icon

Ako dlho pred tehotenstvom treba liečiť hypotyreózu?

zuzana_1
24. nov 2010

Ahojte..dnes som bola v Lubochni na vys.kde mi zistili hypotyreozu a od zajtra mam brat L-thyroxin 50 kazde rano...snazime sa o babo, raz som mala anembryomolu, v podstate kvoli tomu sa rozbehol kolotoc vysetreni...
chcem sa spytat niektorej z vas,ktora ma skusenost presne s dobou lieceniaa pred tehu.dakujem

jankohrasko
24. nov 2010

Ahoj, ja som opak, ja mam hypertyreozu (berem Thyrozol 10), tiez sme sa snazili od druhe mimi, ale zistili mi problem so ŠŽ. Mne doktorka povedala, ze rok - rok a pol liecba, a potom sa uvidi, ale zvazuje operaciu a po operacii (vybrati ŠŽ), kym mi nastavia lieky, tak cca este 6-9 mesiacov.. ☹ Kazdy pripad je iny, treba sa pytat, pytat, pytat... 😉 Vsetko zalezi od vysledkov, vysetreni, od postupu lekara a nastaveni liekov. Drzim palceky, urcite sa babatko podari. Hlavne netreba stresovat, lebo to vpyva na ŠŽ. Inak Lubochna je velmi dobra, odporucam, ja tam tiez zvazujem ist, aj ked je to daleko od BA 😒

gombicka
24. nov 2010

Ahoj Zuzi, odporuca sa tak 6 mesiacov, aby sa ti ustalili hladiny hormonov a bolo to iste. Tusim, ze normal TSH level je medzi 1-5, co som citala uspesne pre otehotnenie je 1-3. Ale nie som si celkom ista. Pokial viem hypotyreoza sa vyliecit neda, mozno budes do konca zivota na tabletkach...ja som uz 14 rokov. Pokial vsak pravidelne, kazdy den beries thyroxin, nemal by byt ziaden problem, lebo to je synteticky hormon, ktory si tvoje telo nevie vytvorit samo. Citala som, ze produkty zo soje za neodporucaju, lebo vraj maju kotraindikativne ucinky.

evickapooh
24. nov 2010

ahoj ja mam tiez hypotyreozou najprv som brala100mg potom asi po roku len 75 a potom bolo treba len 50 ale ked som zistila ze som tehu zas som musela brat 100 ku ,pocas tehu potrebujes zvysene mnozstvo tyroidneho hormonu ,pocas tehu treba brat poctivo a nevynechat ani den ! babo to potrebuje tak mi to vysvetlila doktorka

bocmanka
24. nov 2010

🙂 ahoj,
ja myslím, že už to tu niekto napísal, že sa treba spýtať, lekári by mali zaujať stanovisko individuálne u každého pacienta zvlášť...
ja som si z dlhodobého pobytu v zahraničí priniesla ochorenie štítnej žľazy, hypotyreózu, a začínala som s 25mg euthyroxu
po roku liečby som otehotnela spontánne, a potom ďalšie razy, s otehotnením som problém nemala, dokonca som mala dva potraty /ako píšeš ty, anembryomola,
ale mám tri úplne zdravé detičky, takže hormonálna liečba bola v mojom prípade v podstate úspešná, akurát, že každým dieťaťom sa mi zvyšovali dávky, momentálne mám 100mg, a samozrejme z veľkosti 36 som sa dopracovala /nech robím čokoľvek, fitko...aerobic, zumba/ k veľkosti 42, takže ja sa chystám navštíviť lekára ohľadom úpravy váhy...
držím palce

valika_val
24. nov 2010

pri hypotyreoze je dolezita stabilizacia stavu pomocou liekov. ak sa to podari a hodnoty v krvi su ok, sup snazilkovat 🙂 po otehotneni sa chodi na krv castejsie a davka lieku sa upravuje. spravidla je vacsia, pretoze pre plod je to nevyhnutne.