Začínajúci Alzhaimer u 54 ročného otca?
Dobrý večer, môj otec(54r.) sa pri bežnej konverzácii stále opakuje. Za 15 minút dokáže podať jednu informáciu aj 3x. Napríklad sa rozpráveme,že zajtra máme voľno v práci a za chvýlu sa opýta na to akú máme zajtra šichtu. Alebo mu povieme,že treba prísť pre vnučky pred školu o 14:00 on povie,že dobre sme dohodnutí budem pred školou o 14:00. A za pár minút povie,že príde o 14:00 k nám domov ako sme sa dohodli.
Toto určite nie je na spýtam sa lekára. Ak mate tento stav zvratit(co asi nepojde) alebo zastavit, tu je kazdy tyzden dobry. Toto iste zazila teraz nedavno kamoska s otcom. Ked mi to rozpovedala, tak som ju okamzite poslala na psychiatriu, kde jej otcovi diagnostikovali uz pokrocilu starecku demenciu a alzheimera. Lekar sa spýtal, kde v pekle boli, ked to bolo na zaciatku, naco cakali. Stav sa zacal zhorsovat, velmi zhorosovat a hlavne velmi rychlo. Nespoznaval vobec vnucata, celkom vobec, deti sem tam, bol agresivny, nervozny, nedokazal vnimat uz dlhsie vety, suvetia, len jednoduche a aj to malo naraz. Sam na ulicu nemohol, lebo siel do sveta a nevedel sa vratit. Nevedel, ci jedol, ci nejedol, ci pil a podobne. Bolo mu jedno, ci je den, ci noc.
Na tvojom mieste otca nalozim do auta smer lekar.
@patricia_b
@patricia_b
@patricia_b pri alzheimerovi sa neda co podchytiť, moja babka behom pár rokov uplne vsetko zabudla aj rozprávať, liečba na to nie je.
@patricia_b tieto choroby skôr ci neskôr končia nesvojpravnostou, nerobme si zbytočne ilúzie, poznam z rodiny
@katulienkax áno, s tým súhlasím, ale nemusí to byť alzheimer, možno demencia, atrofia, únava, samota, sociálna izolácia ... ale tieto nervo ochorenia sa dajú zmierniť aspoň, zase postoj, že aj tak to bude najhoršie si myslím, že nie je najsprávnejší ... u niekoho to prebehne rýchlo a u iného to ide pomaly, takže ťažko takto odsúdiť týchto ľudí
Ahoj, vo WIKI je veľmi dobre spracovaný článok o tomto ochorení. Nezodpovie otázku, či u otca ide skutočne o toto ochorenie, no možno poskytne ucelené informácie o tomto ochorení. https://www.modrykonik.sk/zdravie/alzheimerova-choroba/
@jjajka 😮 zaujímavé info. To "pravidelné cvičenie" myslíš fyzické, alebo nejaké špeciálne cvičenie na pamäť, pozornosť...?
@mardenad ☹ ❤️
@rikarika psychika je za všetkým. Šťastný a spokojný človek je zdravý ☹
@montemotherone fyzické, na konci prednášky sme všetci vstali a spoločne si akože zacvičili. A súhlasím aj s tou psychickou stránkou veci - psychika je sakra dôležitá. A k psychickému zdraviu určite napomáha opäť fyzická aktivita.
@mardenad kolko rokov mala tu chorobu?
@snezienka15 my sme netušili, že by mohlo ísť o túto chorobu, ale pár rokov ako to naplno prepuklo bola iná, mysleli sme, že je len jednoduchšia žena a vekom sa mení. Keď sme už videli, že je to naozaj zlé a že potrebuje 24- hodinovú opateru, malo to už potom veľmi rýchly spád 😭. 2 roky a odišla nám 😔. Odchádzalo jej všetko v tomto poradí: pamäť, chôdza, reč, prehltanie a dychanie.
@mardenad ja mam otca takto choreho.uz 6rokov.je to zle.zatial este nie je leziaci.ale pamat ziadna.

Www.memory.sk....urobia mu testy zadarmo na zistenie poruchy pamate...moj otec je dostal v 56...a prave v tomto centre to zistili, ostatni lekari to pripisovali len vycerpaniu....cim skor tym lepsie