Ako zvládnuť nepríjemné príznaky menopauzy?
Chcem sa poradiť.Menzes mám pár krát do roka a už mi začínajú nepríjemnosti.Nespavost, časté budenie, nalady strašná nervozita, takychardia.Bylinkam neverím ako s tým bojujete?Lekár mi navrhol hormóny stále nie som rozhodnutá.Mama mi hovorila, že ešte to len príde, keď úplne stratim menzes aké máte skúsenosti?
Dosť zle to znasam aj psychicky stále som unavená, kĺby ma bolia.Clovek sa teší, že odchova deti ako si bude užívať a potom len ku gynekológovi chodím dlhý menzes, operácia myomu budím sa v noci, spotená.
Je tu aj sk skoda ze si anonym neviem ťa pridať.
Mne bylinky a doplnky tiež nepomohli a hormóny nesmiem tak si s tymzijem ako sa da
takto... hormony nie su na srandu... ty priznaky menopauzy mozes mat mega, aj ziadne... hormony sa beru napriklad na doplnenie estrogenu, ktory ma vyrazny vplyv na osteoporozu... a je to estrogen, ktory tvoje telo prestalo produkovat menopauzou... hormonom by som sa nie ze nebranila, ale dala si ich predpisat okamzite...
Neveris bylinkam, co je škoda, pretoze mne velmi pomohol kotvičník.
Ale po porade s doktorkou som sa vrátila k antikoncepcii, pretoze prist o hormony pred 50kou fakt nie je dobré.
@barka1 preco?
@hederamonstera kvoli nedostatku vápníku, osteoporoze, atd.
@barka1 a čo tie kt hormóny nemôžu kvôli poruche zrážanlivosti krvi?
Ja by som zasa bola s tými syntetickými hormónmi opatrná. Dlhodobé užívanie syntetického esteogenu môže spôsobiť rakovinu prsníka, stačí si prečítať pribalovy leták. A teda nejeden gynekológ mampred tým varoval
Samozrejme pokiaľ prejavy menopauzy sú neznesiteľné a ničia ti kvalitu zivota tak je treba si zvážiť za a proti a zvážiť aj hormóny...
@barka1 toto vobec nie je pravda, stale to citam dokola, neviem kde k tomu zeny prisli, mne to ziadny doktor nepotvrdil. dopovanie hormonmi, antikoncepciou a neviem akymi doplnkami pomaha hlavne tym, co to predavaju. Co v menopauze ozaj pomaha je sport, sport, sport....a hlavne ak nepomoze, urcite neuskodi
@stellarstar neviem, nie som lekar
@barka1 no áno, väčšina lekárov veľmi rada predpisuje hormóny. Majú z toho provízie. Ale niektorí tomu aj veria.
A potom, keď máš rakovinu prsníka, prvá otázka je, užívali ste niekedy hormonálnu estrogenovu liečbu? Vlastne na túto otázku odpovedas už aj v dotazniku keď ideš na mamografiu, pretože vedia že keď si užívala syntetické estrogeny, riziko rakoviny je väčšie
Už teraz viem, že budem chcieť hormóny, ak sa budem cítiť nekomfortne.Moja mama ich brala 49-52 vždy slabšie rok od roku a nemala ziadne problémy.Ked počúvam kamarátku aké má ona prejavy samozrejme ja ich nemusím mať, ale, ak by neváham.Mnr povedal gynekológ, že tretina ani nevie ako cez to prejde, tretina mierne príznaky a tretina cez vysoký tlak, depresie a liečba je nutná.
@joannita substitucna liecba musi byt vyvazena progesteronom, aby bola vyvazena
@krasneleto áno, ale to neznižuje riziko rakoviny
"U žien, ktoré užívajú kombinovanú substitučnú terapiu (estrogén + progesterón) pri liečbe klinických ťažkostí klimaktéria počas štyroch a viac rokov užívania, sa zvyšuje nárast prípadov rakoviny prsníka takmer o jednu tretinu. Rádioterapia na hrudi z dôvodu liečby rakoviny zvyšuje riziko rakoviny prsníka"
Ja so tiež mala všelijaké stavy, fú nechcem si to ani pripomínať. Mne menzes koncil keď som mala štyridsať. Gynekológ mi dal hormonálne lieky, až po nich to ustúpilo.
@barka1 to sú všeobecne známe informacie ktoré nájdeš na nete v rôznych studiach ale napríklad ten čo som dala ja je tu od MUDr. Lucia Farkasovska
https://www.npz.sk/sites/npz/Stranky/NpzArticle...
@rikarika súhlasím. Mne dokonca jedna lekárka povedala, že šport je výborný prostriedok na prevenciu voči osteoporóze.
@joannita pripájam sa. Šport neskutočne pomáha.

Mne haproval menzes rok. Potom skončil úplne. V 42 rokoch. Mávala som návaly tepla (nič, čo by sa nedalo zvládnuť). Trochu problémy so spaním. Inak nič. Hormóny som odmietla. Pravidelne cvičím, dobre sa stravujem a teším sa, že sa nemusím obmedzovať kvôli menzesu. Za mňa super obdobie.