Bojím sa výsledkov z cytológie

18. máj 2023

Ahojte,
zeny, ja sa strasne bojim z vysledkov z cytologie... Uz cakam viac ako 2 mesiace a nic. Volala som do labaku, povedali, ze poslali na dovysetrenie.... Pisala som sestrickam, povedali, ze daju vediet doktorke a pourguju. Urguju uz 4 dni. Nikto mi nevola, nic sa nedeje. :( ked mi robila stery tak dr povedala, ze vsetko mam pekne a ciste.
Kedze strach je sipny, odisla som k inej dr ako samoplatca, aby mi urobila rozsirenu cytologiu + na hpv, platila som 100e, a ked brala odomna vzorky, tak sa ma pytala, ci kvoli tej jazvicke chcem na hpv 😳 A ja obarena..... O ziadnej jazvicke som nevedela. :( ani neviem, co to znamena, tak som sa jej opytala, a ona ze nemusi to znamenat nic.

Teraz mam este vacsi strach. A neviem, co mam robit... Mojej volat uz nebudem, volala som im 10x a uz im leziem na nervy.

Som sklamana... Mam doma babatko a nechcem zomriet.... 😪 Mozno som aj citlivejsia na tuto temu, kedze mi umiera znama na r. krcka maternice....

Ale ako keby naschval... Doteraz som mala vyslesky do 2 tyzdnov.....

veselo_neveselo
18. máj 2023

Musis len pockat na vysledky. Venuj sa niecomu inemu, skor ci neskor vysledky pridu. Nema zmysel sa teraz suzovat co by keby.
Na ine veci si davas pozor? Jes dostatok ovocia a zeleniny, semiacok, orechov, zdravych olejov? Pijes dost vody? Nosis opalovaci krem? Tie su omnoho dolezitejsie dnes, aj zajtra, na prevenciu rakoviny. Na tie sa zameraj, to je nieco, co mozes dnes ovplyvnit.

marci77
18. máj 2023

Neviem, ako je to u inych lekarov, ale napr. u nasej lekarky to funguje tak, ze ak vysledky nie su dobre, iba v tom pripade sestricka dvihne telefon a da dotycnej vediet.....a dohodnu sa na dalsom postupe.

ak je vsetko v poriadku, nevolaju, nepisu.
nestresovala by som sa na vasom mieste zbytocne

lilianka28
18. máj 2023

V prvom rade sa ukľudni. Stresujes poriadne a myslím že zbytočne. Keby tam bolo ozaj niečo veľmi zlé, tak dr. keď ti robila ster by to videla.
Ak sú aj horšie výsledky z cyto, neznamená to hneď že umieras. Drvivá väčšina sa rieši malými zákrokmi.
Hlavne im už nevyvolavaj keď povedali že sa ozvú. Musia mať z teba radosť.
Prajem ti nech ti všetko dobre dopadne.

autor
18. máj 2023

@veselo_neveselo
@marci77
@lilianka28 u nas to funguje tak, ze ked sa do 3t neozvu, mam volat ja. A stale ma odbili, ze mam volat dalsi tyzden.... 😏 Aj som sa zacala ukludnovat, ale dnes ked mi povedala, ze mam jazvu na krcku, tak som sa zlakla este viac....
Vobec neviem, co to znamena. Do googlu to radsej nechcem ani dat..

loliki
18. máj 2023

Ja nevolám kvôli výsledkom, tiež si myslím, že keby tam niečo bolo, tak oznámia. Ale minule som zavolala po preventívke a sestrička mi povedala výsledky(nálezy) asi menovkyne a doktorka mi vraj zavolá. Tak som prišla osobne a doktorka mi oznámila, že všetko je v poriadku. 🙂 Daj si Persen, Magnézium, kľud. 🙂

lilianka28
18. máj 2023

Tá jazva môže byť z pôrodu alebo ak si mala robenu serklaz v tehotenstve.

vanilkovazmrzka
18. máj 2023

To je normalne, cakat na jeden vysledok 2 mesiace???

bolarazjedna
18. máj 2023

Prosím ta, ukludní sa, mohli zapatrosit výsledky, atď.... Nemysli hneď na zlé....

Rakovina krčka maternice je jedna z "lepších" rakovin, takmer vzdy vyvyja sa cca 10 rokov, ma rôzne "pred" štádia, aj preto sa robí plošná prevencia. Ak chodíš každý rok na cytologiu, tak neexistuje, že jeden rok máš všetko v poriadku a ďalší máš tam rakovinu. Maximálne ti tam nájdu zmeny, ktoré keby sa mnohe roky neriešili, tak by z toho rakovina vznikla, ale väčšinou bud sa s tým vyrovná imunitný systém sam, alebo ak nie, urobia konizaciu a problém vyriešený. Iba je zopár výnimiek, že sa to prepukne z roku na rok, to je úplne zanedbateľné číslo.
Cize ak si predošlé toky chodila pravidelne na preventívnu, nemáš sa čoho báť.

danielahamar
18. máj 2023

Mne to príde, ako keby sa odbery stratili a nemá ti to kto povedat

h2
18. máj 2023

Aj u môjho lekára to funguje tak, že keď je všetko OK, nevolajú. Ani ja som tam nikdy kvôli výsledkom nevolala. Keď nevolajú oni mne, beriem to tak, že je všetko v poriadku.

ropucha6
18. máj 2023

Nie je to trocha dlho dva mesiace? Moj gynekolog vola vzdy, aj dobre vysledky. Viem, ze ta rozsirena trvala dlhsie, ale urcite nie viac ako mesiac.

luccija
18. máj 2023

Choď k doktorke, keď nevedia 2m kde sú výsledky a 4 dní zavolať.Jazva na krčku maternice je bežná vec robí sa potom konizacia.Ale žiadne dovysetrenie netrvá 2m

smajliica
18. máj 2023

Ak chodíš na pravidelné prehliadky sa nemáš čoho báť. Zmeny si všimnú tak 10 rokov pred tým ako sa vyvinie rakovina.

zuzanka.zuzu
18. máj 2023

@danielahamar PRESNE toto isté napadlo aj mne, že ich stratili 😀 keby stratili výsledky, tak to ešte ok, dajú sa vyžiadať z labáku kópie, keby sa sestričky uráčili zavolať... ale mne stratili vzorky (ešte netestované), takže šup, išla som druhý krát 🙈

domiklik
19. máj 2023

@vanilkovazmrzka áno pri lbc cytologii je to úplne normálne, špeciálne teraz, keď to niektoré poisťovne začali preplácať a asi za fungovala aj osveta... Obrovský nápor, malo patologov (minule tu jedna baba písala, že volala do medirexu) a obávam sa, že v blízkej dobe sa tieto doby budú ešte predlzovat

basska_b
19. máj 2023

A rodila si uz? Ta jazvicka moze byt z porodu. Ak zena tlaci v tej povestnej faze "este netlacte", moze si natrhnut krcok. Neboj sa, ked sa rakovina krcka maternice vcas podchyti, su velmi dobre sance na vyliecenie. Preto je dolezite chodit kazdy rok na preventivku, dokonca som citala, ze v nudzi i kazde dva staci

autor
19. máj 2023

Rodila som cisarskym, a pred dvoma mesiacmi som bola u svojej, ktora bud jazvu nevidela alebo mi nepovedala. Inal moja je tiez spicka v takychto veciach.... Preto nechapem.... A ani neviem, ci mam riesit alebo nie.

micusa2222
19. máj 2023

každá je dobre nervózna z akýchkoľvek výsledkov..treba si vyplniť voľný čas...

simca06022011
19. máj 2023

Mohlo sa hocičo v labaku stat, nerob si stresy. Aj ked su výsledky zle prídu do 2t.... čiže tam sa niečo iné stalo.mna takto natahovali ale s inymi odbermi a nakoniec som musela ísť znovu, lebo to stratili.

melanta
19. máj 2023

@bolarazjedna @smajliica áno, vyvíja sa dlho, ale je bežné aj to, že roky je každý rok dobrá cytológia a krčok v poriadku a za pár mesiacov rakovina a smrť. Ja chodím na preventívky od strednej školy každý rok, vždy všetko 100% a aj tak som skončila na onkológii. A verte, že tam bola aj žena, ktorá nemala to šťastie ako ja a zomrela a tiež rok čo rok bez nálezov. Takže povedať, že rakovina krčka maternica je tá lepšia rakovina alebo že ak chodíš na preventívky, tak sa nemáš čoho báť, to môže fakt len úplný de*il. Prajem vám, aby ste to nikdy na vlastnej koži nezažili, aké to je podstúpiť hysterektómiu, ožarovanie, chemo.

autor
19. máj 2023

@micusa2222
@simca06022011
@melanta volala som do labaku, uz je uzatvorena, nevedela mi povedat vysledok, videla iba ze je tam aj odporucanie. 😏

melanta
19. máj 2023

Odporúčanie môže znamenať len to, že za rok odporúčajú skontrolovať. To nemusí byť nič tragické. Ja som mala veľmi zlú cytológiu a to mi volali okamžite. Neviem si predstaviť, že by si mala fakt zlý výsledok a nechali by to tam len tak ležať. Nerob si stresy kým nie je naozaj potrebné robiť si ich. Držím palce.

venusa85
19. máj 2023

Prešla som si niečím podobným pred rokom. Kvôli nálezu na vaječníku, krvné odbery, cytologia... Mne aj vyšli zvýšené parametre, kontroly každé 3 mesiace... Všeličo som čítala, samozrejme strach, stresy... .držím palce, bude dobre 🙏

autor
19. máj 2023

@melanta
@venusa85 ❤️🙏🏼

bolarazjedna
19. máj 2023

@melanta prepáč, ak ta to dotklo, no nemyslím si, že som debil len preto, čo som napísala. Je to tak, našťastie minimum žien dopadne ako ty, keď chodia na preventívnu každý rok, lebo ca krčka sa vyvíja dlhé roky, sú aj výnimky, ako aj v tvojom prípade, čo som aj napísala. Samozrejme, ty to vnímaš inak, teba to neutesuje, že si bola 1 z milióna pripadov, čo úplne chápem, a je mi uprimne ľúto, že musela si tým všetkým prejst, našťastie s dobrým koncom, ale poznačená na celý život.
Ale autorka je v nadmernom strese, neadekvatnom, tak ju treba ukludnit. Nemôžeš sa všetkého báť a myslieť na najhoršie. To by si sa mohla báť aj týfusu, aj keď si zaočkovaná. Alebo že ti spadne tehla na hlavu na ulici. Poznám prípad, ked sa to bohužiaľ stalo. Ale nebudeš kvôli tomu chodiť so strachom. Aj preto v autorkinom prípade stále platí, že keď pravidelne chodí na preventívnu, tak na ca krčka je tak mizivá šanca, že sa toho nemá prečo báť.

autor
19. máj 2023

@melanta
@venusa85 volali mi. Mam ascus a budu mi robit biopsiu....

venusa85
19. máj 2023

Treba veriť, že všetko bude v poriadku. ✊