Ako zvládnuť traumu po sexuálnom zneužívaní?
Ahojte, píšem anonymne, keďže ide o citlivú tému. Nejdem sa nejak rozpisovať, chcem sa len spýtať, poradiť.. Ženy ktoré ste si tým prešli, ako ste to zvládli aby váš život bežne fungoval? U mňa to sú roky potláčania, nikto o tom nevie. Jedine som navštívila psychológa. Ten mi odporúča navštíviť psychiatra keďže trpím aj zdravotnými problémami ako sú nevoľnosti, migrény, tetánia, záchvaty paniky, úzkosti, strach, nespavosť. Mám pocit že neviem ako ďalej, ale antidepresiva sú to posledné čo by som chcela.
a čo chceš ak nie ad... ešte tak možno oblbovák - ale ten je návykový...
veľa možnosti nemáš...
Nemusíš hneď brať antidepresíva, ale návšteva psychiatra môže pomôcť. Možno by stačili nejake terapie, prípadne môžeš skúsiť aj rodinné konštelácie alebo regresnu terapiu..
Myslim si ze to bol velmi zly psycholog, kedze ti absolutne nemal zaujem pomoct, len ta rovno poslal nech sa ides dozivotne utlmovat liekmi… viem ze dobrych psychologov je malo, ale nerozmyslala si ze by si dala sancu nejakemu inemu? Podla mna kvalitna terapia, hovorit o tom s niekym, kto ta usmerni, nauci narabat s traumou, je na nezaplatenie a na konci ziadne lieky nebudu potrebne. Velmi ti drzim palce 🩵
@vanilkovazmrzka chodim tam cca rok. Uz mi povedal ze by to asi chcelo nejake lieky kedze sa mi to prehlbilo tak velmi ze neviem absolutne spávať a brani mi to aj v niektorých bežných činnostiach
@autorka rozumiem… muselo sa ti stat naozaj nieco velmi zle :( a mas pocit ze ti to v niecom aspon trochu pomohlo? Myslim terapiu u sucasneho psychologa
Možno zmeniť psychológa, lebo po roku by si mala byť na tom aspoň trochu lepšie..
Keď ti už odborníci odporúčajú AD nebráň sa im. Sú to moderné lieky s nik nebude vedieť, že ich berieš. Pomôžu ti ale musíš aj naďalej chodiť na psychoterapiu a nájsť pre seba pekné záchytné body vo svojom terajšom živote.
@vanilkovazmrzka ale aj ano, niektoré veci su lepšie. Ale ine sa otváraním traumy zase prehlbili. Je to také na etapy, ze su lepsie a horšie obdobia
@janickacrazy len ono to je také ze chvilu je lepšie a chvíľu horsie
@slovakboy ja mam skôr strach ze sa ich potom uz nezbavím a aj sa bojim nežiaducich účinkov.
Rozumiem. Takze v niecom tam nejaky progres je, nieco je na dlhsiu trat… tak sa objednaj k tomu psychiatrovi, ved pozri, nik nevravi ze to automaticky znamena ze budes uzivat tie lieky. Ale on ti najlepsie vysvetli tvoje moznosti, a mozno ti bude lahsie, ked na isty cas predsa nasadis nejake lahsie lieky, a ked sa s terapiou posunies dalej, budes schopna ich vysadit a fungovat bez nich.
Nežiadúce účinky majú ale minimálne. Malé závraty pri nábehu a výbehu také sekundové. A strata libida. Ale nie úplne len výraznejší pokles. Mne to nevadilo naopak mi to v nejakých veciach aj pomohlo. Možne Freud by to nejako vedel vysvetlit že prestať v podvedomí myslieť na sex je pomáhajúce. A to aj keď na neho rozumovo nemyslíš teraz. Toto nie sú lieky ako boli pred 20 rokmi že to na tebe bolo vidno ako na Rišovi Muellerovi. To sú úplne iné lieky preto sa s nimi roztrhlo vrece a lekári ich predpisujú rad zaradom. Sú bezpečne. Samozrejme majú vedľajšie účinky ale minimálne.
Chod na EMDR terapia. Pogoogli
@autorka ja beriem ad a nemám žiadne neziaducd účinky ani znížené libido, pribrala som len 5 kíl. Ad ti pomôžu prekonať to najhoršie, pomôžu ti naštartovať organizmus. Nemusí ti dávať silné. Sú aj slabé ja som také mala a už to pomohlo. Mam uzkostnu a panicku poruchu a beriem ich dlhšie. Som na pol tabletke ráno. Aj zabúdam občas brat. V lete by dom chcela vysadiť.
@ronie338 dakujem a prosim ake mas ak sa môžem spýtať? Po akej dobe si zacala pociťovať ze sa cítiš lepsie? A pomohlo aj na spanok? 🙏
Paretin 20mg a asi po 2 mesiacoch. Plus magnézium denne. Prve som mala ešte slabšie už si nepamätám ako sa volali
@ronie338 a pomohlo aj na spanok alebo mas niečo aj na spanie? Ci nemas problém s tym. Ďakujem
Na spanie som mala xanax, ale ja som nevedela v noci spať, zhoršovalo sa mi až som skončila na 3 xanaxoch denne, ale už som mala termín k psychiatricke. Inak by ma hospitalizovali. Ale ak by ma vzali do nemocnice ešte sa mi pohorši. Preto sme to aj s psychiatrickou tak riešili. Ja som bola mesiac odpalena. Xanax 3x denne plus ad a spala som aj 18 hodín denne. Ale potom sa to začalo zlepšovať. Po ďalších dvoch som nastúpila do práce
@ronie338 dakujem napíšem ti ss
Asi by som sa začala pozerať po inom terapeutovi.. áno, tie nálady sa striedajú a pri terapiach je to normálne.. ty máš aj fyzické prejavy a treba pracovať s tým. Nie si aj preťažená a nemáš čas na seba, svoje myšlienky a pocity? Aj to vie veľa urobiť. Nie som zástancom takéhoto druhu liekov, pokiaľ nevyskusas všetko ostatné. Zmiernia ti fyzické prejavy, potom ich prestanes brať a si v tom znova.. a bez tých liekov už nebudeš vedieť ísť ani na 🚽, lebo budeš na to fixovana..
@nufafa ano rozmýšľala som aj skúsiť iného terapeuta. Skôr mam pocit že mám až veľa času o tom rozmýšľať a tým viac ma to dostáva na kolená, bola by som radšej keby som nemala čas rozmýšľať a zaoberať sa tým
A skúsiť zmeniť smer rozmýšľania? Nájsť nejakého koníčka? Napr.pecenie chleba, starostlivosť o rastliny (aj nejaké konkrétne -ruze, bylinky..), jogu.. prosto niečo, pri čom nebudeš mať možnosť na to myslieť. Mám podobný problém, nie ale takéto fyzické prejavy a začínam sa zdokonaľovať v kreslení a od februára idem do ZUŠ na výtvarnú 😊. Len aby som bola nútená a nemala možnosť skĺznuť do sebaľútosti 👍.

Uf.. ja som zazila. Mozes mi napisat ak chces.