icon

Zabúdam

juliana1931
28. sep 2022

Zdravím Vás.
Ja by som sa chcela opýtať niečo ohľadom mojej pamäte. Ja som úplne normálna a aspoň myslím zdravá žena. Ale občas sa mi stane, že ak som v práci a niekto sa ma opýta s akou kolegyňou dnes robíš? Alebo s kým robíš? Tak zrazu mi to vypadne. Normálne mám okno, na par minút si neviem spomenúť s kým som na službe a potom mi to naskoči už si spomeniem. Nikdy sa mi to pri ničom nestava iba v práci. Normálne mi na par sekúnd, minút vypadne s kým robím je to zahanbujúce, potom sa cítim trápne ako ďalej a čo s tým? Neviete niekto poradiť prečo mi tak vypadne pamäť? Čo to známena? Ďakujem za každý názor

iveta7677
29. sep 2022

@lrnka aj ja mam po kovide. Predtym to bolo ok.

iveta7677
29. sep 2022

@ivanka33 aj ja mam kupene tieto tabletky, 1200 ky. Prosim vas ako ich uzivate.?

avicii18
29. sep 2022

- Pán dokotor, zabúdam.
- Odkedy.
- Čo odkedy?

samuelson35
29. sep 2022

@juliana1931 možno sa netreba brať až tak vážne. Nevieš - nevieš. Priprav si nejakú vtipnú odpoveď a keď sa ťa niekto opýta urob si z toho srandu. Hoci aj na svoj účet. Nie sme roboti, sme ľudia. Aj mne sa to stáva často že neviem pohotovo reagovať, potom ma napadne, keď ten človek odíde. Alebo keď mám uvariť kávu-čaj pre 5-6 ľudí, málokedy trafim kto čo chcel, väčšinou niečo chýba alebo niečo zostane. 🤷
A ak ti to tak veľmi vadí, napíš si na začiatku zmeny na ruku s kým robíš.

ivanka33
30. sep 2022

@iveta7677 aj ja mám 1200...užijem keď nezabudnem 🤣😁.... ale tak 1 večer....

martina28p
30. sep 2022

@juliana1931 tak toto by zaujimalo aj mna,ale z mojej strany niekedy je to horsie....ja robim ako upratovacka a niekedy sa mi stane,ze zabudnem doslova ci som iz danu kancelariu umyla,alebo nie,ostala som stat a pozerat,a rozmyslat...alebo som si nepamatala cestu domov autom,rozmyslala som,uplne okno,nevedela som si vobec vybavit,ci a co som cestou videla,proste akoby sa to ani nestalo,alebo som v praci a rozmyslam ci som detom urobila rano desiatu alebo nie....fakt su obcas take vypadky,ze som z toho priam nestastna....

andulka1988
30. sep 2022

@juliana1931 ja zabúdam stále a nerobím si z toho ťažkú hlavu, keďže mám toho dosť na zapamatanie takže by som pozrela Max dačo čo pomáha na pamäť. Ale ak máš toho veľa a stred tak sa nečuduj

juliana1931
autor
30. sep 2022

@samuelson35 No napísať si na ruku s kým robím je dobrý typ, ale ide o to, že ja sa nebojím viete a ja by to ani neriešila, ale je to trápna situácia viete je to také zahanbujuce, že sa Vás niekto opýta a vy neviete ja to inak tak neriešim len ide o to také zahanbenie, alebo ako to nazvať nie každý to chápe....

juliana1931
autor
30. sep 2022

@martina28p No to máte horšie veru

juliana1931
autor
30. sep 2022

@avicii18 No veru to je dobré

mamusa123456789
30. sep 2022

@jjanulienka takto dobre som sa už dlho nepobavila 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

mikadooo
2. okt 2022

@juliana1931 ahoj, ja to teraz posledný rok pociťujem tiež. Mala som tiež covid 3x, naposledy v lete, tak ja to hádžem na to 😄. Ale fakt mám také dni, že hovorím kolegyni, že sorry, dnes mám fakt že mozgovú hmlu. Napríklad nahadzujem do systému nejakú úplne že klasickú vec, ktorú nahadzujem 20x za deň a zrazu kukám na tú obrazovku a neviem ako ďalej 🤔🤔🤔. 🤷 Asi si kúpim ginko alebo čo.

stanulienkat
2. okt 2022

@iveta7677 uzivaju sa rano. Prekrvuju drobne cievy-aj v mozgu, zaktivuju mozgove centra, mozu trochu nabudit. Takze vecer nie.

tiika
2. okt 2022

@juliana1931 To je preto, že si v tej chvíli akoby v strese a cim viac sa takéto situácie opakujú a cim rýchlejšie si chceš spomenúť, tým horšie. Keď sa ukludnis, naskočí ti to samo.
Najlepšie nápady, alebo aj to na čo si nevieme spomenúť (slovo, nejaké meno, názov,..), nás napadne úplne nečakane, keď sa uvoľníme a myslíme na niečo iné.
Pomôcť by mohlo, prehrať si takú situáciu doma, vymyslieť ako na to zareagovať (napr. teraz si ma úplne zaskočil; vieš, bude to asi blbe, ale normálne mi to vypadlo; protiotázkou na získanie času: prečo sa pýtaš?, mám toho toľko, ze ani neviem, kde mi hlava stoji… dať sa do kľudu.. napadne či nenapadne.. to sa stáva).

tesari
2. okt 2022

Ja som si toto na sebe vsimla po prekonani covidu. Covid som mala minuly rok v oktobri a tie vypadky su miestami hrozne

sszuzu8
2. okt 2022

@juliana1931 ja to mam v trosku horšej forme. Minule som išla do OC kvôli zopár veciam. Vedela som ze to musím kúpiť dnes keďže to naliehalo dcere do školy. Prišla som do OC a zrazu okno. Nemala som nákupný zoznam vedela som ze idem po tých pár dôležitých vecí. Pozerám okolo seba a zrazu som nevedela čo tam robím a ako som sa tam dostala. Úplne okno a dezorientacia. Nevedela som odkiaľ som tam prišla nevedela som kde je východ pozerala som obchody a nevedela som prísť na to co potrebujem. Vôbec. Išlo mi už do plaču volala som priateľovi co ma čakal v aute ze vôbec neviem co tu robím ze neviem si na nič spomenúť.. 😐 Hnusný pocit. Toto bolo asi najhoršie ale podobne sa mi stalo už xkrat. Je pravda ze trpím čiastočnou stratou pamäte a niektoré veci si v živote nepamätám a aj keď mi o nich druhí hovoria žiaľ nespomínam si a podotýkam sú to závažné veci. Počujem ich vždy prvýkrát a vôbec neviem ze som niekedy niečo také urobila alebo takého človeka poznala. Tiež sa mi minule jeden dotyčný ospravedlňoval ze mi nechcel tak veľmi ublizit povedal mi celu storku žiaľ ledva som si spomenula na neho ale na to ako mi ublizil vôbec. Netuším ci sa niečo také vôbec stalo kedy prečo a ako som reagovala. Na veľa vecí som si nespomenula ani keď mi o nich druhí hovorili nie to ešte samovoľne sama od seba. 🤷‍♀️

sszuzu8
2. okt 2022

@tesari naozaj sa to po covide môže objaviť? 😢 Alebo zhoršiť?

monikamarmon
2. okt 2022

@juliana1931 no asi ta práca nieje až tak super, preto to pre teba nieje až tak podstatná informácia a nepotrebuješ ju tak dôležitou držať... To môj názor

lubka2510
2. okt 2022

@sszuzu8 ja ti rozumiem lebo mna OC doslova vycerpavaju..........a to som ich mala rada kedze som aj pracovala v bratislavskej Eurovei dlho ked ju otvorili ...teraz ked musim ist synovi nakupit veci na treningy (je ako spageta a vysoky musime odskusat) nieco do bytu tak strasne sa mi tam nechce alebo sa snazim rychlo nakupit a zdrhnut lebo sa tesim.na ten pocit ze idem von....horsie je to aj v zahranici kde to nepoznam a tam sa aj bojim ze sa stratime 🤦

iveta7677
2. okt 2022

@stanulienkat dakujem.

evuska135
2. okt 2022

@juliana1931 mne sa toto deje pri detoch. Milion veci na hlave a uplne zabudnem. Ja na nieco myslim a kym dojdem ze to idem povedat napr muzovi zabudnem, uplne ma vypne a neviem co som chcela.

aimee77
2. okt 2022

@juliana1931 COVID to mohol zhorsit.2 x prekonany COVID, neockovana, lekarka.Vypadky mien, mam fotograficku pamat a zrazu okno..Kolegyna neurologicka mi po potvrdila.Aj mnohi pacienti i mladi mi to popisovali..

chymena
2. okt 2022

@ivanka33 Tiež mám ten pocit,že po očkovaní.

silviabarbirikova
2. okt 2022

Keď som bola mladšia som si nemusela robiť ani zoznam na nákup, dnes by som nič nekúpila, čo je zaujímavé že čítam každý deň knihy mala by som mať slovnú zásobu ako slovník, ale nie, zabúdam ešte aj na svoje deti, že som niečo mala urobiť... Mam aj Histaminovu intoleranciu a čítala som ze tam sú bežné slovné spojenie výpadky, veľakrát mam slovo na jazyku a nič, najhoršie je keď myslenie je rýchlejšie ako reč a tie výpadky ma brzdia 😬

marsmykkok
2. okt 2022

@chymena ja očkovaná dvakrát, mama tri a nič s pamäťou. Ale teraz sme prekonali covid a problém máme. Ale nie, čo popisuje autorka, ale skôr pri činnostiach. Napríklad mám ísť vysypať sáčok, musím sa prezuť, ísť dole po schodoch, prezujem sa a idem dole, ale sáčok zabudnem zobrať a ostane tam kde som sa prezuvala. A takýchto situácií je denne niekoľko, proste ako keby nejaká chyba v programe a keď mám viac úkonov v krátkom čase urobiť tak hoci sa na to sústredím, niečo zabudnem.

jana_eyre_2
2. okt 2022

Ja mám zlú pamäť odkedy mám deti.. pripisujem to tomu že to je nedostatkom spánku.. keď boli malé, bolo prirodzené že som nemohla spať.. teraz sú už veľki, spia dobre, ale mne ostalo to že neviem dobre spať.. som vystresovaná a z toho pramení to, že niekedy neviem odpovedať koľko mám rokov, alebo pohotovo reagovať..

To s kým robíš na smene nevnímam ako veľky trapas, pretože zrejme sa ti tam stále menia kolegovia/kolegyne a tak je prirodzené že si hneď spomenúť nevieš.

chymena
2. okt 2022

@marsmykkok Verím tomu.Virusy vraj menia ľuďom mozgy.Hlavne zvieracie vírusy ako napríklad aj toxoplazmoza.

sapa20
3. okt 2022

Stáva sa....
Ja niekedy zabudnem v polke cesty po čo som sa vybrala. To je zlomok toho čo "dokazujem".
MR v poriadku.
Takže určite to bude o psychicke.

ivana3111
3. okt 2022

@juliana1931 treba pridať mentálny tréning pamäte - vedomostné a pamäťové hry, coenzym Q10, ginko biloba, mam to aj ja keďže pracujem ako učiteľka v MS a presne ako sa vyššie spomína- odbornejsia slovná zásoba rapídne klesne nakoľko sa musím prispôsobiť v reči deťom nie úplne znížiť na ich úroveň ale poupravit, kedze za normalnych okolnosti by nerozumeli co od nich chcem, multi tasking skodi pozornosti a pamäti, kedze sa nevie na jednu vec sustredit poriadne ale miesto toho sa venuje 5 veciam naraz a inak to pri detoch ani nejde ...

ivec16
3. okt 2022

@stanulienkat absolutna pravda a je to aj vedecky domazane ;) mozog zeny sa po porode meni, do popredia idu veci dolezite na prezitie dietata ;)