icon

Život na antidepresívach: Moja osobná skúsenosť

27. aug 2026

Ahojte, celý svoj produktívny život som na AD a zrejme aj budem do konca života. A zmieriť sa s tým je veľmi ťažké, ako aj s mojím životom. Som slabší kus.

AD mi nasadili ako mladej babe, mala som 25r a začali mi panické ataky a tetánia. Absolútne mi nikto vtedy neporadil psychológa, magnézium, dýchanie do sáčku, relaxačné techniky. Neurológ ma šupol ku psychiatrovi, a ten mi dal AD a benzáky. Je pravda, že panické ataky prešli a cítila som sa lepšie. Po asi dvoch rokoch (27r) sme začali AD vysádzať, ale prišla jedna veľká životná rana, bola som súčasťou nehody, kde zomreli všetci, okrem mňa, avšak ja som bola tehotná a o bábätko som prišla. Ostala som s následkami a silným PTSD. Takže nielenže sme nič nevysádzali, ale pridali sa lieky na spanie a zvýšila sa dávka AD aj benzákov. Tu už pribudol aj terapeut a rozvinuli sa mi seriózne depresie a okrem PP, tetánie, pribudli depresie stredne ťažkého stupňa, plus to PTSD. Dostať sa z toho mi trvalo dobrých 7 rokov, aj keď následky si nesiem dodnes. Opäť prišlo lepšie obdobie, tak sme išli AD vysádzať, ale do toho prišla náhla smrť mojej mamy, jedinej osoby na svete, ktorá mi ostala a ja som skončila v nemocnici, kde mi menili AD a dávali ma dokopy cez dva mesiace,, lebo som sa psychicky zrútila. Prišlo veľmi bolestivé obdobie a celkovo je to moje obdobie temna - stredovek, trvalo to roky. Neskôr sme začal AD opäť vysádzať, ale žiaľ, naplno sa prejavila moja depresia. Mala som suicidálne sklony, plakala som, bolo mi veľmi zle. Do toho som vošla do obdobia perimenopauzy a hormonálnych výkyvov, čiže po dohode s gynekológom, endokrinológom a psychiatrom, ostávam na AD. Mám po 40tke, a viem, že AD budem brať už do smrti, lebo jednoducho v mojom mozgu nemám dosť serotonínu a mám narušené dopamínové receptory. Inak spätne, keď si zoberiem moju mladosť, tak myslím, že od 15tich boli u mňa známky depresie a úzkosti, mala som PPP a iné radosti... rovnako som mala sklony ku závislostiam (alkohol, cigarety, jedlo).

Z týchto dôvodov som sa rozhodla, že mať deti nebudem. Mám priateľa, už viac ako 5r, ale neberieme sa. On je s tým vyrovnaný, že som psych. pacient. Čo je však horšie, že AD majú aj nežiadúce účinky - čiže mám steatózu pečene, poškodený žalúdok, závraty, točenie a bolesti hlavy, problémy s pamäťou a koncentráciou. Nikdy neviem, aký budem mať deň, či mi bude dobre alebo nie. Nechodím na dlhšiu dovolenku ako 3-4 dni. Nerada vybieham zo svojho zabehaného štandardu a akýkoľvek pobyt mimo a narušenie režimu ma vyradí na nejaký čas a dávam sa dokopy.

Toto nie je život, musím povedať. Takto som si to nepredstavovala, mala som sny, plány. Partner, láska, svadba, dieťa, zdravie, rodina - mama, priatelia, dom, pes, práca, cestovanie, športovanie... jednoducho život.

Celý môj život sa mi nepodaril. Ja verím, že v budúcom živote to bude lepšie.
Len som sa potrebovala vyrozprávať, lebo dnes mi je o ničom.
A vzhľadom na moju perimenopauzu a to ešte len bude divoká jazda.

minenkaa
27. aug 2026

Teda baba,ja som človek čo sa nezosype a som za to že človek sa ma prehrýzť všetkým ,ale čo si ty zažila je dosť aj na pár životov a ver ,že toto by málokto uniesol lepšie
Takže hlavu hore ,vies čo ti pomaha a toho sa drž ,to nevadí že nemôžeš robiť kopec veci,rob to čo ti ide a zvladas ,využi to že dokážeš veľa veci
A ver tomu ,že aj ti čo si myslis,že majú ľahký zivot ,aj tých ten zivot boli a dosť často
Stále sa drž toho čo ti pomaha a chod pomaly dopredu ,nikde nie je napísané aký ma byt zivot a či všetko treba dokázať,dôležité je si uvedomiť ,že aj stabilita a male úspechy sú pre to aby ti bolo dobre

anonym_b97c98
27. aug 2026

keď príde lepšie obdobie dohodni s lekárom vysadenie Ad. možno budeš prekvapená , ale 40 perc. pacientov sa k ad vracia opakovane.
Aj by chceli život bez ad - ale to nejde. Ešte prvé 3 m zvládajú pacienti život ako tak, ale potom postupne sa začnú hromadiť problémy kvôli ktorým skončili na ad.
možno že ty to zvládneš aj bez ad, len musíš vyskúšať. Najlepšie okolo febr., marca - keď sa blížime k letu, nikdy nie do obdobia zimy.

anonym_1653af
27. aug 2026

@anonym_autor je mi to luto, tiez som bola psychicky zle ale perimenopauza v kombinacii s rozvodom ma prevalcovala. Som rada ze fungujem lebo mne sa vacsinu dna chce hrozne spat a nevladzem nic robit. Viem ze raz budem stastna, ale neviem kedy

anonym_38d615
27. aug 2026

Môžeš za to? nemôžeš
Tak prečo si to vyčítas, že si slaby kus
Opačne,si veľmi silná
Rozmyslaj fakticky,keby hocikto iný to prežil a mohol by byt v úplne top psychickej forme ajtak by to lepšie nezvladol
A ty k tomu máš ešte problémy, ktoré máš
Áno, nebaví ta to lebo nevieš sa s tým zmieriť,nevies sa zmieriť, že si na liekoch, že ti robia zle
Ale a čo,proste ti to aaaaj pomáha
Veľa z nás je fyzicky zosypana aj bez liekov
Spravíme s tým niečo?no nespravíme
Mala si v živote ľudí,kt.si milovala, máš v živote chlapa co tiez zrejme miluješ a je to malo?nieje
Zabudas prežívať okamih, zastaviť sa v hlave, nadýchnuť sa,nie nebude to trvať väčšne
Ty si ten čo vo svojom zivote niecomu dáva alebo bere význam
A ty si tak zabojovala za seba..
Prijmi to

anonym_fb2540
27. aug 2026

To sa hrozne číta☹
Pracuješ a frajer ti je aspoň oporou?Lebo keď k tomu nepracuješ a vztah ti viac berie ako dáva musi byť neúnosné v tvojim psychickom stave…

anonym_0bb445
27. aug 2026

@anonym_autor mne prisiel tvoj prispevok velmi osozny. Syn ma termin u psychiatra, ma panicke ataky. Mne si tymto prispevkom pomohla, nikdy som nemyslela na vedlajsie ucinky AD.

anonym_67aaf3
27. aug 2026

Môžem sa spýtať čo znamena poškodeny žaludok? Ja som uživala AD a mam zapal zaludka a intolerancie. Môže to byt z toho? Ja tiež uz budem na liekoch navzdy. Bez liekov mi je zle rano vstanem busenie srdca, strach zo vsetkeho, stres, uzkosti. Tiež mam cely zivot pokazeny a to som este mlada…. Stale sa to len vracia a nabaluje… Teraz mam ine lieky je mi nevolno zo zaludka a nechuti mi ani jest, vela sa hybem cize stale chudnem… A som unavena boli ma hlava.. Priatela mat nemozem ani deti je mi stale zle psychicky

anonym_67aaf3
27. aug 2026
@anonym_0bb445

@anonym_autor mne prisiel tvoj prispevok velmi osozny. Syn ma termin u psychiatra, ma panicke ataky. Mne si tymto prispevkom pomohla, nikdy som nemyslela na vedlajsie ucinky AD.

@anonym_0bb445 ja mam teraz nove antidepresiva 2.deň mam sucho v ustach som smadna, unavena, a trocha nevolno od zaludka. A odporucam to jest po jedle, pred jedlom ked som si dala som vracala..

domkakvet
27. aug 2026

@anonym_autor je pravda, ze si prezila velmi vela zleho, ale aj to nieco znamena a to, ze si silna zena a preto sa skus teraz zamerat na pozitiva v tvojom zivote.