icon

Tinitus po potápaní: Ako riešiť pretrvávajúce problémy so sluchom?

kristina_13
Dnes o 07:57

Zdravím, dam tomu šancu a rozpisem sa ide o pocit upchatych uši.
Som potapac potapanie cca rok.
Mal som večerný ponor, prebehol v poriadku, vyrovnávanie tlaku a pod.

Na druhý deň po zobudeni nič, ale do dvoch hodín sa mi postupne stav zhoršoval az na príznaky zápalu stredného ucha (spomienky z detstvo). Zalahnute ucho, ostrá pichava bolest v stredousi, az bolesti hlavy a mierna nevoľnosť.
Do večera aj s pomocou flektora príznaky ustúpili, az na tinitus.

Samozrejme som v ten deň vyhľadal lekársku pomoc a vylúčili zápal, tekutinu, registrovali zahlienenie a mierny opuch (alergik nie som, a hlieny mám permanentne t.j. stekaju mi zo zadnej časti sliznice do krku niekedy viac niekedy menej, som nefajčiar).

Uši si viem naďalej prefukovat bez problemov.

O 4 dni som bol zase u doktora, tentoraz u iného. Všetko je v poriadku, usny tlak a audio norm.

Stále mi pretrvava ten pocit upchateho ucha (bubliny), nepomáha pohyb so sankou ani zívanie, keď si prefuknem ucho tak sa tlak aj podtlak vyrovná ale nie dostatocne.

Predpokladám že problém bude v oblasti eustachovej trubice, opuch tkaniva alebo mi na ňu niečo “tlači”.

Neustále počujem praskanie, čvachtanie v tom stredouši, mierny bolestivý tlak na bubuenok, neustále hýbem sankou aby sa tlak uvoľnil, pomáha to ale stále nepočujem zreteľne čisto .

Užívam morskú vodu v spreji, clarinase, skúšal som aj sprej na upchatý nos, nepomohlo.

Poprosím Váš ODBORNÝ názor

anonym_7cf7bf
Dnes o 08:34

ak sa tu vôbec nejaký odborník nachádza.....
pomôže možno chatGPT
Najpravdepodobnejší obraz z toho, čo popisuješ, je dysfunkcia Eustachovej trubice po barotraumate (otváracia/ventilačná porucha), aj keď sa to niekedy tvári „normálne“ pri základnom ORL vyšetrení.

Čo tomu zodpovedá u teba
ponor + následné zhoršenie na druhý deň → typické pre opoždený opuch sliznice Eustachovej trubice
pocit tlaku, „bubliny“, praskanie, čvachtanie → nerovnomerné vetranie stredného ucha
normálna audiometria a „čistý nález“ → často býva v tejto fáze stále normálne
čiastočné zlepšenie po prefúknutí, ale nie úplné → prechodná priechodnosť trubice, nie stabilná funkcia
vylúčený zápal a tekutina → dobré, ale nevylučuje funkčný problém
Čo sa tam mechanicky deje

Eustachova trubica (spája nosohltan a stredné ucho) môže byť:

opuchnutá sliznica (najčastejšie po tlakovom strese / ponore)
čiastočne kolabovaná
alebo „funguje len občas“

Výsledok:

tlak v strednom uchu sa vyrovnáva oneskorene alebo neúplne
vznikajú mikro-pohyby bubienka → pocity praskania, šumenia, tlaku
Dôležité: čo už z tvojho textu vyplýva
Nie je to typický akútny zápal
Nie je to zjavná trvalá porucha sluchu
Je to skôr funkčný a edematózny problém po barotraumate
Čo zvyčajne pomáha (reálne klinické kroky)
1. Čas + režim (základ)
úplne stopnúť potápanie, kým sa to nezrovná
minimalizovať tlakové manévre (silné Valsalva nie)
2. Nos a Eustachova trubica (kľúčové)

Clarinase + spreje často nestačia alebo sú nesmerované.

Typicky sa pridáva:

intranasálny kortikoid (napr. mometazón / flutikazón) – znižuje opuch v oblasti trubice
→ účinok nie je okamžitý, skôr 5–10 dní+
pokračovať morská voda (to je OK, ale je to len hygiena)
3. „Otvorenie“ trubice bez násilia
jemné Valsalva (nie silové)
ideálne Otovent balónik (ak dostupný) – šetrnejšie a kontrolované
častejšie prehĺtanie, žuvanie, zívanie (ale nie ako „nútená technika“)
4. Vyšetrenia, ktoré dávajú zmysel, ak to trvá

Ak to pretrváva viac než ~2–3 týždne:

tympanometria (funkcia tlaku v strednom uchu)
ORL endoskopia nosohltanu (či nie je opuch presne v ústí trubice)
prípadne kontrola sinusov (chronický hlien / zadná rinitída)
Čo je menej pravdepodobné (ale sledovať)
perilymfatická fistula → skôr by bol závrat, výrazná nestabilita
skrytá tekutina v strednom uchu → ORL ju väčšinou už zachytí
poškodenie sluchu → audiometria by už niečo ukázala
Kedy spozornieť

Ak by sa objavilo:

zhoršujúci sa sluch na jedno ucho
výrazné závraty
silná jednostranná bolesť
výtok

→ vtedy kontrola ORL urgentne

Zhrnutie

Najviac to sedí na:
prechodnú dysfunkciu Eustachovej trubice po tlakovom strese + opuch sliznice v nosohltane

Nie je to neobvyklé po potápaní, ale môže to byť „otravne dlhé“, kým sa sliznica úplne upokojí.

dian212
Dnes o 08:35

Ahoj, mne veľmi na tinitus pomohol Revitanerv. Odporučil mi ho aj lekár na podporu nervovej sústavy a pekne sa mi to upravilo 🙂

anonym_042241
Dnes o 09:58

odborny nazor to sice nebude, ale byvaly kolega mal po potapani podobne problemy, pomohla au pretlakova komora v Saci. Chodil na niekolko terapii za sebou

kiki68
Dnes o 11:19

@kristina_13 kontaktuj DAN lekarov, je to najlepsie riesenie. Kamoska to mala a teda rok mala problemy. Pricina bola let a nasledne po 5 hod hned ponory. Pomohol hlavne cas v jej pripade a dost obmedzit ponory na cca 6 mes. V DAN su lekari a ti casto radia, staci im napisat

kiki68
Dnes o 11:23

Inak ked mas DAN poistenie, co dufam mas ako potapac, tak by dekompresna komora mohla byt hradena z toho ako dive accident. Ak nemas DAN a potapas ihned uzatvorit. Cestovne a zdravotne poistenie nekryje ziadnu pomoc v pripade nehody pri potapani

demografka
Dnes o 12:48

ja chodim do hyperbarickej komory kvoli liecbe usi a prave riesim to iste, kedze som asi mala mierny zapal vnutri tak nastal opuch eustachovej trubice, zalahnute uplne mam a bodava bolest. Liecba nateraz v komore neprichadza do uvahy, boli to jak svet v tlaku. na ORL mi nameral tlak v eustachovej 160, ma byt 0, cize mam lieky Aerinaze, to su antihistaminika a kortikoidovy sprej do nosa Nasonex, teraz len pockat kym dojde k odpuchnutiu a tlak sa vyrovna... podobny stav som mala po korone a liecba sprejmi trvala pol roka