icon

Zvyšená kyselina močová

66simonka66
22. dec 2021

Ahojte, prosím vás máte niekto zvýšenú kyselinu močovú v krvi? Ako to rieši Váš lekár? Užívate nejakú liečbu alebo ako sa snažíte znížiť ju? Zistili Vám prečo je zvýšená?
Snažila som sa aj dodržiavať diétu pri kyseline močovej, ale pravdupovediac ani nejem veľa potravín ktoré obsahujú vysoké množstvo purínov, teda aspoň podľa toho čo som našla na nete.
Ja mám zvýšenú kyselinu močovú už od roku 2011 a lekár to nijako nerieši, vždy mi povie len že je zvýšená. Žiadne extra ťažkosti som nemala, som síce dosť často unavená a v posledných rokoch som aj rapídne pribrala, posledné dni mám ale také unavené boľavé telo a urobila sa mi bolestivá hrča na zápästí, tak rozmýšľam či to nemôže byť tým.

Strana
z2
luxus10
26. jún 2026

Ako arginín pomáha odstraňovať kyselinu močovú?

Podpora močovinového cyklu: Arginín je kľúčovou aminokyselinou v močovinovom cykle prebiehajúcom v pečeni. Pomáha premieňať toxický amoniak a ďalšie dusíkaté odpadové látky (vrátane purínov, z ktorých kyselina močová vzniká) na močovinu, ktorú telo dokáže bezpečne vylúčiť.

Zlepšenie prietoku krvi obličkami: L-arginín je priamym prekurzorom oxidu dusnatého (NO), ktorý rozširuje cievy. Lepšie prekrvenie a dilatácia ciev v obličkách zlepšujú ich filtračnú schopnosť. Obličky sú pritom zodpovedné za vylúčenie až 70 % kyseliny močovej z tela.

Znižovanie zápalu kĺbov: Pri dne (dnevej artritíde) sa kryštáliky kyseliny močovej usádzajú v kĺboch a spôsobujú bolestivý zápal. Arginín zlepšuje mikrocirkuláciu v tkanivách, čo môže pomôcť rýchlejšie odplavovať nahromadené metabolity a zmierňovať opuchy či akútnu bolesť.

a skutocne funguje...

luxus10
26. jún 2026
@11spido11

Môžem Sa spýtať ci môže kyselina spôsobiť bolesti hádam všetkých kĺbov a svalov aj keď mam hodnotu len 460? Ďakujem

@11spido11 mozes ju mat aj v norme a klbiky bolia.....

ak hned pri naznakoch bolesti das 1 tbl argininu, do 10 min az hodiny mas po bolesti...

Strana
z2