icon

Život s obsedantno-kompulzívnou poruchou: je liečba možná?

sofia233
Včera o 18:56

Dobry večer . Pridávam sem diskusiu ktora je pre mna velmi dôležitá . Mam ocd Obsedantno kolpulzívna porucha o ktorej som doteraz netušila ze vobec existuje ,pred cca dvoma rokmi som dostala panicku poruchu o ktorej som doposiaľ kym som ju nedostala netušila ,potom som po terapiach s mojim doktorom presla na liečbu ráno o 9:00 som brala seroxat a o 18:00 a stale beriem . Uz mi zacalo byt lepšie ,vratila som sa do normálneho fungovania a zivota aky som viedla predtym no zrazu prislo nieco strašne ,jeden večer si scroolujem na internete a čítam ze nejaky syn v Amerike zabil svojho otca a o pár sekúnd neskôr neskutočná úzkosť prisla ,mrazenie po celom tele a strach ze urobim to iste svojej mame a nevedela som spat nezszmurila som ani oka pretože som sa strašne bála a zároveň hanbila ako mi vobec mozu take myšlienky prísť na um a na dalsi den ráno som sa zobudila s obrovským strachom a pocitom ze ublizim svojej mame tak som hned isla k svojmu psychiatrovi ktorý mi objasnil ze ide o formu ocd takzvané vtierave myšlienky ktore neznamenajú ze ich ce clovek urobit prave naopak su proti jeho hodnotám a prave preto sa mu vytvárajú v hlave a cim viac sa na ne snazi presrat mysliet tym viac sa mi objavujú . Predpísal mi aj liek ale niekedy pomaha niekedy nie niekedy su tie dni neskutočne tazke mam takz úzkosť v celom tele a nutkanie a zároveň strach ze ublizim svojej mame ktoru nadovsetko milujem bojim sa ked vidim oste predmety ked cítim v sebe nervozitu a hnev este viac sa bojim ze jej ublizim a ta úzkosť je taka silna ze mi po tele doslova prechádza mráz alebo studený pot a lieky mi predpísal Va krat denne kventiax ..prosim poraďte ako s tym mam zit ? Pretože psychiater povedal ze je to len prechodne lebo iny majú silnejšie príznaky ktorý to majú trvale na cely zivot ..da sa to liecit alebo len potláčať ? Da sa viest takýto zivot ? Kolko krat som si chcela siahnuť na zivot kvoli tomu ze myslim na take veci ze by som ublizila cloveku ktorého nadovsetko milujem

anonym_56bb10
Včera o 18:59

@sofia233 mam podobne vtierave myslienky. Mam depresie uzkosti. Snazim sa potlacat. Niekedy som si predstavovala, ked som mala babatko, ako ho zabijem. Potom to nastastie preslo, ale ja som mala poporodnu depresiu. Samozrejme, teraz by som za nu zivot polozila.
Kazdy mame v sebe diabla a anjela. Jekyll and Hide. Kazda minca ma dve strany. Zevraj ked nasu dusu ovladne diabol, vtedy sme zly.
Neviem, snazim sa mysliet racionalne.
Lekar ti musi pomoct, takto sa neda zit.

Ja mam hlavne vtierave myslienky typu- zamkla som? vypla som plyn? Strasne vsetko kotnrolujem , a este mam vtierave myslienky, ze sa nieco so mnou deje, ze mam daku hroznu chorobu. Tazko sa mi zije. Mam roky kolujuce bolesti po tele z toho :(. Takze uz mam aj fyzicky prejav.

sofia233
autor
Včera o 19:02
@anonym_56bb10

@sofia233 mam podobne vtierave myslienky. Mam depresie uzkosti. Snazim sa potlacat. Niekedy som si predstavovala, ked som mala babatko, ako ho zabijem. Potom to nastastie preslo, ale ja som mala poporodnu depresiu. Samozrejme, teraz by som za nu zivot polozila.
Kazdy mame v sebe diabla a anjela. Jekyll and Hide. Kazda minca ma dve strany. Zevraj ked nasu dusu ovladne diabol, vtedy sme zly.
Neviem, snazim sa mysliet racionalne.
Lekar ti musi pomoct, takto sa neda zit.

Ja mam hlavne vtierave myslienky typu- zamkla som? vypla som plyn? Strasne vsetko kotnrolujem , a este mam vtierave myslienky, ze sa nieco so mnou deje, ze mam daku hroznu chorobu. Tazko sa mi zije. Mam roky kolujuce bolesti po tele z toho :(. Takze uz mam aj fyzicky prejav.

@anonym_56bb10 rozumiem takže ty si mala poporodnu depresiu a nie inu diagnózu ?

anonym_56bb10
Včera o 19:03
@sofia233

@anonym_56bb10 rozumiem takže ty si mala poporodnu depresiu a nie inu diagnózu ?

@sofia233 mam stale depresiu, uzkostna porucha, okrem ineho presla som si poruchom prijmu potravy ( grcala som roky), sebaposkodzovanie a OCD. a este vo mne prerastla paranoja z toho vsetkeho.

sofia233
autor
Včera o 19:06
@anonym_56bb10

@sofia233 mam stale depresiu, uzkostna porucha, okrem ineho presla som si poruchom prijmu potravy ( grcala som roky), sebaposkodzovanie a OCD. a este vo mne prerastla paranoja z toho vsetkeho.

@anonym_56bb10 ja mam to iste plynu asi ocd pretože neustále mam potrebu ho komtrolovat aby sme nezhoreli teraz ako čítam ze to mas aj ty

anonym_56bb10
Včera o 19:08
@sofia233

@anonym_56bb10 ja mam to iste plynu asi ocd pretože neustále mam potrebu ho komtrolovat aby sme nezhoreli teraz ako čítam ze to mas aj ty

@sofia233 ano, v praci som skoro pokazila zamok a klucku na dverach vytrhla. Od kontrolovania :(.

anonym_d086bb
Včera o 19:09

Neviem, či sa OCD dá vyliečiť. Ja poznám jedného známeho, ktorý opakuje rôzne úkony. Keď príde na WC, počíta kachličky. Robí určité úkony iba niektoré dni v mesiaci, je iba niektoré jedlá, na tanieri sa to nesmie pomiešať. Rozprával mi rôzne veci, mne to prišlo ako veľmi obťažujúce. Ale má manželku, aj deti a žijú. Môj muž sa vracia pozrieť či zamkol, či je vypnutý sporák a odkiaľkoľvek odchádzame, tak sa ma pýta, či mám telefón ( či som si ho niekde nezabudla).

anonym_68eadd
Včera o 19:18

@sofia233 mam ocd asi 5 rokov. Ja som sa napriklad zase bala ze niekoho zrazim autom . Obcesie sa mi menia podla tlaku a vysky stresu. Ak si usporiadam den napriklad time manazment nemam obcesie vobec alebo minimum. Ak cestujem napriklad a mam stres - "tak idem ako tank", alebo mi v robote nalozia...pohadam sa s manzelom a podobne. Mam odsledovane comu musim predchadzat a tym viem odstranit 90% myslienok...sleduj kefy je to horsie co tomu predchadzalo a potom KBT ze vraj funguje /mam nastudovanu len/ knihu/ . Je mozne ze ak budes mat lepsie obdobie bude ti lepsie...drzim vsetky prsty

catherin4
Včera o 19:31

Nie si sama. Tiez som mala podobne myslienky, ze niekomu ublizim hoci som to nechcela, ale preslo to. Cize neboj, aj tebe to prejde. Dobre ze beries lieky, tie by mali pomoct. A neboj sa, ty jej neublizis, ludia ako my to nerobia, su to len blbe myslienky. Kto skutocne moze ublizit su ludia so schizofreniou, hlavne ked maju bludy a su mimo reality.

sofia233
autor
Včera o 19:36
@catherin4

Nie si sama. Tiez som mala podobne myslienky, ze niekomu ublizim hoci som to nechcela, ale preslo to. Cize neboj, aj tebe to prejde. Dobre ze beries lieky, tie by mali pomoct. A neboj sa, ty jej neublizis, ludia ako my to nerobia, su to len blbe myslienky. Kto skutocne moze ublizit su ludia so schizofreniou, hlavne ked maju bludy a su mimo reality.

@catherin4 a este sa strašne bojim ze ci nemam schizofréniu aj tohto sa stale bojim hoci mi lekar povedal ze mam ocd . Je to strašne niekedy uz nevladzem 😪

enmery
Včera o 20:20
@catherin4

@catherin4 Schizofrenik vraždí 1 z 2000. "Zdraví" ľudia 1 z 1000. Do stavu psychóza sa môze dostať každý. Tomu nepotrebuješ schizofréniu. Najväčší pozor si však treba dávať na poruchy osobnosti. Nestraš ju zbytočne.

enmery
Včera o 20:22
@sofia233

@catherin4 a este sa strašne bojim ze ci nemam schizofréniu aj tohto sa stale bojim hoci mi lekar povedal ze mam ocd . Je to strašne niekedy uz nevladzem 😪

@sofia233 Ak Ti lekár psychiater povedal, že schizofrénia nemáš, tak ju nemáš. Neboj, neklamal by Ti. Prajem Ti veľa síl v tomto boji. Ono aj to najhoršie obdobie raz prejde, upokojí sa, hlavne buď k lekárovi úprimná a dodržiavaj liečbu.

elicaopica
Včera o 20:39

@sofia233 Žijem s OCD od detstva. Takže už vyše 40 rokov. Nemyslím si, že sa toho niekedy zbavím. Ale vraj niektorí ľudia sa "vyliečili". Ja si to neviem predstaviť, že by to jedného dňa zmizlo.

catherin4
Včera o 21:39

Ak by si mala schizofreniu, mala by si psychozu, teda bud halucinacie alebo bludy. Bola by si mimo realitu, nevedela co je skutocne a co len produkuje tvoj mozog. Podla toho co pises to nemas.

anonym_56bb10
Dnes o 04:17
@elicaopica

@sofia233 Žijem s OCD od detstva. Takže už vyše 40 rokov. Nemyslím si, že sa toho niekedy zbavím. Ale vraj niektorí ľudia sa "vyliečili". Ja si to neviem predstaviť, že by to jedného dňa zmizlo.

@elicaopica lenze mne sa kvoli mojmu neustalemu kontrolovaniu vsade v praci smeju. Potom mam myslienky, ze ma si vsetci smeju. Ze ma nemaju radi.

anonym_d086bb
Dnes o 04:50
@catherin4

Ak by si mala schizofreniu, mala by si psychozu, teda bud halucinacie alebo bludy. Bola by si mimo realitu, nevedela co je skutocne a co len produkuje tvoj mozog. Podla toho co pises to nemas.

@catherin4 nemusi mat pozitivne priznaky, ale negativne priznaky. Poznam ludi so schizofreniou alebo schizoafektivnou poruchou a nemali nikdy bludy, halucinacie ani psychozu, ale maju negativne priznaky.

elicaopica
Dnes o 11:36
@anonym_56bb10

@elicaopica lenze mne sa kvoli mojmu neustalemu kontrolovaniu vsade v praci smeju. Potom mam myslienky, ze ma si vsetci smeju. Ze ma nemaju radi.

@anonym_56bb10 Chápem. Ja som zase "umývač", strašne dlho a dôkladne si umývam ruky. Snažím sa to maskovať, ale keď ma náhodou niekto pristihne na WC, tiež sa cítim hlúpo.

kocuris
Dnes o 14:04
@anonym_56bb10

@sofia233 ano, v praci som skoro pokazila zamok a klucku na dverach vytrhla. Od kontrolovania :(.

@anonym_56bb10 moje OCD je kontrola vody, elektriny, uzamknutie, zatvorenie okien... Inak OK, niekedy si veci fotím na mobil... Aby bola istota

anonym_56bb10
Dnes o 16:06
@elicaopica

@anonym_56bb10 Chápem. Ja som zase "umývač", strašne dlho a dôkladne si umývam ruky. Snažím sa to maskovať, ale keď ma náhodou niekto pristihne na WC, tiež sa cítim hlúpo.

@elicaopica lenze ja som tym mojim ocd skoro znicila firemny majetok :(

kocuris
Dnes o 16:07
@anonym_56bb10

@elicaopica lenze ja som tym mojim ocd skoro znicila firemny majetok :(

@anonym_56bb10 firemný srať, ja kmášem svoj majetok 🤣

kocuris
Dnes o 16:08

Koľkokrát to treba skontrolovať? 100+1... a je to dost, Sergeji Ivánoviči?

kocuris
Dnes o 16:12
@kocuris

Koľkokrát to treba skontrolovať? 100+1... a je to dost, Sergeji Ivánoviči?

@kocuris vyliečiť sa dá z týchto kontrol. Nechám to na manželku 🤣