Život v perimenopauze s úzkostnou poruchou: Ako ďalej?
Som žena v perimenopauze, ktorá sa lieči na úzkostnodepr.poruchu. Som dlhšie len doma. V dedine, kde som vlastne išla s nevedomosťou po svatbe. Neviem si nájsť prácu, resp.sa asi bojím odmietnutia. Keďže ma neprijali na miesta, kde som sa uchádzala. Kým som prišla do tohto stavu, som cestovala za prácou a z osem hodinovej pracovnej doby bolo 11 (cestovanie, čakanie na spoj). Bola som mladá ale a zvládla som aj popri malom dieťati. Teraz mám len najbližších (t.j.cca tri osoby). Neviem sa vyrozprávať, mám pocit, že som vzduch, že nikomu by som nechýbala. Neviem si nájsť cestu. Spoje sú obmädzené a ja mám traumu zo šoférovania (má to svoju príčinu). Už okrem nalomenej psychiky aj finančné problémy, zdravotné (s vekom súvisiace). Nemám nejaké sociálne väzby, proste žijem akoby sama so sebou. Muž nás živí, áno. Som mu vďačná. Ale doteraz som to dávala z ušetreného, čo som zarobila kedysi, odložila. On sa snaží, je mi ho ľúto, že som proste neschopná. Nikdy mi to nedal pocítiť. Chcem prevziať zodpovednosť, ale proste neviem ako a často nevládzem. Zvažujem hospitalizáciu, že by ma dali trocha "dokopy". Ale čo potom? Boli ste v podobnej situácii a zvládli ste to časom?
Mám pocit, akoby som do tohto sveta nepatrila. Je dravý a akoby len pre silných a úspešných.
Mám pocit, akoby som do tohto sveta nepatrila. Je dravý a akoby len pre silných a úspešných.
@anonym_autor Neda sa, neviem, nemozne, nemozem, nejde to.....odpoved na vsetko a kazdy priblem co ti cvrnkne do nosa.
Je vzdy jednoduchsie naist dovod preco sa nieco neda a hned mas s tym pokoj.
Najdi jednu ved co sa DA dnes , hocijaku blbost . Uvidis ako postupne ich budes nachadzat viac a viac
Smer terapia, gynekológ - hormonálna podpora, začni športovať a začni robiť malé kroky. Ak ste na dedine, začni šoférovať. Najskôr krátko s niekým, komu veríš (nemusí byť nevyhnutne muž). Potom dlhšie a dlhšie...a nájdi si aj menej kvalifikovanú brigádu, z ktorej Ti nebude ľúto, ak odídeš. Pokojne dokladaj Tovar v miestnej jednote - hlavne to skús, každá pracovná skúsenosť je dobrá skúsenosť. A nečakaj od seba, že všetko zvládneš hneď a rýchlo, davaj si malé ciele a choď si za nimi, aj keď to nepôjde ľahko. Skúsiť to je stokrát lepšie ako sa cyklit v tom, v čom momentálne si.
@anonym_autor Neda sa, neviem, nemozne, nemozem, nejde to.....odpoved na vsetko a kazdy priblem co ti cvrnkne do nosa.
Je vzdy jednoduchsie naist dovod preco sa nieco neda a hned mas s tym pokoj.
Najdi jednu ved co sa DA dnes , hocijaku blbost . Uvidis ako postupne ich budes nachadzat viac a viac
@martinmmartin viem logicky. Toto mi vraví aj muž. Lenže roky liečenia uzkostnodepr.,panickej poruchy... Často neviem "logicky" riešiť situáciu. Proste sú len neovladatelne emócie
Smer terapia, gynekológ - hormonálna podpora, začni športovať a začni robiť malé kroky. Ak ste na dedine, začni šoférovať. Najskôr krátko s niekým, komu veríš (nemusí byť nevyhnutne muž). Potom dlhšie a dlhšie...a nájdi si aj menej kvalifikovanú brigádu, z ktorej Ti nebude ľúto, ak odídeš. Pokojne dokladaj Tovar v miestnej jednote - hlavne to skús, každá pracovná skúsenosť je dobrá skúsenosť. A nečakaj od seba, že všetko zvládneš hneď a rýchlo, davaj si malé ciele a choď si za nimi, aj keď to nepôjde ľahko. Skúsiť to je stokrát lepšie ako sa cyklit v tom, v čom momentálne si.
@michaela329 dakujem
@michaela329 môžem robiť upratovačku na pol úväzku s dochádzaním. Keď prepočítam, plat cca 300€.
@michaela329 ty si lekár, keď autorke určuješ diagnózu a následne liečbu?? Nevieš nič o jej zdravotnom stave a z brucha vypisuješ bludy... sa spamätaj !!!
Ja som rada ak vôbec niekto prečíta môj problém. Lebo mám pocit často, akoby som bola neviditeľná. Neviem ako to riešiť, či to zvládnem, a či to vôbec má riešenie
@michaela329 ty si lekár, keď autorke určuješ diagnózu a následne liečbu?? Nevieš nič o jej zdravotnom stave a z brucha vypisuješ bludy... sa spamätaj !!!
@anonym_8970b2 anonymná hrdinka, kde som jej napísala diagnózu?
@michaela329 môžem robiť upratovačku na pol úväzku s dochádzaním. Keď prepočítam, plat cca 300€.
@anonym_autor tak choď do toho, za vyskúšanie nič nedáš, ale môžeš získať, skúsenosť a pocit, že si niečo urobila.
Ja som rada ak vôbec niekto prečíta môj problém. Lebo mám pocit často, akoby som bola neviditeľná. Neviem ako to riešiť, či to zvládnem, a či to vôbec má riešenie
@anonym_autor čím dlhšie budeš doma, tým menej si budeš veriť.Si viac schopná ako si myslis.Kazdy malý úspech ti zvýši sebavedomie.Vidis, že doma len stagnujes a upadas do ešte väčšej beznádeje a roky plynú
Musíš to zmeniť a veriť si.Nikto iny to za teba nespraví budeš v strese, ale zvykneš si.To, že žiješ na zlom mieste je blbe, ak nechceš šoférovať iné ti nezostane len chodiť autobusom, alebo sa zviesť s mužom, susedom za poplatok.Ved si trocha ver💗
@anonym_autor chod z tej "dzedziny " preč. Keď si tam išla, za mužom, tak aj muž je spoluzodpovedný za to, kde si a že si si nenachádzala prácu. Na dedinách niet roboty,ľudia z toho majú psychiku v prdeli, začína u nich depresia, nemajú peniaze. Keby si mala prácu, zlepšila by sa ti psychika, mala by si peniaze aj sebavedomie, pocit užitočnosti. Bez práce sa nepohneš. Len sedíš doma a premýšľaš a prehlbuje sa ti depresia.
Choď na hospitalizáciu. V prvom rade.
Tak v prvom rade odbornú pomoc, ideálne psychológa, v dnešnej dobe sa dá aj online stretnutia dohodnúť.
Vieš niečo robiť, v čom si dobrá? Máš nejaké koníčky? Žiješ na dedine chováš niečo, pestuješ niečo? Máte prebytky na záhrade, vajíčka, orechy... Všetko sa dá online predať napríklad i tu na MK je skupina na to určená.
Ďalšia možnosť, môžeš získať opatrovateľský príspevok na rodiča, aký má stupeň odkázanosti? Máš v dedine niekoho o koho by si sa mohla starať a získať na neho opatrovateľský príspevok? Nie nebude to plnohodnotný zárobok, ale bude to príjem do domácnosti, zároveň sa socializuješ o ďalšiu osobu - osoby.
Urči si čoho sa bojíš najmenej a skús to prekonať. Ostávať v konformnej zóne už ťa vyčerpáva rovnako ako predstava z nej odísť. Proste musíš to urobiť, sama to cítiš, ak Ti môže niekto pomôcť, požiadaj ho o pomoc - kamarátka, manžel.
Existuje aj práca na doma, existuje dištančná komunikácia, tá by Ti možno viac vyhovovala. Proste sa hecni a urob konečne jednu vec, ideálne psychológ, kouč, niekto kto ťa bude motivovať a naozaj niečo so svojím životom urobíš. Nech sú ostatní akí chcú byť, môžu Ti byť ukradnutý, tak ako si ukradnutá aj ty im. Nik ťa nebude prosíkať, aby si bola dravá a silná, buď taká aká si, ale tak, aby si bola so svojím životom spokojná...
@anonym_autor to nie, že odmietli teba odmietli ďalších xy.Dnes je bitka o miesta.Ak cítiš, že potrebuješ hospitaliziaciu choď.Nemas žiadne kamarátky, susedy?Možno treba upraviť lieky už sa blíži jeseň je skôr tma aj to zábava so psychikou, ale ty musíš zmeniť myslenie a vystúpiť z komfortnej zóny.Neviem prečo si myslíš, že si vhodná akurát na upratovanie.Zhadzujes samu seba.Na rodiča si nebies vybaviť opatrovateľské, alebo osobnu asistenciu na niekoho iného, obecné úrady veľakrát hľadajú opatrovateľky priniesť jedlo pomôcť s úradmi, lekármi.Hladaj si čokoľvek len nech nesedis doma.Ked máš stredný vek tak už máš nejaké práce za sebou.Napis do skupinky kde bývaš veľa ľudí potrebuje administratívu vyberať deti zo škôlky, postrážiť psa čokoľvek, opatrovat rodičov.Co ťa drží na dedine kde aj dieťa bude mať problém s pracou?Predať byt kde býva rodič aj vás a zacat niekde inde nie je riešenie?A terapie z niečoho tie zle pocity pramenia.Negativne myslenie ťa brzdí vždy je nejaké riešenie tak budeš dochádzať a robiť na smeny niekde v obchode, butiku.Urcite nebyvas v takej diere sveta.A začať šoférovať bez toho sa tam nepohnete, aby si nestratila 10 hodín z dna
@anonym_autor začala by som úpravou stravy a vylúčila potraviny, ktoré zhoršujú úzkostné stavy cukor, sladké a biele pečivo, sladkosti, kofeín, sladené nápoje, priemyselne spracované potraviny... pozri info o strave pri úzkostiach.
Nasaď omega3, pridaj do stravy fermentované potraviny... úzkosti môže zhoršovať aj skrytý neliečený chronický zápal v tele, preto skús protizápalovú stravu...
Snaž sa chodiť viac von na prechádzky, nájdi si prácu v záhradke okolo domu , aby si nesedela medzi štyrmi stenami... Pri týchto stavoch musíš siahnuť až na dno svojich síl a nakopnúť sa zmeniť životný štýl, spomenutú stravu, psychické nastavenie.. držím palce ❤
@martinmmartin viem logicky. Toto mi vraví aj muž. Lenže roky liečenia uzkostnodepr.,panickej poruchy... Často neviem "logicky" riešiť situáciu. Proste sú len neovladatelne emócie
@anonym_autor zase sa nieco neda a hned mas problem vyrieseny tak ze ho uz nebudes riesit
@anonym_autor ako by som to písala ja tiez som na tom podobne nerozumiem tomuto svetu
@anonym_autor ahoj, vieš, koľko ľudí okolo teba trpia tou chorobou? Ani netusíš.
Ty máš dobrého muža, možno až príliš.
Aj keď ťa celkom nechápe (keď to nikdy nezažil),je ti veľkou oporou. Ale - tým, že ťa podporuje, nepodporuje nahodou aj tvoje úzkosti? Nemal by do teba občas trochu tuknut a s trochou úsmevu povedať " mamina ty to zvládneš, nič sa neboj!"
Keď sa cítiš fakt blbo, choď k lekárovi, či na čas niečo nepridá.
Ale, tú prácu upratovačky by som určite zobrala.
Budeš medzi ľuďmi, prídeš na iné myšlienky a zároveň sa ti môže naskytnúť ďalšia práca.
Lepšie je mať 300€ v hrsti, ako depku v hlave.
Budeš sa tešiť, že svojmu dobrému manželovi a dieťaťu môžeš kúpiť nejakú maličkosť.
@anonym_autor pri zvýšenej úzkosť si daj 1/2 Magnerotu , po polhodinke, keď sa neulavi, daj druhú polovičku.Samozrejme sa utvrdzuj, že sa to zlepšuje a bude dobre . Keď nemáš príliš nízky tlak, tak si daj aj po polovickach aj 3 tbl. za deň.Určite by som si pridala aj vápnik (ovovital s vit.D) jednu kapsulu denne.Vapnik a horčík sa navzájom potrebujú, aby sa mohli vstrebať.
Keď si v perimenopauze, neznamena to, že si stará. Naopak, si vo veku, kedy mas trochu odrastené deti, takže aj viac voľného casu pre seba.
Jednoducho si povedz"dievča zlaté, ideme žiť a nebudeme dumať nad blbosťami"
Ty to zvládneš!
@anonym_autor ako by som to písala ja tiez som na tom podobne nerozumiem tomuto svetu
@anonym_a8fb2d ❤️😢
@anonym_autor ahoj, vieš, koľko ľudí okolo teba trpia tou chorobou? Ani netusíš.
Ty máš dobrého muža, možno až príliš.
Aj keď ťa celkom nechápe (keď to nikdy nezažil),je ti veľkou oporou. Ale - tým, že ťa podporuje, nepodporuje nahodou aj tvoje úzkosti? Nemal by do teba občas trochu tuknut a s trochou úsmevu povedať " mamina ty to zvládneš, nič sa neboj!"
Keď sa cítiš fakt blbo, choď k lekárovi, či na čas niečo nepridá.
Ale, tú prácu upratovačky by som určite zobrala.
Budeš medzi ľuďmi, prídeš na iné myšlienky a zároveň sa ti môže naskytnúť ďalšia práca.
Lepšie je mať 300€ v hrsti, ako depku v hlave.
Budeš sa tešiť, že svojmu dobrému manželovi a dieťaťu môžeš kúpiť nejakú maličkosť.
@2691 dakujem za tvoj príspevok. Pohladil na duši 🍀. Áno, som vďačná za neho. Ale muž tiež má svoje limity..... Toho sa bojím. Len silné osobnosti dokážu dlhodobo existovať s niekym nestabilným ako ja
@anonym_autor pri zvýšenej úzkosť si daj 1/2 Magnerotu , po polhodinke, keď sa neulavi, daj druhú polovičku.Samozrejme sa utvrdzuj, že sa to zlepšuje a bude dobre . Keď nemáš príliš nízky tlak, tak si daj aj po polovickach aj 3 tbl. za deň.Určite by som si pridala aj vápnik (ovovital s vit.D) jednu kapsulu denne.Vapnik a horčík sa navzájom potrebujú, aby sa mohli vstrebať.
Keď si v perimenopauze, neznamena to, že si stará. Naopak, si vo veku, kedy mas trochu odrastené deti, takže aj viac voľného casu pre seba.
Jednoducho si povedz"dievča zlaté, ideme žiť a nebudeme dumať nad blbosťami"
Ty to zvládneš!
@2691 kúpila som si Biomin H a vítex jahňací. Idem piť alchemilkový čaj. Magnezium užívám Magn.Galvex

Ešte mám rodiča nie v dobrom psychickom a fyz. stave. Tak neviem, kto podporuje koho, skôr sa utvrdzujeme v depresii. Proste mám pocit, že už som dosiahla maximum a život prestal dávať zmysel.