icon

Únava syna spôsobená antidepresívami: Ako pomôcť?

uradnikova
29. apr 2026

Ahojte. Syn uz od januara berie antidepresiva, nic silne,ale tvrdi,ze odvtedy byva velmi unaveny.najmä doobeda. Ledva vydrzi v skole. Bojim sa mu liek presunut na vecer,nakolko antidepresiva mozu sposobovat nespavost a s tym mava obcas tiez problemy. Zamyslam sa,ci by sme mohli vyskusat presunut liek na cas,ked pride zo skoly. Okolo 14tej
.ma niekto skusenost? Moze byt unava po tak dlhom uzivani liekov? Ja som kedysi tiez brala,unavena som nebola ani v zaciatku liecby...

anonym_351945
29. apr 2026

Aké AD berie? Ale áno, mnoho AD spôsobuje únavu.

uradnikova
autor
29. apr 2026
@anonym_351945

Aké AD berie? Ale áno, mnoho AD spôsobuje únavu.

@anonym_351945 Escitalopram

anonym_351945
29. apr 2026
@uradnikova

@uradnikova on práveže aktivuje a nabudí človeka, tam liek neuspáva. Samozrejme, nábehová fáza kým si telo zvykne je do 3m, ale tento liek pôsobí väčšinou opačne.

anonym_e20070
29. apr 2026

Odporúčam odkonzultovať s lekárom a neupravovať liečbu podľa seba, neexperimentovať.

stellarstar
29. apr 2026

Môj užíva tiež a on je tiež z toho unavený ale toto rieš s dr

reela
29. apr 2026
@anonym_351945

@uradnikova on práveže aktivuje a nabudí človeka, tam liek neuspáva. Samozrejme, nábehová fáza kým si telo zvykne je do 3m, ale tento liek pôsobí väčšinou opačne.

@anonym_351945 no to nie je pravda. Na niekoho moze posobit stimulacne - prechodne zvysi nervozitu, ale u niekoho aj celu liecbu posobi utlmujuco. Ja by som vtedy supla davku na vecer.

anonym_351945
29. apr 2026
@reela

@anonym_351945 no to nie je pravda. Na niekoho moze posobit stimulacne - prechodne zvysi nervozitu, ale u niekoho aj celu liecbu posobi utlmujuco. Ja by som vtedy supla davku na vecer.

@reela escitalopram sa nikdy neberie večer, max do 17h, lebo potom nebude vedieť zaspať. Do ti povie každý psychiater.

uradnikova
autor
29. apr 2026
@stellarstar

Môj užíva tiež a on je tiež z toho unavený ale toto rieš s dr

@stellarstar ano,v maji mame termin.dala som mu spravit aj hormonalny profil,este planujem klasicke odbery aby som mala istotu ze to kvoli liekom.vy ste to nejako riesili?

guudy
29. apr 2026

@uradnikova rieste to s dr. Svojvolne liecbu neupravujte.

stellarstar
29. apr 2026
@uradnikova

@stellarstar ano,v maji mame termin.dala som mu spravit aj hormonalny profil,este planujem klasicke odbery aby som mala istotu ze to kvoli liekom.vy ste to nejako riesili?

@uradnikova nie vlastne prešiel na iný tiež ad ale aj z toho je unavený

anonym_4bed6c
29. apr 2026
@uradnikova

@uradnikova Ja som to brala, bola som moc unavena, v škole som mala zle znamky, a mala som idividualne študium. Chudiatko chlapec😔nech sa drží. Ja som to veľmi dlho uživala, možno to prejde casom…Syn aj športuje? jedava normalne 5x denne aby mal dost energie?

anonym_4bed6c
29. apr 2026
@reela

@reela presne utlmena som bola, a tak dlho som to vysadzala… už ten liek nechcem vzivote vidiet. Pribrala som zo 65 na 95 kg.. rodicia kamarati sa mi smiali.. Nikto nevedel ze to beriem.. V noci som spala 9 hodin a poobede 3 hodiny a stale som len jedla. 1-2 dni som si to nedala a uz som vracala a mala elektrošoky v hlave.

uradnikova
autor
29. apr 2026
@anonym_4bed6c

@uradnikova Ja som to brala, bola som moc unavena, v škole som mala zle znamky, a mala som idividualne študium. Chudiatko chlapec😔nech sa drží. Ja som to veľmi dlho uživala, možno to prejde casom…Syn aj športuje? jedava normalne 5x denne aby mal dost energie?

@anonym_4bed6c prestal sportovat prave kvoli unave:(. Jedava dost

anonym_ebe837
29. apr 2026

Ja som to mala rovnako, prvý polrok som prespala, neskôr sa to upravilo. Odporúčam nastaviť spánkový režim - ideálne 22:30 do postele, neskôr nie. Vždy mať 8 hodinový spánok, jedlo 5-krát denne, ráno som použivala magnézium a pila som zelený čaj, toto robím doteraz a energia je na tom úplne inde. Ak by to neprestávalo, lieky treba konzultovať s lekárom, ideálne zmeniť. Držím palce

anonym_ba5543
29. apr 2026

toto sa fakt pisat na socialnej sieti?? preco to neriesis so svojim dr??

anonym_4bed6c
29. apr 2026
@uradnikova

@anonym_4bed6c prestal sportovat prave kvoli unave:(. Jedava dost

@uradnikova a kolko ma rokov? no tiež byvam unavena musim si stale robiť kavu a pijem aj energeticke napoje + zeleny čaj, magnezium. Ale on asi je mlady tak kavu nepije ale zeleny čaj by si mohol dať.

anonym_9f92cb
29. apr 2026

ono to casom prejde, Escitalopram znizuje tlak, ale hlavne priamo choroba to robi, ja ci som brala Escitalopram, alebo nie, bola som unavena

anonym_d4e31a
30. apr 2026
@anonym_ba5543

toto sa fakt pisat na socialnej sieti?? preco to neriesis so svojim dr??

@anonym_ba5543 lebo urcite cakala na tvoje vyjadrenie co je na tom ze sa chcela popytat na skusenosti

taktotedanie
30. apr 2026
@uradnikova

@uradnikova ved zavolaj skor

uradnikova
autor
30. apr 2026
@anonym_4bed6c

@uradnikova a kolko ma rokov? no tiež byvam unavena musim si stale robiť kavu a pijem aj energeticke napoje + zeleny čaj, magnezium. Ale on asi je mlady tak kavu nepije ale zeleny čaj by si mohol dať.

@anonym_4bed6c uz bude mat 18. Kavu sme zacali,vraj ani to nepomoze. Skusim ten caj veru

anonym_4bed6c
30. apr 2026
@uradnikova

@anonym_4bed6c uz bude mat 18. Kavu sme zacali,vraj ani to nepomoze. Skusim ten caj veru

@uradnikova Ja si tiež myslim že unavu spôsobuje choroba nie lieky. Na 100%. Predtym nebol unaveny?

anonym_38dc0c
30. apr 2026

@uradnikova skúste nasadiť vitamín C

uradnikova
autor
1. máj 2026
@anonym_4bed6c

@uradnikova Ja si tiež myslim že unavu spôsobuje choroba nie lieky. Na 100%. Predtym nebol unaveny?

@anonym_4bed6c nie tak vyrazne. A unava vraj mu trva odkedy zacal uzivat AD. V zaciatkoch nebol schopny ani v skole vydrzat. A poobede ani vecer sa mi unaveny nezda,takze asi to suvisi s liekmi...

anonym_4bed6c
1. máj 2026
@uradnikova

@anonym_4bed6c nie tak vyrazne. A unava vraj mu trva odkedy zacal uzivat AD. V zaciatkoch nebol schopny ani v skole vydrzat. A poobede ani vecer sa mi unaveny nezda,takze asi to suvisi s liekmi...

@uradnikova Ja som bola hospitalizovaná na detskej psychiatrii ked som mala 14 rokov čiže mi nastavovali liečbu, mala som lieky ráno, a tam sme tiež chodili do školy ja som prve týždne spala v škole na lavici, a nebola som jediná. Učitelia to samozrejme chápali a nechali žiakov spať aj 5 hodín čo bolo celé vyučovanie. Takže mu verím že je unavený😞On berie asi len 1 tabletku, ja som brala asi 4 ak nie viac, aj pôobede aj večer lieky a musela som fungovať. Určite to prejde, to len na začiatku je tak, posielam veľa síl kedže som to zažila na vlastnej koži. Hlavne nech to nevysádza mne sa choroba vrátila a potom na strednej som mala individualny plan aj som školu skončila s maturitou.

uradnikova
autor
2. máj 2026
@anonym_4bed6c

@uradnikova Ja som bola hospitalizovaná na detskej psychiatrii ked som mala 14 rokov čiže mi nastavovali liečbu, mala som lieky ráno, a tam sme tiež chodili do školy ja som prve týždne spala v škole na lavici, a nebola som jediná. Učitelia to samozrejme chápali a nechali žiakov spať aj 5 hodín čo bolo celé vyučovanie. Takže mu verím že je unavený😞On berie asi len 1 tabletku, ja som brala asi 4 ak nie viac, aj pôobede aj večer lieky a musela som fungovať. Určite to prejde, to len na začiatku je tak, posielam veľa síl kedže som to zažila na vlastnej koži. Hlavne nech to nevysádza mne sa choroba vrátila a potom na strednej som mala individualny plan aj som školu skončila s maturitou.

@anonym_4bed6c teraz ste na tom ako?

anonym_4bed6c
2. máj 2026
@uradnikova

@anonym_4bed6c teraz ste na tom ako?

@uradnikova Nie moc dobre, ja už budem navźdy na liekoch, stale sa to vracia

anonym_e7a03a
2. máj 2026

@uradnikova Skúste sa poradiť s lekárom. Mne v tomto prípade pomohlo vyradenie rannej dávky antipsychotik a antidepresív, a nahradenie Sulpiridom Belupo a Elontrilom. Podobný účinok ( povzbudzujuci)vraj má aj Dulsevia, a pár iných liekov. Treba konzultovať s lekárom