Bez menštruácie
Ahojte,
obraciam sa na vás s problémom, ktorý ma stále trápi viac a viac. Menštruáciu som dostala v 12 rokoch (teraz mám 18).. bola úplne normálna, krvácanie primerané, chodila od začiatku ako hodinky..prešlo pár mesiacov a môj cyklus sa zmenil na nespoznanie. Mala som strašné bolesti, neskutočne silné krvácanie a veľkými zrazeninami - už v takom veku som musela nosiť tampóny a najväčšiu vložku a aj tak som zachvíľku pretiekla, dĺžka cyklu sa niekedy približovala k dvom týždňom.. Bola som ešte dieťa, gynekológ neprichádzal do úvahy (bála som sa) a tak som si to pretrpela doma v slzách. Z takej menštruácie sa pridružili aj iné zdravotné problémy - bola som strašne slabá, mala som silnú anémiu a aj keď som jedla železo nepomáhalo to, lebo počas MS aj tak odišlo z tela von.. Takto som trpela pár mesiacov a potom zase môj cyklus obrátil smer.. zrazu som dostala slabučké špinenie pár dňové a to bolo všetko. Po toľkých týždňoch trápenia som za to bola rada a neriešila som to, no prešiel mesiac, dva, tri, šesť, osem a MS stále nikde.. Medzitým som oslávila 15 rokov a tak som sa po 9 mesačnej pauze v MS odhodlala ísť k doktorke. Tá mi pichla vyvolávačku a nasadila Duphaston, ten mi ale nerobil dobre tak sme sa dohodli na HAK. A od vtedy už tri roky je to ten istý začarovaný kruh. Buď beriem HAK a je všetko dobré samozrejme len "na oko" alebo ju neberiem a o MS môžem len snívať. Skúšala som už všetko ale stále to skončí pri vyvolávačkách, hormonálnych liekoch ako Duphaston alebo Lutenyl, ktoré mi robia zle a keďže som z toho potom zúfala zase skončím pri HAK.. lenže pri každej jednej tabletke, ktorú jem rozmýšľam nad tým, čo bude keď ich vysadím. Ja tak túžim po dieťatku a neviem vôbec ako sa to potom budem riešiť. Mám ešte čas, ale chcem sa začať čo najskôr liečiť len neviem ako :( Chcela by som ísť na endokrinologické vyšetrenie do Ľubochne, lenže neviem čo od toho čakať. Čo mi môže pomôcť? Budem celý život odkázaná na lieky? A čo keď budem chcieť otehotnieť? Pravdepodobne vôbec neovulujem ☹
Tak strašne by som chcela, aby ma MS nemilo prekvapila keď budem chcieť ísť niekam. Aby som si mohla zanadávať, že je to otravné ale v skutočnosti by som vedela, že moje telo funguje a že som schopná mať dieťa :( takto som odkázaná len na lieky, injekcie.. skúšala som už aj alchemilkový čaj ale nedorástla mi dosť sliznica, mala som len slabučké špinenie pár dní a druhý mesiac už nič. Ja naozaj neviem čo by mi pomohlo :( Nemá tu s tým niektorá maminka skúsenosti? Pomohlo vám niečo? Alebo naozaj bude celý môj cyklus navždy závislý od liekov? ☹ ☹ ☹
@zuzinka1989 No ja netvrdím na 100%, že neovulujem, ale vzhľadom k tomu, že MS nedostanem bez pomoci nikdy nemyslím si že áno :( A ak aj áno len sám pán Boh vie kedy ☹
@niikoletka podla mna tu urcite treba odbornu pomoc 😒 a ak nieje tvoja gynekologicka schopna prist na to preco nemas menzes tak by som sa poobzerala po nejakom schopnejsom gynekologovi. Drzim palce 🙂
@niikoletka inak skus si zacat merat bazalnu teplotu ci teda naozaj nemavas ovulaciu.
@niikoletka a teraz si ako na tom, chodis k tej doktorke? alebo?co ti na to ona hovori? inak ja by som si to takto nenechala, viem, ze behanie po doktoroch nie je prijemne, ale moze ti urobit hormonalny profil, nasadit daku liecbu, nemyslim len HAK....lebo cajikom toto nenapravis...
@juranka @zuzinka1989 No moja doktorka mi povedala, že nič iné ako tabletky mi dať nemôže a keď som sa spýtala, že čo budeme robiť keď budem chcieť dieťa povedala mi, že to sa bude riešiť neskôr :( Preto by som chcela ísť na to kompletné endokrinologické vyšetrenie do Ľubochne, tam sa na toto špecializujú.. akurát, že aj na koníkovi som čítala fórum kde jedno dievča malo podobný problém a nepomohli jej tam, tak ma to vystrašilo ešte viac
@niikoletka a stitnu zlazu mas v pohode? skus aspon obvodnej/obvodnemu povedat... ta ta moze na endokrinologiu poslat...nemusis zrovna do lubochne 🙂 tam je len oddelenie, ale bezne vysetrenia ti urobi endokrinolog aj inde 🙂 ale to bude riesit neskor? a kedy ved mas 18 a co ak si o rok, alebo kedy zmyslis, ze je ten spravny cas na babo? podla mna je to uz vek, kedy by to riesit mohla... 😖
@niikoletka tiez si myslim, ze to co povedala tvoja gynek. nieje spravne zmyslanie 🙄 a je pravda, ze aj obycajny lekar ta moze poslat na endokrinologiu a tam pozru ci je z tohto hladiska vsetko ok.
@niikoletka nemam s tym sice skusenosti, ale skusila by som ineho gynekologa hlavne, a ako vravia baby vyššie, tak obvodnej svojej povedať, aký máš problém a nech ťa pošle na endokrinologiu... oni ta aj do Lubochne potom poslu, ak bude treba...
@niikoletka treba zmenit gynekologa, ved HAK problem nevyriesi.....alebo pytat kompletnejsie vysetrenia vratanie poriadneho krvneho obrazu, ultrazvuku, hormonalny profil....
@katren mne sa normalne jezia vlasy, ked vidim, ako kazdy problem riesia niektori dr. pomocou hak - a pritom, po vysadeni si na tom istom....takze nechapem
Baby a pri zmene gynekológa musím ísť aj k tomu starému alebo stačí ísť k novému?
@niikoletka chod k novemu, ten ti da dalsie pokyny...
@niikoletka ja ked som menila doktora, tak som sla k novemu, ze ci mozem, a sestricka mi dala len papier, ze ho mam zaniest k starej doktorke, aby moju kartu poslala a odhlasila ma... a inak nic...
@niikoletka zavolaj novemu, alebo sa dohodni osobne..niekomu staci podpisat dohodu, plus tam napises aj ku komu si chodila predtym, niekto chce aj zaznam od toho predchadzajuceho, vsade je to inak 🙂
@niikoletka ahoj velmi zaujímavý prípad skoro ako môj.Ja som prvý menzes dostala ako 14ročná ato také ako opisuješ slabé špinenie nanajvýš 3dnové,od prvej menštruacie nebolo pravidelné.V 16tich som zašla za ginekologičkou atá mi nasadila antikoncepciu,menzes bol pri jej užívaní ako hodinky tak som sa tešila aké je to super.Vtedy som neriešila aké to bude ked budem chcieť mať deti ,napadlo ma síce,že či ich budem môcť mať aj som sa pýtala lekárky a ona mi povedala,že nevydí problém aby som nemala deti.Verila som jej tým som sa upokojila.V 18tich som stretla teraz už môjho manžela,Po čase som mu povedala o probléme,aon ma v pohode pochopil.Viac mi nebolo treba 😀 Zobrali sme sa aja stále som fungovala na antikoncepcii,ked som chcela ottehotnieť tak mi dala ginekologička proveru,po nej tiež menzes jak hodinky ale tehotenstvo neprichádzalo.Zhodou okolností som mala aj iné zdrav problémy kôli ktorým som bola odporučena do lubochne.Tam mi zistili,že mám málo progesteronu kôli tomu ,že umna nedochádza k ovulácii.Predpísali klostilbegit aja som o 2mesiace otehotnela.Potom sme mali aj druhé dieťa amáme krásne 2detičky 😀 .Po porode mi lekárka zase dala antiku aja som si uvedomila,že tadial cesta nevedie ja nebudem do prechodu pchať do seba lieky,išla som ku endokrinologičke ktorá sa mi venuje,chápe ma ,že chcem vyriešiť problém nie len zaplátať.Zatial sme na začiatku uvidíme čo bude dalej.So 100% istotou nemáš ovuláciu inak by menzes došiel .Aj ja sa bojím čo bude dalej aj ked už mám deti tak chcem svoj zdravotný stav nejako dať do poriadku v prechode mi to už bude srdečne jedno 😒
ahojte🙂 nechcelo sa mi čítať celý uvodný príspevok, ale dúfam budem v obraze🙂 ja osm MS dostala tiež ako 12 ročná, potom asi 2roky fajn a od vtedy MS NEMAVAM SAMOVOLNE, len ZA PODPORY LIEKOV. Momentálne nič neberiem..ale idem sa otmu začat venovat (chceme dieťatko)..plus mám PCO...
@niikoletka a tiež som bola v lubochni...a tam sa prislo nato že mam PCo, nič viac...bola som tam týžden..a nič moc..nuda...žiadne objavenie roka ani nič...a je to tak že ked chces otehotniet až potom sa to začne riešit na plne obratky..dovtedy len vyvolávačky alebo lieky..a ešte mne zvykli vraviet, že može byt problem v hlave, čiže psychický..tak som sa nato smiala.-)))
@zuzlicek44 tak to je od našich doktorov super teda.. asi začnem tvrdiť, že chcem otehotnieť hneď 😠 😀
@niikoletka ja sa s tým trpaim už dlho fakt...prense si moj prípad..že proste dni idu a ja menzes nemám..aj keby som chcela..a prečo? nikto nevie...nikto..a teraz prislo na lamanie chleba-chcem otehotniet, tak som zvedava čo sa ide diat...mala som už 4mesiace duph pkus estrofem dost velke davky a nič..ale ms chodila kým som ich brala..ako som prestala tak ms prestala☹
@zuzlicek44 To nie je moc potešujúce čítať :( Na tú Ľubochňu som sa dosť spoliehala, dúfala som, že tam mi pomôžu.. Ale teraz keď vidím, že tebe nepomohli ..
Ach bože ☹ každopádne držím palce, aby sa vytúžené bábätko podarilo čo najskôr.
@ematko29 je to hrozné, že lekári nevedia príčinu :( Ale si maminka zdravých detičiek. Aspoň si ma trošku utešila, snáď sa to aj mne raz podarí
@niikoletka neboj nikoletka, nenechaj to tak,, chodievaj do doktoroch a skus aj tu lubochnu uvidis..ale budes mat takto aspon otvorene oci a nie ružove okuliare...vola sa to sekundarna amenorea-.to mam napisane v každých papieroch🙂 a mam aj nadvahu..mas tiež? kolko máš rokov?
@niikoletka a co tak navstivit endokrinologa ?? nech sa ti pozrie na hormony a trosku spolupracuje s gynekolgom
@zuzlicek44 Mám 18 rokov a aj menšiu nadváhu, ale keď to začalo tak som ju nemala.. pribrala som lebo veľa jem :D A do tej Ľubochne stačí zavolať a objednať sa? Alebo potrebujem aj nejaké doporučenie od lekára? A za ako dlho ma asi objednajú? U nás na endokrinológii mi povedali, že najbližší voľný termín majú až budúci kalendárny rok
@niikoletka no u mna to slo tiež cez endokrinologičku a do dvoch mesiacov som tam asi bola...endokrinologovia nevedia ked ma lubochna volný termín nie??? endokrin.posle papiere tam a z lubochne sa ti už ozvu mne prislo rovno že den nastupu na hospitalizaciu (potvrdit) a asi dva dni predtým som si vsimla že tam ma m osta ležať:D som si myslela že len na kontrolu, riadne som nečitala...
@zuzlicek44 to mne ale povedala endokrinologička že u seba nemá voľný termín nie v Ľubochni že nemajú :D lebo ja som na endokrinologii ešte vôbec nebola a chcela som sa objednať najprv tu u nás v Martine a potom ak tak ísť do Ľubochne, ale neviem či sa mi vôbec oplatí tak dlho čakať, či neísť rovno do Ľubochne...
@niikoletka ale na vyšetrenie myslím také kde budeš pár dní, je potrebné odporúčanie...a na základe toho ťa predvolajú...zavolaj znova a povedz že je to vážne..ved je to otázka 20minút...kurnik tie doktorky 😠 😠
@niikoletka Určite,sa ti podarí aj ked sliečbou ,ale podarí.Ak je problém len v ovulácii tak to bude to najmenej sčím si lekári hravo pomôžu 🙂
@niikoletka Ginekologička ta kludne môže odporučiť do lubochne.Prvykrát som bola len na vyšetrenie ,neležala som tam avtedy som mala 18rokov.Ale vtedy som z toho vyšetrenia nejak nič nezistila,brala som dalej antiku.Tebe najlepšie by bolo hospitalizácia ,aby ta pozreli poriadne

@niikoletka netusim, co by ti pomohlo, ale HAK isto nie...kym ju beries, bude dobre, po vysadeni si na tom istom 😖 a podla coho vies, ze neovulujes?