icon

Ako zvládnuť gynekologické vyšetrenia po traume?

30. sep 2025

Dobrý deň,
neviem, čo robiť. Nedokážem zvládnuť gynekologické vyšetrenie. Mám 29 rokov a bola som tam len dvakrát v živote. Prvýkrát po se******j traume, ktorá sa mi stala, keď som mala 15 rokov. Nemám chuť to veľmi dopodrobna vysvetľovať, každý si asi vie domyslieť, čo sa stalo. Musela som tam ísť kvôli zdraviu a vyšetrenie bolo pre mňa rovnako traumatické ako samotná udalosť. Lekárka na mňa pozerala, akoby som bola mimozemšťan. Vyšetrenie bolo brutálne bolestivé a ponižujúce – držali ma tam nasilu, plakala som, bolo to veľmi zlé. Druhýkrát som bola pred dvoma rokmi na pohotovosti, teda náhodne, kvôli akútnemu problému, a tam sa stalo, že na mne zlomilo to plastové spekulum. Bolesť bola opäť brutálna. Mám bolesti aj psychické – takže sa s tým veľmi neviem vyrovnať. Uvažovala som, či by ma niekto dokázal uspať, aby som vyšetrenie necítila, ale predstava, že by som nevedela, čo so mnou robili, je rovnako stresujúca. Tehotná sa nechystám byť, tak aspoň nejakým vyšetreniam sa snáď vyhnem, ale neviem, čo mám robiť, pretože ma všetci strašia tým, že tam musím chodiť každý rok. Viem, že hazardujem s fyzickým zdravím, ale moje psychické zdravie je na pokraji. Neviem, či ho vôbec ešte nejaké mám… Čo mám robiť? Ďakujem.

Strana
z2
anonym_6868e1
1. okt 2025
@dadis

Je mi luto co prezivas. U gynekologa mozes kvoli vaginizmu odmietnut vysetrenie cez vaginu - vysetri ta ultrazvukom cez brusnu stenu, popripade cez zadok. Toto nemusi byt najvacsi problem. Skor sa sustred na seba, nenechaj si cely zivot pokazit. Stale, stale navsetvuj odbornikov a snaz sa docielit uzdravenie, aby si nasla svoj pokoj v zivote. Zelam ti to z celeho srdca ❤️

@dadis aleeee to kde ste na to prisli
.. Vysettenia cez brusku stenu a cez konečník?
A to ako sa jej potom. Pozrie do vaginy ak. Ma. Nejaký problém a ako jej zoberie ster?
Ako? To. Mi prosím vysvetlite

Autorka mam rovnaké roky ako ty a sama trpím tým co mas ty. Ja nezvladam vysettenie na gynde
Všetko je ok
. Brušné sono.
A pod.. Pripadne prsty ak použije ale Akonáhle dáva do mna nástroje začínam saliet. A mam taky pocit ze to trvá večnosť a ja to vždy vzdam a on mi povie ze mi nedokaze zobrať ster lebo sa mecem. Nedokážem záťaž zuby. Všetky iné vyšetrenia zvladam
Okrem cystoskopiu co je v urorlogii a okrem gyndy. Ja to nedávam. Ja som. Mala vaginizmus 12 rokov od prvého sexu. Bolesti pri sexe. A preto nezvladam ani gyndu. Doktor mi povedal ze som. Moc stiahnuta úzka a ze dobre by bolo prezrieť ma a uspať keď som mu to povedala ze súhlasím nech ma uapi. Začal sa vyhovarat že to sa nedá len tak a ze to by musel tám byť anestéziológ nedal mi moc návrhy ako to urobit. Ja mam pocit akoby ma zaziva rezal vnútri mäso akoby mi rezal tak ma to boli že ja to nedokazem zvládnuť. Som prehnane precitlivela tam. Stalo sa mi to dvakrát a proste som to nezvládla a odvtedy som. Nebola. Čiže ta uplne chapem.. ..plakala som potom a pod. Ja mam strasne bolesti fakt kebyze mi réže vaginu mäso ja aj sex ma boli hrozne niekedy.. Partner musí byť citlivý. Teraz mam napr mesiac problémy s mwchurom a vaginou nejaký zapal nikde som. Nešla co sa tak bojim.. Jem. Iba probiotika a potieram gélom a dúfam ze sa stane zázrak a prejde to. To je cele. Neviem co ti na to povedat.. Ja by som sa strašne rada dala. Nejako omamit nech to necitim alebo uspať. Ale oni mi to nechcu urobiť

unicornlady
1. okt 2025

Autorka, keď si bola 1x na vyšetrení, nebola tam s tebou mama? Veď si bola nezletilá.

anonym_23372a
1. okt 2025
@anonym_autor

Áno, ale ostatné dotyky aspoň viem zniesť a v týchto prípadoch, keď ide o tie intímne miesta, tak je to pre mňa neznesiteľné. Ja som "zvládla" tie vyšetrenia už 2x, ale vždy mi to zhoršilo môj stav, takže možno zvládnem aj 3x aj viac, keď pôjde o život, ale vždy sa to odrazí na psychike a už vlastne po tých skúsenostiach, čo mám to asi nezvládnem bez zvracania a plaču tak neviem, či to budú lekári akceptovať ?

Keď som bola naposledy, tak lekár bol fajn, snažil sa ale aj tak to bolo extrémne nepríjemné a ako vravím, zlomil na mne ten nástroj. Ale to bola moja chyba, priznávam. Keď som bola na vyšetrení keď sa mi to stalo, čiže prvýkrát a to bolo asi 15 rokov dozadu, to bolo celé zle. Mala som veľké zranenia tam, lekárka pozerala na mňa ako som už hovorila, neviem, či to bol jej prvý prípad takého násilia, neviem. Trvalo to dlho. Chcela som prestať s tým vyšetrením a postaviť sa z tej kozy ale sestrička ma silou zarazila do toho lehátka a povedala že musím vydržať aj keď som plakala a viacmenej som sa bránila. Tak neviem. Ale hovorím, bolo to dávno a ja v podstate decko a dosť som to prežívala, takže to je pohľad z mojej strany.

@anonym_autor ty si tie vysetrenia praveze nezvladla. ty si ich pretrpela a prevyvadzala... vsak? to nie je zvladnutie. A fakt to nemyslim v zlom. proste realite sa pozri do oci. Necakaj kym bude zlea budes potrebovat urgentne osetrenia, lebo budu stale taketo traumaticke. A halvne ked to tvoja psychika automaticky vyvolava. NIc ine ti neviem odporucit.

Prvy krat si bola na vysetreni po traume plus si bola velmi mladucka, ktore bolo traumaticke, to tak byva aj keby ta osetrovali po nehode a pri chorobe a kadecom=proste by ta dovysetrovali+ doosetrovali aj keby sa ti to nepacilo, lebo to bolo dolezite, a az potom ta pustili.. a proste sestra reagovala tak ako reagovala, prave preto, nie zo srandy ta tam drzala.
Tak ako som to dala do porovnania so zubarom, ak raz idem k zubarovi s dietatom v bolestiach, s problemom, tak proste ju chytim a bude v kresle ci sa jej to paci ci nie. Alebo mala som zly porod, a nenechali ma odpochodovat (keby som teoreticky mohla :DD) .. proste ma sestra chytila, v sale som mala dalsiech 10 ludi, dokoncilo sa to a vybavene, bolo treba nieco riesit, tak ma proste dvaja drzali lebo sa to nedalo vydrzat. Pre moje zdravie, dokonca az zivot by som povedala = aj ked mohli to riesit o mnoho setrnejsie a komfortnejsie a odbornejsie v tomto storoci a nie ako barbari a totalne bezcitne, dehonestujuco. Su to ine pripady, ale vidis, ze niekedy idu tie vysetrenie a osetrenia mimo teba.

simca06022011
1. okt 2025
@anonym_6868e1

A to ako sa jej potom. Pozrie do vaginy ak. Ma. Nejaký problém a ako jej zoberie ster?

Autorka mam rovnaké roky ako ty a sama trpím tým co mas ty. Ja nezvladam vysettenie na gynde
Všetko je ok
. Brušné sono.
A pod.. Pripadne prsty ak použije ale Akonáhle dáva do mna nástroje začínam saliet. A mam taky pocit ze to trvá večnosť a ja to vždy vzdam a on mi povie ze mi nedokaze zobrať ster lebo sa mecem. Nedokážem záťaž zuby. Všetky iné vyšetrenia zvladam
Okrem cystoskopiu co je v urorlogii a okrem gyndy. Ja to nedávam. Ja som. Mala vaginizmus 12 rokov od prvého sexu. Bolesti pri sexe. A preto nezvladam ani gyndu. Doktor mi povedal ze som. Moc stiahnuta úzka a ze dobre by bolo prezrieť ma a uspať keď som mu to povedala ze súhlasím nech ma uapi. Začal sa vyhovarat že to sa nedá len tak a ze to by musel tám byť anestéziológ nedal mi moc návrhy ako to urobit. Ja mam pocit akoby ma zaziva rezal vnútri mäso akoby mi rezal tak ma to boli že ja to nedokazem zvládnuť. Som prehnane precitlivela tam. Stalo sa mi to dvakrát a proste som to nezvládla a odvtedy som. Nebola. Čiže ta uplne chapem.. ..plakala som potom a pod. Ja mam strasne bolesti fakt kebyze mi réže vaginu mäso ja aj sex ma boli hrozne niekedy.. Partner musí byť citlivý. Teraz mam napr mesiac problémy s mwchurom a vaginou nejaký zapal nikde som. Nešla co sa tak bojim.. Jem. Iba probiotika a potieram gélom a dúfam ze sa stane zázrak a prejde to. To je cele. Neviem co ti na to povedat.. Ja by som sa strašne rada dala. Nejako omamit nech to necitim alebo uspať. Ale oni mi to nechcu urobiť

@anonym_6868e1 pritom staci nacikat do skumavky a zbehnut k praktickemu ci mas problem s mocakom, dostanes lieky ak sa nic neukaze - gynekolog ak ho mas normalneho a vie aky mas problem ti proste ta tbl nejake sirokospektralne a nebude ta tahat na kozu? ako si niekto sam dokaze takto komplikovat zivot?? nehnevaj sa. Vies ze zapaly dlhodobe a takto liecene ti vobec nepomozu v tojvom probleme a bude ta to len viac a viac boliet, dochadza k zrastom a pod? Planujes v bolestiach zit ?

kiki68
1. okt 2025

Podla mna najst chapaveho lekara, cize jemneho, co sa pyta kazdy krok, ja mam takeho a v tehu a po porode som nahodne 2 takych stretla v nemocke), , boli uzasni. Normalne mi vysvetlili co idu robit,na vsetko pytali slovny suhlas. Pritom mali okolo 30 rokov max. Jedna pani ma zase arabsku lekarku, ze ta je velmi skusena s takymi zenami. Urcite by som hladala niekoho, co si da trpezlivost a vysetri citlivo

autor
1. okt 2025
@anonym_6868e1

Všetko je ok
. Brušné sono.

@anonym_6868e1 úplne, úplne presne si to vystihla, akoby som to písala ja. Vždy som tu bolesť opisovala rovnako - akoby ma rezali nožom zvnútra

anonym_6868e1
1. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_6868e1 úplne, úplne presne si to vystihla, akoby som to písala ja. Vždy som tu bolesť opisovala rovnako - akoby ma rezali nožom zvnútra

@anonym_autor asi si úzka dole ako ja

kiki68
1. okt 2025
@anonym_autor

Neviem, ako to vysvetliť. Mám pocit, že som naozaj stratený prípad a nič mi nepomôže. Z toho všetkého mi býva fyzicky zle – napína ma, trasiem sa, mám extrémne stavy počas vyšetrenia… Mám pocit, že nikdy nebudem pripravená. Naozaj ďakujem za rady… Lenže prvá lekárka, ktorá ma vyšetrovala, bola žena, a bolo to pre mňa veľmi zlé. Neviem ovládať, či som „stiahnutá“, a keď som mala vzťah, reálne ma bolel aj klasický pohlavný styk. Nie je to len u lekára. Po vyšetreniach mi bývalo fyzicky zle aj niekoľko dní – skôr mi to ubližuje, než by mi to pomáhalo. KBT terapiu som skúšala, ale terapeutka to so mnou vzdala…

@anonym_autor inak mozno muza, ako ja som mala prvu zensku taku nic moc a odvtedy iba muza. Abi pri porode mi tie zeny tam neboli prijemne. Ja zeny nemam moc rada v tomto smere.

autor
1. okt 2025
@unicornlady

Autorka, keď si bola 1x na vyšetrení, nebola tam s tebou mama? Veď si bola nezletilá.

@unicornlady nie, nebola so mnou priamo v ordinácii

jananovotna88
1. okt 2025

V 15 som tiež zažila traumu , mala som bolesť brucha chirurg ma poslal na gyndu, vyšetrovala ma žena. Do toho aj môj stres, bola som 1x neplánovane. Potom som sa pár rokov tomu vyhýbala, ale tá ďalšia návšteva bola v poriadku a potom už som nestresovala až tak.
Ono je asi najhoršie keď na to myslíš, asi to musí človek hodiť za hlavu, ak to nevie sám tak sú na to odborníci. A keď je problém treba to povedať aj lekárovi.

anonym_ed351f
1. okt 2025
@kiki68

@anonym_autor inak mozno muza, ako ja som mala prvu zensku taku nic moc a odvtedy iba muza. Abi pri porode mi tie zeny tam neboli prijemne. Ja zeny nemam moc rada v tomto smere.

@kiki68 mám rovnaké skúsenosti, aj keď som si kedysi myslela, že ženy sú citlivejšie, ani náhodou

unicornlady
1. okt 2025

Tiež mám skúsenosti, že muž-gynekológ bol citlivejší než žena-gynekologička.

anonym_8c45bd
1. okt 2025

ako až sa mi nechce veriť koľko labilných, rúcajúcich sa jedincov tu máme a je ich stále viac...

anonym_ed351f
1. okt 2025
@anonym_8c45bd

ako až sa mi nechce veriť koľko labilných, rúcajúcich sa jedincov tu máme a je ich stále viac...

@anonym_8c45bd v dnešom svete sa tomu až tak nedivím a nezabúdaj, že nám dorastá generácia, ktrá už bola od rodičov ofukovaná

mircalla
1. okt 2025
@bororka

Ja mám veľmi výbornú skúsenosť s doktormi z Ukrajiny. Sú omnoho viac empatický a majú pochopenie. Jedna doktorka mi povedala, že ona sama vníma rozdiel medzi našimi a ich. Že sama má negatívne skúsenosti a to je doktorka. Hovorím iba o prístupe, ktorý som zažila. Je citeľne ľudskejší.

@bororka mozem potvrdit

1sally12
1. okt 2025

Tiež mám podobné problémy, moja gyn. mi odporučila intímnu fyzioterapiu. Neskúšala si?

anonym_8c5237
1. okt 2025

@anonym_autor Dobrý deň, z vlastnej skúsenosti odporúčam vynikajúcu doktorku (gynekologičku) MUDr. Zuzanu Knapovú (poliklinika v Bratislave). Má vysoko profesionálny a odborný prístup, je veľmi empatická a pri vyšetrovaní má veľmi citlivý prístup. Vyšetrenie ma vôbec nebolelo.

dadis
1. okt 2025
@anonym_6868e1

Všetko je ok
. Brušné sono.

@anonym_6868e1 Nemusi predsa stery z krcka absolvovat, moze ich odmietnut.

alantroj
1. okt 2025
@dadis

@anonym_6868e1 Nemusi predsa stery z krcka absolvovat, moze ich odmietnut.

@dadis rakovina krcka maternice je v top 3 umrtnosti u zien. urcite by som neodmietala preventivne vysetrenie. pri vcasnom podchyteni je vysoka miera uspesnej liecby

autor
1. okt 2025
@anonym_8c45bd

@anonym_8c45bd to, že niekto trpí, nemusí znamenať že je automaticky psychicky labilny. Žijem svoj život a robím čo môžem. Áno, nedávam sex a nedávam takéto vyšetrenia. Zvládla som x bolestivých zákrokov, ktoré mi lekári robili, zubarskych, neurologických, chirurgických, nikdy som nerevala, nepýtala som si injekciu. Nevadí mi bolesť. Vyštudovala som vysoké školy, mám prácu, byt, som nezávislá, všetko, okrem teda vzťahu a áno, neskáčem od radosti z toho, že som žena. Čo už. Nie je to môj jediný problém v živote, ale je to jediný problém, ktorý neviem riešiť. Nikdy pred nikým v inej situácii neplačem, nesťažujem sa, stále pracujem a nehovorím o svojich problémoch, spravila som to teraz a napísala som to úprimne tak ako to cítim, ale nemala som to robiť. Mrzí ma to. Nechcela som sa teraz chváliť, iba teda uznať všetkým ostatným, ktorí sú psychicky odolní, dokonalí ľudia. Áno, ste. Uznávam. Obdivujem a ste silnejší ako ja, určite by ste to zvládli lepšie, ale aj tak buďte radi, že nemusíte. Všetko dobré.

lienka.7
1. okt 2025

@anonym_autor mrzí ma, čo sa ti stalo. Nepises odkiaľ si. Kvôli rutinnému vyšetreniu ta nikto neuspi, preto iba nájsť empatickeho gynekologa/gynekologicku. Drzim ti palce

mircalla
1. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_8c45bd to, že niekto trpí, nemusí znamenať že je automaticky psychicky labilny. Žijem svoj život a robím čo môžem. Áno, nedávam sex a nedávam takéto vyšetrenia. Zvládla som x bolestivých zákrokov, ktoré mi lekári robili, zubarskych, neurologických, chirurgických, nikdy som nerevala, nepýtala som si injekciu. Nevadí mi bolesť. Vyštudovala som vysoké školy, mám prácu, byt, som nezávislá, všetko, okrem teda vzťahu a áno, neskáčem od radosti z toho, že som žena. Čo už. Nie je to môj jediný problém v živote, ale je to jediný problém, ktorý neviem riešiť. Nikdy pred nikým v inej situácii neplačem, nesťažujem sa, stále pracujem a nehovorím o svojich problémoch, spravila som to teraz a napísala som to úprimne tak ako to cítim, ale nemala som to robiť. Mrzí ma to. Nechcela som sa teraz chváliť, iba teda uznať všetkým ostatným, ktorí sú psychicky odolní, dokonalí ľudia. Áno, ste. Uznávam. Obdivujem a ste silnejší ako ja, určite by ste to zvládli lepšie, ale aj tak buďte radi, že nemusíte. Všetko dobré.

ff@anonym_autor Ja si tiez myslim, ze je dolezite, aby si nasla empatickeho a ludskeho gynekologa. Ja mam fobiu zo zubarov. Bola som teraz kvoli zubom az na Ukrajine, fakt velky zakrok. Nedokazem ani opisat tu pohodu, co tam vladla a ten uzasny pristup. Neda sa to porovnat so SR, to iste som zazila v Cechach, ale s inym problemom. Odchadzala som s pocitom, ze sme kamarati. Ludsky pristup a empatia obrovsky vela robi.
A teda ja uz som po menopauze, dlho som nemala sex, taka cytologia je pre mna fyzicke utrpenie tiez, kedysi to bola pohoda....Celkom ta chapem. Teoreticky lieky proti bolesti pred vysetrenim?

dadis
1. okt 2025
@alantroj

@dadis rakovina krcka maternice je v top 3 umrtnosti u zien. urcite by som neodmietala preventivne vysetrenie. pri vcasnom podchyteni je vysoka miera uspesnej liecby

@alantroj Ano, ale spaja sa priedmostne s nebezpecnymi kmenmi hpv. Autorka s amoze dat zaockovat, aby minimalizovala riziko

amilah
16. nov 2025

@anonym_autor Ahoj, ja mam rovnaky problem. Bola som zneuzivana matkou a neskor ma zneuzil aj jeden muz. Mam silne uzkosti aj tyzdne pred vysetrenim a aj po, kym sa dam ako tak dokopy. Velakrat som chodila aj dva tyzdne po vysetreni na apaurin do svalu, je to diazepam v injekcnej forme. Napriek tomu na preventivky chodim pravidelne. Je to des, prezivat vsetko opat, flashbacky, uzkost, panika. Zazila som aj gynekologicke vysetrenia, ktore boli bolestive a jeden lekar pouzil kovove zrkadla bez gelu a ja som mala zapal. Tiekli mi slzy od bolesti a ponizenia. Nastastie to bol len zastup. Ale pri muzovi lekarovi to bolo vzdy horsie, ked to porovnam so zenami. Momentalne ma o par dni caka dalsia preventivka, kvoli tomu, ze vysledky predchadzajucej neboli najlepsie, ale nic strasne. Mam k vysetreniu odpor, ale nejako sa snazim. Tejto poslednej lekarke som povedala, ze mam za sebou sexualne zneuzivanie. Posledne urobila vysetrenie tak, ze to nebolelo. Momentalne som na tom psychicky velmi zle, lebo sme sa s terapeutkou zacali venovat prave sexualnemu zneuzivaniu. Chodim k nej niekolko rokov a je najlepsia a velmi prijemna. Ak by si chcela dam na nu kontakt. Ja som v Bratislave, tak neviem, ci by si mala moznost k nej chodit. Tym, ze sa mam teraz horsie, tak mi je z nadchadzajuceho vysetrenia horsie. Chcem tentokrat poprosit lekarku, aby isla pri vysetreni pomaly, ked to bude na mna privela, nech prestane, a ak nebude mozne dokoncit vysetrenie, tak nech vyberie zrkadla a po chvili to moze skusit opat. Samozrejme, ak mozem nieco na zvladnutie vysetrenia urobit, nech mi to povie. Nikdy som to ziadnemu lekarovi alebo lekarke nepovedala. Mam z toho stres, ale verim, ze moja nova gynekologicka to pochopi. Ak si z Bratislavy, alebo tu mozes chodit k lekarke alebo terapeutke, napis mi a dam ti vediet, ako to prebiehalo u mna. A inak, roky terapie a trauma nedoriesena. S touto poslednou terapeutkou som nadmieru spokojna. Neublizila mi, ako niiektore ine, niekolko rokov sa bavime o vsetkom moznom, ale na traumu dosiel cas az teraz, pre mna, co je dolezite. Nikdy ma netlacila do toho, aby sme sa o tom rozpravali. Ked to teraz riesime, velmi mi pomaha a aj to jemne riadi, o co som ju sama poziadala, ze neviem kde a ako zacat a ze potrebujem, aby bola mojim sprievodcom. Jasne, nie je to lahke, ale da sa. A ja som za nu nesmierne vdacna. Kym ine terapeutky si mysleli, ze ako mi uzasne pomohli, aj ked naopak ublizili, tak u tejto sa nic take nestalo. A pustila som ju naozaj hlboko, co sa s unymi terapeutkami nikdy nestalo. Asi som podvedome citila, ze to nie je pre mna dobre. Ak teda chces, napis. Drzim prsty nech sa podari najst tvoju cestu k lepsiemu, spokojnejsiemu zivotu.

mk1111111111
16. nov 2025

Necitala som vsetko, ale nepomohla by ta naladovkova injekcia, co sa dava aj pri kolonoskopii? Neviem , ako sa presne vola, ucite niektora z dievcat vie. . Nemusia Ta uspat, len pichnu do zily, ale pocit strachu a bolesti sa strati. A po vykone mozes v doprovode niekoho, kludne odist

Strana
z2