Vitamín D
Ahojte. Nedavno som bola u gynekologicky a ta mi povedala, ze robi odobratie krvi na vitamin D ze uz to nieje ako vitamin ale ako hormon. Vraj sa to uz tak posudzuje. Z toho dovodu pokial by som mala velmi znizene to Dcko vie mi pichnut injekciu s velmi velkym mnozstvom Dcka, ktore vystaci na pol roka. Ktore obsahuje ako mi spominala viac ako pol miliona IU. Moja otazka teda znie. Stretli ste sa uz s tymto? Pichli ste si to? Je to bezpecne?
musis ale pozerat na to aby bol aj K2 . Bez neho vitamin D bude fungovat az "moc vyborne" ked bude ukladat vapnik kade tade ( do ciev a pod) a nie iba do kosti . Vitamin D vapnik vstrebava ale ako a naco ho pouzit ma na starosti K2 . Tieto dva vitaminy musia byt vzdy spolu
Ja si davam 2x tyzdenne 10 000, takze tych pol miliona by bolo fajn
@lindayaaa to vážne máte dr a nas predavacov sa pýtate či je to bezpečné ?
( Zrovna som zdravotník ale na toto sa radím výlučne s dr. )
@anonym_98087b pytam sa kto s tym ma skusenosti ci si to dal pichnut. Dakujem za porozumenie
@lindayaaa ale vy môžete mať úplne inú skúsenosť ako všetci tu. Je to vitamín nie chemoterapia
@lindayaaa ked ti to povedala lekárka, tak vie, čo robí a je to bezpečné . To su otázky!
Ked idú výskumníci za polárny kruh a je tam pol roka tma (a aj obyvatelia), tak si dávajú jednorázovo, alebo 1x mesačne vysoké dávky vitD v tabletách, aby si urobili zásobu na cca pol roka. Robí sa to bežne.
Buď rada, že ti lekárka ponúkla takú možnosť, ak máš nízku hladinu.
Zaujímavá téma. A teda sa pýtam, prečo toto neponúknu každému. Ja by som to brala. Nedá sa z takej jednorázovo vysokej dávky predávkovať? Otázka na lekárov.
Ja by som si to v zivote nedala takto vo velkej davke. Lebo to je uzko spojene aj s vit K a metabolzmom vapnika, takze nejake extremne davky by sa mali davat len tak, ze sa potom sleduje hladina vapnika v krvi.... a dava sa to spolu s vit K aj je davka vacsia. Ja som mala velky nedostatok (pod 10) a naposledy som mala 40 a dala som to hore normalnymi davkami, aj ked to bohuzial trvalo dlho. Ale kazdy druhy den a cez vikend kazdy den cez obedovu pauzu idem domov a supnem sa na terasu v plavkach zachytit tie najsinejsie UVB luce. Dr. mi povedal, ze take idealne hodnoty dlho nevidel. V spojeni so suplementom, ale nie extremne davky.
Zaujímavá téma. A teda sa pýtam, prečo toto neponúknu každému. Ja by som to brala. Nedá sa z takej jednorázovo vysokej dávky predávkovať? Otázka na lekárov.
@svetlonos tak nie vsetci to D testuju, mne testovali a ja som mala dobre, nepotrebovala som okrem beznych suplementov taku vysoku davku
@anonym_98087b pan zdravotnik, ked sa tu autorka nema radit, prosim odpoved preco toto lekari neponukaju bezne ludom s nizkou hladinou? Cize asi preto sa tu radime.
Náhodou, konečne zaujímavá téma.
Autorka : Neviem poradiť, ale zaujalo ma to. Tak dúfam, že ešte napíše niekto, kto si dal pichnúť tak vysokú dávku.
určite by som si to nedala, radšej postupne
Kup si Devit direkt, mas to na rok. Naco ti chce pichat injekcie, ked su aj lepsie a jednoduchsie alternativy?
@anonym_98087b pan zdravotnik, ked sa tu autorka nema radit, prosim odpoved preco toto lekari neponukaju bezne ludom s nizkou hladinou? Cize asi preto sa tu radime.
@domkakvet aj to je otázka na lekára ?
@lindayaaa ked ti to povedala lekárka, tak vie, čo robí a je to bezpečné . To su otázky!
@anonym_cc2078 lekárom často platia farma firmy za propagáciu a predpisovanie ich produktov, je im jedno čo to s človekom spraví, ak bude mať z toho vedľajšie účinky, dobré pre nich, predpíše sa ďalší produkt a farma s lekárom sú spokojní, že zarábajú.
Už dávno sa neberie ohľad na pacientov je to biznis ako každý iný.
@anonym_98087b no, po nedavnej skusenosti s "odbornikmi" si uz radsej vsetko overujem. A pytam sa nielen dalsich odbornikov, ale aj skusenosti ludi.
Mala som v minulom tehotenstve ku koncu vysoky tlak, rodila som kvoli tomu skor, na tlak sa liecim stale odvtedy a v terajsom tehotenstve som sa pytala lekara na skrining preeklampsie, tak sa pozrel na mna, ze naco, ved ste mali "len" vysoky tlak. A pytam sa dalej, ale ja viem, ze sa preventivne podava Aspirin 150 mg, ze znizuje riziko rozvoja preeklampsie a komplikacii kvoli tlaku. Ze podla neho to nema moc vyznam. Bola som na rizioovej poradni v 20tt., v nemocnici u odbornicky, ta sa ma na toto pytala, ze to nemam nikde uvedene, ze preco som nebola na tom skriningu. Povedala som jej, ze moj gynekolog nevidi vyznam v brani Aspirinu, ale ja som sa poradila este s dalsimi odbornikmi a nasadila som si na ich odporucania sama ten Aspirin od 13tt., tak ma pochvalila, ze som dobre spravila, ze to ma zasadny zmysel a ze medicina ide dopredu, ale niektori sa akoby vracaju spat, ze to nechape...Takze asi takto.
A s tym vitaminim, by som si len zistila, ci ide o vitamin D3 alebo D2. Nam raz pri jednom dietati nukala pediatricka taky "zasobny" vitamin D, ze sa poda raz a mame pokoj na pol roka, lenze to slo o D2, a to som nechcela.
@lindayaaa určite by som si to nedala pichnúť len preto,že doktorka povedala.
Lekári čoraz viac vnímajú Vitamín D ako hormón/prohormón, lebo sa v tele aktivuje a riadi veľa procesov (kosti, imunita).
Ale v praxi sa stále vyšetruje a dopĺňa ako vitamín D (25-OH D v krvi).
Toto označenie nemení liečbu, len pohľad.
2. Injekcia s „pol miliónom IU“
To, čo opisuješ, existuje:
vysokodávkové ampulky (napr. 300 000 – 600 000 IU)
podávajú sa intramuskulárne alebo ako jednorazová dávka
Používa sa to hlavne keď:
je ťažký deficit
pacient zle vstrebáva D (črevo, operácie)
alebo nespolupracuje s každodenným užívaním
3. Je to bezpečné?
Môže byť – ale nie je to „len tak pre každého“.
Problém:
Hypervitaminóza D
→ priveľa D = vysoký vápnik v krvi
→ môže spôsobiť:
búšenie srdca
slabosť
nevoľnosť
poškodenie obličiek
Pri jednorazovej mega dávke:
hladina môže „vystreliť“ a potom postupne klesať
nie každé telo to reguluje ideálne
4. Moderný prístup (dôležité)
Dnes sa skôr preferuje:
pravidelné menšie dávky (napr. denne/týždenne)
nie jednorazové „megabomby“
Prečo:
stabilnejšia hladina
menšie riziko výkyvov
Ak by si mala ísť na injekciu:
musíš mať reálne nízku hladinu z krvi
a lekár by mal zvážiť celkový príjem (aby si sa nepredávkovala)
Záver (bez omáčky)
Áno, injekcie existujú a používajú sa.
Áno, môžu byť bezpečné – ale len pri jasnej indikácii a kontrole.
Pre bežného človeka sú často zbytočne agresívne oproti klasickému dopĺňaniu.
@anonym_98087b no, po nedavnej skusenosti s "odbornikmi" si uz radsej vsetko overujem. A pytam sa nielen dalsich odbornikov, ale aj skusenosti ludi.
Mala som v minulom tehotenstve ku koncu vysoky tlak, rodila som kvoli tomu skor, na tlak sa liecim stale odvtedy a v terajsom tehotenstve som sa pytala lekara na skrining preeklampsie, tak sa pozrel na mna, ze naco, ved ste mali "len" vysoky tlak. A pytam sa dalej, ale ja viem, ze sa preventivne podava Aspirin 150 mg, ze znizuje riziko rozvoja preeklampsie a komplikacii kvoli tlaku. Ze podla neho to nema moc vyznam. Bola som na rizioovej poradni v 20tt., v nemocnici u odbornicky, ta sa ma na toto pytala, ze to nemam nikde uvedene, ze preco som nebola na tom skriningu. Povedala som jej, ze moj gynekolog nevidi vyznam v brani Aspirinu, ale ja som sa poradila este s dalsimi odbornikmi a nasadila som si na ich odporucania sama ten Aspirin od 13tt., tak ma pochvalila, ze som dobre spravila, ze to ma zasadny zmysel a ze medicina ide dopredu, ale niektori sa akoby vracaju spat, ze to nechape...Takze asi takto.
A s tym vitaminim, by som si len zistila, ci ide o vitamin D3 alebo D2. Nam raz pri jednom dietati nukala pediatricka taky "zasobny" vitamin D, ze sa poda raz a mame pokoj na pol roka, lenze to slo o D2, a to som nechcela.
@anonym_652589 Vidis, mne naopak gynekolog nukal aspirin cardio 100mg aj bez vysokeho tlaku, lebo, ze posledne studie hovoria, ze to zabera aj pri prevencii MA v rannom stadiu tehotenstva (lepsie prekrvenie). Ale ja si uz odbornikov preklepnem, konktretne na tohto som mala dobre referencie od ludi z fachu, tak som to aj brala do toho 12tt.
Lekarov treba brat ako radcov, konecne rozhodnutie je vzdy na tom, kto si to dava do tela
@lindayaaa
Kedy je to navrhnuté rozumne
Má výsledok krvi
konkrétne vyšetrený 25-OH vitamín D
a je výrazne nízky (typicky pod ~20 ng/ml / 50 nmol/l)
Zváži dôvod nedostatku
napr. zlé vstrebávanie, minimum slnka, obezita, chronické ochorenia
nie len „preventívne všetkým“
Skontroluje vápnik
pred podaním (veľmi dôležité kvôli riziku komplikácií)
Má plán kontroly
kontrolný odber o pár týždňov/mesiacov
nie „pichnem a dovidenia pol roka“
Vysvetlí alternatívy
napr. kvapky/tablety vs. injekcia
a prečo volí práve injekciu
🚩 Kedy je to skôr red flag
Bez odberu krvi
„dáme vám injekciu preventívne“
Bez vysvetlenia
žiadne riziká, žiadne možnosti, len hotové rozhodnutie
Univerzálne riešenie pre každého
„robím to všetkým pacientkam“
Žiadna kontrola po aplikácii
pritom ide o extrémnu dávku
Ignorovanie vápnika a iných doplnkov
kombinácia s vápnikom zvyšuje riziko problémov
Prečo na tom záleží
Pri takejto dávke už riešiš reálne hormonálne účinky:
Vitamín D ovplyvňuje metabolizmus vápnika
pri prestrelení vzniká Hypervitaminóza D
To nie je „len vitamín navyše“ – to je zásah do regulácie tela.
Jednoduché pravidlo
Ak lekár:
meria → vysvetlí → sleduje
→ OK
Ak:
pichne → nerieši → nekontroluje
→ radšej sa otočiť
@lindayaaa určite by som si to nedala pichnúť len preto,že doktorka povedala.
Lekári čoraz viac vnímajú Vitamín D ako hormón/prohormón, lebo sa v tele aktivuje a riadi veľa procesov (kosti, imunita).
Ale v praxi sa stále vyšetruje a dopĺňa ako vitamín D (25-OH D v krvi).
Toto označenie nemení liečbu, len pohľad.
2. Injekcia s „pol miliónom IU“
To, čo opisuješ, existuje:
vysokodávkové ampulky (napr. 300 000 – 600 000 IU)
podávajú sa intramuskulárne alebo ako jednorazová dávka
Používa sa to hlavne keď:
je ťažký deficit
pacient zle vstrebáva D (črevo, operácie)
alebo nespolupracuje s každodenným užívaním
3. Je to bezpečné?
Môže byť – ale nie je to „len tak pre každého“.
Problém:
Hypervitaminóza D
→ priveľa D = vysoký vápnik v krvi
→ môže spôsobiť:
búšenie srdca
slabosť
nevoľnosť
poškodenie obličiek
Pri jednorazovej mega dávke:
hladina môže „vystreliť“ a potom postupne klesať
nie každé telo to reguluje ideálne
4. Moderný prístup (dôležité)
Dnes sa skôr preferuje:
pravidelné menšie dávky (napr. denne/týždenne)
nie jednorazové „megabomby“
Prečo:
stabilnejšia hladina
menšie riziko výkyvov
Ak by si mala ísť na injekciu:
musíš mať reálne nízku hladinu z krvi
a lekár by mal zvážiť celkový príjem (aby si sa nepredávkovala)
Záver (bez omáčky)
Áno, injekcie existujú a používajú sa.
Áno, môžu byť bezpečné – ale len pri jasnej indikácii a kontrole.
Pre bežného človeka sú často zbytočne agresívne oproti klasickému dopĺňaniu.
@anonym_060f9a a forma je to aka? D3 alebo ten synteticky D2? Nevies?
@anonym_652589 robíte dobre, treba viac názorov ak neveríte jednému. Ale nie tu. Ja môžem mať zlú reakciu Anička to bude ospevovať. Lekár vie všetko. Opýtam sa gyn , opýtam sa obvodného alebo napíšem súkromnému.
@lindayaaa
Kedy je to navrhnuté rozumne
Má výsledok krvi
konkrétne vyšetrený 25-OH vitamín D
a je výrazne nízky (typicky pod ~20 ng/ml / 50 nmol/l)
Zváži dôvod nedostatku
napr. zlé vstrebávanie, minimum slnka, obezita, chronické ochorenia
nie len „preventívne všetkým“
Skontroluje vápnik
pred podaním (veľmi dôležité kvôli riziku komplikácií)
Má plán kontroly
kontrolný odber o pár týždňov/mesiacov
nie „pichnem a dovidenia pol roka“
Vysvetlí alternatívy
napr. kvapky/tablety vs. injekcia
a prečo volí práve injekciu
🚩 Kedy je to skôr red flag
Bez odberu krvi
„dáme vám injekciu preventívne“
Bez vysvetlenia
žiadne riziká, žiadne možnosti, len hotové rozhodnutie
Univerzálne riešenie pre každého
„robím to všetkým pacientkam“
Žiadna kontrola po aplikácii
pritom ide o extrémnu dávku
Ignorovanie vápnika a iných doplnkov
kombinácia s vápnikom zvyšuje riziko problémov
Prečo na tom záleží
Pri takejto dávke už riešiš reálne hormonálne účinky:
Vitamín D ovplyvňuje metabolizmus vápnika
pri prestrelení vzniká Hypervitaminóza D
To nie je „len vitamín navyše“ – to je zásah do regulácie tela.
Jednoduché pravidlo
Ak lekár:
meria → vysvetlí → sleduje
→ OK
Ak:
pichne → nerieši → nekontroluje
→ radšej sa otočiť
@anonym_060f9a
vysoký vápnik v krvi
→ môže spôsobiť:
búšenie srdca
slabosť
nevoľnosť
poškodenie obličiek
okrem ineho. Vapnik hra rolu vo vela procesoch. Napriklad, aj ked sa to autorky zrejme netyka, je potrebny na kontrakcie maternice. Takze sa daju zastavit blokatormi vapnikovych kanalov, co su v podstate lieky na znizenie krvneho tlaku.
Napriklad ja som sa o sebe dozvedela nejako v 24.tt, ze v tehotenstve som extra citliva na hladiny elektrolytov. Ked som chodila do fitka, zvykla som si davat do vody trochu tych elektrolytov s vapnikom. Mimo tehotenstva mi to padlo super. Ale v tehotenstve, ked som este trochu cvicila a pila to z fitkovej rutiny, mi to sposobilo kontrakcie. Az s odstupom casu chapem, z coho som ich mala. Vyskusam toto znovu v 38.tt.... 😀
@anonym_98087b pytam sa kto s tym ma skusenosti ci si to dal pichnut. Dakujem za porozumenie
@lindayaaa chápem tvoju otázku. My sme mali v rodine veľmi silný nedostatok D vitamínu, rozhodli sme sa pre denné užívanie DeVitu 2000, nakoľko nie som zástancom nárazovitých vysokých dávok vitamínov a účinok bol výborný, už po 3 mesiacoch sa z nemerateľne nízka hodnoty zodvihla na optimálnu. Takže toľko naša skúsenosť 🙂
Koľko IU vit D denne treba dospelému na jar?
Aky K- prosím link

Preco by to nemalo byt bezpecne ?
Ja si davam D na zimu 20000 ovku , je to tusim na 3-4tyzdne