Celiakia - aká je pravdepodobnosť dedičnosti?
Ahojte mamičky, hlavne celiatičky :(
mam skoro 4 rocneho synceka a strasne sme chceli mat aspon jedno dietatko, len posledne dva roky som mala same zdravotne komplikacie a nakoniec som sa tento tyzden dozvedela ze mam celiakiu... sme sa mi obratil na ruby hlavne koli malemu, a aj planovanemu druhemu dietatku po ktorom obaja velmi tuzime. Strasne sa boji toho, ze je to dedicna choroba ale ani detska lekarka mi nepovedala aka je pravdepodobnost , ze deti celiaticky budu tiez chore. Ake su vase pribehy, su Vase deticky zdrave? Som uplne zufala, neviem si vyrovnat s tym , ze uz nebudeme mat druhe dietatko... A zvlast este aj v mojom okoli su babetka a tehulky ... Ja som o jedno minuly rok prisla ... Neviem ci budem este niekedy taka stastna ako predtym, s tienom tejto choroby este neviem zit :(((
@matenka ja som na tom rovnako, celiakiu mam len par tyzdnov diagnostikovanu a lekarka je konecne ochotna zasa riesit nasho syna. Z krvi mu to uz dva krat vylucili, ale igA stale strasne vysoke a teda je to zvlastne.. anemiu - s tou bojujeme nastastie uspesne, ale nadmerna unava a je dost maly na svoj vek ☹
@denamir mne doktor povedal, že do mesiaca sa ako tak dám doporiadku, ale o 6 mesiacov by som mala byť úplne v poriadku ako zdravý človek, akurát do konca života diéta
@anjelicek26 terezka je zas nadmerne hyperaktívna, zje viac ako dospelý človek ale váha 15,5kg v 5,5 roku je teda fakt máličko, a ty si mala aké problémy? mne bývalo strašne zle, ale žiadne iné náznaky že by som mala celiakiu, dokonca doktor pred troma rokmi na gastro mi povedal, že môj jediný problém je, že by som sa mala poriadne najesť 😒 , no a teraz mi vyšli výsledky marsh 3b 🙄
@matenka kazdu chvilu hnacky, bolenie brucha, mam len 42 kil a velmi zle pecenove testy. A aj ja dufam, ze o pol roka uz bude dobre.
@anjelicek26
@matenka
dakujem ja ma testy vyborne len malo zeleza a chcem zacat drzat prisnu dietu lebo chcem babo
@anjelicek26 42? a ja som si myslela že mojích 45,5 je máličko 😅
ja som na diéte teraz asi 2 týždne a ešte stále ma bolieva brucho, zle mi už nie je, ale bruško ešte stále nie je zdravé, plus keď sa viac najem ako som zvyknutá, tak mi vyrazí záha, čo je dosť nepríjemné ☹
@denamir ja som dietu nedrzala doteraz a deti mam tri, takze jedno s druhym asi az tak nesuvisi nastastie.
@matenka ja som len asi desat dni na diete , ale ja nesmiem ani kravske mlieko este ku tomu, mam pocit, ze nemozem jest vobec nic..
@anjelicek26 jaj tak ja ties nedodrziavam ale sa bojim lebo jak citam ta mali potraty alebo vobec neotehotneli
@anjelicek26 ako ze iba 10 dni na diete teraz vam bola zistena
@anjelicek26 no tak to sme na tom skoro rovnako 😉 , ja sa mlieku tiež vyhýbam, lebo mi nerobí dobre, ale že by mi vyslovene doktor zakázal, tak to nie a ty máš aký stupeň?
no a mne sa po diéte polepšilo, ešte to nie je 100%tne, ale fakt že mi nie je zle je úplne super 😵, ale to pochopí len človek čo to má 😉
@denamir ja som s otehotnením nemala ani raz problém a to som celiakiu určite mala 🙂
@denamir ano teraz zistena, ja viem, ignorovala som to pekne dlho ☹
@matenka stupen fakt netusim, idem v stredu k dietologovi s vysledkami, ja sa z toho neviem vymotat. A mlieko mi zakazal obvodak , ze pokial sa crevo nespamata a je v takomto zlom stave mlieko nesmiem ani nahodou... ze o pol roka- rok sa uvidi.
@anjelicek26 aha takze predtym nez ste otehotnela ste mala celiakiu
@anjelicek26 no mne o tom hovor, ja som chodila skoro, ale nič mi nevedeli zistiť,
http://www.nanacelia.sk/nanacelia/4-CELIAKIA-AB... až som to sem dopracovala 😠
@denamir áno, celiakiu mám cca 10 rokov podľa príznakov
@matenka ja asi cely zivot, aj som 20 cm nizia ako ktokolvek z rodiny ☹ Nasi to neriesili a ja som sla s 98 cm do prvej triedy ☹ Toto chcem usetrit malemu, aj ked je krv negativna, podla priznakov ju ma urcite tiez a chcem ho dat na dietu.
@anjelicek26 a koľko má Max? Eliška je tiež maličká 3,5 roka a 95 cm, ale to je skôr genetika, obe babičky majú 154 a 156cm ja mám síce "až" 161cm 😀
@matenka Max ma 96 cm a Saska v jeho veku len 90 cm...drobce... u nas v rodine som jedina taky krpec, u nas po oboch stranach chlapi dva metre a zeny aj 184 haha Vies si predstavit, ajo sa doma citim haha Len mi nedochadza, ze to nadim nebolo divne, ked som bola dieta a sestra ma prerastla uz ako dvojrocna...
Kočeny aj ja som celiatićka. Bola mi diagnostikovana v r.2009 a tiez mn a dlho vyšetrovali a nevedeli dlho co mi je... Bola som anemicka, stale som chudla, mala nafuknute brucho, palila ma zaha, stale som bola unavená, mala krce v zaludku... Dlho sme sa snazili o babatko, az nakoniec som potratila... Potom raz mi bolo tak zle ze ma obvodacka poslala na gastro a tam mi zaviedli sondu a zistili celiakiu. Tiez ten najvyssi stupen. Na zaciatku mi nasadili prisnu dietu bez lepku a bez mlieka a mliecnych vyrobkov. Po 3 mesiacoch som zacala jest mliecne a nastastie sa laktozova intolerancia nepotvrdila. Bezlepkovu dietu dodrziavam na 99,9% 🙂 Hned ako mi bola nasadena som po mesiaci otehotnela a dnes mam dve krasne zdrave dcerky. Starsia bola v lete testovana a celiakia sa nepotvrdila. U mladsej zatial neviem, lebo do dvoch rokov sa detom buduje imunita a testovat sa neoplati. Aj dlhodobym dojcenim je mozne deti uchranit pred celiakiou. Prvu som dojcila 22.mesiacov a druhu dojcim doteraz. Tak len dufam ze to nie je mytus a nebudu celiaticky. 😉
super tesim sa s vami
@anjelicek26 ahoj, pozname sa z majovej temy
som tiez celi, na diete uz 5 rokov, takze ak mate dake ? pytajte sa.
k tvojmu synacikovi, nenasadzuj mu dietu, pokial mu neurobia gastro testy. (zial, jedine odber vzorky z creva je potvrdenim celiakie, nakolko tato hnusoba ma vela odtienov, preto sa jej hovori choroba chameleon) ale s tou tvojou vyskou, bolestami brucha,,,to su vsetko priznaky ako vysite. ak dr nechce, trvaj na tom.
co sa tyka mlieka, s celiakiou sa velmi casto spaja aj laktozova intolerancia, tj nemozes sladkomliecne vyrobky. ale kyslomliecne su OK, teda vsetko, co preslo kvasenim -jogurty, syry (tie si treba otestovat) tvaroh je OK.
no a crevo sa dava do poriadku podla zavaznosti poskodenia - zvycajne pol roka az 2 roky. indi vindi.
ak chces dake recepty, tipy, triky, posli IP
pre zaciatok, asi najdes u vas v obchode daky regal s bezlepko potravinami, inak je velmi dobra tal. firma Schar a svedska Semper- ale kazda krajina ma nejaku
drzim palce, netreba zufat
dobrý den . mam tiež len teraz diag.celiaku prosim poradte mi kde by som nieco kupila
@strunka Ahoj, ja síce mamička ešte nie som, ale celiakiu mám pozitívnu ( čo mi ju našli ) 10 mesiacov .... Nikdy v živote by ma nenapadlo, že vo svojich 16r. budem chorá dokonca svojho života a budem musieť dodržiavať nielen bezlepkovú diétu ale aj laktozovú 🙂 Nemala som žiadne príznaky len červené niekedy až fialové flaky na nohe, začala som mať problémy s dýchaním, skončila som na pľúcnom v Podunajských Biskupiciach na podozrenie sarkoidozy, tuberkolozy, kde mi spravili testy aj na celiakiu .. Samozrejme bola pozitívna ( tatko ju mal už 3 roky ) .. následne to bola gastroskopia ...a podobné vyšetrenia .... mám deštruktívnosť Marsh 3C čo hraničí s rakovinou tráviaceho traktu ... žijem s tým ako som spomínala 10 mesiacov, dodržujem bezlepkovú diétu . Prvé mesiace som nedokázala prijímať pečivo bezlepkové ..potom maminka objavila recept na žemle buchty a podobne .. Je skvelá kuchárka a všetky jedla mi pripadajú chutnejšie 🙂 Zvykla som si ..i keď niekedy to zabolí.. 🙂 beriem to pozitívne ..žijem zdravo 🙂 Podla mňa sa s tým dá úplne v pohodičke žiť 🙂 keby dačo kludne mi napíšte na nikca130@gmail.com ... poznám neskutočne veľa receptov( maminka), rada Vám ich pošlem ... 🙂 Držím palce ...a verte všetko dobre dopadne 🙂
ahojte. mám 6ročnú dcérku a má celiakiu. ja aj manžel celiakiu nemáme. chceli by sme ešte jedno babo a preto sa chcem spýtať či neviete aká je pravdepodobnosť že by celiakiu malo aj naše dalšie dieťa. dakujem.

Za ako dlho sa črevo dostava do pôvodného stavu ?