icon

Zhoršil sa vám zrak po štyridsiatke?

Dnes o 05:15

Ahojte ženy, chcela by som sa spýtať konkrétne vás, zhoršil sa vám zrak po 40tke? Ja som celý život videla vynikajúco do blízka, do diaľky, žiadne poruhy zraku. Presne týždeň po mojej 40tke som si bola vybrať prvé okuliare na blízko 0,5 dioptrie. Dnes mám 45 rokov a zrak sa mi len zhoršuje. Moja sestra má po 50tke a má možno dioptrie 3, ale nenosí ich, len má také obrovské písmenká na mobile, čo je celkom vtipné z titulu jej pozície 🙂. Nechápala som to nikdy, ale už začínam. Ako to máte vy? Máte ešte dobrý zrak, alebo už je to horšie?

Strana
z2
autor
Dnes o 09:09

Myslíte, že toto sa dá odstrániť laserovou operáciou očí? Či radšej nie? Lebo ako píšem, otcovi operovali v 70tke šedý zákal, a de facto mu odstránili úplne dioptrie a videl krásne.

slavomira236
Dnes o 09:10
@anonym_autor

Myslíte, že toto sa dá odstrániť laserovou operáciou očí? Či radšej nie? Lebo ako píšem, otcovi operovali v 70tke šedý zákal, a de facto mu odstránili úplne dioptrie a videl krásne.

@anonym_autor do dialky ano myslim ze by sa dalo na blizko asi nie

luccija
Dnes o 09:12
@anonym_autor

@anonym_e4e62d moja mama mala prvé okuliare v 50 rokoch do diaľky. Na čítanie nosila asi 0,5+ od 70tky. Môj otec mal tiež dioptrie do diaľky po 50tke, v 70tke mu ich operáciou odstránili a do 81 rokov okuliare nenosil. Moja sestra má 55 rokov a nosiť okuliare na čítanie začala po 50tke. Nikto v našej rodine ani v mojom okolí medzi 40-50 okuliare na čítanie nemal. A keď sa hovorí, že oko starne po 40tke, tak nie dva dni po 40tke dokelu 😂.

@anonym_autor ja od 45 r nosím na čítanie bola som šokovaná, ale lekár ma vyviedol z omylu, že práveže už okolo 40 tky sa rapídne zhoršuje.mam 1,5 do diaľky vidím.Mna to veľmi obmedzuje chodím do obchodu a vyťahujem okuliare z vačku neviem si na to zvyknúť🤪

srandamusibyt
Dnes o 09:57

Zhoršil, no našťastie len troška, ale bolo fajn keď som nemusel nosiť okuliare, voľáko si na ne nejdem zvyknúť, naštastie ich potrebujem len k PC a TV

dadis
Dnes o 10:42
@anonym_autor

@anonym_autor Sivy zakal sa riesi novou sosovkou, to nie je laserova operacia.. aspon co viem.. ale myslim si, ze to ide nejako riesit aj pri inych chybach oci. Znama male dioptrie do dialky a v 50 rokoch uz potrebovala aj na citanie okuliare potrbeobala a nejako si to dala zoperovat, ale neviem o aku operaciu islo..

taktotedanie
Dnes o 11:00

@anonym_autor presbyopiu nezastavis tak ako nezastavis to, ze starnes..

refly
Dnes o 11:06
@biba_18

@anonym_autor ale predpokladám že nečumela do počítača alebo do mobilu ...

@krasneleto
@biba_18 Pc a mobil s tým nemá veľa spoločné. Problémy s krátkozrakosťou môžu byť spôsobené keď človek dlho zaostruje do blízka. Takže problém spôsobuje aj písanie, čítanie a samotný fakt že trávime väčšinu času v budove, kde sa ani moc nedá zaostriť viac ako 2 metre pred seba, lebo hneď je nejaká stena.
Stereotyp že múdry ľudia nosia okuliare je ešte zo stredoveku, keď trčali v komnate a kukali do kníh, kým zbytok bol vonku a pomalšie sa im kazil zrak. Kukať do telefónu nie je žiadna sláva, ale nie je to o nič horšie pre zrak ako keď decká presedia väčšinu dňa, v miestnosti, v knihe, pri písaní.

krasneleto
Dnes o 11:08
@refly

@krasneleto
@biba_18 Pc a mobil s tým nemá veľa spoločné. Problémy s krátkozrakosťou môžu byť spôsobené keď človek dlho zaostruje do blízka. Takže problém spôsobuje aj písanie, čítanie a samotný fakt že trávime väčšinu času v budove, kde sa ani moc nedá zaostriť viac ako 2 metre pred seba, lebo hneď je nejaká stena.
Stereotyp že múdry ľudia nosia okuliare je ešte zo stredoveku, keď trčali v komnate a kukali do kníh, kým zbytok bol vonku a pomalšie sa im kazil zrak. Kukať do telefónu nie je žiadna sláva, ale nie je to o nič horšie pre zrak ako keď decká presedia väčšinu dňa, v miestnosti, v knihe, pri písaní.

@refly no pocitac a mobil s tym ma dost vela spolocne... skus sa spytat ocnej

autor
Dnes o 11:23
@taktotedanie

@anonym_autor presbyopiu nezastavis tak ako nezastavis to, ze starnes..

@taktotedanie viem to vyriešiť laserovou operáciou očí?

biba_18
Dnes o 11:32

@refly tak ale teraz čítame proste compy, tablety a mobily. viac než dosť ... takže to s tým asi súvisí...

anonym_d30ae9
Dnes o 11:40

Kto videl do 40 rokov bez okuliarov na blízko – super, ako jastrab. Po 40. roku sa približne 90 % ľudí rýchlo zhoršuje zrak. Najviac to ide do 50-ky, potom sa to spomalí do 60-ky a následne sa to už výrazne nemení. Čiže ak chcete vidieť na blízko bez okuliarov, po 60-ke prichádza do úvahy operácia očí.

refly
Dnes o 11:41
@biba_18

@refly tak ale teraz čítame proste compy, tablety a mobily. viac než dosť ... takže to s tým asi súvisí...

@krasneleto Tiež sa dá opýtať aj internetu... čo konkrétne spôsobuje tú škodu? Modré svetlo narušuje spánok a nie je dokázané, že poškodzuje zrak. Problém je s dlhodobým zaostrovaním do blízka bez prestávky, ale zase... to je to isté ako akákoľvek iná činnosť v interiéri. Je jedno či maľujem, čítam alebo ináč trávim čas v miestnosti. V čom konkrétne je pre oči telefón horší, než tie ostatné veci?

@biba_18 Veď áno. Moja pointa skôr je že celý náš interiérový spôsob života spôsobuje nábeh na slabé videnie, nie obrazovka konkrétne. To, že je to dopamínová, návyková pasca je úplne iný problém. Ale pri otázke či obrazovka ničí oči viac ako iné pozeranie do blízka: nie. Máme ako spoločnosť problém s obrazovkami? Na 100% určite áno.

taktotedanie
Dnes o 11:44
@anonym_autor

@taktotedanie viem to vyriešiť laserovou operáciou očí?

@anonym_autor
@anonym_autor nie
Klasicka laserova co mate na mysli je pre mladych myopov
Ak vam to velmi vadi dajte si vymenit sosovku ale to je otazne , za mna vymena sosovky ktora nieje zmenena sedym zakalom nema zmysel alebo za mna je tam viac negativ ako pozitiv
Skuste prijat fakt, ze starnete a potrebujete okuliare a zbytocne nespekulujte

anonym_58289b
Dnes o 11:46

Mne sa zhorsilo videnie do dialky, kazdy rok vidim, ako su mi okuliare slabe. Na blizko zatial bez problemov.

krasneleto
Dnes o 11:54
@refly

@krasneleto Tiež sa dá opýtať aj internetu... čo konkrétne spôsobuje tú škodu? Modré svetlo narušuje spánok a nie je dokázané, že poškodzuje zrak. Problém je s dlhodobým zaostrovaním do blízka bez prestávky, ale zase... to je to isté ako akákoľvek iná činnosť v interiéri. Je jedno či maľujem, čítam alebo ináč trávim čas v miestnosti. V čom konkrétne je pre oči telefón horší, než tie ostatné veci?

@biba_18 Veď áno. Moja pointa skôr je že celý náš interiérový spôsob života spôsobuje nábeh na slabé videnie, nie obrazovka konkrétne. To, že je to dopamínová, návyková pasca je úplne iný problém. Ale pri otázke či obrazovka ničí oči viac ako iné pozeranie do blízka: nie. Máme ako spoločnosť problém s obrazovkami? Na 100% určite áno.

@refly este stale verim ocnej skor ako internetu a teda aj internet si mysli, ze pozeranie cely den do monitoru, plus vecer do mobilu pri ksichte ma vyrazny vplyv na oci

anonym_437765
Dnes o 12:42

@anonym_autor Je to úplne normálne a bežne žiaľ od 40tky to ide..

refly
Dnes o 12:48
@krasneleto

@refly este stale verim ocnej skor ako internetu a teda aj internet si mysli, ze pozeranie cely den do monitoru, plus vecer do mobilu pri ksichte ma vyrazny vplyv na oci

@krasneleto Internet je iba súhrn zdroju informácií. Ja verím informáciám, keď sú rovnaké z viac zdrojov a vysvetlené prečo to tak je.
Keď je to "jedna tetka povedala a tak to je. Prečo? Lebo!" Tak taký argument nemá kredibilitu. Keď niekto kuká celý deň do PC,tak to je blbé nastavenie spoločnosti. A ak potom kuká celý večer do mobilu, tak to je závislačina - psychický problém.
Obrazovky sú plný mech problém aj tak. Nie je treba si vymýšľať ďalšie. Ak mi niekto na všetko negatívne povie "áno, to kvôli tým telefónom!!" tak je mi jasné že nehladí a nechce hľadieť na fakty, lebo sa rozhodol vymýšľať si vlastné.
Ak chce niekto urobiť službu očiam, tak by mal ísť na ideálne 2 hodiny denne von a kukať kade tade, nie do zeme. A keď už musí čumeť do blízka, tak je dobré pozrieť sa aspoň raz za pol hodinu na chvíľu von oknom.

anonym_dea8d4
Dnes o 12:56

@anonym_autor vieš čo, tiež mám po 40-tke a spozorovala som, že sa mi mierne zhoršil zrak, ale nič dramatické. Kvôli tráviacim problémom som pravidelne začala držať 24 hodinové pôsty a upravila stravu, zvláštne, že pozorujem mierne zlepšenie zraku, neviem či pomohol pôst...

Strana
z2