Stretla som sa s pozitívnym pánom na koronavírus
Radšej píšem anonymne keďze veľa ľudí na nete robí hon na čarodejnice už len pri otázke ohľadom kovidu.
20.8. sme mali rýchle stretnutie s pánom zo širšej rodiny, bola to asi pol hodina, žiadne objimanie, odstup, boli sme na záhrade. Včera nám bolo oznámené že je v nemocnici a potvrdili mu koronu.
Pre nás to je teda tento štvrtok 14dni od stretu, nikomu v našej domácnosti nič nie je. Dala som pre istotu vedieť všetkým s kým sme sa stretli (nebolo ich veľa) moja otázka je, treba v tomto prípade dodržať 14dnovu karantenu, alebo 10dnovu? Čiže nedať deti do školy/škôlky, vsak? (Pýtam sa preto, lebo som už pocula čo riešim zbytočne a deťom kazim začiatok roka) Keby som to netušila neriešim, také isté riziko si myslím je pri každom kontakte teraz, ale ako to viem tak mi to nedá. Ďakujem.za slušnú diskusiu bez invektiv.!!!chcem.sa zachovať zodpovedne.
@zuzanapjat prečo mu nezavolali 112??? vzali by ho do nemocnice. Ak by tam bolo podozrenie na covid išiel by na také oddelenie a dostal by sa k testu skôr. O ten test v podstate ani nejde skôr by dostal lekársku starostlivosť.
Všetkým osobám, ktoré od 01. septembra 2020 od 7.00 hod. vstúpia na územie Slovenskej
republiky, pričom počas predchádzajúcich 14 dní navštívili krajinu Európskej únie
neuvedenú v prílohe č. 1 tohto opatrenia a zároveň nenavštívili krajinu , ktorá nie je členom
Európskej únie a nie je uvedená v prílohe č. 1 tohto opatrenia, sa nariaďuje izolácia
v domácom prostredí do doby obdržania negatívneho výsledku RT-PCR testu na ochorenie
COVID-19, alebo v prípade bezpríznakového priebehu izolácie v domácom prostredí
dovŕšením jej 10. dňa. Laboratórnej diagnostike na ochorenie COVID-19 je osoba povinná
sa podrobiť najskôr v piaty deň izolácie v domácom prostredí. Po dobu domácej izolácie
podľa predchádzajúcej vety sa táto nariaďuje i osobám žijúcim s ňou v spoločnej
domácnosti. Laboratórnej diagnostike na ochorenie COVID-19 nie je povinné podrobiť sa
dieťa do 3 rokov, ak príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva alebo poskytovateľ
zdravotnej starostlivosti, ktorý poskytuje zdravotnú starostlivosť v špecializačnom odbore
pediatria, a s ktorým má dieťa uzatvorenú dohodu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti.... Celé si to prečítaš tu http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_conten...
@zuzanapjat píše sa tam buď 10 dní bez testu, slepo ak sa dá testovat na 5 deň na 7-mi má výsledok - teda "obdržal výsledok" karanténa končí, tak chápem to čo píšu v novom opatrení.
@lenadka dakujem za ten odkaz, zíde sa. neviem nepytala som sa preco nevolali 112. Asi neočakavali, že z kašľa to može takto skončiť. Ono tych pripadov je vela, ludia sa aj boja niektori ist do nemocnice, alebo riesit svoj zdrav. stav.

@lenadka ked prides domov na SVK a dáš sa otestovať najneskor na piaty den, tak aj po negativnom vysledku musiš ešte ostat v karantene. Čiže či maš test alebo nie, tak zrejme miesto 14 dní musíš ešte dodržať 10 dní. Mne je ľúto tých prípadov, kedy sa človek nedostal na vyšetrenie... známej dobrý priateľ takto umrel predvčerom na zápal pľúc a eštelen na pitve sa bude zisťovať či mal covid, alebo nie. Proste vystavujú niektorí lekári doteraz len eletronicky erecepty bez toho aby popočúvali pacienta, alebo aby bol poslaný na testovanie. Dajú atb a keď sa človeku zhorší zdravotný stav tak ho ešte naťahujú s tým, že musí mať covid test - v tomto prípade nepochopiteľne objednali človeka na covid test cez polovicu SVK a umrel skôr akoby sa na neho dostal.