icon

Ako ďalej v živote? Rady a úvahy k zmenám

gerber58
7. aug 2026

Ahojte, som normalne pracujuca osoba. Mam len gympel. Bola som na vyske rok hned po skole co som spravils velku chybu pretoze to nebolo pre mna to co som chcela. Tam kde som chcela ist ma neprijali znova som si podala prihlasku neprijali a prijali len na zaloznu skolu kde este za nadstandardnu dlzku studia budem platit. Mam priatela s vacsim vekovym rozdielom sme spolu kratko, mame sa radi, len ma komplikovanejsie obdobie a drzime spolu pri sebe.

Viackrat povedal ze by chcel so mnou skusit byvat aby sme spolu boli viac.
Doma mam peklo s otcom sa nemozeme ani citit uz pocss prvej vysokej skoly som chodila domov vyhadzoval ma prec, ajked som robila popri skole bolo zle, je toxicky sebecky chrapun cele manzelstvo je v troskach a len nadava mamke a mne ide na dochodok a cely dom sa toci podla jeho nalad a ja uz chcem mat od neho pokoj.

Proste nechcem znova studovat nieco len aby bolo a aby som doma pocuvala ze som mysela ze mas na viac a ze s titulom budes mat robofu ak tp nie je naozaj to co chcem. Vyhadzuju ma prirom vedia ze nie je sranda si nasetrit na najom a depozit ked oni maju dom. A mrzi ma ze ajkes som pracovala popri skole a teraz uz normalne ze stale som pre nich nic.

Co by ste vy robili

gerber58
autor
7. aug 2026

Sli by ste na tu skolu ajked jeto zalozna a ako by ste riesili vztah robofu cestovanie peniaze okolo toho? Alebo by ste sa normlane odstahovali a hladsli pracu kde mozete karierne rast aj bez vš alebo vš dorobit neskor ak vobec

anonym_f09af9
7. aug 2026

Ahoj, ak si dospela a normalne pracujuca osoba, tak sa dvihni a chod do zdielaneho najmu. Take financie pre Teba mesacne nebudu problem.

O kolko starsi je Tvoj frajer a ako dlho ste spolu?
Navyse hovoris, ze nemate dobre obdobie. Smrdi mi to vyuzitim situacie ze "nemas kam ist" (aj ked mas).
Postav sa na vlastne nohy a az potom uvidis aj to, kam vas vztah speje alebo nespeje.

gerber58
autor
7. aug 2026

Nie som clovek co by vyuzival druheho, som snim ajked teraz to ma tazke a pomaham mu. Nemam problem si nasetrit na byt a byvat v nom sama ale ked povedal ze by chcel byt viac so mnou preto nad tym rozmyslam aj ja chcem byt s nim viac.

anonym_b0681a
7. aug 2026

Nie, nie je rok 1995 a VŠ to naozaj dobru pracu nezaisti(ak to nie je nejaky specificky obor, co asi podla vsetkeho u teba nie je).
Si dospela, nikto ta do skoly nutit vhodit nebude. Ci otec bude cele dni cakat pri skole?
Normalne si najdi pracu a odstahuj sa. Len aby si nespadla z dazda pod odkvap, ten tvoj vztah tiez nevyzera nejak ruzovo.

anonym_3b76f1
7. aug 2026

@gerber58 Mika autorka, k frajerovi zatiaľ nechoď, choď do zdieľaného podnájmu, prípadne do nejakej lacnejšej garsónky a začni fungovať sama. Po čase uvidíš, či je to s frajerom dobre alebo zle a môžeš sa potom v pokoji rozhodnúť, či sa k nemu nastahujes.

anonym_0fe0bc
7. aug 2026

@gerber58 Si dospelá, rodičov nerieš, odsťahuj sa a choď pracovať. Študovať hlúposti - tie laboratórne metódy... je zbytočné, pozri si, aké to má slabé uplatnenie a za mizerný plat. Buď choď studovať poriadnu školu, ktorá ťa aj uživí a bude ťa to aj baviť, alebo radšej zarábaj. Ak ťa nevzali tam, kde chceš, tak sa o rok na prijímačky príprav lepšie.
A na priateľa sa nefixuj, o rok tu byť nemusí. Svoj život musíš riešiť sama, o tom je dospelosť.

natalka13
7. aug 2026

Tak je alebo nieje problrm si nasetrit na najom? Raz tak raz inak pises.
Nasetri na depozit a odstahuj sa.

anonym_cd76ba
7. aug 2026

Starší muž ti pripomína otca podvedome sa snažis od neho získať čo ti nedal tvoj otec. Je to skôr trauma bonding ako vzťah. Nemôžeš niekomu robiť terapeuta v zlom obdobi to nefunguje. Nájdi si malu garsónku a skús žiť sama. Potrebuješ sa uzdraviť budovať vzťah so sebou zistiť kto si žiť v kľude a zistiť čo vlastne chces a potrebuješ ty. Mama ťa môže navstivit môžte ísť spolu von. Ju nezachránis nepomôžes jej ak sama nechce. Otca by bolo dobré odstrihnúť. Jeho nezmenis nevyliecis zbytočne tam minas energiu. Po tom čo si zazila doma sa potrebuješ uzdraviť ukľudniť byť začas sama so sebou chodiť na terapie. Nie ujsť do vzťahu so starsim mužom. Najskôr musíš byť oporou sama sebe nehladaj ju v inom človeku to nedopadne dobre. Chces dopadnúť ako tvoja mama?

anonym_cd76ba
7. aug 2026
@gerber58

Nie som clovek co by vyuzival druheho, som snim ajked teraz to ma tazke a pomaham mu. Nemam problem si nasetrit na byt a byvat v nom sama ale ked povedal ze by chcel byt viac so mnou preto nad tym rozmyslam aj ja chcem byt s nim viac.

@gerber58 nemozes robiť terapeuta a oporu chlapovi keď ju sama potrebuješ, on ti ju nedá. Nejde o to čo chce on ale čo chces ty a čo je dobré pre teba a to musíš zistiť bez toho aby ťa zamestnaval nejaký vzťah. Ľudia čo majú doma to čo ty často fungujú ako záchranári iných ľudí rozdávajú sa lebo dúfajú že za to dostanú lásku a pozornost ktorú doma nedostali a končia v zlých vzťahoch. Preto by bolo lepsie sa do bývania s ním nehrnut a ísť bývať sama. Chlap by mal byť oporou tebe alebo si nájsť odbornú pomoc ak to treba nie čakať že ho budeš zachraňovať takto by vzťah začínať nemal. Potrebuješ si vybudovať svoj život stabilitu nie sa opierať o nestabilného chlapa

anonym_b0681a
7. aug 2026
@anonym_cd76ba

@gerber58 nemozes robiť terapeuta a oporu chlapovi keď ju sama potrebuješ, on ti ju nedá. Nejde o to čo chce on ale čo chces ty a čo je dobré pre teba a to musíš zistiť bez toho aby ťa zamestnaval nejaký vzťah. Ľudia čo majú doma to čo ty často fungujú ako záchranári iných ľudí rozdávajú sa lebo dúfajú že za to dostanú lásku a pozornost ktorú doma nedostali a končia v zlých vzťahoch. Preto by bolo lepsie sa do bývania s ním nehrnut a ísť bývať sama. Chlap by mal byť oporou tebe alebo si nájsť odbornú pomoc ak to treba nie čakať že ho budeš zachraňovať takto by vzťah začínať nemal. Potrebuješ si vybudovať svoj život stabilitu nie sa opierať o nestabilného chlapa

@anonym_cd76ba To su tie vztahy "ostanem s nim kvoli detom", a takto to dopadne- ako autorka. Traumatizovana osoba, co sa zavesi na prveho luzra, lebo ho chce zachranit.

anonym_e2f74a
7. aug 2026

@gerber58 určite sa k partnerovi nesťahuj, si po strednej takže tipujem, že máš tak 20? Na školu nechoď ak tam máš ísť len preto, aby sa nepovedalo. Ak to nie je tvoja vysnená vysoká, kašli na to a choď radšej pracovať. Vysokú si môžeš dorobiť aj neskôr externe. Ako písali ostatné, nájdi si vlastné bývanie, s frajerom sa stretávajte ale určite sa k nemu nesťahuj, pchala by si peniaze do jeho bývania a keď príde rozchod nebudeš mať zasa nič. Nájdi si podnájom s nejakou slušnou babou aby si to mala lacnejšie, nájdi si prácu a šetri. Až keď to bude s partnerom naozaj vážne rozmýšľajte nad spoločným bývaním.

aperolcek
7. aug 2026

Autorka, je mi ľúto, čím si prechádzaš. Mám osobnú skúsenosť s niečím podobným. Otec ma počas štúdia na VŠ vyhadzoval z bytu. Študovala som právo a mala som prácu popri škole, starala som sa o domácnosť, platila som. Nestačilo. Stále bol nejaký problém. Ja som žiaľ odišla až na záver štúdia, tebe odporúčam neničiť si nervy a ísť hneď teraz do zdieľaného nájmu. S frajerom by som na tvojom mieste nebývala zatiaľ. Na školu by som šla, len ak by som s ňou mala dobré uplatnenie.

anonym_9fd7b8
7. aug 2026

Priatel ma tazke obdobie a ty ho nemas? Ty ho mas cele detstvo a mladost. Zachran predovsetkym seba, ked budes za vodou mozes zachranovat inych. Takze vyries svoj zivot a partner nech riesi ten svoj.

gerber58
autor
7. aug 2026

Ja nikoho nezachranujem, hovorim ze aj on ma teraz tazsie obdobie a drzime pri sebe. Ani on nechce aby som sa mala zle. A uz nechcem prist o nervy v tomto dome kde sa to toci len okolo nalad tatka. Nic sa mu nepaci len ziape vyhraza sa a ked si clovek otvori usta tsk si ma balit veci. Aj obycajny fen ked pouzivam mu vadi. Vsetko co sa mu nepaci. Tak to aj spravim ale takto sa to este zo skolou neda.

anonym_816007
7. aug 2026

A čo je tá záložna škola? Nemusíš menovať, len ak záložňa , je to stále odbor, ktorý chceš študovať alebo chceš v tej oblasti neskôr pracovať? Alebo je to škola, len aby bolo - že ako niekde študuješ a budeš mať nejaký titul - len aby si uspokojila seba alebo rodičov alebo aby si akože zalepila oči. Ak tá druhá možnosť, tak to by si len marnila čas a vlastne aj peniaze. To sa potom radšej sistred na prácu a samostatný život.

veselo_neveselo
7. aug 2026

@gerber58 Ja by som sla na skolu, byvala na intraku a popri skole brigadovala co najviac. Aj za cenu toho, xe budes studovat dlhsie a za extra rok si priplatis. To su najlepsie investovane peniaze, ktore kedy investujes.
A ano, stale som nazoru, ze s titulom sa lahsie hlada praca.
Ty si to zatial neuvedomujes, ale teraz mas najlepsiu moznost studovat. Uz nikdy nebudes mat v zivote viac priestoru na studium. Niektore odbory sa externe studovat ani nedaju.
Uprednostnila by som skolu pred uplne vsetkym. S frajerom byt mozete viac a nemusite spolu byvat, zatial zostan co najviac samostatna a sebestacna, nechod do najmu s druhym clovekom, odkial nemas kam ist ked sa vztah pokasle.

strelkyna1
7. aug 2026

Stary chren s problemami sa na Teba nalepil a Ty si pri nom podvedome riesis nejake daddy issues. Chod do zahranicia na rok, najdi si pracu aj s ubytovanim. Co to nasetris, mozes sa pripravovat na skusku na svoju vysnivanu skolu a ziskas trosku nadhlad na svoj zivot. O rok uvidis, ci Ta vezmu na vysku, ktoru chces alebo ci by bolo lepsie porozmyslat nad inou karierou. Hlavne sa nenechaj taka mlada nabuchat tym starym chrenom, ktoreho uz vsetky jeho rovesnicky prekukli, tak to skusa na Teba.

luccija
12. aug 2026

@gerber58 s mamou máš aký vzťah?Kde býva priateľ a o koľko je starší?Doma zostaň nebude dobre, tak išla by som bývať k priateľovi aspoň si to vyskúšate a uvidíš na čom si.do zdieľaného by som nešla čím skôr zistíš aké je spolužitie s frajerom, tým lepšie.Nepises aké má problémy, ale nerob zo seba samaratianku aj ty máš problémy.
Nezačni študovať školu len, aby bola radšej pracuj a pridaj si prihlášku ďalší rok, ale to, čo ťa zaujíma.

luccija
12. aug 2026
@veselo_neveselo

@gerber58 Ja by som sla na skolu, byvala na intraku a popri skole brigadovala co najviac. Aj za cenu toho, xe budes studovat dlhsie a za extra rok si priplatis. To su najlepsie investovane peniaze, ktore kedy investujes.
A ano, stale som nazoru, ze s titulom sa lahsie hlada praca.
Ty si to zatial neuvedomujes, ale teraz mas najlepsiu moznost studovat. Uz nikdy nebudes mat v zivote viac priestoru na studium. Niektore odbory sa externe studovat ani nedaju.
Uprednostnila by som skolu pred uplne vsetkym. S frajerom byt mozete viac a nemusite spolu byvat, zatial zostan co najviac samostatna a sebestacna, nechod do najmu s druhym clovekom, odkial nemas kam ist ked sa vztah pokasle.

@veselo_neveselo škola je možno v mieste jej bydliska a internát mať nebude.
Keď sa vzťah pokasle pôjde do zdieľaného.Ale so školou súhlasím treba si nejakú spraviť.
@gerber58 nie si z Ba či okolia?viem o dobrom lacnom podnájme v rodinnom dome