icon

Diera v zube. Štvorročný syn nechce spolupracovať

yollanda
1. nov 2017

Moj maly ma 4 roky a dva kazy. Viem ze u dr je to bez sance. Je v ba nejaky zubar pre deti ktory by ho presvedcil, alebo dal do kratkej narkozy? Ako to prebieh?

evitka83
1. nov 2017

@yollanda familydental care, pouzivaju aj rajsky plyn, ale viem, ze su vybaveny aj celkovou narkozou, ale tam by si samozrejme potrebovala pre dieta predoperacne vysetrenia.

deti95060810
1. nov 2017

@evitka83 predoperačné vyšetrenie plus stojí to celkom slušnú pálku - e., ktorú ty musíš zaplatiť. Minule ti jedna maminka písala čo to stojí.... V narkóze sa ošetrujú zúbky iba postihnutým deťom.... ak malého zúbky nebolia, tak to ani nerieš....

lilka5566
1. nov 2017

@deti95060810 nie to je blbosť že iba postihnutým deťom,možno ako kde .viem že robia aj nie postihnutým.aj keď veru nie som zástanca tejto metódy,veď to musí škodiť aj ta chvíľkova narkóza.

deti95060810
1. nov 2017

@lilka5566 boli tu už diskusie na túto tému a tam to isté písali maminky...
narkózu preplatí poisťovňa len postihnutým deťom....a autistom.

lilka5566
1. nov 2017

@deti95060810 jaj tak ,že prepláca len postihnutým deťom.tak pardon,nečítala som ostatné diskusie len túto som tu zahliadla 🙂

marcelatje
1. nov 2017

@yollanda v Bratislave je viacero klinik kde ti dieta osetria v narkoze, ale kvoli dvom zubom je to dost drahe (kludne rataj do 2 000,-) a lekari to beru skor ako krajnu moznost ked uz sa inak naozaj neda. Cena sa odvija od casu ktory je dieta v narkoze a ukonov ktore robia.
Skus pozriet osetrenie v sedacii. Dieta sa moze branit, ale po zakroku si nebude nic pamatat. Okrem toho deti okolo 4 rokov sa uz daju osetrit aj bez medikacie.
Ja s detmi.chodim k MUDr. Cyprichovej. Dentalna klinika Evident v Ruzinove

marcelatje
1. nov 2017

Este dodam ze radsej to ries aj ked zuby nebolia, ak su to stolicky moze ich mat este pekne dlho.

ingrida123
1. nov 2017

Moja mala ma 4,5 roka a v pondelok som bola u zubarky a ma tiez dva kazy a sama mi navrhla ze sa mozem rozhodnut ci vrtat slebo nie,ved aj tak su to mliecne zuby a pokial nebolia netreba riesit len pravidelne umyvat a mam aj 11 roc.syna tiez som to tak riesila a v pohode teraz ma trvale a da si aj vrtat bez problemov ...vraj rodicia sa rozhoduju 50% na 50% hlavne skor nie aby dieta nemalo traumu a potom sa balo chodit k zubárovi...

marcelatje
1. nov 2017

@ingrida123 a na ktorych zuboch ma tie kazy?

ingrida123
1. nov 2017

Zadne zuby stolicky...

marcelatje
1. nov 2017

@ingrida123 stolicky moze mat aj do dvanast rokov, prekvapuje ma to vyjadrenie lekara ze ved aj tak su to len mliecne zuby. Ved tie tiez bolia. Je to aj o pristupe, mojej dcere vrtali, dokonca trhali a nastastie traumu nema. A ja som kludnejsia ze nema v ustach casovanu bombu.

sjuzan77
1. nov 2017

@deti95060810 zial, poistovna nepreplaca narkozu ani postihnutym detom..

mery34
1. nov 2017

Zalezi od velkosti kazu. U nas bohuzial zubarka mala tiez tento pristup. Ani sa mu poriadne nepozrela do pusy - 2,5 roka. O 2 mesiace mu licko napuchlo ako syslikovi a musel mat antibiotika kvoli zapalu. Potom sme nasli druhu zubarku - ta mu to spravila. Napriek non-stop polhodinovemu revu. Drzali sme ho obaja. Mal to len napichane - necitil nic. V priebehu mesiaca mal 2 krat cistenie zubnych kanalikov na mliecnych stolickach. Jedna vyzera ze ok. Druha musela ist teraz po roku von. Plomba vypadla a sikovna pani zubarka je na materskej. A kedze mame aj starsiu dceru prvacku, co jej nedavno vypadli 2 zubky, tak aj mlademu doniesla zubkova vila nieco za vytrhnuty zubok. Vela zalezi aj od pristupu rodicov. Ked si ty presvedcena, ze je to nutne, a najdes zubara ci nebude vystresovany z non-stop revu, tak ani dieta nebude mat traumu. Vychvalis ho, napicha sa to lokalnou anestezou. My chodime s muzom. Muz ho ma na sebe a drzi ruky, ja nohy. Vedel, ze ma pokazene zubky a ked mu spravili prvy, tak si pochvaloval, ze ho neboli hlavicka a moze jest oblubene oriesky.

ingrida123
1. nov 2017

Ano, je to vzdy osobny nazor,zalezi na rozhodnuti rodica,mam kamaratky co davaju detom vrtat a stale maju problemy so zubami,niektore nedavaju a tiez v pohode,samozrejme zavisi od velkosti kazu a bolesti, ale vzdy je to na rozhodnuti rodica 🙂

lindsey
1. nov 2017

moja má na stoličkách tiež riadne diery..Ale že riadne
k zubárovi ju nedostanem
resp neotvorí ústa 🙁

marcelatje
1. nov 2017

@ingrida123 asi je to skor podla toho v akom stave je zub, aspon mne keby dieta plakalo ze boli zub urcite sa netozhodnem ze nedam osetrit. Velmi dobre si pamatam ako mna boleli mliecne, vtedy sa to neriesilo vobec 🙈

marcelatje
1. nov 2017

@mery34 aj si mu dala urobit medzernik?

mery34
1. nov 2017

@marcelatje co je medzernik? Vytrhli mu to pred 2 tyzdnami.

ingrida123
1. nov 2017

Samozrejme vsetko spolu suvisi bolest,dieta ,rodic a zubar... 🙂 od toho sa odvíja samotny zaver ...

marcelatje
1. nov 2017

@mery34 to je akoby taky kovovy kruzok, ktory zabrani tomu aby sa zuby posuvali a drzi miesto pre trvaly zub.

mery34
1. nov 2017

@marcelatje budem to musiet poriesit - vdaka za tip. Skoda, ze ta super doktorka je na materskej, preto radsej nepisem kde sme boli. Tento doktor bol ok, ale nie az taky super. Pytala som sa na nieco taketo a nic nenavrhol.

babulkomale
1. nov 2017

Pri bojazlivych detoch sa podava sedativum vo forme sirupu, dieta je vlacne a ovisnute, ale vie co sa deje. My sme mali vybornu skusenost, zubarka to nechcela nasilu aby mal traumu, tak navrhla toto a kedze syn zazil tu skusenost ze zubok opraveny a neboli, dalsi raz si dal urobit uz bez sedativ 👍👍👍

marcelatje
1. nov 2017

@mery34 niektori zubari povedia ze nebudu ani trhat aby ten pokazeny zub drzal miesto pre trvaly 🙈 naozaj su tie postupy lekarov diametralne odlisne

mery34
1. nov 2017

@marcelatje ved to.
Este k tym detom, moj syn je extremne tvrdohlavy, je schopny aj hodinu po navrate zo skoly revat, aby som ho vyzula. Oblubeny dovod revu je aj nedostatocne mnozstvo vody v pohari.
Na opravu zubkov sme ho spracovali. Aj teraz vedel, ze ide k zubarke. Neskakal nadsenim, ale zase sa ani nevzpieral.

marcelatje
1. nov 2017

@mery34 podla mna je jednoduchsie predchadzat celozivotnemu strachu a presvedcit dieta na nebolestivy zakrok, opravu povrchoveho kazu ako potom hned riesit kanaliky ci trhanie kvoli hlbokej diere. Pozerat na to z dlhodobeho hladiska, nie tak ze ved teraz neboli. Ale ja som dost poznacena tym ze mna v detstve zuby boleli, pamatam si to dodnes a mam aj tu traumu 🙈

mery34
1. nov 2017

@marcelatje mne trhali zub ako 6rocnej bez anestezy. Pocas zakroku sa im rozpadol a dlabali mi to riadnu dobu. Strach u zubara aj ja rozdychavam -ze mam dychat nosom aby som neodpadla. 😂

marcelatje
1. nov 2017

@mery34 🙈🙈🙈

loginexistuje
2. nov 2017

My chodime do dently aj mu uz opravovali je lepsie ist kym neboli maleho sme namotivovali a zvladol to uplne super a to ma za sebou velmi zlu skusenost ked mal sest a skoncil aj tak v celkovej anesteze

matabb73
2. nov 2017

My sme síce v BB, ale mala som podobný problém. Dcéra mala 3 roky a ani ústa otvoriť nechcela. Dostali sme odporučenie od nášho zubára, išli sme k detskej stomatologičke do nemocnice a tá ju ošetrila pod narkózou. Niečo sme doplácali, ale nie veľa, asi 20 Eur. A to je blombovala 4 zuby-malé kazy a jeden vytrhla. Odvtedy nemala žiaden kaz, teraz má 9 rokov. Kaz na mliečnych zuboch sa veľmi rýchlo šíri, my sme začali s dvomi a počas čakania na zákrok na 4 mesiace mala 5 kazov. Kolegyňa bola takto minulý rok s 8-ročnou neterou, lebo mala extrémny strach zo zubárov. Na odporučenie sa to dá až do 18 rokov. Mali tam aj 17-ročné dievča s odporučením od psychológa.