icon

Zrkadlové aneuryzmy: Môžu vzniknúť len tak?

23. jún 2026

Pred 2,5 rokmi mi na CT našli v lebke malú aneuruzmu, ktorú neriešili ale odporučili mi chodiť každý rok na MRI a sledovať.
Priznám sa - neprišlo mi to dôležité vzhľadom na problémy, ktoré som vtedy potrebovala riešiť, tá aneuryzma bola vedľajší nález, a úplne som na to zabudla. Po 2 rokoch som si spomenula a zašla za neurológom, ktorý ma vypísal na MRI, na ktoré som čakala ďalšieho pol roka.
Dnes som bola pre výsledky - aneuryzma 2x väčšia a zrkadlovo na druhej strane lebky druhá, väčšia ako vtedy čo mi našli na CT.
Lekár na MRI hovoril že to môže byť kľudne aj tým že CT je menej presné, že jednu mohli zle zmerať a druhú si nevšimnúť, že to je pravdepodobnejšie ako že by za 2 roky takto narástla a druhá vznikla. Ale že neurológ mi povie viac. K tomu mám termín až za mesiac.
Celé sa mi to nejako nezdá. Je normálne mať v hlave 2 aneuryzmy keď nefajčím, nepijem, zdravo sa stravujem, športujem, tlak mám nízky, výsledky krvi v norme?
Asi hej. Má s tým niekto skúsenosť? Nejako ma to vystrašilo vzhľadom na to že sú dve, čo to fakt môže len tak vzniknúť z ničoho nič, a takto rýchlo, z čoho to môže byť?
A ak je to tak že to v nemocnici zle zmerali a druhú prehliadli, čo všetko ešte prehliadli? Keďže problémy s ktorými som tam bola v menšej miere stále pretrvávajú, začínam fakt premýšľať nad tým že ako sa má človek dopátrať k tomu že čo mu vlastne je?

anonym_e14766
23. jún 2026

@anonym_autor ja mám v hlave 2 venozne angiomy- sú to akoby žilové spletence. Tiež mi na 1 mri napísali do popisu že je len jeden, potom už 2. Doktorka hovorila, že to zle popisujú tie snímky. Jeden ten doktor to tam vidí, druhý nie. To neznamená, že ti druhý vznikol.
Určite si to nepodcenuj a buď sledovaná, keď ťa to neobmedzuje, tak je to relatívne ok. Len sa vyhýbaj úderom do hlavy, padom (napr.pri športoch), prip.aj také cvičenia ako kotule, stojky, beh.atď...nerobia dobre, poraď sa s lekárom, ja len z vlastnej skúsenosti....

autor
23. jún 2026
@anonym_e14766

@anonym_autor ja mám v hlave 2 venozne angiomy- sú to akoby žilové spletence. Tiež mi na 1 mri napísali do popisu že je len jeden, potom už 2. Doktorka hovorila, že to zle popisujú tie snímky. Jeden ten doktor to tam vidí, druhý nie. To neznamená, že ti druhý vznikol.
Určite si to nepodcenuj a buď sledovaná, keď ťa to neobmedzuje, tak je to relatívne ok. Len sa vyhýbaj úderom do hlavy, padom (napr.pri športoch), prip.aj také cvičenia ako kotule, stojky, beh.atď...nerobia dobre, poraď sa s lekárom, ja len z vlastnej skúsenosti....

@anonym_e14766 Ďakujem, hlavu si chránim nejako podvedome od mala. Stojky a také veľmi opatrne, maximálne na rukách. Pády a tak u mňa podvedome idú mimo hlavy, toto tak nejako automaticky.
Jasné, o mesiac mám kontrolu, určite to nejako vydržím a už to nebudem zanedbávať, radšej. Ďakujem za zdieľanie skúsenosti, dúfam že si aj budeš OK 🙂 A ja tiež!

anonym_ad6817
24. jún 2026

@anonym_autor prosím ťa,a aj nejako pociťuješ,že ich máš? Lebo mňa dosť bolí hlava,oči,mám občas závraty.Ja ju mám strednej veľkosti 7cm.Ešte ma čaká CT hlavy a potom sa uvidí,čo s tým.