch, aj ty určite budeš, nerozplače ťa každá romantická scéna vo filme, ale budeš cítiť všetky pocity, ako pred tým, len nebudú taký výrazné. Mne sa to veľmi páčilo. Libido odišlo skoro úplne, ale nie celkom, občas sa to podarilo. Aj to sa mi veľmi páčilo, že ma neobťažoval každý pohľad na ženu, na ženy. Ale zas vnímal som ich ako ženy a páčili sa mi stále. Len som tak neslintal, keď to mám tak povedať. A to mi asi aj ostalo, to som rád celkom po tej liečbe. Ono ti píše v letáku na liek, že sú ploché pocity a ty si sa možno na to teraz zamerala. Ale to nie sú ploché pocity, len sú trošku menšie tie výkyvy smerom hore a dole, takže akože je to plochejšie. Nie, nie si robot, a ak aj cítiš nejaké plochejšie pocity, netráp sa tým, to tak má byť a po liečbe to odíde. Naopak je to dobré, ľudia, ktorí meditujú, ktorí sú vyrovnaní pociťujú niečo podobné. Naopak sa z toho teš, že sa takto cítiš. Vyrovnanejšie. Ale stále nezabudni aj trénovať myšlienky, dych, pravidelný režim, prechádzky atd atd, Vypusti stres, zruš telku, správy hlasnú silnú hudbu, pusti si relaxačnú hudbu, alebo peknú jemnú hudbu, nechaj sa hladkať aj ty hladkaj, pusti si hudbu, ktorá sa ti páči, čítaj si rozprávky, pekné príbehy, ale nie veľmi emocionálne slaďáky, nejaké veľmi dojímavé, to nie je teraz veľmi vhodné. Ale niečo s prírodou, so zvieratkami, teš sa z detičiek, pozoruj ich jednoduchý postoj k životu a svetu. Ja som sa dnes prešiel po lese a pozoroval som aj stromy, aj už zmrazené huby, aj zvieratká ktoré som stretol od maličkých po srnku. A celkovo sa staň pozorovateľom vecí a udalostí a nehodnoť ich už vo vnútri svojom, nekomentuj ich. Ani politiku, ani vojnu, ani blbcov vo vláde ani okolo seba. Netýka sa ťa to. Či ty tie veci budeš komentovať a zaoberať sa nimi a ťažiť si myseľ, alebo nie, nemá to žiadny význam ani pre tie udalosti a už vôbec nie pre teba. Ide o teba a nie o okolie. Momentálne sa zaoberaj sebou a nie vonkajším svetom. Tým len toľko koľko treba. Aj tu na koníku a na sociálnych sieťach nečítaj všetko, nie si povinná na všetko reagovať ani to čítať. Len čo ti robí dobre, čo chceš. Akonáhle cítiš, že je niečo nepotrebné, že to ti nerobí dobre, okamžite to zavri, vypni, odíď od takého človeka čo ti odoberá energiu atd.

autor
11. nov 2024

@slovakboy Tvoje komentare mi velmi pomahaju, dakujem. Je pravda, ze sa sialene pozorujem, a skutocne si pridem ako cudzinec vo vlastnom tele, co teda asi znamena, ze lieky zacali zaberat. Pevne verim, ze sa to uz zacne utriasat, uzivam ich iba dva tyzdne. U mna je problem, ze chcem vsetko hned a nahradsej by som sa uz vratila do prace, aj ked telo mi este hovori opak. Doma sa len pozorujem a lutujem, lebo som stale doma sama. V praci by som sa aspon rozptylila.

slovakboy
11. nov 2024

Presne rovnako som to prežíval aj ja. To s tým pozorovaním sa, je dobre že to vieš. Ono to nejde teraz odstrániť tak, že hneď sa prestanem pozorovať. Budeš to robiť ďalej ale vždy si pri tom povedz; áno uvedomujem si že je to neštandardné a pravdepodobnosť že je to také zlé ako si myslím je minimálna. Proste vsuň do toho racio - rozum, logiku. Lebo psychika si ide niekedy svoje a nepozerá na logiku. Logika hovorí, že tie pocity súvisia s horším psychickým stavom, tak to tak asi bude. Logika skúsenosti tých čo si tým prešli hovorí, že keď budem cvičiť, meditovať, jógovo dýchať, že to bude lepšie. Logika hovorí, že keď budem teraz 4 mesiace oddychovať, po roku si v práci nik na to ani nespomenie, dokonca ani ja. Kľudne si dopraj ten luxus. Beztak to nebude med lízať a liečiš sa, čiže pracuješ. Aj liečenie je práca a pridaná hodnota a investícia. Chod do prace a bude horšie. Nikto si to nebude vážiť, že sa obetuješ. A buď sa ti pohorší alebo sa to presunie na neskôr a dobehne ťa neriešený oddych neskôr. Áno v práci prídeš na iné myšlienky a chvíľu ti to aj polepší. Ale znovu je to len zamietnutie pocitov pod koberec. Niečo musíš prežiť a prebolieť aj v tej samote. Ale nechcem ťa navigovať len na oddych a samotu. Nie. Ty potrebuješ kontakt s ľudmi aj aktivity. Len si to rozdeľ počas dňa aj na oddych aj na prechádzku aj na rozjímanie v samote aj na rozhovory s ľuďmi s ktorými ti je dobre. Kľudne aj ľudia z práce. Aj sa s nimi stretni ak ti to robí dobre. Ale sleduj svoje pocity a počúvaj.

autor
20. nov 2024

@slovakboy Uz bolo tyzden celkom obstojne, ale dnes mi ochorelo dieta a uzkosti v plnej sile, uplne som sklamana, volat doktorke o zvysenie davky? Alebo je to prirodzena reakcia tela na stres? Taketo vykyvy budu stale? Dala som si polku Neurolu. Och.

miska2192
11. dec 2024

Dobrý deň,chcem sa spýtať ako sa cítite s odstupom času?

autor
11. dec 2024

@miska2192 Ahoj, ja ani neviem. Citim ze lieky zaberaju, ale mam pocit, ze tak napoly. Chystam sa volat lekarke, ci netreba zdvihnut aspon na 15mg. Uzivam 6.ty tyzden. Strachy a uzkosti presli, ale zostali take pocity derealizacie a depersonizacie, je to strasne neprijemne.
Neviem ci este cakat, ci je to sprievodny jav liekov, alebo ci netreba nieco este k tomu nasadit. Nechcem skusat nove a nove lieky, toho sa uprimne desim.

autor
11. dec 2024

@miska2192 Ty sa ako cítiš? Užívaš tiež ESC?

miska2192
Autor odpoveď zmazal
jozefgadzo
16. dec 2024

Dobrý večer lekár my predpísal escipalopran 10m na agora fóbiu ale ešte som neužil ani jednú bojím sa tich nežiadúcich ucinkov...ma stim niekto skúsenosť.. dosť ma to obmedzuje v živote prišiel som preto o prácu ďakujem za každú odpoveď

autor
17. dec 2024

@jozefgadzo Necakaj ani den a nasad si ich.

koniarova
17. dec 2024

@jozefgadzo určite ich nasaď hneď.

autor
17. dec 2024

@jozefgadzo Začni polkou, týždeň, nech si telo navykne, potom navýš na celú. A bude to ok.

jozefgadzo
27. dec 2024

Fungujete normalne s tabletkami chodíte aj do práce alebo vás do nejako obmedzuje

zobaka
27. dec 2024

@jozefgadzo zacni brat, ale prvy tyzden po 5 mg ake mas prejavy? ja som si nasadila po roku, stav sa mi vratil

jozefgadzo
27. dec 2024

@zobaka ja mávam úzkosti silné búšenie srdca a studené ruky nohy celý sa trasiem tŕpne my jazki nekdi a ešte mám aj silné bolestí rúk a nôh ..mám strach opustiť dom bojím sa ísť do obchodu ani do práce nechodím

zobaka
27. dec 2024

@jozefgadzo tak na toto je Escitalopram idealny, si PN teraz, ci nepracujes vobec?

jozefgadzo
28. dec 2024

@zobaka bol som na PN ale dali my vipovet ..... Ja terás beriem neurol 0/25 2x denie ale niekedy sa mi zdá že nezaberá vôbec

zobaka
28. dec 2024

@jozefgadzo musis brat escitalopram, aby si zvladol robotu, ja som sa zosypala zo šikany a tie stavy, prebdene noci a šikana bola konečna s antidepresivami je zivot aspon trochu znesitelny a zarabat na seba musime

jozefgadzo
28. dec 2024

@zobaka ja som dar že mám svoju ženu aj svojích rodičov ktorí má podržali a podporujú ma finančné....ja som to mal od malička ale zosipal som sa s covidu ....neurol my trošku pomaha zvládnuť deň

zobaka
28. dec 2024

@jozefgadzo no moze byt, ja som mala v pohode covid a tiez po nom mi zacalo byt na omdletie, divne

anonym_79fc0c
11. sep 2025

Ahojte.. Diagnostikovali mi úzkosť a panicku poruchu. Lekár mi predpísal escitaloprám 10 mg. Beriem ich cca 10 dní (6 dní som brala polovičku a od 7. dňa beriem celú). Už pár dní pociťujem točenie hlavy a také "výkyvy" do strán. Dosť ma to desí. Môže to byť vedľajší účinok toho lieku?

slovakboy
11. sep 2025
@anonym_79fc0c

Ahojte.. Diagnostikovali mi úzkosť a panicku poruchu. Lekár mi predpísal escitaloprám 10 mg. Beriem ich cca 10 dní (6 dní som brala polovičku a od 7. dňa beriem celú). Už pár dní pociťujem točenie hlavy a také "výkyvy" do strán. Dosť ma to desí. Môže to byť vedľajší účinok toho lieku?

@anonym_79fc0c áno je to vedľajší účinok. Také plávanie nepadáš ale sú to závrate. Neboj sa to prejde. Keď máš závrat tak si len sadni a pozeraj do jedného bodu s hlbšie pomaly dýchaj s pomalÿm výdychom. Držím ti palce.

vikca22
11. sep 2025
@slovakboy

@anonym_79fc0c áno je to vedľajší účinok. Také plávanie nepadáš ale sú to závrate. Neboj sa to prejde. Keď máš závrat tak si len sadni a pozeraj do jedného bodu s hlbšie pomaly dýchaj s pomalÿm výdychom. Držím ti palce.

@slovakboy ale ono to netrvá len pár sekúnd ale kľudne aj celý deň

slovakboy
Autor odpoveď zmazal
slovakboy
11. sep 2025
@vikca22

@slovakboy ale ono to netrvá len pár sekúnd ale kľudne aj celý deň

@vikca22 Celý deň ale nie v kuse od rána do večera. Sú to také časové úseky? napríklad 1/2 hodinu maximálne hodinu a potom o dve hodiny znovu?

vikca22
Autor odpoveď zmazal
vikca22
11. sep 2025
@slovakboy

@vikca22 Celý deň ale nie v kuse od rána do večera. Sú to také časové úseky? napríklad 1/2 hodinu maximálne hodinu a potom o dve hodiny znovu?

@slovakboy no asi nie vkuse. Ak mám byť úprimná keď sa na to nesustredim tak to necítim iba keď nad tým rozmýšľam

slovakboy
11. sep 2025
@vikca22

@slovakboy no asi nie vkuse. Ak mám byť úprimná keď sa na to nesustredim tak to necítim iba keď nad tým rozmýšľam

@vikca22 áno to poznám sú to také závrate. Nervový systém sa kalibruje ako mi to vtedy vysvetlil psychiater. Okrem toho antidepresíva pri nábehu spôsobujú taký nesúlad medzi rukou a hlavou. Mal som to aj pri vysadzovaní AD a vraj to je normálne. Keď to ide so sústredením a nesústredením tak to je tá kalibrácia. Neboj sa toho nepoziruj sa a keď už sa pozoruješ, tak si povedz vždy: dôverujem telu, ono sa uzdraví. Je normálne sa uzdraviť z úzkosti hlavne keď máš AD a dodržiavaš liečebný postup. Preto môžeš smelo dôverovať. Máš strach, lebo s tým nemáš skúsenosť. Ale keď máš nádchu nestrachuješ sa nad symptómami otravujú, ale vieš, že to prejde. A toto ber rovnako. Je to nepríjemné, ale patrí to k liečbe. Vydesil ťa len strach z nepoznaného. Ja som sa pred 20 rokmi dolámal na bicykli a keďže to bolo pre mňa nové, tak som sa veľmi sledoval a až veľmi poctivo som cvičil až tak, že som si spôsobil zápaly a noha mi visela ako handra dva mesiace po úraze. Teraz som sa znovu dolámal a nechodím ani na rehabilitácie. Cviky nájdem aj na internete a posilňujem len dva krát denne po 10 opakovaní. Zlepšujem sa každý deň a vôbec sa nestarám - kosti boli v správnom postavení a šľachy a svaly sa potrebuju najprv zahojiť až potom ich môžem zaťažovať. Už mám 60-70% pôvodnej sily. Pomaly ale isto.
Ty vnímaj lieky ako liek a nie ako jed. Sú to moderné lieky a samozrejme majú vedľajšie účinky, ale tento liek sa dobre znáša vo všeobecnosti.
Ak by to trvalo veľmi dlho, alebo by sa to zhoršovalo, tak treba k lekárovi. Pozor niekedy môžeš mať horší deň ako predošlý to zlepšovanie stavu nejde lineárne ale v takých vlnách. Tie horšie dni by ale mali prichádzať riedšie a budú menej intenzívne. Aj úzkosti ešte budeš mat ale začnú byť menšie ako boli pred dvoma týždňami a vlny úzkosti budú prichádzať menej často.

vikca22
12. sep 2025
@slovakboy

@vikca22 áno to poznám sú to také závrate. Nervový systém sa kalibruje ako mi to vtedy vysvetlil psychiater. Okrem toho antidepresíva pri nábehu spôsobujú taký nesúlad medzi rukou a hlavou. Mal som to aj pri vysadzovaní AD a vraj to je normálne. Keď to ide so sústredením a nesústredením tak to je tá kalibrácia. Neboj sa toho nepoziruj sa a keď už sa pozoruješ, tak si povedz vždy: dôverujem telu, ono sa uzdraví. Je normálne sa uzdraviť z úzkosti hlavne keď máš AD a dodržiavaš liečebný postup. Preto môžeš smelo dôverovať. Máš strach, lebo s tým nemáš skúsenosť. Ale keď máš nádchu nestrachuješ sa nad symptómami otravujú, ale vieš, že to prejde. A toto ber rovnako. Je to nepríjemné, ale patrí to k liečbe. Vydesil ťa len strach z nepoznaného. Ja som sa pred 20 rokmi dolámal na bicykli a keďže to bolo pre mňa nové, tak som sa veľmi sledoval a až veľmi poctivo som cvičil až tak, že som si spôsobil zápaly a noha mi visela ako handra dva mesiace po úraze. Teraz som sa znovu dolámal a nechodím ani na rehabilitácie. Cviky nájdem aj na internete a posilňujem len dva krát denne po 10 opakovaní. Zlepšujem sa každý deň a vôbec sa nestarám - kosti boli v správnom postavení a šľachy a svaly sa potrebuju najprv zahojiť až potom ich môžem zaťažovať. Už mám 60-70% pôvodnej sily. Pomaly ale isto.
Ty vnímaj lieky ako liek a nie ako jed. Sú to moderné lieky a samozrejme majú vedľajšie účinky, ale tento liek sa dobre znáša vo všeobecnosti.
Ak by to trvalo veľmi dlho, alebo by sa to zhoršovalo, tak treba k lekárovi. Pozor niekedy môžeš mať horší deň ako predošlý to zlepšovanie stavu nejde lineárne ale v takých vlnách. Tie horšie dni by ale mali prichádzať riedšie a budú menej intenzívne. Aj úzkosti ešte budeš mat ale začnú byť menšie ako boli pred dvoma týždňami a vlny úzkosti budú prichádzať menej často.

@slovakboy ďakujem za odpoveď. Veľmi si ma ukludnil. 😇