icon

Celiakia - aká je pravdepodobnosť dedičnosti?

strunka
13. nov 2010

Ahojte mamičky, hlavne celiatičky :(
mam skoro 4 rocneho synceka a strasne sme chceli mat aspon jedno dietatko, len posledne dva roky som mala same zdravotne komplikacie a nakoniec som sa tento tyzden dozvedela ze mam celiakiu... sme sa mi obratil na ruby hlavne koli malemu, a aj planovanemu druhemu dietatku po ktorom obaja velmi tuzime. Strasne sa boji toho, ze je to dedicna choroba ale ani detska lekarka mi nepovedala aka je pravdepodobnost , ze deti celiaticky budu tiez chore. Ake su vase pribehy, su Vase deticky zdrave? Som uplne zufala, neviem si vyrovnat s tym , ze uz nebudeme mat druhe dietatko... A zvlast este aj v mojom okoli su babetka a tehulky ... Ja som o jedno minuly rok prisla ... Neviem ci budem este niekedy taka stastna ako predtym, s tienom tejto choroby este neviem zit :(((

Strana
z3
2saska2
24. júl 2014

@alex1983 ja som moju dcérku dojčila 2,5 roka a nedávno jej diagnostikovali celiakiu a intoleranciu na laktozu.

alex1983
24. júl 2014

@2saska2 tak to ma mrzi 😔 Dufam ze moje baby ju nezdedia 😢 Mala malá aj nejaké príznaky?

2saska2
13. aug 2014

bolieva ju bruško a nerastie a nepriberá tak ako by mala :( V utorok si ideme po výsledky z biopsie :(

matenka
8. okt 2015

@2saska2 celiakia je dedičné ochorenie, pravdepodobne jeden z vás ty alebo manžel máte gén, ktorý ste svojej dcére predali, u nej celiakia prepukla, to už nezistíš čo bol spúšťač a jeden z vás ak ju práve teraz nemáte ju môže ešte dostať, u mňa sa prejavila tiež až v dospelosti, tesne pred 30tkou, u mňa bol stres spúšťač
Deti ju zatiaľ nemajú, ale gén majú, takže budú celý život sledované, snažím sa aby zdravo žili, mali čo najmenej stresu a kopec pohybu, viac neviem preto spraviť, ja som jediná doma čo drží bezlepkovú, ostatný jedia všetko, samozrejme varím bezlepkovo, nemám čas variť dvojmo, ale jedia normálne pečivo, a v škole a škôlke sa stravujú normálne
u malých detí sa telíčko rýchlejšie spamätá, hneď ako nabehnete na diétu jej bude lepšie, ak by si mala nejaké otázky, kľudne sa spýtaj

matenka
8. okt 2015

@2saska2 a ešte jedna odpoveď - áno je veľká pravdepodobnosť, že minimálne gén ak nie celiakiu bude aj druhé dieťa mať, ako som vyššie písala, jeden z vás dvoch rodičov je nosič tohto a, ale zbytočne by som to neriešila, skôr by som si poriadne dala zistiť, či nemáš ty skrytú celiakiu a zbytočne ti to neubližuje a nezaťažuje tvoj organizmus, lebo neliečená celiakia je zdrojom rôznych chorôb, minule dávali, že až 95% celiatikov nevie o tom, že majú celiakiu, iba 5% o tom vie, mne to prídu brutálne čísla 😕

Strana
z3