Spor o starostlivosť: Ako riešiť dohodu o dome?
Ahojte. S manzelom byvame v dome jeho rodicov spolu so svokrovcami. Po svadbe som ja naivne vrazila do domu vsetky svoje peniaze lebo to tu nebolo obyvatelne. Par rokov po svadbe manzel uzavrel dohodu so svojou sestrou, ze ona mu da svoj podiel na dome s vecnym bremenom dozitia rodicov. Takze dom je prepisany na manzela. Ja som bola neviditelna cely cas. Teraz je moj manzel postihnuty a staram sa o neho a o nase dve deti. Co robit s tou dohodou co si dali manzel so sestrou? ja padam na hubu uz z toho, ze sa staram o neho a ona nase deti nie to este o svokrovcov, ktori su uz stari. Ako by ste to riesili?
@mata0410 bremeno dozitia neznamena, ze aa o nich musis starat. Skusila si poziadat o zdravotnu asistentku pre muza alebo svokrovciv?
@julish to nie, ale majú zmluvu a dohodu na základe ktorej sestra darovala. To môže sestra dať na súd pre vrátenie daru, nakoľko nesplnili podmienku, ktorá bola predmetom darovania časti domu
Je zaujímavé, že niekedy slovo "dom ,,a jeho vlastníctvo vie na závistlivých pôsobiť ako červené súkno na býka.Byt v koži autorky by nechcela byť však asi ani jedna.
Si v nepríjemnej situácii. ak budeš niečo ohľadne domu, najlepšie písomne. Nič len tak, že si to poviete resp. sa dohodnete v kuchyni pri káve. Dala som tak na dobré slovo so súrodencom a po pohrebe rodiča ma vysmial že to som si vymyslela, on by nikdy niečo také nenavrhol. ostala som ja za blbú. A požaduje odomňa nekresťanské eurá.
Ohľadom rady skús právnika. Ak nemáš žiadne faktúry a žiadne potvrdenie tak to bude tvrdenie proti tvrdeniu. S opaterou svokrovcov opatrne, nech sa stará dcérenka - inak pôjdeš do hrobu ešte pred nimi. máš predsa starosti s manželom.
Si v nepríjemnej situácii. ak budeš niečo ohľadne domu, najlepšie písomne. Nič len tak, že si to poviete resp. sa dohodnete v kuchyni pri káve. Dala som tak na dobré slovo so súrodencom a po pohrebe rodiča ma vysmial že to som si vymyslela, on by nikdy niečo také nenavrhol. ostala som ja za blbú. A požaduje odomňa nekresťanské eurá.
Ohľadom rady skús právnika. Ak nemáš žiadne faktúry a žiadne potvrdenie tak to bude tvrdenie proti tvrdeniu. S opaterou svokrovcov opatrne, nech sa stará dcérenka - inak pôjdeš do hrobu ešte pred nimi. máš predsa starosti s manželom.
@anonym_3e8913 ty o čom píšeš? Aké faktúry? Veď dom je už dávno prepísaný na jej manžela
Je zaujímavé, že niekedy slovo "dom ,,a jeho vlastníctvo vie na závistlivých pôsobiť ako červené súkno na býka.Byt v koži autorky by nechcela byť však asi ani jedna.
@anonym_0c7609 ale práve,že ju ľutujem. Je v zlej situácii...lenže neviem,čo chce.
Lebo odísť nemôže,vyplatiť šetrí tiež nie.....čiže?
A niečo z toho musí urobit.
Potom ostáva iba ostať a ...
nemusis sa o nich starat .. byvat tam musia ale nikde nieje pisane,ze sa o nich musis starat ty ..nech sa zlozi aj sestra na opatrovatelov ak su nevladny al nech sa o nich stara aj ona ...
@mogaa psychologicka mi uz teraz vravela, ze jeho stav je minimalne pre dvoch ludi nie to ja sa tu budem starat o cely dom
@mata0410
Vidim ze vsetky MK tetky utocia ako zmyslov zbavene, podla mna svagrina bola vychcana a videla skor aky potencialny pruser tam bude, tak sa radsej zbavila jej ciastky.Co sa stane ked ty sa polozis, to nikdo z nich nevidi
@anonym_3e8913 ty o čom píšeš? Aké faktúry? Veď dom je už dávno prepísaný na jej manžela
@anonym_18041b normálne faktúry. ak opravuješ dom tak máš aj faktúry nie? ale tak autorka asi pochopila, ty nemusíš.
@anonym_0c7609 nechcela. Preto platím dlhé roky hypotéku
@anonym_18041b normálne faktúry. ak opravuješ dom tak máš aj faktúry nie? ale tak autorka asi pochopila, ty nemusíš.
@anonym_3e8913 a načo jej akože majú byť faktúry? Pre koho?
@anonym_0c7609 ale práve,že ju ľutujem. Je v zlej situácii...lenže neviem,čo chce.
@terezka1947 Tiež som to pochopila tak, že má problém, ktorý nevie ako riešiť.Autorka si je vedomá toho, že má povinnosti voči svokrovcom,no zároveň sa musí postarať o manžela a deti, čo je veľmi náročné,ak nie nemožné
@maca1984 ved dobre nech si tam doziju ale ja ked sa odstahujem o svokrovcov sa nema kto postarat
@mata0410
Ano, o tom to cele je. Oni maju pravo tam dozit, mat strechu nad hlavou, ale to neznamena ze ich musis ty osobne opatrovat. Alebo ano? Zajdi za pravnikom, ci to znamrna, ze nemozu ist do domova. Ak nie, tak zacnite hladat opatrovatelky, lebo sa z toho sama zblaznis.
Ty sa spokojne mozes odstahovat a nechat to tam. Na margo penazi, co si do toho dala - tvoja chyba. Uz len musis pockat pokial starki zomru, aby si nejake peniaze dostala naspat. Na druhu stranu asi neplatis najom, takze tie peniaze co by si platila za prenajom bytu inde mozes pouzit na udrzbu domu.
@mata0410
Ano, o tom to cele je. Oni maju pravo tam dozit, mat strechu nad hlavou, ale to neznamena ze ich musis ty osobne opatrovat. Alebo ano? Zajdi za pravnikom, ci to znamrna, ze nemozu ist do domova. Ak nie, tak zacnite hladat opatrovatelky, lebo sa z toho sama zblaznis.
Ty sa spokojne mozes odstahovat a nechat to tam. Na margo penazi, co si do toho dala - tvoja chyba. Uz len musis pockat pokial starki zomru, aby si nejake peniaze dostala naspat. Na druhu stranu asi neplatis najom, takze tie peniaze co by si platila za prenajom bytu inde mozes pouzit na udrzbu domu.
@anonym_542713 aké peniaze dostane naspäť, keď starkí zomrú? Veď dom nie je ich
@terezka1947 a co ma zavazuje, ze nemozem odist?
@terezka1947 a co ma zavazuje, ze nemozem odist?
@mata0410 a kam chceš ísť?
Vsetky su tu premudrele. Ona napisala svoju cast pribehu. Nikto nevidite ako podporovali manzelovi rodicia jeho sestru, mozno jej kupili byt. A ona ako nevesta investovala SVOJE uspory vtedy aj do jej byvania. To vam nedochadza?
Ries to s jeho sestrou. To ze darovala svoju polku jemu neznamena, ze sa vzdala rodicov, stale su to jej mama a otec. Ak je normalna, postavi sa k tomu a bude riesit. Ak nie, pokojne jej povedz,ze uvazujes odist a uvidis.
@mata0410
Vidim ze vsetky MK tetky utocia ako zmyslov zbavene, podla mna svagrina bola vychcana a videla skor aky potencialny pruser tam bude, tak sa radsej zbavila jej ciastky.Co sa stane ked ty sa polozis, to nikdo z nich nevidi
@anonym_7b5fc8 ved prave o to ide, ze aj keby som tak velmi chcela a svokrovci by ma milovali sa to neda zvladnut...
@anonym_7b5fc8 ved prave o to ide, ze aj keby som tak velmi chcela a svokrovci by ma milovali sa to neda zvladnut...
@mata0410 tak, ale na to si mala myslieť, keď si na začiatku investovala peniaze do toho domu a ostala tam bývať. Ste si mohli kľudne kúpiť vlastné bývanie. Ty si sa sľúbila, že sa postaráš s mužom. cca 12 rokov si tam bývala, a teraz keď sa bude treba starať tak už je problém. Tak vráťte sestre polovicu domu a máš vybavené. Budeš sa starať len o manžela
Vybav si opatrovateľský na manžela, jemu vybav ID, a podľa toho v akom stave sú jeho rodičia, vybav si OP aj na nich alebo na jedného z nich a môžeš byť doma a starať sa o nich 24h
@anonym_0c7609 nechcela. Preto platím dlhé roky hypotéku
@sasa1310 Tomu rozumiem, lenže čo by bolo,ak by ti manžel, ešte zdravý, povedal, že ideme do toho, lebo sestra sa nemôže postarať o rodičov, keď zostarnú, urobíme to my.Vsetko by sa dialo vo všetkej počestnosti,bez bočných úmyslov, len človek mieni, pán Boh mení a zrazu ten,s kym by sme sa mali spolu starat o svokrovcov,on sám potrebuje starostlivosť
Ja nejak nechápem čo riešiš. Dom patrí manželovi, teda defakto tebe keďže je na tom ako je. Svokrovci tam môžu bývať ale to neznamená, že sa budeš o každého starať ty. Sestra svoju časť darovala tak už len ostáva aby ste si podelili starostlivosť o starkých alebo zaplatili pomoc ak treba.
@mata0410 tak, ale na to si mala myslieť, keď si na začiatku investovala peniaze do toho domu a ostala tam bývať. Ste si mohli kľudne kúpiť vlastné bývanie. Ty si sa sľúbila, že sa postaráš s mužom. cca 12 rokov si tam bývala, a teraz keď sa bude treba starať tak už je problém. Tak vráťte sestre polovicu domu a máš vybavené. Budeš sa starať len o manžela
Vybav si opatrovateľský na manžela, jemu vybav ID, a podľa toho v akom stave sú jeho rodičia, vybav si OP aj na nich alebo na jedného z nich a môžeš byť doma a starať sa o nich 24h
@sasa1310 ty si uz niekedy niekoho opatrovala?
@sasa1310 A ty čo si taká nabrúsená? Pretože píše nevesta na svokrovcov?
@anonym_0c7609 preto absolútne nechápem tieto zmluvy kadejaké ešte za života a prevádzanie majetku ešte za života. Lebo potom to takto dopadne. A poväčšinou paradoxne na tom najviac zle dopadnú tí, ktorí celý život si nevedeli obstarať vlastné bývanie a ulakomia sa pod vidinou bývania na hocijakú čertovskú dohodu. Zatiaľ, čo ostatní už v jej veku majú svoje pomaly splatené, tak také ako autorka v podstate nič nezískali. A jeho sestra tiež nič nezískala, lebo darovala svoju časť, o rodičov postarané nemá. A rovnako zle dopadli aj rodičia, došli o dom a nie je toho, kto by sa o nich postaral. A tomu sa povie "rodina"
@mata0410 co plačeš?
Išla si vedome byvat s muzom do rodicovskeho domu? Išla!
Vedome si vrazila svoje vlastne peniaze do cudzieho domu? Vedome!
Neupravila si si darovaciu zmluvu 50/50 pre seba a muza? Nie!
Tak to teraz mas, ako pises, 2 deti na krku, postihnuteho manzela a jeho rodicov k tomu, a co su jeho rodicia nesvojpravny, ze ti nepomahaju, ze sa ti nepostaraju, nedohliadnu? O tom nic nevieme, hlavne raz a naraz ak sa ty teraz vyklasles na svokrovcov a zoberies stadial deti plus nechas ich tam so svojim muzom, poriesi to rychlo socialna kuratela, ze kde ma muz svoju manzelku a kde maju rodicia svoje deti...
Skonci to tak ze sa scitaju dochodky rodicov a tvojho muza a cele to pojde bud na reziu opatrovatelky, alebo sa dom preda a pojdu do na to urceneho ustavu, alebo si opatrovatelsky vybavi jeho sestra.
@sasa1310 ty si niekedy bola na opatrovateľskom? no asi nie. to je služba 24/7. máš nárok akurát tak na odĺahčovaciu službu - ktorá viac menej neexistuje.
trápiš sa sama za ho*no peňazí. Ak má za jedného opatrovaného cca 700e tak si nemysli že za 2 opatrovaných máš 700 *2. To tak nefunguje na Sk.

@mata0410 a čo má kupovať tebe do poličky? Veď dom je tvojho manžela, tak je snáď normálne, že ho prerábate spolu, keďže tam vy bývate a nie sestra. Vrchol drzosti z tvojej strany, ako sorry, ale prečo by mala sestra niečo kupovať do domu, ktorého časť vám darovala?
@sasa1310 no lebo tam byvala a kym tu byvala bola tu zima a stary nabytok a blabla... obnovili sme predtym ako sa dom vobed daroval, takze mojimi peniazmi sa zhodnil dom