Syndróm vyhorenia počas materskej
...zažili ste to?
@paris3
http://www.sme.sk/c/3693527/syndrom-vyhorenia-d...
tu píšu,že neexistuje nejaká všeobecne platná definícia, pozri 😉
ešte som našla toto
„Burn out“ je úplné fyzické a psychické vyčerpanie, ktoré je dôsledkom dlhodobého pôsobenia stresu a nevhodného vyrovnávania sa s psychickou záťažou. Zapríčiňuje únavu, inaktivitu, depresie a negatívny postoj k pracovnému prostrediu, kolegom, ako aj k sebe samému.
Syndróm vyhorenia sa vždy spája s výkonom určitého povolania. Príznaky sa vyskytujú u inak psychicky celkom zdravých ľudí. Znížená výkonnosť úzko súvisí s negatívnymi postojmi a z nich vyplývajúceho správania, nie s nižšou kompetenciou či nižšími pracovnými schopnosťami a zručnosťami. Nesúvisí ani s rodinnými problémami, ktoré sa môžu prenášať do práce. Rovnako je potrebné vylúčiť stavy po chorobe (napr. chrípke) či prípadné duševné ochorenie. "
ja si syndróm vyhorenia tiež spájam s vykonávanou profesiou. t.j. napr. v pracovnej oblasti som "momentálne prázdny", ale v iných oblastiach /napr. rodinný život/ dokážem fungovať a byť spokojný.
kdežto depresiu ponímam ako stav,keď človeka nebaví nič v jeho živote, nebaví ho život sám. súvisí taktiež s tvorbou sérotonínu v mozgu.
a tieto dva stavy sú úzko prepojené- jeden môže vyvolať druhý 😉
@paris3
@macamac dobry clanok 😉
ono je to prave asi este tazsie oddelit pri mamine na materskej.... kedze pre zenu je v podstate starostlivost o deti a domacnost aj jej momentalna 'profesia'... pokial nic ine nerobi, tak si nevie ani najst radost v tych inych veciach...
tak to bolo aj u mna, kedze som nemala velmi mozno 'vypnut' a realizovat sa v nejakej inej oblasti...
no tak v tomto vreci sa najde vela zien. Nie som vynimkou. S tym rozdielom, ze mam aspon muza, ktory sa snazi maximalne. Kazdopadne mi aj to uz prestava stacit. Nestaci ani dokonaly chlap k pocitu dostatocnej sebarealizacie podla vlastnych predstav. A dolieha to na cloveka, nech sa snazi akokolvek.
Ja vidim klucovy problem v samotnom nazve DOVOLENKA: Vznika v spolocnosti falosny a mylny dojem, ze ide o obdobie plne relaxu a valania sa doma. Zena tak okrem neustaleho stereotypu bojuje aj s tymto choromyselnym predsudkom. A casto, v mnohych pripadoch je to boj s veternymi mlynmi. Nie kazdemu chlapovi sa totiz da otvorit oci, ze to nie je ziadna dovolenka ale obdobie ustupkov, sebazapreni, potlacenia vlastneho ja a potrieb s nim suvisiacich! Preto som v istej teme aj bola proti tolerancii akychkolvek vyletikov a bujarych radovanok chlapov na ukor rodiny, zeny, dietata! Toto si zeny nedovoluju, ony si to totiz dovolit ani nemozu! Jednak kvoli detom, kvoli casu, ktory chyba, jednak kvoli tlaku spolocnosti, ktora rovnako choro manipuluje mienkou, ze od zeny je to nepatricne s ohladom na jej status matky. Kym u muzov to je v poriadku a je to akceptovane ako samozrejmost! Zena je matka, pretrvava mytus, ze sa nou okamzite stava akonahle otehnotnie. Kym muz si chudacik musi na myslienku otcovstva zvykat. Pricom je to uplne jedno - aj zena si musi zvykat, ze nema na seba cas, ze nastava obdobie kedy ani nerusene nebude moct vykonat vlastnu potrebu!!! Tak kto ma vacsi narok si zvykat na rolu rodica?
Syndrom vyhorenia zien na materskej je len dosledok celeho tohto vadneho vnimania celej starostlivosti o dieta. Asi je na case, aby zeny zacali byt rovnakymi sebcami ako muzska cast osadenstva tejto planety.
Takze, co sa da jedine poradit autorke, ak uz jej stav dosiel tak daleko, ze sa jej nic nechce - sebecky si urvat pre seba to co treba. Oznamit manzelovi dnes vecer drahy varujes deti, ja mam stretnutie. A dohodnut si psychologa, pekne termin a aj sa nan dostavit. Zlavit z narokov na poriadok doma, svet sa nezruti z kopy pradla na stole. A ak sa bude rutit manzel, tak mu umoznit nech si pradielko odlozi. Atd.
Vycitky za peniaze - no tak to by mi muz povedal jediny raz. Razne si treba vyprosit take kydy o peniazoch. Mas malicke babo, k tomu dietatko dalsie dost male, takze si doma plnym pravom. Bol muz pri plodeni? Tak nech drzi hubu a aj by som mu to povedala, ze posledny raz cosi take vypustil z ust.
Tak hlavu hore Rainbow, nie si vobec sama s takymito pocitmi. Dobre bude, neboj. Aj ked sa Ti javi vsetko cierne momentalne, nebude to tak stale. S muzom sa nermusis hned rozvadzat, ale iste veci u neho zaraz a dorazne. Uvedom si svoju hodnotu, ja viem, nie vzdy to ide. Skus to. A vtedy si na muzovi zgustni. Pekne mu vytmav co si k tebe moze a nesmie dovolit. Ked bude najhorsie, tak sa sem prides "vykricat". 😉
Zapamataj si, nie si robot. Nemusis stale fungovat perfektne a podla niecich predstav. 😉
@paris3 to poznám 😉
je nás takých veľa
ostaneš na materskej, tvoj príjem v čudu, tak sa musí mm viac obracať, tým pádom je viac v práci, ty len čakáš,kedy príde. deň je neskutočne dlhý a jednotvárny. ak nie si v balíku, nemáš peniaze ani na výletíky s deťmi a zmenu prostredia,...začarovaný kruh....
a mm večer unavený vykazuje známky vyhorenia 😀 😀 😀 😉
@jabadaba ked som bola total v koncoch a mojmu muzovi som plakala, ze asi v nejakom pomateni zmyslov spravim nieco malej a potom skocim z okna, tak mi povedal len tolko, ze to ako sa citim je normalne a ze ja to s malou urcite zvladnem, ne o mne nepochybuje! somar, fakt! ale casom aj on pochopil, ze ked som v koncoch, tak musi zapnut a na druhu stranu mal pravdu, ano, zvladla som to a je to uz ovela lepsie 😉
ja si v krizovych okamihoch stale hovorim, ze to nebude trvat vecne.... a kedze UZ konecne vidim svetielko na konci tunela, tak mi to aj pomahal... vacsinou 😀
treba zatlacit na tych chlapov a na okolie, nemysliet si o sebe, ze zena musi byt 'supermatka', nebrat ako zlyhanie ked poprosis niekoho o pomoc... ja som s tym mala teda velky problem 😒
@macamac ano, presne ako pises.... ja chapem, ze z niecoho treba zit a ze muz to ma tiez tazke, aby zarobil peniazky... lenze problem je v tom, ze ja dufam, ze ked bude doma, tak mi trochu pomoze..... a on caka, ze si bude moct trochu oddychnut, dostane teplu veceru a ciste oblecenie 😉 lenze ani jemu, ani mne, sa nase ocakavania nejako neplnia 😒
ale povedala som si, ze si najdem opatrovatelku pre malu (aspon docasne, kym je take horsie obdobie).... aspon na par hodin tyzdenne... dufam, ze to pomoze... a tych niekolko eur radsej skusim usetrit inde...
@rainbow0508
mne pomohlo:
1. psycholog - mne to veeeelmi pomohlo, bez terapie neviem kde by som bola 😔
2. snazila som sa najst si kazdy den nieco, co ma potesi
3. najst si cas sama na seba, aspon na pol hodinku denne 'vypadnut' od deti - ovela lahsie sa mi vracalo domov s vyvetranou hlavou
4. hladat si kamaratky, hlavne s podobnymi pocitmi (rady supermamiciek ti velmi nepomozu)
5. poziadat o pomoc okolie, hocikoho, kto ti pomoze s detmi, prip. domacnostou a ziskas tym cas, aby si sa 'nadychla' a vladala dalej
to boli take zakladne veci, co mi pomohli... hlavne s tym zacni hned, necakaj prilis dlho ...
mna motivovalo hlavne to, ze som nechcela, aby moja mala trpela nestastnou matkou 😒
prišla som pozrieť, čo ste nové popísali...
@jabadaba , dobrý príspevok, trefný...ja som workoholik, a priznávam to, tak neviem, či je dobré mať takúto diagnózu, alebo depresiu, či syndróm vyhoretia, lebo aj ten si ma nájde 😀
...ja som vždy, keď som len pocítila náznak depresie a vyhoretia, utekala spať do roboty, bol to môj spôsob riešenia situácie a viem, že nie každému sa to dá
nech už mama na materskej urobí čokoľvek v riešení tohto problému, podstatné je, že niečo robí a rieši to...veď ak by si zlomila ruku, tiež by vyhľadala odbornú pomoc, či nie?
@paris3 , máš pravdu 😉
aj ja som kôli tomu šla do práce...povedala som si, že ak budem ja v pohode, tak aj dieťa bude, či už v jasličkách, alebo doma...
...mňa vtedy všetci odsudzovali, že som "fúkla" 15 mesačné dieťa do jaslí, paradoxne, moja sesternica z francúzska mi polichotila, že som super mama, že som malej umožnila tento 15 mesačný luxus...tak je to potom len vec pohľadu a názoru...všetko je relatívne
@ladytt To ci to prejde a kedy, to by som aj ja rada vedela 🙂
Mne najviac vadi ten priserny stereotyp, obmedzenia, socialna izolacia (aj ked uz to je trochu lepsie) + za sebou nic nevidim (snad to pochopis spravne). Malu hrozne milujem, ale asi nie som ten typ, co si vie matersku uzivat.
Plus mala je narocne dieta, velmi zle spava a zaspava uz 3 tyzdnov. Dalsia vec, co ma trapi je, ze mala byva dost nervozna, bud je prilis akcna, alebo naopak uz unavena, ale za nic nevie zaspat. Casto je velky problem ju naladit na pozitivnu naladu. Vzdy som chcela mat stastne a usmievajuce sa dieta, ale dako sa mi to stale nedari. Je jasne, ze deti maju aj zle chvile, ale niekedy je to pri malej na mna dost 😒
Proste krpata zburala moje predstavy o materstve (aj ked si myslim, ze boli celkom triezve) a ja sa s tym stale pasujem, ze je rozhodne 'nestandardne' dieta.
@ladytt a uz som sa viac-menej rozhodla, ze si zacnem hladat pracu na pol uvazku. myslim, ze pre mna a aj pre malu to bude len dobre. ja vypadnem z toho kolotocna do prace a ovela viac sa budem tesit na malu a urcite sa jej budem s ovela vacsou chutou venovat 😉 a hovori sa, ze stastna matka... stastne dieta 🙂
@paris3 Hej to poznám, môj drobec je tiež náročné dieťa a namiesto problémov so spaním, my máme s jedením :/ stále "bojujeme" a strašne je na mňa naviazaný, všetci sa smejú, že máme "imaginárnu" pupočnú šnúru medzi sebou, nemôžem odísť viac než na 3 metre od neho. Ako teraz mu aj idú zuby (mám pocit, že už aj pol roka) tak je aj riadne nervózny, takže paráda.
A malú by si dala do škôlky? Koľko má? To môže byť dobré riešenie, asi by som aj ja niečo také brala, len neviem ako by to bolo s kojením a kde by zostal kým by som ja pracovala.
@ladytt neboj, aj my mame problemy s jedenim 😉 kym som ju len kojila, tak nebol problem, ale nechce mi skoro ziadne prikrmy jest... a to ma za chvilu rok. takze si neviem zatial predstavit, nechat ju niekde na pol dna 😒 ale dufam, ze sa to do par mesiacov spravi a budem moct ist pracovat. plus teraz v tych teplach mi nechce ani ziadnu vodu pit, z tekutin vypije len MM 😢 ano a aj ja mam pocit, ze nam idu zuby uz pol roka 😀 ale teraz je to este horsie, aj doktorka potvrdila, ze sa nam prerezava 6 zubkov naraz. uuuufff!
nastastie moja mala nie je az tak velmi na mna naviazana, ma rada aj spolocnost inych ludi. len ked jej nieco je, tak sa stale pyta ku mne.
ja som rozmyslala, ze by som jej nasla nejaku opatrovatelku, mne jasle a skolky nie su velmi sympaticke ustanovizne. aj ked to, co zarobim dam opatrovatelke, tak to prezijem... ja ju zatial (nastastie) nemusim davat do jasli kvoli financiam, ale chcem skor kvoli nasej obojstrannej spokojnosti... krpata bude mat rok, mne sa to zda este malo na jaslicky 😒
a tvoj ma kolko? s tym kojenim je to tak, ze dufam, ze do jesene odburam denne kojenia a zostane iba ranne a vecerne, prip. v noci, aby nebol problem malu niekomu zverit...
@paris3 Môj už má zajtra 16 mesiacov a tiež s kojením nikdy problém nebol len tie príkrmy, to je bieda. Ako má obdobia, že zje, ale väčšinou nechce. Vodičku sme sa našťastie už naučili aj keď nie nejaké extra veľké dávky. Zuby nám tiež rastú tak nárazovo, dlho nič a zrazu stoličky aj očné naraz. Tiež sa mi zdá lepšia opatrovateľka ako jasličky, ale zatiaľ neriešim, lebo do pôvodnej práce by som sa nechcela vrátiť. No problém je u nás, že kojíme stále ešte aj cez deň, nedarí sa nám to obmedziť, uvidíme, kedy sa to zmení, ale stále dúfam, že sa niečo zmení a budem si vedieť aj tú materskú užívať 🙂
ja sa snazim,velakrat aj nasilu vyvolat v sebe pocit vdaky a stastia, ze sme, ze mam zdrave dieta a ze sme ako rodinka OK a nemame nejake vazne problemy. Len niekedy je to tazke, ked som zahrabana v tom stereotype. Mozno mi najviac vadi ta socialna izolacia, nemam kam vypadnut z domu, aj ked manzel by mi malu mozno postrazil tak na polhodinku, lenze kam sa ist odreagovat na polhodinu? Jedine ak do obchodu a to uz mozem rovno zobrat malu, pripadne vyvencit manzelovho hyperaktivneho psa a sme doma. Blbe je to, ze zijem v meste, kde nemam ziadnu rodinu a temer nikoho ani nepoznam, a to sme sa sem mesiac pred porodom prestahovali z BA, kde som mala vela znamych, mnoho spolocenskych kontaktov, a teraz tato samota. Mrzi ma to aj kvoli malej, ona ma tak rada ludi. Aspon ze sa da teraz chodit na detske ihriska, to je celkom dobra zmena oproti tisickrat preskumanemu bytu 😉
nuž neda mi prispieť k tomu čo je tu napísane ,pretože tie deti su oboch a manžel by mal pomôcť tiež ja som bola doma 14rokov mam 3deti a kebysom saa mala rozhodovať znova tak nemenim ... no tiež nie vždy bol manžel doma a ja som
bola sama v rodinom dome a stihala som sice unavena no syndrom vyhorenia som nemala.
ale treba si uvedomiť že behať treba okolo detí a nie okolo chlapa a keď si založil rodinu musí poľaviť zo svojho pohodlia deti vyrastu a potom ho može mať zas a depresie sa daju zvladnuť aj tak že keď deti zaspia idem spať aj ja aby som vladala a to ma vždy nabilo energiou pretože tiež byvam daleko od rodiny a na všetko som sama
@epelino A teraz som v takom lepšom stave asi ako keď som sem písala, aj keď veľa sa toho nezmenilo. Stále som na materskej. Môj drobec bude mať dva roky teraz v marci. Naviazaný je stále, možno o krok sa to zlepšilo, že so svokrou vydrží aspoň pol dňa raz za čas, keď potrebujem niekam súrne ísť a ona má voľno. No snažím sa pozitívnejšie myslieť. A čo nedarí sa ti niekde vypadnúť? Nejaké zmeny prežiť? Stereotyp je najhorší :(
@rainbow0508 ako si ten syndrom vyhorenia zvladla? lebo ja si uz pripadam ako fakla...
Ahojte, na mieste, kde sú na modrom koníku dotazníky, som dala svoj k diplomke o burnout syndróme u mamičiek. Je anonymný, ale ak sa rozhodnete uviesť svoju email adresu, napíšem vám výsledky. Tiež mi to moc pomôže, lebo potrebujem ešte 14 odpovedí a 86 už mám nazbieraných. Pripájam link.
https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/dotazniky-a-ankety/
@cobhan nie som zakladatelka temy,ale mam podobny problem,tak som sa sem naklikala.Ja idem svoj problem riesit tak,ze dam deti do skolky na pol dna a idem do prace,robim ako ucitelka v tej istej dedine.Dcerka ma 5 rokov,syn bude mat v auguste dva roky,ale podarilo sa mi ho odplienkovat,tak ho vzali do skolky.Samozrejme na dedine je to novinka,tak male dieta a do skolky,nechapu to a ohovaraju,ale ja uz fakt nevladzem,som izolovana,manzel mi nic ine nehovori,ze nic doma nerobim.Pritom robim vsetko,to on nic nerobi,lebo je stale v praci od rana do vecera.Vsetko si musim robit pri detoch-pracu okolo domu a zahrady,pripadam si ako pes privazana k retazi,vsade kam idem,idu aj deti.Co mi najviac chyba je pochopenie od manzela,troska vdaky za tu pracu,co robim pre nase deti.

dievcata, neviete nahodou, ako sa odlisuje depresia od syndromu vyhorenia?