Čistenie maternice po samovoľnom potrate. Áno či nie?
Ahojte, chcela by som sa opýtať na váš názor na čistenie maternice po samovoľnom potrate.
Ja som potratila v 6tt tehotenstva. Keďže som krvácala už tretí deň a moja doki mi povedala, že maternica je čistá, tak ma pre istotu poslala do nemocnice, aby vylúčila podozrenie na mimomaternicové tehu. Aj v nemocnici mi povedali, že maternica je čistá, ale nechajú si ma na pozorovanie HCG. To bolo v pondelok. Všetko išlo OK, HCG klesalo, takže sa potvrdil samovoľný potrat. Krvácanie samo ustupovalo. Lekári sa ale rozhodli, že ma vo štvrtok budú silou-mocou čistiť. V pondelok mi dvaja lekári povedali, že maternica je čistá a vo štvrtok sa na základe pondelkového ultrazvuku rozhodli, že ma budú čistiť. Tak som sa pýtala, či to je nutné, keďže mi už pred štyrmi dňami povedali, že všetko je čisté. Až na základe toho, že som "vymýšľala" (to som sa dozvedela na nemocničných chodbách) ma primár poslal na opätovný ultrazvuk, kde samozrejme zistil, že všetko je čisté a poslal ma domov.
Aké máte skúsenosti, príp. názor vy? Je potrebný aj v takom prípade zákrok? Čítala som, že u nás sa to robí stále, vraj "pre istotu" a v zahraničí radšej nechajú organizmus, nech sa vyčistí sám. Samozrejme, ak je predpoklad, že to zvládne.
Dievčatá nebojte budete v poriadku aj keby ste museli ísť na kyretaz tak ráno na 8 prídete a okolo 13 idete domov ...potom sa budete šetriť ako po šestonedelí ..aj keď v dobe korony človek teda nechche veľmi po nemocniciach chodiť 🙈
Ale snáď to nebude ani potrebné a budete mať pokoj čím skôr
@weru3ka ja som zrovna dnes 2 tyzdne. Je to ako na konci ms, ale volala som s gynekologom a ten mi vravel ze je to v poriadku, ze to mam brat ako klasicke 600nedelie po porode, kazde telo sa cisti inak, ze mam panikarit len v pripade vysokych horuciek alebo ak by sa to krvacanie rapidne spustilo. Tak ma celkom ukludnil 🙂
Ale super, ze to mas vycistene, uz nech len dobehne ta mrcha 🙂 ako ste na tom psychicky nastaveni s partnerom? Budete hned skusat alebo si date pauzu? To bolo vlastne prve?
Ahojte. Zistili mi v 8. tyzdni,ze gestacny vak je prazdny. Teraz cakam na to,ze sa spusti cistenie. Je to uz pomaly treti tyzden od urcenia tejto "diagnozy" a moje telo stale nechce pochopit,ze je koniec. Gestacny vak aj moje brucho rastie ako by som bola naozaj tehotna.Predvcerom som len zacala trosku spinit a to je vsetko. Mate nejake rady ako podporit cistenie? Rada by som sa vyhla kyretazi,no mam cas len do utorka. Pijem vela alchemilkoveho caju.
@ivka_makovica no mne sa uz v ten den vecer spustilo krvacanie hned ako som vysadila lieky na udrzanie tehu
Je mi to luto😌 a neni sanca ze sa tam este nieco ukaze?
@sssimikkk veru nase 3tie, nejako sme zatuzili este po jednom dietatku k tym nasim 2 laskam no zial ... dr dnes hovorila ze min.3 cykly nemame skusat a to mi vyhovuje lebo nejako som to uzavrela nateraz tuto temu ale ako sa poznam urcite tuzba pride😍 babo velmi chceme a u vas to bolo prve?
@ivka_makovica ahoj, je mi luto cim si prechadzas. Ja som bola v nemocnici, kde mi zaviedli tabletky na otvorenie krcka a tym podporili krvacanie. V pripade urcenia uz mrtveho plodu je to u nas povolene. Este stale sa len cistim od zacatia krvacania, takze regulerny menzes som este nemala. Ale skus pit alchemilkovy caj, najlepsie sypany. Ten sposobuje stahy maternice, preto ani nie je povoleny v prosperujucom tehotenstve 🙂 mas bolesti?
@weru3ka No to je krasne, ze uz 2 mate 🙂 kolko maju? Mne prve tehotenstvo dopadlo v juni 2018 tiez potratom, bohuzial to bol kyret, lebo sa na to prislo az v 12 tyzdni, no babatko nezilo od zacistku 7 tyzdna, teda moje telo si 5 tyzdnov myslelo ze je tehotne, pritom uz nebolo, spustilo sa mi masivne krvacanie a hrozilo aj ze mu vezmu maternicu. Takze robili hned cistenie aby to zachranili. Potom som v juli 2019 porodila dcerku 🙂 takze mame doma skoro rok a pol staru slecnu. My by sme ale tiez chceli 3, chceli by sme ich stihnut do 30tky, ale samozrejme nic neponahlame a v prvom rade nech sme vsetci zdravi 🙂
@ninabr este stale mi prebieha cistenie od zacatia krvacania, takze normalny cyklus mi este nenabehol. Ale pri prvom potrate som ho dostala cca po 6 tyzdnoch od zakroku
@sssimikkk Nemam ziadne bolesti.Dnes som si spravit velky hrniec alchemilkoveho caju a zacala som trochu krvacat.Ale len ako pri velmi,velmi slabej menstruacii. Ale inak,uz to nejak neprezivam.Poplakala som si asi tyzden a uz som si to dako spracovala v hlave.
@weru3ka Sanca,ze sa tam nieco ukaze nie je ziadna. Uz by som bola v 11.tt a vak je uplne prazdny. Ja som v case ked som si spravila tehu test dost ochorela.Mala som priserny kasel a horucky.Doktor hovoril,ze mozno to bola pricina,ze plod sa nezacal vyvijat. Davajte si pozor na to aj vy.
@sssimikkk tak aspon mate uz aj vy princeznicku, nasi maju skoro 7rokov syn a dcerka 4 roky ta by bola moja velka pomocnicka ona je strasne na babiky a babatka😀 ja mam 28 rokov takze tiez do tej 30tky by som bola najradsej potom uz len vychovavat a uzivat si😆 tak vy si nedate pauzu idete hned na to?🙂
@ivka_makovica ani ako pri ms alebo tak? Ako som pisala vyssie, pri prvom potrate si telo myslelo 5 tyzdnov ze je tehotne, ani naznak krvacania, az to potom prislo ale az moc. Tak snad sa ti to rozbehne cim skor nech to mas za sebou 🙂 ono jasne ze to boli, stale to je tehotenstvo, ale holt zit s tym musime. Neda sa byt kazdy den z toho na prasky, niekomu to trva tyzden ako tebe, inym zas dlhsie 🙂 samozrejme na “vyrocie”, pripadne na datum porodu si na to vzdy spomeniem, vyjde slzicka.. ale stale si vravim, ze lepsie takto ako prist o babatko v nejakom 8.-9. mesiaci..
@weru3ka Tak to mate uz velkacov 😍 my mame 26 obaja, ale odzaciatku sme chceli, aj chceme, mnsie vekove rozdiely 🙂 a pojdeme hned na to, resp tomu nechame volny priebeh, nebudeme sa nijak tomu branit. Obaja sme zdravi, tak verim ze sa to coskoro podari 🙂 a tak isto drzim velmi palce aj vam 🙂
Tak asi sa to uz zacalo... Vcera som zacala krvacat ako pri menstruacii a dnes mam celkom slusne bolesti.Da sa to zatial vydrzat,ale musim to dost predychavat. Chodi to v pravidelnych intervaloch. Ja som teda kontrakcie nezazila,kedze prvy porod bol akutny cisarsky,ale nejak takto si to predstavujem,ale este silnejsie. Dufam,ze takto to ma prebiehat,aby sa maternica vycistila a nebude treba kyret.To by neboli pekne sviatky 🙂
Vy ste ako na tom dievcata?
@ivka_makovica tak to uz bude ono 🙂 mne to prebiehalo tak isto, zozaciatku normalna ms, potom bolesti stupnovali presne pravidelne ako vravis. Mne to zacalo na obed, okolo 9 vecer uz silnejsie bolesti, co polhodina to zachod kvoli vymene vlozky. O 1 v noci na toalete vysiel cely gestacny vak. Toho sa neboj, moze to ist po castiach ale aj cele. Po tomto bolesti ustupili a uz som “len” krvacala 🙂 na noc sa asi priprav, ze nebude najprijemnejsia, ja som podvedome ani moc nespala a stale chodila na toaletu. Kazdopadne ak by sa ti zdalo ze to krvacanie je extremne, budes mat privelke bolesti alebo horucku, radsej ist na pohotovost. Tak sa najblizsie dni poriadne sleduj 🙂 inak si mozes dat aj daco od bolesti, to nic neovplyvni, ak by si mala mat take ze by boli az nebezpecne, lieky to neutlmia a spoznas to, ak budu ako silnejsia ms, pomoze to 🙂 drzim palce a daj vediet ako ti je
@ivka_makovica ahoj, tak ako to ide? Pokracuje krvacanie, zvladas?
@sssimikkk Ahoj, zlata ze sa tak zaujimas 🙂 Myslim,ze to vsetko prebieha dobre. Krvacanie je stale,no mierne. Bolesti ziadne.Vcera to asi vyvrcholilo. Esteze bol vikend a muz bol doma.Neviem ako by som zvladla starostlivost o dieta v takych bolestiach. Uz len dufat,ze sa to vsetko vycisti dobre. Dnes bolo celkom vtipne,ked som volala sestricke na gyn,ze rusim termin kontroly,lebo sa mi to uz rozbehlo.A ked som sa spytala,ako dlho to cele asi moze trvat a co mam povazovat uz za nebezpecne,tak mi povedala,ze ked to bude trvat dlho,tak mam zavolat 😀 No tak som sa dozvedela... 😀
@ivka_makovica mila sestricka :D mne doktor povedal, ze to mam brat ako klasicke sestonedelie, mozem sa cistit tyzden ale aj tych 6 🙂 tak s tym asi treba ratat. Ja som zacala krvacat 4.12., vcera som este spinila a dnes uz nic, ale niekyote fakt krvacaju aj tie 3-4 tyzdne 🙂 len teda ak mozem poradit, objednaj sa na sono a na krv, ci ti klesa hcg a ci v maternici nieco neostalo 🙂 a dietatko mate ako velke?
Ahojte, tak idem s novou otazkou, mozno mi budete vediet poradit.. do vcera som stale slabunko krvacala, ale bola to uz taka tmavsia, starsia krv, potrat prebehol 4.12. Doktor povedal ze je to normalne, mam to brat ako sestonedelie a moze to trvat rozlicne dlho, ak nie su problemy. No dnes rano ma zacalo boliet podbrusko a zacala som krvacat normalnou cervenou krvou. Okrem toho podbruska ako pri ms ma nic neboli, ziadne teploty ani ine tazkosti. Myslite ze uz mohla zacat ms, ked mi este ani poriadne neskoncilo to docistovanie?
@sssimikkk Neviem ti povedat z vlastnej skusenosti,ale citala tusim niekde aj take prispevky,kde zeny pisali,ze sa im to akoby prekryvalo. Tak daj vediet ked sa dozvies viac. Teraz nam tato covidovo-sviatkova situacia moc nehra do karat. Ale zvladneme to vsetko. Mozno aj lepsie,ze su sviatky,aspon nie je cas na to mysliet tolko. My mame 3-rocneho syna a ten nam neda oddychnut ani na chvilu 😀
@ivka_makovica pravda, tie sviatky tak rychlo ubehnu, a s tym aj cele toto obdobie.. 🙂 a tebe je ako? Krvacas stale?
@sssimikkk Ja uz mam iba take minimalne spinenie.teraz by som sa asi mala objednat k dr na kontrolu,ci je vsetko prec,ze? Ty si dostala nakoniec MS?

@sssimikkk ahoj a ako si dopadla či až zajtra máš výsledky?