icon

Celiakia a neplodnosť

pahu
22. nov 2011

Ahojte 🙂
Nakoľko som sem niekoľko rokov chodievala denno-denne, nedarilo sa nám otehotnieť, dovolila som si založiť takúto tému.
Pred pár týždňami mi diagnostikovali CELIAKIU. Jednou z prvých informácií, ktoré som si o Celiakii našla na internete bola tá, že ženy, ktoré o nej nevedia, môžu mať problém otehotnieť a aj keď sa im to už konečne podarí, mávajú potraty aj vo vyššom štádiu tehotenstva...
Porozprávala som sa zo zopár ľuďmi a vyšiel z toho teraz pekný článok...
http://tvnoviny.sk/sekcia/spravy/domace/celiaki...

Sama mám diagnózu Idiopatická neplodnosť - ja a aj môj ex-partner sme v poriadku a verte mi, absolvovali sme všetka vyšetrenia, oplodnenia, skúšania...

Je tu niekto, kto sa stretol s prístupom v nejakom centre, že by sa zaujímali o to, či nemáte v rodine celiatika? Je to totiž genetická záležitosť a ak nemáte výrazné príznaky, ako som ich nemala ani ja, nemusíte o nej vedieť... Mňa len občas nafúklo, mala som pocit "obžratia", občas ma prehnalo, občas som mala zácpu...ale nikdy nič výrazné...

Lekári odporúčajú dodržiavať bezlepkovú diétu minimálne 6 mesiacov až 2 roky a až potom sa začať opäť snažiť o mimi...
Tak zatiaľ takto, prosím vás, ak máte podobnú skúsenosť, poraďte mi, čo a ako ďalej...myslím so skúšaním miminka 😵

😵

Strana
z2
stacieluci15
4. jan 2013

ahojte možem byť neplodná???? či su to len také fámy... 😕

luciaaak
5. jan 2013

@pahu @stacieluci15 celiakia moze byt dovod potratu alebo neplodnosti, ale je to celiakia, ktora nebola diagnostikovana a pacient nie je na diete. pri celiakii tvoje telo bojuje proti sebe, konkretne proti klkom v creve a preto je tazke otehotniet, pripadne dieta donosit. casto zeny viackrat potratia a ked sa zacne patrat, pride sa na diagnozu celiakia, pripadne problem so stitnou zlazou. ked ste uz dlhsie na diete (crevu moze aj polroka, rok trvat, kym sa obnovia klky a zacnu sa ziviny vstrebavat ako sa maju) a je problem s otehotnenim, tak pricina bude pravdepodobne ina

pahu
autor
7. jan 2013

@jania023 Ahoj. Ja som isla ku gastroenterologicke kvoli nadmernemu "vydutiu" bruska, vyzeerala som ako tehotna 😉 Z krvi som bola negativna, ale vzorky z "hadicky" boli pozitivne... Mala som stastie, ze moja lekarka je super a napriek negativnej krvi mi spravila aj viac vysetreni... Takze netreba sa toho bat, vsetko sa da prezit, aj hadicky kdekolvek v tele 😀

pahu
autor
7. jan 2013

@jania023 A este jedna odpoved... Co sa tyka bezlepkovych vyrobkov, skus pobrazdit web, alebo navstiv ktorukolvek bezlepkovu predajnu v tvojom okoli... Tam vacsinou najdes ludi, ktori sa vyznaju... Tu je len priklad: muka - len bezlepkova, alebo kukuricny, zemiakovy skrob,...POZOR na prasok do peciva - ak pecies,...POZOR na zmasy korenin na grilovanie, gulas,...nesmies totiz jest ani glutaman sodny, takze specialna vegeta, NIE pre sojovu omacku... Tiez nesmies pit vsetky druhy alkoholu: NIE pre pivo, whisky, akekolvek palenky, ktore mozu byt z lepkovych surovin (obilnin), odporucam prejst na vinko, alebo bezlepkove pivko CELIA 😀 Nemozes vsetky jogurty, salamy, sunky... Vzdy na nich hladaj znak preskrtnuteho klasku obilia.. Myslim ze MECOM aj TAURIS uz maju v ohode ponuku... Z jogurtov je to slovensky vyrobca SABI, ma tam aj uvedene, ze su bezlekove...Teraz uz najdes takmer v kazdom supermarkete policku s bezlepkovymi sladkostami, slanostami, chlebikom (viem, nie je taky dobry)... Ale co uz... Drzim palec a ak by si chcela nejake rady, kludne mi napis do posty... HLAVNE citaj zlozenie....

pahu
autor
7. jan 2013

@stacieluci15 Ahoj. Mysli preto, ze mas celiakiu? NIE. Len ak sa ti nedari otehotniet, lekari nevedia prist na pricinu, moze byt celiakia jednou z moznych pricin... Ale len ak je neliecena.... Takze ak dodrziavas dietu, nemusela by si mat v buducnosti problem 😀 Kazdopadne na to upozorni lekara, pretoze nesmies uzivat akekolvek lieky, len tie, ktore su vhodne aj pre nas, celiatikov 😵

jania023
7. jan 2013

@pahu dakujem za odpoved.len u mna je ten problem ze som v zahranici a tu som este nevidela obchod pre celiatikov..inak ako sa robi to vysetrenie z hadicou?to ti daju do zaludka ci ako?

pahu
autor
8. jan 2013

@jania023 🙂 A kde v zahranici zijes? Teda ak to nie je tajne... Pretoze od kedy mam ja celiakiu, viem, ze v Taliansku aj v Chorvatsku kupis potraviny pre celiatikov v normalnom obchode, vacsinou v oddelenie s BIO vecami 🙂
Co sa tyka vysetrenia gastroendoskopia, ano, je to hadica do zaludka cez usta. Sprejom ti vlastne trochu umrtvia ustnu dutinu a potom v lahu na boku pomaly posuvaju hadicu spolu s minikamerkou do zaludka. Ano, je to neprijemne, ale da sa to vydrzat...

jania023
8. jan 2013

@pahu aha tak tu to robia pod anesteziou,my to robili pred rokom koly opakujucim sa bakteriam v zaludku,ja zijem vo svajciarsku a tu som nejak extra nic nepostrehla nejaky ten obchod..vcera mi brali krv na gluten tak cakam na vysledky a uvidi sa

elemka11
19. jan 2013

Ahojte dievcata. Mam polrocneho synceka je kojeny a zacali sme uz aj s prikrmamy a ma alergiu na lepok plus atopicky ekzem.. Zistili mu ju este ked bol iba kojeny bez prikrmov. Ja som nikdy nebola na vysetreni ci mam alebo nemam alergiu na lepok. Aj som dodrziavala dietu na lepok ale par dni uz som zhresila a zjedla som aj lepkove jedlo. Neviete mi niekto poradit ci mam znova zacat alebo nie s dietou?

aadriankaa
29. jan 2013

ahojte kocky..segre pred skoro 1,5 rokom diagnostikovali celiakiu..kedze mala dietu cca pol roka tak otehotnela hned..myslim si ze to bude tou dietou...bohuzial som dnes bola na ,,hadickovom" vysetreni..cakam este na vysledky ale pravdepoodbne to ma aj ja..uz 4 roky sa snazime o babatko..presla som roznymi vysetreniami..pred tyzdnom mi zistili ze som nemala v poriadku rtg hlavy..a dnes toto..takze ma slak trafi..a uz sa len modlim nech to dopadne dobre..
chcelo som sa inak spytat co vsetko vam preplaca poistovna pri tejto diagnoze..?

hrjanka
30. jan 2013

@aadriankaa ahoj, pri celiakii je dobré si v prvom rade vybaviť preukaz zťp na Úrade práce. S ním máš kopu zliav, v SAD a ŽSR, v divadlách, môže byť aj v MHD - to si treba zistiť, ďalej človek neplatí koncesionárske poplatky, apod. Treba si to vyzistiť, ale až s tým preukazom. Čo sa týka diéty, tak zoznam dietetických potravín - bezlepkových, ktoré sú sčasti uhrádzané štátom, uvádza ministerstvo zdravotníctva na svojej stránke: http://www.health.gov.sk/Clanok?zkdp201301 (je to v časti A). Ale snáď sa toto všetko teba týkať nebude, lebo zvyknúť si na bezlepkovú diétu je fakt dosť náročné. Držím teda palce 😉

aadriankaa
31. jan 2013

hrjanka akoze wau vyrazila si mi dych ztp? to myslis vazne?tak to som nevedela ani nahodou..no na dalsi tyzdne idem po vysledky tak uvidim..ale drzte mi palce lebo mam hrozny strach

maya170
5. feb 2013

ahojte baby, celiakiu ma dnes obrovske percento populacie, priznaky su rozne a vekom horsie. suvisi to s metabolizmom, a prave tieto metabolity pri poruche spravovania lepku prudia telom a ukladaju sa kde ani netusime az vznike telesny pruser a hlada sa a hlada pricina. Ona sa nenajde len tak lahko. Okrem lekara sa da celiakia, zaroven aj potravinova intolerancia na rozne druhy potravin zisti meranim EAV pristrojom,. Potom je osoba v obraze, co moze a co nemoze mat v jedalnicku. Metabolicky toxin sa uklada aj v nervovom systeme nasledne vznikaju rozne ochorenia. Ked zacne pacient drzat bezlepkovu dietu, je to super a musi ju dodrziavat cely zivot...ale toxiny sa z tela beznou cestou nevylucia. Na ich vylucenie a zaroven nastavenie traviacej sustavy do homeostazy pouziva ako jediny na CZ a SK preparaty dr.jonas z prahy, ktory vyvinul detoxikacnu kontrolovanu metodu a jeho preparaty su schopne mnohe bolesti a choroby poriesit informacnymi preparatmi,ktore vyraba v Cz. Pytajte sa, skusim odpovedat na veci, co vas zaujimaju.

denamir
8. dec 2013

Za ako dlho sa črevo dostava do pôvodného stavu ?

kiki68
8. jan 2014

ja teraz vobec neviem,co mam robit...lebo tiez sa nam 2 roky nedarilo otehotniet,potom nasledovalo MA. Ale dost na tom,ze od detstva sa trapim s bolestami,brucha, zaludka,krcmi, lepsie povedane, trapila. Vysadila som nahodou na nejakom dietnom programe lepok a je mi o 100% lepsie. A teraz uvazujem,ci nemam celiakiu. Totiz na gastro mi robili hadickou sondovanie,ale nebrali mi vzorku na tu biopsiu. Myslim,ze ich celiakia nenapadla, nasli helicobactera,toho som s auspesne zbavila,ale stale bol problem a to ten lepok. Ja som tusila,ze bude pes zakopany tam, lebo ked som si dala napr. rozok ci chleba nasledoval stav guce v zaludku,krcov, nafukovania.
Tak teraz rozmyslam,ze ci si to nechat poriadne diagnostikovat,alebo mi staci dieta. Ale mozno to bola jedna z pricin,ze som tiez nemohla otehotniet.

zujka2
24. jan 2014

@kiki68 ahoj, ja som bola dnes :( v krvi som mala pozitívny nález. pred vyšetrením aspoň dva mesiace ale musíš jesť všetko. aj jedlo s gluténom, lebo by si mala falošné výsledky.

avusa
21. aug 2014

ahoj, mojej sestre diagnostikovali pred vyše rokom celiakiu a teraz na oktober čakajú bábo, je na diéte od začiatku. Mne diagnostikovali celiakiu až po treťom tehotenstve a mala som tie isté príznaky ako vravíš ty, a to mám už 3 detičky. tak držím palčeky 🙂

lina129
6. mar 2015

@avusa ahoj, mozem sa spytat, ty si otehotnela pravdepodobne s celiakiou? mne ju prave diagnostikovali s krvi, ale "len" v niektorej z aliel zaznamenali pozitivitu (neviem co to znamena)... vobec som ani netusila, ze ju mam, okrem nafukovania a pod. nemam ziadne ine problemy... zistili mi to v ramci vysetrenia na reprodukcnej imunologii

avusa
7. mar 2015

ahoj, ja som pravdepodobne dostala celiakiu až po tom treťom dieťati, lebo sme mali s nim problémy a vraví sa že ak máš v sebe predpoklad na celiakiu, tak ti to môže vyvolať silný emocionálny zážitok, tak držím palce

nina46
8. mar 2015

@lina129 Ahoj mne ju tiež zistili na imunológii, a zistili Ti ešte niečo?

govinda
3. jún 2015

Ahojte.
Mne teraz potvrdili tiež celiaku 3-4. stupňa 😒 Bola som na bezlepkovej diéte od roka do cca 14 rokov, kedy mi po vyšetreniach povedali, že je to v poriadku a môžem prejsť na bežnú stravu. Až keď som sa nedávno rozprávala s jedným gastroenterológom, tak mi povedal, že to je blbosť a že určite celiakiu mám aj teraz. Tak som šla na vyšetrenia a tak sa to potvrdilo. Ako najprv som bola nazúrená, že mi lekár pred 20 rokmi povedal, že celiakiu už nemám a tak som 20 rokov humpľovala svoje telo lepkom.
S otehotnením som mala poriadne problémy, 6 rokov sme sa snažili, raz som otehotnela a potratila, potom sa to podarilo druhýkrát a mám 2,5 ročnú slečnu. Ale už teraz viem, že moje ostatné diagnózy súvisiace s nízkym železom, štítkou a podobne súvisia s tým, že mám celiakiu a to 20 rokov neliečenú 😒 .
Potvrdili mi to dnes, takže sa zatiaľ spamätávam a stotožňujem s diagnózou a pevne dúfam, že ju nemá aj moje malé slniečko ☹

jarka4982
3. jún 2015

@ejkapod ja mam znamu ktora ma celiakiu a ma dve deticky.ani len nespominala ze mali problem otehotniet.teda nemali.hned sa im to podarilo.takze no stress zbytocne!!!

ejkapod
4. jún 2015

@jarka4982 ,nam sa to tiez rychlo podarilo,uz mame 15 mes.dcerku 🙂

lina129
4. jún 2015

@ejkapod
@jarka4982 ale asi len ked sa dodrziava bezlepkova dieta, nie, ci podarilo sa @ejkapod aj ked si jedla lepok? Mne povedala imunologicka, nech radsej dodrziavam bezlepkovu dietu a potom nech sa zacneme snazit...
Vdaka za odpoved 🙂

jarka4982
4. jún 2015

@lina129 hej,fici na bezlepkovej diete.

ejkapod
5. jún 2015

@lina129 bezlepkovu poctivo dodrziavam uz 12 rokov.drzim palce..

maruska.s
5. jún 2015

Moja sestra ma celiakiu, ale zatial neplanuje babo, takze neviem...ale pamatam si z nemocnice jednu pani, co mala celiakiu. Bola tam s dcerkou 😉

bibiana26
5. jún 2015

Moja sesternica má celiakiu. Zistili jej to až potom,keď aj jej najstaršej dcére. Má tri deti, otehotnela bezproblémovo.

zuzka56
11. sep 2015

@pahu
ahoj, gratulujem k tehu 🙂
chcem sa spytat ci sa podarilo otehu prirodzene alebo pomocou CAR ?
Mne len teraz diagnostikovali celiakiu, doteraz skoro 3 roky neuspesne snazenie o baby....

Strana
z2