Strach z užívania liekov: Ste na tom podobne?
Pozdravujem je tu niekto kto ma strach brat lieky ? Všeobecne či antibiotiká či aké kolvek ktoré nepozna? Ja som asi cudna ale vždy mam respekt. Dakujem za odpovede
Ja tiez neberiem antibiotika ked nemusim, a to som teda nemusela uz riadne dlho. Chora nebyvam. Dnes predpisuju lekari ATB ako cukriky, pritom v drvivej vacsine vobec nie su potrebne.
@catherin4 veď presne to, ale aj keď už musím že mám nejaký zápal mám rešpekt príde mi to že to ma pomáhať ale ľudom je z toho akurát tak zle samé vedľajšie účinky
@anonym_autor antibiotiká su lieky, ktoré boli vyvinuté,aby zachraňovali zdravie aj životy.Treba si uvedomit,že v minulosti mnoho ľudí zomrelo na choroby, ktoré sú teraz vďaka ATb úplne ľahko liečiteľné.Keby môj syn sa narodil pred100rokmi,tak tu už nie je,lebo ako mesačný by zomrel na sepsu. Takto behom dvoch týždňov bol úplne v poriadku.
Zase netreba to preháňať,nie na každé prechladnutie sa majú užívať,ale takto paušálne ich odmietať, lebo "majú vedľajšie účinky" je už tiež prehnané. Aj Paralen má vedľajšie účinky,ani ten nikdy nevezmes?
Ja ich tiež neuzivam často,ale ak je to potrebné, absolútne sa nebránim(ani pri deťoch). A vedľajšie účinky sme nikdy nemala ani nám nikomu nikdy nebolo zle.
No tak neber atb ani nijake lieky a hotovo. Ak Tvoj strach z liekov a vedlajsich ucinkov je vacsi nez strach z infekcii, nikto Ta nenuti.
Aj ja. Lebo neviem prehltat tabletky, mam hit, cize chemia mi ju zhorsuje a celkovo radsej volim bylinky, medic.huby a prirod.antibiotika-laktoferin, citricidal, kapucinku, koloidne striebro, draciu krv... Inak, zdedila som to po babke. Ta nechodila k dr, nebrala lieky a dozila sa 94r. Milovala cervene bebe namacat do mlieka. 🤣😁🤪
Ja tiez neberiem antibiotika ked nemusim, a to som teda nemusela uz riadne dlho. Chora nebyvam. Dnes predpisuju lekari ATB ako cukriky, pritom v drvivej vacsine vobec nie su potrebne.
@catherin4 určite nie, niektor možno áno, moja obvodná či pediatricka mojich detí určite nie.
Inak ak ak som neužívala lieky ktoré mám predpísané by som zrejme už nežila.
Aj ja. Lebo neviem prehltat tabletky, mam hit, cize chemia mi ju zhorsuje a celkovo radsej volim bylinky, medic.huby a prirod.antibiotika-laktoferin, citricidal, kapucinku, koloidne striebro, draciu krv... Inak, zdedila som to po babke. Ta nechodila k dr, nebrala lieky a dozila sa 94r. Milovala cervene bebe namacat do mlieka. 🤣😁🤪
@anonym_a16347 keby ti dali lieky v nemocnici do zili? Povies ze chces bylinky?
Namiesto anestezy mlieko s medom?
Nie nemam, jedine tak take co fakt viem, ze ich mam zbytocne, lebo su take.. trosku ti vyskoci nieco a uz ti lekar predpisuje tasky somarin... Inak nie. NIe sme na to riesit neustale neziaduce ucinky, tie ochorenia casto maju o mnoho horsie. A teda.. ja dam jeden priklad, nebyvali sme velmi chori, pred dcerou neviem kedy som bola.. a zacala som liecbu svojich prechadnuti a kaslov - homeopatiou a cajikmi, po opakovanom lieceni cukrovou vodickou, som skoncila tak chora, ze som sa liecila niekolko mesiacov na striedacku, vytery zoo, asi 6-7 baleni atb kym som dostala az penicilin 1000 (to aj lekarka uz mala respekt, ci nebudem mat alergiu - asi.. neviem.. vytiahla taku buchlu a citala mi ze ak toto toto toto, okamzite mam to prestat brat a prist,a lebo ist na urgent :DD ) a tie ma dali do poriadku ako tak. Ale imunitu som mala na cimpr campr, keby som zbehla k dr, a hned si dala dat riadne lieky, toto som mozno nemusela absolvovat. Priroda je dobry pomocnik, ale ked treba, tak lieky su na to aby liecili.. je fakt, ze ludia sa dnes dozivaju vyssieho veku, ako ked lieky neboli, cize nieco na tom bude ;)
Zajtra ráno mám poslednú tbl ATB a chvála bohu zabral bez akýchkoľvek vedľajších účinkov 🙏
@catherin4 skor mam skusenost, ze hystericke mamicky si u lekara diktuju Atb aj na prechladnutie.
Mám rešpekt, lebo si vždy prečítam príbalový leták.
Vedľajšie účinky ma vedia vystrašiť. Je to pri všetkých liekoch.
@catherin4 skor mam skusenost, ze hystericke mamicky si u lekara diktuju Atb aj na prechladnutie.
@anonym_572a08 diktovať si môžu, len či lekár predpíše. Ak áno tak potom by mal popremýšľať o sebe a medicínskom vzdelaní.
@catherin4 no ako ktori, ja mam skusenost, ze len v nevyhnutnych pripadoch, aapon nasa pediatricka, aj obvodaci. Ale my ani nechodime s beznymi virozami k lekarovi.
@anonym_572a08 diktovať si môžu, len či lekár predpíše. Ak áno tak potom by mal popremýšľať o sebe a medicínskom vzdelaní.
@anonym_666299 Tento rok som bola na preventívnej prehliadke. Kým sestrička zapisovala moje údaje, zavolala jej nejaká pani, ktorá bola chorá a chcela, aby jej predpísali antibiotiká. Sestrička jej vysvetlila, že to takto cez telefón nejde. Povedala jej, čo má urobiť, a že ak sa jej stav nezlepší, má prísť na odber krvi. Až na základe výsledkov jej môže lekár predpísať antibiotiká.
@anonym_autor nie, ani nečítam letáky.Nikdy mi z ATB nič nebolo a iné lieky neberiem.Jedine z čoho má bolel žalúdok bol flector, keď má seklo
@anonym_572a08 určite nie, veď test crp za chvíľu ukáže či seno či slama? A može sa hystérka aj na hlavu postaviť
@katica06 to nie je vôbec také jednoznačné. Syn mal silny zapal dutin mesiac, CRP v norme!! A bola tam baktéria jak svina. Krcny dal ATB a musel aj prepichovat dutiny párkrát. Takže?
@anonym_autor tiez mam strach, hlavne potom ako mi asi po 3och roznych atb bolo hrozne zle. Pri jednych po 1 nej tbl do hodky som myslela ze umriem, cela som sa klepala a isla si vnutornosti vygrcat. Pri druhych to bolo asi po 2hej tbl a pri dalsich po 1nej tbl do 2och hodin bolest na hrudi, busenie srdca, pocit na odpadnutie. Tak mam teraz respekt pred akymikolvek liekmi ktore som predtym nikdy nebrala
@anonym_10d23b takže krčny a pediater sú 2rozdielny doktory
@katica06 si nechapava? CRP v norme a bakterialna infekcia silná. Potreba ATB.