Zabúdanie po 40-tke
Ahojte, mám 41 rokov a neskutočne začínam zabúdať. Niekto mi niečo povie, napr v práci a ja o pár minút totálne okno,čo vravel,čo nám urobiť. Stáva sa to aj vám po tej 40-tke? Neviem či je to normálne alebo to má súvis s neskutočným psychickým tlakom posledný rok.
Perimenopauza, ubúdanie hormónov.Uz mas na to vek.Jeden z príznakov je mozgová hmla.
@anonym_e0f5b9 čo ti zistili a na základe čoho ta tam.odoslali?
@anonym_6ae518 aj ja som si myslela, ze je to perimenopauza v 42 rokoch. A na MRI mozgova kortikalna atrofia.
@anonym_317964 prosím ťa a aké si mala ešte príznaky a prečo ťa odoslali na mr? Mňa len tak kvôli zabúdanie dr neodosle... Ale dosť ste na vystrašili...
Baby a čo sa týka perimenopauzy, aké ste mali ešte príznaky?
@anonym_317964 prosím ťa a aké si mala ešte príznaky a prečo ťa odoslali na mr? Mňa len tak kvôli zabúdanie dr neodosle... Ale dosť ste na vystrašili...
@anonym_autor presne taketo, zabudanie, vzniklo to dost tak rychlo po tej 40tke. A MRko to ukazalo. Je to ubudanie mozgovej kory, iduce s vekom. Aj moj muz to ma. Tiez zabuda.
@anonym_autor presne taketo, zabudanie, vzniklo to dost tak rychlo po tej 40tke. A MRko to ukazalo. Je to ubudanie mozgovej kory, iduce s vekom. Aj moj muz to ma. Tiez zabuda.
@anonym_317964 s to aj potom nejako riešili? Niečo ti na to dali? Akože ja sa necítim taká stará, aby som bola mimo ako pomaly moja 80-rocna starka
@anonym_317964 s to aj potom nejako riešili? Niečo ti na to dali? Akože ja sa necítim taká stará, aby som bola mimo ako pomaly moja 80-rocna starka
@anonym_autor nie je to normálna súčasť života, môžeš ginko, orechy, lucetam, piracetam apd.
@anonym_autor nie je to normálna súčasť života, môžeš ginko, orechy, lucetam, piracetam apd.
@anonym_317964 no ja žasnem. Kedy som bola mladá a pekná🤣🤣 akože skúsim nejako zregenerovať telo a myseľ, či by to nepomohlo ešte nejako ma ten mozog 🤣
@anonym_autor Tak každá zena ma iné príznaky v perimenopauze .Urob si test z lekárne.
Niekto ma návaly, potenie, problémy so spánkom, zabúdanie, poruchu koncentrácie, nervozita, zmeny nálad, únava, suchost slizníc, problémy s mocenim, padanie vlasov, bolesti hlavy, kĺbov, rednutie vlasov, kratší-dlhší cyklus atd.Na nete mas toho dosť, preštuduj si, si v takom veku. Mám dve kamošky, jedna stratila menzes už v 35 rokoch a druha v 39.Takze aj tebe to moze už začínať
Akoby som o sebe čítala.. len nemám ešte ani 30..
Ja to mam už 2 roky, hormonálny profil u lekára potvrdená perimenopauza, 40 rokov.Priznaky zabudanie, navaly, únava, problémy so spánkom, ubúdaním hormónov budu pribudat dalsie priznaky
Ja to mam už 2 roky, hormonálny profil u lekára potvrdená perimenopauza, 40 rokov.Priznaky zabudanie, navaly, únava, problémy so spánkom, ubúdaním hormónov budu pribudat dalsie priznaky
@anonym_8d3de0 prosím ťa a to môžem gynekológa len tak požiadať o hormonálny profil? V januári by som mala mať preventivku... Akože mala som tento rok 2x dlhší cyklus, a posledný týždeň mi je raz zima raz teplo...no tak ktovie,či to fakt u mňa nezačína...
Ináč pravidelne mi veru krv na endokrinologii...tam sa nedá niečo zistiť z tých hormónov a menopauzy?
@anonym_autor Ani nehovor tiež som mala také obdobie po 40tke. A ano neviem ako to prešlo a už mám pomaly 50 a nepíšem si nič. Chválabohu celkom dobre si všetko pamätám. Nemusím nic zapísať .Ale ☝️zmenila som prácu za menej stresujúcu aj fyzicky a.psychicky náročnú .A nočné dlhodobo ma uz ničili a s toho som.aj viac zabúdala.
Aj mna to trafilo posledny 1/2r ..citam mail 2x,chapem a naraz bum poviem uplne nieco ine 🙈 ..motam veci neskutocne..a to zabudanie ma tiez dobehuje a to mam po 45r..cakala som,ze tie priznaky pockaju aspon do 50tky 🙉
zapisnik mam zevedeny uz tiez aj s chlapom a veru pomaha 😅
Tiež sa mi to začalo po 40 tke stávať. Proste veľakrát sa spýtam na niečo čo som sa pred chvíľov pýtala alebo neviem čo kde dám. Alebo vravím deťom niečo a o chvíľu zase a oni že mami už si nám to vravela🙂))) Vždy sa vyhováram že mám toho veľa a neviem čo skôr🙂
Zeny, ak sa nejedna o vaznu dg, nebolo by lepsie mozog trenovat? Lebo ak si zacnete vsetko zapisovat, tak este viac zlenivie.... alebo teda kompromis, zapisat si veci, ale este pred otvorenim diara sa snazit spomenut si na to, co je tam zapisane. Trenovat to denne na roznych situaciach. Plus k tomu vitaminy (najlepsie zo stravy, ak sa neda, tak doplnky...)
@anonym_8d3de0 prosím ťa a to môžem gynekológa len tak požiadať o hormonálny profil? V januári by som mala mať preventivku... Akože mala som tento rok 2x dlhší cyklus, a posledný týždeň mi je raz zima raz teplo...no tak ktovie,či to fakt u mňa nezačína...
@anonym_autor Mne urobil.Skus mu popisat príznaky.No niektori gyn. nechcu urobiť hormon. profil pretoze je prirodzene, že vo veku 40+ klesajú hormony a zeny si prechádzajú perimenopauzou a zmenami, telo starne.
Na stitnu žľazu sa vysetruju iné hormony ako Tsh, T4.a pri perimenopauze zase iné ako FSH ktory stúpa keď sa znizuje funkcia vaječníkov , estradiol, progesteron a iné.Inac v lekárni predavaju menopauza test
@anonym_autor ahoj, na podporenie mozgovej činnosti býva účinný kreatín - malé dávky, teda 3-5g/deň. Potom kvalitné omega-3, cholín a vitamíny sk.B (najmä B6 a B12). Veľmi účinný je počas perimenopauzy prerušovaný pôst (ale pozor, určite nie vo forme, ako sa všade prezentuje, teda 16/8 a jesť 2x denne, v taktejto forme určite nie), strava bohatá na kvalitné bielkoviny a prírodné sacharidy-vyhýbať sa vysoko spracovaným potravinám. Veľmi významnú úlohu zohráva pohyb, najmä silový tréning, ktorý podporuje uvoľňovanie testosterónu, a kvalitný spánok - radšej ísť skôr spať a ráno skôr vstať ako opačne. Kľudne napíš správu, ak Ťa zaujíma viac. Pekný deň prajem, Petra
Ináč pravidelne mi veru krv na endokrinologii...tam sa nedá niečo zistiť z tých hormónov a menopauzy?
@anonym_autor dá sa zistiť v akom stave máš hormóny štítnej žľazy 🙂 čo určite do veľkej miery súvisí aj s perimenopauzou, takže áno, dá sa aj z tých výsledkov niečo vytušiť. Pri perimenopauze je ale "problém", že hormonálny profil môžeš mať úplne tiptop čo sa týka pohlavných hormónov, a napriek tomu ňou už prechádzaš. Prvé príznaky perimenopauzy paradoxne nie je úplne zmerateľný pokles estrogénu alebo progesterónu, a teda vynechávajúca menštruácia, ale zvláštne pocity (ktoré pred tým neboli), horší spánok, nočné budenie, bolesti hlavy, kĺbov a kostí, návalové potenie, ... je mnoho žien, ktoré majú pravidelný cyklus ešte aj v 50-tke, napriek tomu prechádzajú perimenopauzou.
@anonym_autor k tomu hormonalnemu profilu by som ešte doplnila, že je celkom dobré vedieť stav estrogénu, či nie je v dominancii, pretože to dlhodobo negatívne ovplyvňuje uvoľňovanie progesterónu.

Hore pisu dobre, je to priznak perimenopauzy, tiez to mam.
@stellarstar ta moze pridať do skupiny menopauza
@anonym_6ae518 aj ja som si myslela, ze je to perimenopauza v 42 rokoch. A na MRI mozgova kortikalna atrofia.