Samota a vyhorenie počas materskej dovolenky
Ahojte, stalo sa vam to tiez? Na materskej sa citim neskutocne sama. Nikto sa ma neopyta ako sa mam, nikto ma uz nikde nezavola, ked zavolam ja, nikto nemoze. Ked chcem ist raz do tyzdna cvicit, nemam kde nechat deti, s manzelom sme ako dvaja spolubyvajuci. Riesime len deti. Napadaju ma skarede myslienky, ktorych sa bojim. Cakam na termin ku psychologicke. Citim, ze som totalne vyhorela. Pred dwtmi som mala nasliapnute na dobru kariwru, vystudovala som tazku skolu, natrapila som sa, a teraz v jedom kole nic ine nerobim len doma upratujem.
A ano, poznamky typu “co si cakala” si nechajte pre seba. Cakala som, ze to bude ine. Svoje deti milujem najciac na svete. Ale necakala som ze stratim sama seba. Ja uz ani neviem, aky clovek som bola pred detmi.
neviem kolko maju deti ale od roka (niekde aj skor) vies ich dat do jasiel, o rodicak neprides a tak ziskas hoc aj na 1 doobedie cas pre seba - vo vacsine jasiel funguje aj hodinove strazenie. Alebo sa vies zamestnat aspon na ½ uvazok - tak isto o rodicak neprides. Na vsetko je riesenie ak ti nevyhovuje psychicky 24/7 materstvo tak mas aj taku moznost.Vo vacsine krajin sveta je to uplne normalne a nijak sa to na detoch negativne nepodpisuje, len u nas ked si nejaka matka dovoli dat tak male dieta niekam tak hned je povazovana za krkavciu matku, co je uplne mimo. Bud budes ten problem riesit - dovod co ho sposobuje vies alebo sa budes v nom dalej utapat a bez riesenua ti nepomoze ziadne sedenie u psychologa (co netvrdim, ze bude zbytocne ale nevyriesi to dovod preco si vyhoreta).
Mne najviac pomohlo si najst na ihrisku kamaratky. Takze som skoro kazdy s niekym znamym a je to ovela lepsie ako ked som bola len s malou. A potom kruzky ako plavanie, cvicenie…
Akoze nemas kde nechat deti? Vsak manzelovi.
@anonym_autor 1, nerozumiem poznamke, ze si nemozes ist zacvicit 1x za tyzden... manzel gde?
2, chodte s manzelom na vychadzky / kocikovat / na ihrisko - aspon obcas
3, striedajte sa vseobecne s manzelom...
4, na ihrisku si najdi ine mamicky s podobne starymi detmi
5, chod s dietatom / detmi a nejake tie "kruzky" (cvicenie, plavanie ci co sa to robi)... budes v kolektive
plus kopec tych rad hore... jasle / babysitter, rodinu asi nemas ked nespominas...
A s tymi kamaratkami je to divne, ze nikdy nemaju cas... toto sa nam nestavalo... ale tak kazdy to ma inac...
Vôbec som sa tak necítila. Dokonca muž bol v kúpeľoch keď mala dcéra 2mesiace, druha dcéra chodila na ZŠ a nikto mi nepomahal s deťmi. Veľmi som so to užívala. To sa asi tak musíš nastaviť v hlave. A nič výnimočne som nerobila.
ano, zazila, RD bola nocna mora, aj ked som sa obcas s niekym stretla, tak to boli iba small talky, s nikym som nevedela naviazat hlbsie rozhovory a s tymi s ktorymi ano, tak kvoli detom sa nedalo velakrat stretnut (ked ochoreli, mali ine aktivity, museli varit akurat obed a pod)...hrozne obdobie, som 3 mesiace v praci a je zo mna iny clovek....a to som predtym mala rada samotu doma...
ako mozes ist skor do prace, ale zasa ja som to kvoli detom nechcela....
nechapem ako si niekto vie uzivat ten otravny kolotoc povinnosti okolo domacnosti a deti....
Nemáš v blízkosti dáke ihriská pre deti? Ja som fungovala tak, že som bola väčšinu dňa s malou von, ešte aj keď bola v kočíku, tak som sa prechádzala, či pršalo, snežilo...vždy som išla. Neskôr som si našla kamošky na ihrisku, s nimi sme vždy vymysleli dáke aktivity, alebo sa aj navzajom navštevovali...dosť mi to pomohlo. Doma by som zblbla. Ja som vždy poprala, navarila ráno a šup šup von.
@anonym_autor potrebuješ kamošky ako soľ! Viem ako sa cítiš. Máš vsak manzela, nechaj mu deti a chod von! Aj ked len do parku citat knihu sama a nepocuvat cely den mamaaa, mamaaaa... ked som uz mala kusok od zrutenia, jednoducho som deti musela nechat priatelovi a sla som na noc na ubytko, jedna noc mimo domu mi navratila zivot a cerpam z toho doteraz. Urob to pre seba čím skôr. Ja som tiez skusila aj terapiu ale prislo mi to ako taky priebezny rozhovor s nejakou kamoskou ale za vela penazí.
@anonym_autor chapem ta, dlho som sa trapila s nepredstavitelnym sklamanim na temu rodina. Som iba mašina na naplnanie potrieb inych. Aspon manzela som vypustila rozvodom. O jedneho menej aj to pomoze. Vela zien sa takto obetuje pre deti. Obcas myslim na to co vsetko by som robila a nerobila keby som si nezalozila rodinu, ake lahke by bolo zit len pre seba. Samozrejme syna milujem.
@anonym_autor chapem ta, dlho som sa trapila s nepredstavitelnym sklamanim na temu rodina. Som iba mašina na naplnanie potrieb inych. Aspon manzela som vypustila rozvodom. O jedneho menej aj to pomoze. Vela zien sa takto obetuje pre deti. Obcas myslim na to co vsetko by som robila a nerobila keby som si nezalozila rodinu, ake lahke by bolo zit len pre seba. Samozrejme syna milujem.
@anonym_9705f0 tak. Masina na naplnenie potrieb ostatnych. Uplne si to vystihla.
@anonym_9705f0 tak. Masina na naplnenie potrieb ostatnych. Uplne si to vystihla.
@anonym_autor si perfekcionista ze?
@anonym_autor a s prvym dietatom ti pomahal? Preco ste isli do dalsich deti, ked uz vtedy to bolo nanic?
@anonym_autor nie, nestalo. Pretoze odjakziva nie som zavisla na spolocnosti inych ludi, som spokojna sama so sebou a rada travim cas sama so sebou. Tiez sa ma nikto nepyta, ako sa mam, nepotrebujem to. S kamoskou mi staci ist von raz za tri mesiace.
Ale chapem, ze spolocenskejsi ludia to asi znasaju tazsie.
@anonym_autor tak preco si si robila dalsie dieta, ked sa citis ako masina na naplnenie potrieb druhych. To ako tie deti si robis pre inych? Ja sa ani necudujem, preco je tolko rozvodov a deti so zlou vychovou, ked vlastne matky ani nevedia, co chcu
@anonym_autor tak ako mňa mohol vystriedať manžel, tak môže aj teba. Bolo to za čias keď sa popri RP nemohlo pracovať,ale teraz sa to už dá o to to máš ľahšie
@anonym_autor tak preco si si robila dalsie dieta, ked sa citis ako masina na naplnenie potrieb druhych. To ako tie deti si robis pre inych? Ja sa ani necudujem, preco je tolko rozvodov a deti so zlou vychovou, ked vlastne matky ani nevedia, co chcu
@anonym_dd655b Lebo sa patri, lebo sa stala nehoda, lebo dieta potrebuje "partaka"...
@anonym_dd655b Lebo sa patri, lebo sa stala nehoda, lebo dieta potrebuje "partaka"...
@anonym_1891ba jezisi a ty ako nevies mat svoj nazor a povedat si, co ty chces? 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
@anonym_1891ba jezisi a ty ako nevies mat svoj nazor a povedat si, co ty chces? 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
@anonym_dd655b Ja nie som autorka😃😄
@anonym_autor v prvom rade máš manžela, otca detí tak neexistuje, že nemáš kam dať deti. Oznám mu kedy sa stará on a choď von z domu.
@anonym_autor si perfekcionista ze?
@anonym_9705f0 ano
@anonym_dd655b lebo som deti chcela. Ja s nimi rada travim cas, to sa nevylucuje s tym, ze potrebujem aj chvilu pre seba a ist aspon na wc bez toho aby som za dverami (alebo rovno pri mne) pocuvala mamiiiii mamiiii
@anonym_autor v prvom rade máš manžela, otca detí tak neexistuje, že nemáš kam dať deti. Oznám mu kedy sa stará on a choď von z domu.
@januska12323 ja viem. Rada by som. Len on mi pocas pol hodky kym som v dmke 5x zavola…. Co ma obliect, kde su plienky, ci nu moze dat toto jest, kde ma flasu, kedy pridem….
@januska12323 ja viem. Rada by som. Len on mi pocas pol hodky kym som v dmke 5x zavola…. Co ma obliect, kde su plienky, ci nu moze dat toto jest, kde ma flasu, kedy pridem….
@anonym_autor nezdvihaj... sprav si "poriadok" doma s muzom a zaroven "v hlave"... naozaj... proste "neries"...
@anonym_autor jak si si zariadila, tak mas
@anonym_autor Nezdvihaj. Fakt nie. Vsak je dospely, svojpravny, deti su jeho a ma oci a 2 ruky a byva v tej istej domacnosti. Ver mi, ze nikto neumrie a nikomu sa nic nestane, ked budes 3h prec. Aj on to vie. Len skusa.
Neviem aké staré máš deti ale vždy sa dá nájsť riešenie ako situáciu zlepšiť. Ak sú deti staršie tak sú rôzne krúžky, adaptačné programy kde sa deti pripravujú na škôlku. Ty budeš mať 1-2 krát týždenne chvíľu pre seba a deti budú mať troška zmenu. Ak sú deti maličké tak si proste nájdi pani na stráženie aspoň príležitostne. To že si mama neznamená že musíš byť non-stop s deťmi. Nevyhovuje ti byť doma? Tak deťom treba začať riešiť jasle a škôlku. Je úplne ok ak nechceš sedieť xy rokov doma.
@anonym_9705f0 ano
@anonym_autor aj ja, to bude ono, skus pracovat na tom perfekcionizme, je to pricina vyhorenia. Snaha o dokonalost.
A v com je problem ist do prace skor nez Ti skonci druhy rodicak? Na tieto prispevky si, samozrejme, nereagovala. Ja tomu nerozumiem. Na co sa tu hrame? Sama povies, ze potrebujes odbornu pomoc, napadaju Ta skarede myslienky, ale manzela neupraces, opatrovatelka to je tiez iste nejaky problem s tym (kedze ju nemas a neriesis) a do prace skor nie. Vtedy mi naozaj napada, ze si si strojcom svojho ne-stastia.
Mam tri male deti, najstarsie ma 2,5 roka, manzel denne od rana do 16 v praci, rodina je par 100km. Som sama doma a teda ano, kolotoc je to strasny, ale samotu necitim. Navstevy mam rada a aj casto volam k nam. Tiez, ak sa mi da s deckami niekde ist, nalozim ich a idem.
Takze ked si na tom tak zle ako pises, vidim ako kolosalnu hlupost hrat sa na hrdinku a tvarit sa "ale ja chcem byt s detmi doma" ked to evidentne neprospieva nikomu.
@anonym_dd655b lebo som deti chcela. Ja s nimi rada travim cas, to sa nevylucuje s tym, ze potrebujem aj chvilu pre seba a ist aspon na wc bez toho aby som za dverami (alebo rovno pri mne) pocuvala mamiiiii mamiiii
@anonym_autor tvoj obrovsky problem je neschopny otecko.

@anonym_autor stále más možnosť ísť do práce