Spor o starostlivosť: Ako riešiť dohodu o dome?
Ahojte. S manzelom byvame v dome jeho rodicov spolu so svokrovcami. Po svadbe som ja naivne vrazila do domu vsetky svoje peniaze lebo to tu nebolo obyvatelne. Par rokov po svadbe manzel uzavrel dohodu so svojou sestrou, ze ona mu da svoj podiel na dome s vecnym bremenom dozitia rodicov. Takze dom je prepisany na manzela. Ja som bola neviditelna cely cas. Teraz je moj manzel postihnuty a staram sa o neho a o nase dve deti. Co robit s tou dohodou co si dali manzel so sestrou? ja padam na hubu uz z toho, ze sa staram o neho a ona nase deti nie to este o svokrovcov, ktori su uz stari. Ako by ste to riesili?
tak tam toho veľa neporiešiš....svokrovci majú v dome právo dožitia, takže iné, ako starať sa o nich ti neostáva....v opačnom prípade môže švagriná žiadať svoj podiel späť....alebo im zohnať miesto v domove dôchodcov ale doplácať im budeš musieť opäť ty a nie švagriná...a aj v tomto prípade s umiestnením musí súhlasiť aj švagriná....
@mata0410 to by mal riešiť tvoj manžel. Výplatte sestru a potom nech sa oni dvaja dohodnú ako sa postarajú o rodičov. Je to dosť nešťastná situácia.
@sasa1310 ano napisala som to, ze sa staram o manzela dve deti a este sa mam starat o daslich ludi, ked manzel nemoze?
@mata0410 no áno, keďže tam bývate a sestra sa kvôli tomu už vzdala svojho podielu. Alebo ju vyplaťte z polovice domu
Či ako si to predstavuješ? Celý život bývať zadarmo a potom, keď sa treba starať, tak sa starať nebudete? Ako k tomu prídu rodičia, ktorý prišli o dom a sestra, ktorá sa vzdala vo váš prospech?
@mata0410 to by mal riešiť tvoj manžel. Výplatte sestru a potom nech sa oni dvaja dohodnú ako sa postarajú o rodičov. Je to dosť nešťastná situácia.
@terezka1947 ved pisem, ze je postihnuty, ma poskodeny mozog on uz je nespojpravny
@terezka1947 ved pisem, ze je postihnuty, ma poskodeny mozog on uz je nespojpravny
@mata0410 nemohla som vedieť aký postihnutý je. No ostáva iba porozprávať sa s jeho sestrou. Ale v podstate by si mala vyplatiť jej polku domu,keď sa jej predtým vzdala v prospech brata. No a potom sa dohodnúť,čo ďalej.
Je to zle....lebo predpokladám,že asi toľko financií nemáš. Už potom jedine,že odídete bývať inde, čo asi tiež nie je možné len tak. Inak ako komunikaciou so sestrou ,svokrovcami a určitým finančným riešením to nepôjde.
Ahoj, je mi to luto ale asi nemas vela moznosti... Dostali ste od sestry podiel na dome, nuz tak jedine ten vas podiel dohody dodrzat a tj postarat sa aj o svokrovcov - bohvie ako na tom budu.
Alebo aka je Tvoja predstava, ze by to teraz malo vyzerat? Co Tebe pride ako fer v tejto situacii?
Ak to nedavas, zabezpec si opatrovatelku, ci k manzelovi, ci k svokrovcom. Tam, kde Ti treba. Byvanie asi mate zadarmo, tj nebrali ste ziadnu hypoteku ani nic - tak mozes teraz zobrat nejaku pozicku, ak nemas na opatrovatelku. To, co ini splacaju lebo nedostanu byvanie. Ak nahodou niekoho dochovas (napr svokrovci, o x rokov), predas dom, pojdes do mensieho co Ti bude stacit, pozicku vyplatis.
@mata0410 no áno, keďže tam bývate a sestra sa kvôli tomu už vzdala svojho podielu. Alebo ju vyplaťte z polovice domu
Či ako si to predstavuješ? Celý život bývať zadarmo a potom, keď sa treba starať, tak sa starať nebudete? Ako k tomu prídu rodičia, ktorý prišli o dom a sestra, ktorá sa vzdala vo váš prospech?
@sasa1310 ako zadarmo? a co moje peniaze ktore som do domu vlozila ja? kym tu byvala ona ani klinec do policky nekupila a ked som sa pristahovala vymenili sme okna, podlahy stierky to je zadarmo podla teba?
@sasa1310 ako zadarmo? a co moje peniaze ktore som do domu vlozila ja? kym tu byvala ona ani klinec do policky nekupila a ked som sa pristahovala vymenili sme okna, podlahy stierky to je zadarmo podla teba?
@mata0410 ale sak ake peniaze Ty chces, o com stale hovoris? Ved dom je prepisany na Tvojho manzela - takze ak Tvoj manzel je v stave akom popisujes, povedzme si na rovinu, ten dom bude patrit Tebe + detom, ved to vsetko patri Tebe/vam, aj vsetko co si tam Ty vrazila 🙄
Takze ak bola dohoda pol domu + doopatrovanie rodicov, nuz tak mas za to cely dom. Ty.
Vecne bremeno dozitia predsa neznamena zaroven celodenna starostlivost. Nie som pravnik, ale ak potrebuju jego rodicia navyse starostlivost, tak to sa treba pobavit s manzelovou sestrou a riesit to spolu nrjakou socialnou pomocou cez obec alebo nejako tak. Bremeno dozitia znamena, ze maju strechu nad hlavou. Urcite hladajte pomoc. To jeden clovek nezvladne...
@mogaa psychologicka mi uz teraz vravela, ze jeho stav je minimalne pre dvoch ludi nie to ja sa tu budem starat o cely dom
@mata0410 na to ste mali myslieť predtým, keď ste sa rozhodli, že sa postaráte o rodičov s tým, že vám darujú dom. Ako sorry, ale zober si to z druhej strany. Sestra nemá nič a nemá postarané ani o rodičov. To si ako predstavuješ?
@mata0410 a čo má kupovať tebe do poličky? Veď dom je tvojho manžela, tak je snáď normálne, že ho prerábate spolu, keďže tam vy bývate a nie sestra. Vrchol drzosti z tvojej strany, ako sorry, ale prečo by mala sestra niečo kupovať do domu, ktorého časť vám darovala?
@anonym_22f477 presne tak.
Dom je tvoj
@mata0410 bohužiaľ zle to celé vypálilo😔
No ako to chces riešiť?iba dohodou so švagrinou.
Dom je prepísaný na tvojho muža, s doživotným užívaním jeho rodičov.
Aké peniaze chceš ty nazad že poličky, klince ?
Je mi ľúto že toto sa vám stalo a manžel ostal ako ostal ale...
@anonym_22f477 presne tak.
Dom je tvoj
@mata0410 bohužiaľ zle to celé vypálilo😔
No ako to chces riešiť?iba dohodou so švagrinou.
@anonym_22f477 ja som uz vsetky svoje uspory dala do domu a ostali mi na krku dva uvery... ja ked poviem, ze odchadzam ona sa aj tak nepostara lebo jej to nevyhovuje, jej o peniaze nejde ale o to, ze strati svoju slobodu
@terezka1947 do nie je pisany na mna nie je moj
@mata0410 však si si okná, podlahy, stierky kupovala do vášho domu. Či čo ti to mali cudzí platiť ešte? Nestačí, že ste ho dostali zadarmo?
Dom je prepísaný na tvojho muža, s doživotným užívaním jeho rodičov.
Aké peniaze chceš ty nazad že poličky, klince ?
Je mi ľúto že toto sa vám stalo a manžel ostal ako ostal ale...
@maca1984 ved dobre nech si tam doziju ale ja ked sa odstahujem o svokrovcov sa nema kto postarat
@anonym_22f477 ja som uz vsetky svoje uspory dala do domu a ostali mi na krku dva uvery... ja ked poviem, ze odchadzam ona sa aj tak nepostara lebo jej to nevyhovuje, jej o peniaze nejde ale o to, ze strati svoju slobodu
@mata0410 ale veď ty si tie peniaze investovala do vášho domu. Nevieš to pochopiť ?
@maca1984 ved dobre nech si tam doziju ale ja ked sa odstahujem o svokrovcov sa nema kto postarat
@mata0410 keď sa mieniš odsťahovať tak v prvom rade vyplaťte z polovice domu jeho sestru. Sestra splnila svoju časť dohody - darovala svoju časť tvojmu manželovi. Teraz je rad na vás, aby ste si splnili vy svoju časť dohody
@mata0410 dom je na manželovi,čiže budectvoj a deti.
Tade cesta nevedie.
Buď odídete, buď ju vyplatite a jednoducho budete na svokrovcov dvaja-fifty-fifty alebo musíte to nejako dať. Svokrovci sú ležiaci?či? Možno by ste sa dohodli,aby aspoň opatrovateľky ste platili na polovicu.... Tu nie je riešenie iné. Dohodnúť sa musíte vy.
Darmo je dom na mužovi, je de facto tvoj.
@mata0410 dom je na manželovi,čiže budectvoj a deti.
Tade cesta nevedie.
Buď odídete, buď ju vyplatite a jednoducho budete na svokrovcov dvaja-fifty-fifty alebo musíte to nejako dať. Svokrovci sú ležiaci?či? Možno by ste sa dohodli,aby aspoň opatrovateľky ste platili na polovicu.... Tu nie je riešenie iné. Dohodnúť sa musíte vy.
Darmo je dom na mužovi, je de facto tvoj.
@terezka1947 nie moj nie je, ja som bola dobra len na investicie a nemozem si tu ani prdnut...
@terezka1947 nie moj nie je, ja som bola dobra len na investicie a nemozem si tu ani prdnut...
@mata0410 investovala si do domu tvojho muža.
@mata0410 tak to napíšem hnusne,keď manžel zomrie,je tvoj. Predpokladam, že svokrovci sú dostatočne čulí na to, že ti nechcú dovoliť urobiť v dome nič?
@mata0410 niekto celý život šetrí na vlastné bývanie, niekto celý život platí vysokú splátku hypotéky a potom je tu niekto ako ty. Príde s tým, že sa postará o rodičov. S vedomím toho, že snáď sa to nikdy nestane, a je spokojný, že býva zadarmo a získal dom zadarmo. A potom tu takto o pár rokov vyplakáva. No hold, neplatili ste celý život nič za bývanie, tak je teraz ten čas, aby si začala platiť. Dobehlo ťa to, čo všetci normálni ľudia vedia a s tým rátajú, že v živote sa môžu stať rôzne situácie. Pokiaľ muž bol v poriadku, mali ste si šetriť pre prípad, že sa stane takáto akákoľvek situácia v živote. Neplatili ste hypotéku, ani sestru ste nemuseli vyplácať, tak ste mohli šetriť.

a čo chceš riešiť? Sa nechceš starať o svokrovcov? Či ako?