icon

Zhoršil sa vám zrak po štyridsiatke?

Dnes o 05:15

Ahojte ženy, chcela by som sa spýtať konkrétne vás, zhoršil sa vám zrak po 40tke? Ja som celý život videla vynikajúco do blízka, do diaľky, žiadne poruhy zraku. Presne týždeň po mojej 40tke som si bola vybrať prvé okuliare na blízko 0,5 dioptrie. Dnes mám 45 rokov a zrak sa mi len zhoršuje. Moja sestra má po 50tke a má možno dioptrie 3, ale nenosí ich, len má také obrovské písmenká na mobile, čo je celkom vtipné z titulu jej pozície 🙂. Nechápala som to nikdy, ale už začínam. Ako to máte vy? Máte ešte dobrý zrak, alebo už je to horšie?

Strana
z2
simsalabim
Dnes o 05:32

@anonym_autor je to uplne bezne v tomto veku, v 40 to zacina. Nedavno sme mali stretavku zo SS a snad vsetci vytahovali okuliare pri ukazovani fotiek. Okrem nas, co mame muktifokalne okuliare. Ja do blizka vidim dokonale bez okuliarov, ale dioptria do dialky mi to neguje, preto multifokaly. Uz sa mi nedalo pracovat s papiermi a pocitacom a pozerat aj do dialky. Ale najradsej citam bez nich. Mam 55, multifokaly asi rok. Manzel mal okuliare na citanie cca od 40ky

autor
Dnes o 05:48
@simsalabim

@anonym_autor je to uplne bezne v tomto veku, v 40 to zacina. Nedavno sme mali stretavku zo SS a snad vsetci vytahovali okuliare pri ukazovani fotiek. Okrem nas, co mame muktifokalne okuliare. Ja do blizka vidim dokonale bez okuliarov, ale dioptria do dialky mi to neguje, preto multifokaly. Uz sa mi nedalo pracovat s papiermi a pocitacom a pozerat aj do dialky. Ale najradsej citam bez nich. Mam 55, multifokaly asi rok. Manzel mal okuliare na citanie cca od 40ky

@simsalabim preto som polozila tuto otazku. Lebo moja ocna lekarka tvrdi, ze je to uplne bezne po 40tke a ze kazdemu sa zrak pokazi. Tak som chcela vediet, ci sa ma snazila upokojit, alebo je to naozaj tak 🙂

marianarem
Dnes o 05:57

Rovnako u.mna, tento rok budem mat 48 a uz taham na 3ky dioptrie.

anonym_20e74f
Dnes o 06:00

Áno, oko starne a okolo 40tky je to úplne normálne. Môj muž tiež dostal prvé okuliare v 40tke, začal na 0,5 a po 6tich rokoch ma na čítanie 2.25 + pridala sa diaľka 1.25.

anonym_325bcd
Dnes o 06:10

ja som mala pred 30 operciu oci kvoly dioptriam a teraz v 44 mam zrak zas kde predtym ..hold starne nielen telo ale aj organy a k tomu patria oci

anonym_65d4e0
Dnes o 06:19

skoro vsetky to tak mate, tiez si vybavujem okuliare, mam 47, potrebujem do dialky, nevidim tam nic, naposledy som mala 0,5 a citim zhorsenie, do blizka vidim dobre,a le som skor vynimka

dadis
Dnes o 06:19

Ja som mala okolo 30 operiaciu dipotrii a dlho som bola na nule. Po 40 sa mi vsak uz dioptrie do dialky vratili, mam -0,5 a -0,45. Tak mam okuliare na soferovanie, do kina, niekey si ich beriem na meetingy, kde zdielaju tabulky na TV. Tym, ze mam dozivotnu zaruku na reoperaciu, bola som sa informovat a pri mojom zraku by to vraj bolo zbytocne. Vraj takto sa mi oddiali vek, kedy budem potrebivat okuliaare na citanie. Co je pravda, ja precitam ultra malinke pismenka. Kolega v mojom veku uz aj s okuliarmi oddialuje telefon od tvare. 😅

anonym_b5a2e8
Dnes o 06:23

@anonym_autor kup si priopravok s luteinom napr ocutein. Robia to mobili, PC, modre svetlo a kratke vzdialenosti tV, malo pozerame do dialky.

autor
Dnes o 06:24
@dadis

Ja som mala okolo 30 operiaciu dipotrii a dlho som bola na nule. Po 40 sa mi vsak uz dioptrie do dialky vratili, mam -0,5 a -0,45. Tak mam okuliare na soferovanie, do kina, niekey si ich beriem na meetingy, kde zdielaju tabulky na TV. Tym, ze mam dozivotnu zaruku na reoperaciu, bola som sa informovat a pri mojom zraku by to vraj bolo zbytocne. Vraj takto sa mi oddiali vek, kedy budem potrebivat okuliaare na citanie. Co je pravda, ja precitam ultra malinke pismenka. Kolega v mojom veku uz aj s okuliarmi oddialuje telefon od tvare. 😅

@dadis áno, ak má človek dioptrie do diaľky, tak vidí dobre do blízka. Ja sa neviem vnútorne zmieriť s tým, že nevidím dobre. Popravde okuliare do blízka za 5r nosím minimálne. Mám doma dvoje, ale kým zvládam čítať, tak čítam bez nich. Ja to mám najhoršie ráno po zobudení takú hodinku a potom večer pred spaním, keď u je oko unavené. Mám aj okuliare proti modrému svetlu. Podľa § 68 Zákonníka práce môže zamestnávateľ okamžite skončiť pracovný pomer len v dvoch prípadoch: a) ak bol zamestnanec právoplatne odsúdený pre úmyselný trestný čin, alebo b) ak zamestnanec závažne porušil pracovnú disciplínu. @anonym_b5a2e8 luteín užívam už tri roky a kde nič, tu nič.

anonym_80bdf6
Dnes o 06:36

Ty si kde zila doteraz.

biba_18
Dnes o 06:39

v kabelke nosím 3 okuliare - do diaľky, multifokálne a slnečné do diaľky. doma k ním mám štvrté ktoré neprenášam - čisto na čítanie ...
s multifokálmi nechodím po vonku, lebo mám silné dioptrie na čítanie, na chodníku by som sa s nimi zabila, preto musím mať čisto bryle do diaľky ... 😒

ivicatolic
Dnes o 06:53

@anonym_autor mne sa páčia babičky, ktoré majú cez 70r. a hrajú sa, že okuliare nepotrebujú, alebo sa ich hanbia nosiť 😁😆😁

minenkaa
Dnes o 06:55

Do diaľky v pohode ,na čítanie 2 dioptrie

simsalabim
Dnes o 06:56
@ivicatolic

@anonym_autor mne sa páčia babičky, ktoré majú cez 70r. a hrajú sa, že okuliare nepotrebujú, alebo sa ich hanbia nosiť 😁😆😁

@ivicatolic vela babiciek ma operovane oci a vidia. Moj otec - coskoro 90 - ma po operacii siveho zakalu zrak ako orol. Pri operacii totiz napravia dioptrie. Svokra - ta 70nicka, tiez.

ivicatolic
Dnes o 06:58
@simsalabim

@ivicatolic vela babiciek ma operovane oci a vidia. Moj otec - coskoro 90 - ma po operacii siveho zakalu zrak ako orol. Pri operacii totiz napravia dioptrie. Svokra - ta 70nicka, tiez.

@simsalabim tak to je výborné 👍, naša 75, nedá okuliare ani náhodou - iba potajme, ani s barlami nechce ísť von 😆😆😆. .. no dáma

bielasovicka
Dnes o 07:04

Áno, aj mne sa po 40 začali kaziť oči.
Môj otec mal 78 keď umrel, ale okuliare nepotreboval. Dodnes nechápem 😄

anonym_e4e62d
Dnes o 07:11

@anonym_autor a to si o tom doteraz nevedela, ze sa po 40 zhorsuje zrak? ja si pamatam este moju mamu, ako mala prve okuliare v tom veku

autor
Dnes o 07:24
@minenkaa

Do diaľky v pohode ,na čítanie 2 dioptrie

@minenkaa môj otec mal operované oči v 70tke a odstránili mu všetky dioptrie a do 81 rokov videl ako jastrab.

autor
Dnes o 07:27
@anonym_e4e62d

@anonym_autor a to si o tom doteraz nevedela, ze sa po 40 zhorsuje zrak? ja si pamatam este moju mamu, ako mala prve okuliare v tom veku

@anonym_e4e62d moja mama mala prvé okuliare v 50 rokoch do diaľky. Na čítanie nosila asi 0,5+ od 70tky. Môj otec mal tiež dioptrie do diaľky po 50tke, v 70tke mu ich operáciou odstránili a do 81 rokov okuliare nenosil. Moja sestra má 55 rokov a nosiť okuliare na čítanie začala po 50tke. Nikto v našej rodine ani v mojom okolí medzi 40-50 okuliare na čítanie nemal. A keď sa hovorí, že oko starne po 40tke, tak nie dva dni po 40tke dokelu 😂.

autor
Dnes o 07:28
@bielasovicka

Áno, aj mne sa po 40 začali kaziť oči.
Môj otec mal 78 keď umrel, ale okuliare nepotreboval. Dodnes nechápem 😄

@bielasovicka moja babka mala 87 rokov a háčkovala bez okuliarov, modlila sa z tej modlitebnej knižky, strašne drobné písmenká tam boli.

biba_18
Dnes o 07:32
@anonym_autor

@bielasovicka moja babka mala 87 rokov a háčkovala bez okuliarov, modlila sa z tej modlitebnej knižky, strašne drobné písmenká tam boli.

@anonym_autor ale predpokladám že nečumela do počítača alebo do mobilu ...

slavomira236
Dnes o 07:42
@anonym_autor

@simsalabim preto som polozila tuto otazku. Lebo moja ocna lekarka tvrdi, ze je to uplne bezne po 40tke a ze kazdemu sa zrak pokazi. Tak som chcela vediet, ci sa ma snazila upokojit, alebo je to naozaj tak 🙂

@anonym_autor ak mne tak povedala ze je to bezne. V cca 44 romoch som kontrolovala synovi domace s sj tsk nadla ucitelka chybu . Pisa mrnavim tak som zistila ze ich pitrebujem . Mam 48 1 ky na citanie a zistujem ze uz su slabe

kiki68
Dnes o 07:59

Ja to nemam ( merany zrak a aj rozkvapkane oci), ale vela lufibpo 40 ma tieto zmeny a je to bezne.

autor
Dnes o 08:00
@slavomira236

@anonym_autor ak mne tak povedala ze je to bezne. V cca 44 romoch som kontrolovala synovi domace s sj tsk nadla ucitelka chybu . Pisa mrnavim tak som zistila ze ich pitrebujem . Mam 48 1 ky na citanie a zistujem ze uz su slabe

@slavomira236 a tu zjavne vidno, že ich trošku potrebuješ 🙂 V 44 romoch ma rozosmialo 😂.

anonym_584da6
Dnes o 08:11

vekom nastupuje starecka dalekozrakost, to znamena, ze treba okuliare na citanie a drobne prace na blizko

eeffka
Dnes o 08:13
@anonym_autor

@minenkaa môj otec mal operované oči v 70tke a odstránili mu všetky dioptrie a do 81 rokov videl ako jastrab.

@anonym_autor nevravim ze je to pripad tvojho otca ale ani moj svokor "nepotrebuje" okuliare a soferuje, on vidi dobre. Ma na dialku -2,5, ja sama mam -1,5 a bez okuliarov na soferovanie som nervozna lebo zle vidim, odkedy som sa dozvedela toto hrdu informaciu viac moje deti neviezol , kedze to vysvetlilo jeho viacere trafenia obrubnikom a podobne zaplatpanboh len drobnosti

anonym_b5a2e8
Dnes o 08:14
@anonym_autor

@anonym_autor ja som mala na dialku cely zivot a po styridsiatke mam uz aj na citanie a od 40 po 45 sa to zhorsovoalo kazdy rok. Moze to spomalit lutein a prevencia no to mi nepovedali hned. Vraj sa to zastavi v 60tke. Vcera som bola na ocnom.

krasneleto
Dnes o 08:29

@anonym_autor zrak sa mi pokazil ovela skor... kedysi to bolo bezne okolo 50. dnes pre ludi, ktorí cely den travia na PC je to ovela skor... zacala som 37... aj oko starne... bohuzial vplyvom doby skor :D ako by sme chceli

babababka
Dnes o 08:57

Ja mám 60+zrak sa mi začal kaziť po35-ke.Teraz nosím okuliare +1,0 na obe oči.Do diaľky ešte bez okuliarov prežijem ale do blízka už nie.

tiezjedna
Dnes o 09:05
@anonym_autor

@anonym_autor aj mne sa zhoršil zrak... nemá to žiaden dramatický spád, ale na blízko potrebujem slabšie dioptrie, tuším 1 alebo koľko to mám. Do diaľky vidím stále dobre

Strana
z2