Žiarenie CT
Prosím vás ako dlho sa treba vyhýbať deťom a tehotnym ženám po CT?
🤦
@bessie12 vážne mi to lekar co ma vyšetroval po PET CT,povedal, že sa mám vyhýbať deťom a tehotnym ženám len nepovedal dokedy..🙂
Priateľova dcéra bola na CT a pokiaľ viem, tak sa nemusela nikomu vyhýbať
@bessie12 sama som prekvapena,ja som nikdy ešte na CT nebola,tak preto som dala taku otázku, či náhodou niekto nema skúsenosti
Neviem o tom, že by sa trebalo vyhýbať. Áno, určité žiarenie to CT ma, ale nie až také silné, že by sa trebalo vyhýbať ľuďom. Co maju potom robiť tí ludia co tam s tym celý čas pracujú??
@bessie12 neviem tiež.povedali mi vyhýbať sa a pit veľa vody
PET CT je nieco ine ako CT, kedze sa pouzivaju radiofarmaka...do druheho dna sa treba vyhybat tehotnym zenam/detom...
Moja mama sa po takomto vysetreni mala vyhybat detom a tehotnym 1 den.
@zuzik307 ďakujem za normálnu odpoveď 🥰
Len tu info že ide o PET CT a nie klasické CT bolo vhodné dat na úvod lebo to dosť mení situaciu
Pri PET CT podávajú radiofarmakum, čiže v podstate sa z pacienta stáva žiarič. A kým sa z tela vyplaví, tak by sa pacient mal vyhýbať deťom/ tehotným ženám (asi 24hod myslím). Pri normálnom CT je zdroj rtgenka a cez pacienta prejde žiarenie na detektor. Inak mu v tele neostáva žiadne žiarenie, len cez neho prechádza.
@shinon258 ďakujem..😘
@shinon258 pod pojmom radiofarmakum sa rozumie čo? kontrastná látka?
@panelacikova nie, to je zase nieco ine...
Ano, po PET CT 24 hodin sa treba vyhybat 🙂
@aaadkaaa ďakujem 😘len dcéra nechápe prečo nemôže pri mne spať.musi 1 noc vydržať 🙂
No veru musi vydrzat cely den po vysetreni bez maminky, nie len noc, ale to zvladne 🙂 drzim palce, nech su dobre vysledky hlavne
Áno jeden deň... pet ct je ine ako ct
@panelacikova laicky to možno nazvať ako kontrastnú látku. Tiež slúžia na zobrazenie orgánu. Ale na rozdiel od bežnej kontrastnej látky človek dostane do seba látku, ktorá niekoľko hodín vyžaruje radiáciu.
@melanta tzn. lekári jasne upozornia na to, aby človek neprišiel do kontaktu s dieťaťom, dobre tomu rozumiem?
@mb2021 rano o 8 mi to podavali..zajtra rano relativne už by to mohlo byť v pohode..