icon

Tichý reflux pri užívaní Prednisonu. Máte skúsenosti?

artemiss1
23. júl 2026

Zdravim
Uzivam tie lieky vela rokov a zacala som trpiet refluxom grganim po kazdom jedle az ma to grganie dusi trochu aj pocito hrce v krku zacala som za to menej jest mam uzivat omeprazol ale mala som z neho zapchu a bolesti brucha cakam na vysetrenie
Nejake skusenosti?
Dakujem

anonym_4e2f23
23. júl 2026

@artemiss1 k prednisonu sa vzdy berie inhibitor protonovej pumpy, mala som nolpazu, brucho ma neboli ale posramoti mi crevnu floru. Prednison je tazsi pripad na neziaduce ucinky, brala som ho dlho

anonym_1705f3
23. júl 2026

mne ma dieta k prednisonu helicid, tusim tiez kvoli tomu, aby sa predislo traviacim tazkostiam, ale skusenost s tvojim problemom zial nie

kacena4
23. júl 2026

aj ja som brala nolpazu a bolo dobre

artemiss1
autor
Včera o 11:50
@anonym_4e2f23

@artemiss1 k prednisonu sa vzdy berie inhibitor protonovej pumpy, mala som nolpazu, brucho ma neboli ale posramoti mi crevnu floru. Prednison je tazsi pripad na neziaduce ucinky, brala som ho dlho

@kacena4
@kacena4
@anonym_4e2f23 omeprazol neodporucili? Neviem co je lepsie alebo horsie

anonym_4e2f23
Dnes o 06:10
@artemiss1

@kacena4
@kacena4
@anonym_4e2f23 omeprazol neodporucili? Neviem co je lepsie alebo horsie

@artemiss1
Medzi pantoprazolom a omeprazolom nie je takmer žiadny rozdiel v bežných nežiaducich účinkoch. Oba lieky patria do rovnakej skupiny a pacienti ich vo všeobecnosti znášajú veľmi dobre.Bežné vedľajšie účinky (zhodné pre oba lieky)Pri krátkodobom užívaní sa u 1 až 5 % pacientov môžu objaviť mierne prejavy:Bolesť hlavyTráviace ťažkosti (bolesť brucha, hnačka, zápcha, nadúvanie)Nevoľnosť alebo vracanieRiziká pri dlhodobom užívaní (viac ako rok)Ak sa tieto lieky užívajú dlhodobo, opäť zdieľajú rovnaké riziká spojené s výrazným potlačením žalúdočnej kyseliny:Znížené vstrebávanie minerálov: Telo horšie absorbuje vápnik, horčík a železo.Riziko zlomenín: Kvôli nižšiemu vápniku sa môže zvýšiť riziko osteoporózy.Vyššia náchylnosť na infekcie: Chýbajúca kyselina v žalúdku nedokáže zničiť všetky baktérie, čo zvyšuje riziko črevných infekcií či zápalu pľúc.Jediný praktický rozdiel je v tom, že ak vám jeden z liekov spôsobuje napríklad špecifickú bolesť brucha, lekár vás môže bezpečne prestaviť na druhý, ktorý môžete tolerovať lepšie.