icon

Skúsenosti so sekundárnou epilepsiou a jej liečbou

4. okt 2025

Ahojte, chcem sa spýtať - ma niekto sekundárnu ( nadobudnutú ) epilepsiu a aký je jej pôvod ? Darí sa vám držať záchvaty pod kontrolou liekmi alebo čo ma najviac zaujíma - zmizli časom záchvaty úplne ? Mne epi začala ako symptóm nálezu na mozgu ktorý sa odstránil, no na mozgu už navždy zostane jazva ktorá môže epi dráždiť , vyvolávať. Záchvaty mám stále …no podľa lekárov je šanca že keď sa hlava zahojí, mozog odpuchne záchvaty pri dobrej liečbe liekmi odznejú - nakoľko neni primárna ale “ len “ sekundárna epilepsia . Dokonca povedali že je šanca na vyradenie liekov časom , rokmi …ak záchvaty nebudú . Máte niekto skúsenosť ? Ďakujem

alickapusinka
•
4. okt 2025

Podľa mna TI už nikdy nezoberu lieky ostaneš navždy na liečbe.Ja mám epilepsiu teraz toho roku 17 rokov bez epileptickeho záchvatu a nedali mi ani vodičak mám veľa obmedzeni čo sa týka práce a pokiaľ budem žiť lieky budem brať takže podľa mna ked zachvaty máš stale tak lieky TI nevyradia vôbec.Ja som bez už niekoľko rokov a lieky musim.

kacena4
•
4. okt 2025

dvera ma ziskanu epu zo zaciatku boli zachvaty niekolkokrat do mesiaca, neskor 1 za mesiac a rokmi sa zlepsoval stav, dnes je dospela a zachvaty uz nemala par rokov, postupne jej vyradili lieky a drzi sa klop klop klop ale je len otazka casu kedy sa to zasa nicim spusti. drzim palceky

autor
•
4. okt 2025
@alickapusinka

Podľa mna TI už nikdy nezoberu lieky ostaneš navždy na liečbe.Ja mám epilepsiu teraz toho roku 17 rokov bez epileptickeho záchvatu a nedali mi ani vodičak mám veľa obmedzeni čo sa týka práce a pokiaľ budem žiť lieky budem brať takže podľa mna ked zachvaty máš stale tak lieky TI nevyradia vôbec.Ja som bez už niekoľko rokov a lieky musim.

@alickapusinka na vodicky mi povedali že musím mať 1 rok bez záchvatu aby som sa mohla vrátiť k šoférovaniu . A teda ako som písala, že v prípade že by záchvaty po tomto pooperacnom stave skončili sa zvyknú vysádzať tak uvidíme , každopádne sa teším že si tak dlho bez záchvatov , tam je pekne vidieť že sa to da …držím palce 🍀

autor
•
4. okt 2025
@kacena4

dvera ma ziskanu epu zo zaciatku boli zachvaty niekolkokrat do mesiaca, neskor 1 za mesiac a rokmi sa zlepsoval stav, dnes je dospela a zachvaty uz nemala par rokov, postupne jej vyradili lieky a drzi sa klop klop klop ale je len otazka casu kedy sa to zasa nicim spusti. drzim palceky

@kacena4 ďakujem, cítim tam určitú nádej že to ide …dcére prajem aby nemala žiadny spúšťač a bola bez epi i naďalej, vela zdravia 🍀

autor
•
4. okt 2025
@kacena4

@kacena4 a môžem sa spýtať čo bolo dôvodom spustenia epi ?

kacena4
•
4. okt 2025
@anonym_autor

@kacena4 a môžem sa spýtať čo bolo dôvodom spustenia epi ?

@anonym_autor úraz - pád

alickapusinka
•
4. okt 2025
@anonym_autor

@alickapusinka na vodicky mi povedali že musím mať 1 rok bez záchvatu aby som sa mohla vrátiť k šoférovaniu . A teda ako som písala, že v prípade že by záchvaty po tomto pooperacnom stave skončili sa zvyknú vysádzať tak uvidíme , každopádne sa teším že si tak dlho bez záchvatov , tam je pekne vidieť že sa to da …držím palce 🍀

@anonym_autor da hned lekár neurolog trafil prve lieky 2 druhy záchvaty prestali predtým ekd som chodila k neurologičke ta zo mna urobila testovacieho králika len mi predpisovala tabletky všeliako do bludu lekár mi dal 2 a odvtedy záchvat nemá.A nie nie je pravda že po roku vratia vodičak

autor
•
4. okt 2025
@alickapusinka

@anonym_autor da hned lekár neurolog trafil prve lieky 2 druhy záchvaty prestali predtým ekd som chodila k neurologičke ta zo mna urobila testovacieho králika len mi predpisovala tabletky všeliako do bludu lekár mi dal 2 a odvtedy záchvat nemá.A nie nie je pravda že po roku vratia vodičak

@alickapusinka ďakujem za skúsenosť, uvidíme ako to bude u mňa, sama som zvedavá. Ohľadne vodičáku - hovorím len to, čo bolo od kompetentných povedané mne osobne.. aká bude realita uvidím, až nato príde...

alickapusinka
•
4. okt 2025
@anonym_autor

@alickapusinka ďakujem za skúsenosť, uvidíme ako to bude u mňa, sama som zvedavá. Ohľadne vodičáku - hovorím len to, čo bolo od kompetentných povedané mne osobne.. aká bude realita uvidím, až nato príde...

@anonym_autor jasne ved uvidiš

oslo1
•
5. okt 2025

Byvala neuro sestricka, specializacia Oxford. Ano, je tam sanca, velmi vela pacientom epilepsia odisla.
Ak budes rok bez epi zachvatov cez den ( a dva roky v noci) - u nas sa to skratilo na polovicu, tak ti vratia vodicak.
Ta hlavna recovery mozgu trva 6 tyzdnov, ak zacnes chodit do roboty tak par time/ faze return, vela, ale naozaj vela odpocivat, neprestimulovavat mozog.
Do roku by si mala mat uplnu recovery. AK mas nejaky neurologicky deficit, tak tam sa v pohode aj do dvoch rokov a neskor urobi zlepsenie, ale tam ide o to, ze sa naucis kompenzovat.

ninusa221
•
6. okt 2025

@anonym_autor ja mam od puberty epi… a teda mne vysadili lieky eeg som mala čiste. Potom hned zachvat.. Som na liekoch 2 roky bez zachvatu.. Už mam aj vodičak… dufam ze to uz nikdy nedostanem

agikaku
•
1. nov 2025
@ninusa221

@anonym_autor ja mam od puberty epi… a teda mne vysadili lieky eeg som mala čiste. Potom hned zachvat.. Som na liekoch 2 roky bez zachvatu.. Už mam aj vodičak… dufam ze to uz nikdy nedostanem

@ninusa221 aké lieky prosím užívate?