Endometrióza a otehotnenie
Ahojte kocky..Tie co ste mali zistenu endometriozu podarilo sa vam prirodzene otehotniet,alebo len umele oplodnenie..diki
@marshmallow ked mas endometriozu, tak musis obmedzit resp. vyhnut sa akejkolvek chemii, t.j. v strave, drogerii,........ potom vela, vela konzumovat ovocia a zeleniny, vylucit maso (to nie je vhodne pre endomiotricky). a ja som si este na upravu cyklu dopomohla cinskou medicinou Zed 9 draku.
@alyca ked ja zboznujem masko :(
@marshmallow tak aspon skus obmedzit 🙂 , neviem ako casto jedavas masko, ale ked kazdy den, tak to nebude prospesne pre Teba.
@alyca no skusim ale aj dnes som mala masko joooj
@marshmallow pomohlo tehotenstvo 🙂 ivf Máme zdravého chlapceka 🙂 Vianočné babenko
ahojte. Mne prave diagnostikovali endometriozu, cca 3,5 cm. Tak isto mam aj zlu onkocytologiu. Pani doktorka mi zatial nedala ziadnu liecbu, len kontrolu o 4 mesiace. Hormonalnu liecbu nenasadila, nakolko sa snazime s manzelom otehotniet (cca od septembra 2014). Chcem sa spýtat, podarilo sa vam otehotniet aj bez liecby endometriozy? Co z byliniek vam pomohlo pri pocati? Ja mam valovicove kvapky (2x denne), pijem zensky caj (2x denne) a este som si na odporucanie doktorky kupila Inofolic na podporu ovulacie. Velmi by sme uz babo chceli a do toho toto :(. Dakujem za kazdu radu.
Rada by som sa podelila s mojimi skúsenosťami týkajúcimi sa endometriózy. Cystu na vaječníku mi lekár objavil niekedy koncom roka 2012. Nasadil mi antikoncepciu- len na pár mesiacov, či sa náhodou nezmenší- avšak na cystu to nemalo žiaden vplyv. Po jej vysadení sme sa s manželom pokúšali o bábätko, nakoľko som sa dočítala, že takáto cysta znižuje šancu otehotnieť, avšak niektorým sa to podarilo. To nebol môj prípad. Skúšala som zmeniť životosprávu, piť ajurvédske čaje, prestala som piť kávu.. a pod- nič nepomáhalo,,cysta sa nezmenšovala. Celý ten čas som nemala som žiadne bolesti, ani žiadne iné problémy. Avšak v auguste 2014 sa mi rozhádzal cyklus. Neostávalo mi nič iné len sa odhodlať ísť na laparoskopiu bolo to začiatkom októbra- endometrióza sa potvrdila -a ľutujem, že som sa k laparoskopii neodhodlala skôr. Na tretí deň po zákroku ma pustili domov. Mala som na výber dve možnosti- nasadiť na 3 mesiace hormonálnu liečbu, alebo sa pokúšať o bábätko. Keďže naša túžba po bábätku bola silná zvolila som si druhú možnosť a koncom októbra som už bola tehotná- podarilo sa nám to prirodzene hneď v mesiaci v ktorom som mala laparoskopiu. A teraz som v piatom mesiaci 🙂
Ahojte babule, aj mne zistili endometriózu. Dúfam že sa nám s priateľom podarí bábo. Začíname tento mesiac, tak uvidíme. Ste ma potešili, že sa dá aj prirodzene otehotnieť ako čítam od vás 🙂
Ahojte.. Chcela by som sa podeliť o moje skúsenosti. Verím , že mnohé , ktoré majú takýto problém, tak zháňajú info. Ja som tiež z tých ktoré mali diag. Endometrioza. 4 čok. Cysty.. Pri lapar. My odstránili 3 , jedna uz bola vzrastena, ale vaječníky priechodné. O mesiac nato som bola znova na op.stole s dg. Karcinóm im sita. Mala som 28 rokov. Uz som mala jedno dieťa (5 ročne). Skrátili mi krčok maternice na min. , s tým že mi povedali, že možno ked niekedy otehotniem, tak bude tažké donosiť dieťa. Moja celková dg. PRIMÁRNA STERILITA... Snaha o dieťa bola veľká, prichádzalo len do úvahy umelé oplodnenie, ktoré som dostala schválené aj od poisťovne. ..po čase som zistila ( eštežetak) že ma partner podvádza a tak som odišla.. Po nejakej dobe vstúpil do života nový muž .. Mala som nuvaring, led sme sa rozhodli, že skúsime dieťa, tak sa nám to podarilo na prvý krát.. Tehotenstvo bolo bez jediného problema, aj ked som bola na rizikovom.. Rodila som až 42 týždni a mam krásnu zdravú dcérku..🙂)
Držím Vám palce 🙂
Chcem pozdraviť všetky endometriózou sa trápiace ženy, ktoré sa obávajú, že neotehotnejú. Napriek endometrióze 4. stupňa som prirodzene otehotnela. Bolo to až 1 rok po operácii, nie okamžite, tuším sa mi medzitým aj obnovila tá endometrióza. Je to zázrak a je to možné. Lekári mi odporúčali umelé oplodnenie, ale ja som nechcela. Veľa sa snažili, v plodnom období sme s mužom plodili aj každý deň... Neviem, či je to návod, ale určite to pomohlo. A tiež pomáha pokoj, také "vzdanie sa" príliš intenzívneho chcenia bábätka. Ľahko sa to píše, ale občas som si odplakala svoje a potom som bola pokojná. Držím Vám palce!
Ahojte kocky, mne doktor rovnako ako Vám diagnostikoval Endometriozu, som ostala šokovaná, predchádzal tomu jednodňový chirurgicky zákrok na odstránenie polypu na maternici (až pri operácii mi prišli na to, ze tam nie je jeden ale tri). Mávala som neuveriteľne silný menzes, som s obavou chodila aj vonku, či sa mi nestane nejaká nehoda. Potom mi nasadil hormonálnu liečbu na 3 mesiace, ale po kontrole zistil, ze mám sliznicu stále príliš vysoko.
Teraz sa s manželom snažíme otehotnieť, dve deti uz mám 7 a 4 roky a otehotnela som na prvý sup pri oboch!
Mna by skôr zaujimalo, ze aký vplyv na chorobu ma tehu a či sa Vám po pôrode upravili výsledky. Lebo mne dr. Povedal, ze endomet. Na jednej strane marí otehotnenie a na strane druhej je na ňu najlepším liekom. Budem rada, ak mi napíšete vlastne skúsenosti. Dakujem
@figurantka Odpovedám na Vašu otázku, mne (podľa mňa) endometrióza otehotnením a s tým súvisiacim dojčením ustúpila (nemám nové cysty na vaječníkoch, ani žiadne, len som mala nejakú tekutinu v jednom vajíčkovode, ale to nie je endometrióza, aj keď mohlo to s ňou dáko súvisieť.; nezabránilo mi to však otehotnieť 2.x). Endometrióza sa u mňa nerozmáha najmä preto, že: vo febr. 2012 mi odstránili čokoládovu endometrióznu cystu z vaječníka, o rok nato vo febr. 2013 som otehotnela a tým pádom prestala menštruovať (t.j. estrogény podporujúce endometriózu boli v úzadí - netvorili sa alebo tak nejak..., cez tehotenstvo sa tvorí progesterón). Po narodení syna som ho 2 roky dojčila takmer bez menštruácií, t.j.opäť sa netvorili estrogény. Potom som prestala dojčiť a asi po 4 mesiacoch som otehotnela, teda som opäť nemenštruovala. Teraz sa mi narodil druhý syn a dojčím ho... Takže málo menštruácií = malá šanca na obnovu ochorenia. Budúci týždeň idem ku gynekológovi po šestonedelí a uvidím, čo mi povie... Predpokladám, že ho endometrióza nateraz ani nebude zaujímať. Ak sa dozviem niečo k téme, ozvem sa. Prajem veľa šťastia a zdravia! Zuzana
@figurantka ja som mala niekolko endometrickych lozisk v r.2007 (vyporevoali mi ich laparoskopicky) a aj v r.2009. Zjavili sa vzdy po tom, co som brala antibiotika a teda mi neucinkovala antikoncepcia. Napriek tomu, ze som mala vsade plno zrastov, nepriechodny jeden vajcovod (co je vraj horsie ako ked nemas jeden vajecnik) a z kazdeho vajecnika len malu cast, podarilo sa mi otehotniet, prirodzene. Avsak hned po tom, ako som zacala opat menstruovat (co bolo hned po sestonedeli napriek tomu, ze som plne kojila), sa endometrioza moze znovu zjavit. Jej vznik eliminuje prave cyklus - ak nemenstruujes, nemas nove endometr.cysty. Teda laicky povedane... A teraz mam znovu endometriozu, ufff.
Ahojte zienky, mám na vás otázku. Stalo sa vám niektorej, že ste otehotneli s endometrickou cystou väčšou ako 5-7 cm? Alebo sa vám to podarilo až po laparoskopii? S manželom sa totiž sanžíme takmer rok o bábo a len nedávno mi zistili že mám endometriozu a tak som chcela vedieť či já cysta dôvod že sa ná nedarí... na laparku som objednaná na budúci mesiac a po nej mi chce doktorka nasadiť na pol roka niečo ako HAK ale ja to chcem odmietnuť a radšej ďalej skúšať bábo. Muž je totiž 100% ok a ja inak každý mesiac ovujulem aj napriek endo. ....
Dobrý deň, skúsim odpovedať. Moja cysta (neviem veľkosť, ale min. 4 cm mala) bola najprv vo februári 2012 odstránená, nakoľko sme sa asi pol roka predtým intenzívne pokúšali neúspešne otehotnieť. Mala som vtedy 30 rokov. Potom sme sa snažili otehotnieť asi od mája 2012 (mala som rezané brucho, nie laparoskopiu, tak som musela počkať... ), ale bez akejkoľvek dodatočnej liečby. Dobré bolo, že mi overili priechodnosť vajíčkovodov, boli priechodné. Endometrióza môže spôsobovať ich nepriechodnosť. Otehotnieť sa podarilo až vo februári 2013. Bola som naozaj milo prekvapená, lebo to bolo až rok po operácii a celkom som si už zúfala. V ten mesiac sme mali aj veľakrát pohlavný styk v plodnom období. Častejší pohlavný styk (aj mesiace predtým) možno pomohol rozhýbať ten "strnulý" reprodukčný systém... ale to je len môj dohad, u každého je to individuálne a tiež častý pohlavný styk, ak sa snažíte a bezúspešne, je náročný na psychiku... Ešte chcem povedať, že v čase otehotnenia som opäť mala novú e. cystu... a tá nezabránila otehotneniu. Podľa mňa otehotnenie je možné. U mňa bol jeden z vaječníkov tou cystou taký blokovaný, málo funkčný, "ochrnutý". Operácia to uvoľnila? Je to tiež skôr pocit, dohad ako tvrdenie.... Môj druhý vaječník bol v poriadku (asi aj u Vás), pravdepodobne vďaka nemu sa otehotnieť podarilo. Cysta môže byť dôvodom takého strnulého, málo pružného, málo funkčného reprodukčného systému. Ešte - u mňa sú k endometrióze aj zrasty, tak lekári sú tiež udivení, ako sa to podarilo... ... Neviem, nakoľko som odovedala. Prajem veľa šťastia, všetko dobré!
Ahojte, moja skúsenosť čo sa týka otehotnenia s endometriózou. 1 cysta veľká 8 cm v priemere na vaječníku, po laparoskopií na tretí mesiac tehotenstvo už aj s novou cystou na vaječníku, avšak bohužiaľ sa skončilo potratom. Tú novú cystu som potom mala asi 3 roky, až nabrala na objeme a mala v priemere 11 cm. A s touto cystou sa mi podarilo otehotnieť len z jedného nechráneného styku. Avšak znova potrat. Všetci svorne tvrdili, že to kvôli endometrióze tie potraty, ale ja som tak nejak vnútorne cítila, že nie kvôli nej. A nakoniec sa mi aj potvrdila hustá krv, čiže zvýšená zrážanlivosť, takže ak sa mi podarí otehotnieť, keďže nakoniec aj túto cystu som si dala vybrať prednedávnom, tak si budem musieť pichať fraxiparín. Takže nič nie je nemožné, mne endometrióza spôsobila len jeden jediný zrast, vaječník bol pod veľkosťou tej cysty utlačovaný, až prirástol k stene brušnej. Inak všetko priechodné, všetko OK. Takže skúšame a do snáď do tretice sa podarí. Držím Vám všetkým palce 🙂 hlavne pozitívne myslenie 🙂
Mne v maji zistili cystu, predpokladali endometriozu, par mesiacov sledovali ale nemizla. V septembri som bola na laparoskopii, kde mi vzali aj 2/3 z vajecnika . Liecbu som nechcela a chvalabohu som teraz v 18tt😉
Dievčatá ďakujem Vám veľmi za odpovede. Naozaj ste ma povzbudili 🙂 Gratulujem zo srdca k bábätkám a prajem hlavne veľa zdravíčka a angelsfaith prajem aby sa ti to čo najrýchlejšie podarilo a konečne aj úspešne až do konca ;) Ja som sa rozhodla liečiť čo najviac prírodne a už chcem mať tú laparku za sebou nech sa uvidí kto z koho :D :D
Ahojte baby
Nasla som toto forum ani neviem ci tu este niekto chodí...ale aj ja napisem svoje...
Mam endometriozu.Mam pravidelne ms( 28-30). Bolesti su ved je to ms.Ale netrvaju dlho.cca 4dni.Moja endo je taka,ze mi,, obaluje,, vajecniky a tym znemoznuje vajicku prejst.Som z toho zdrvena.
Babetko som riesila hned po vydaji to jr uz 6rokov a 9 co sa pozname.Zatial nic.v roku 2013 som bola na laparke aby mi zistili priechodnost vajecnikov.Uz rok pred tym som vravela mojmu ex-gyndosovi ze sa snazime o babo,ten mi dal duphaston a viac nic neriesill.Zaziadala som si laparku,potom centrum asis.repro..Dr.vedel ze.mam endometriozu uz pred 9rokmi.A nechal to tak.nic nerobil. Mam aj myom.chvala Bohu nezvacsuje sa.2013 laparka,2014 som podstupila 3x IUI.(clostylbegit,pregnyl) Zial bez vysledku-tehotna. ☹ po tomto som vypisala papiere ba umele.Prvy rok som ich odlozila koli nepokoju v rodine(svokra). Potom som bola tak vycerpana koli svokre,novej robote a stahovaniu do svojeho ze som to odlozila.na 1,5roka. Doteraz nie som tehu.Dnes mi Dr.povedala ze kedze chcem este do konca roka pockat s umelym,tak ma nebude stimulovat,kedze som si tymito vecami uz presla.Mame sa pokusat klasicky a snad to vyjde.Tak dufam v to ze to vyjde.Poznazim sa jest voac ovocia,zeleniny a masko vyhodit z jedalnicka.verim ze sa dopracujem k vysledku.Drzte prsty
Kedze uz cakate na mimi tak dlho tak by som prirodzene asi neriesila, kedze ti endo znemoznuje aby vajicko vyslo z vajecnika tak zbytocne sa snazit prirodzene a stratit dalsi rok, dva. Radsej sa poradit s odbornikom ci nieje vhodnejsie ivf, alebo dalsia laparo na odstranenie cysty, zrastov z vajecnika a umoznit tym aby vajicko mohlo putovat.... mas len jeden ci obe vajecniky s endo???
@zuzankaa88 priechodnost mam v poriadku,takze laparo netreba.Dr. mi vravela ze ivf je riesenie.Len ja som si povedala,ze tento rok to este.skusim bez ivf.A popravde nestoji to malo penazi,aj to ma z cast brzi.
@buxus24 no ty vies, daj si npr ze pol roka na snazenie a ked nic rieste ivf, za ten polrok si mozte nasetrit peniazky na ivf, kolko mas rokov???

@alyca ahoj co z alternativy ti pomohlo?