Endometrióza a otehotnenie
Ahojte kocky..Tie co ste mali zistenu endometriozu podarilo sa vam prirodzene otehotniet,alebo len umele oplodnenie..diki
@zuzankaa88 ved tak to chcem....dat si este cas...ten pol rok zbehne a co ak sa podari aj bez ivf... Tento rok 29
@buxus24 tak drzim palce aby sa zadarilo 🙂
@zuzankaa88 dakujem...beriem a kupujem si dopl.na prirodnej baze...verim ze sa zadari...
@zuzankaa88. A ty ako si natom? Uz mas babo ci so tiez cakatelka
Ahojte, v roku 2014 som bola na laparoskopii kvôli endometrickej cyste na ľavom vaječníku, ktorý už takmer ani nemám. Krátko po tom sa mi urobila na pravom, ale HAK ju pekne tlmí, je dosť malá. Moja otázka znie - uvažujem nad prvým dieťaťom, je treba ísť k môjmu dr., alebo len jednoducho vysadím HAK a budem skúšať?
@17alexis Ešte mi napadlo, je dobré vedieť, či máte ovulácie... (vzhľadom na nepatrný ľavý vaječník a pravý s cystou), existujú ovulačné testy alebo iné spôsoby... alebo ak máte gynekológa ochotného, sledovanie ovulácie: či sa Vám tvoria na pravom vaječníku folikuly (vajíčka vo vačkoch), či dochádza k ovuláciám (uvoľneniu vajíčok do vajíčkovodu). Volá sa to folikulometria (tu je krátko z MK: Folikulometria je vyšetrenie, pri ktorom sa zisťuje počet a veľkosť folikulov. Zistí sa tak aktivita vaječníkov a aj čas, kedy dôjde k ovulácii. Vyšetrenie je nebolestivé, prebieha pomocou ultrazvuku. Zvyčajne sa vyšetruje 13 deň cyklu a potom žena chodí k lekárovi na sledovanie rastu folikulov cca. každé dva dni. Ak je niektorý folikul zrelý na prasknutie, je v tom období veľká šanca na počatie dieťatka.)
ahoj, mam 23 a dg. endometrioza, a som po laparoskopii, ale NECHCEM podstúpiť tu pol ročnú liečbu ale chcem sa hneď začať pokúšat o bábo... Nemáte niekto s takouto možnosť skúsenosť? ďakujem.
@viktoriafif mam nemala som laparoskopiu ale normalnu operaciu kde ma rezali...odmietla som yu pol ročnu liečbu tak isto....a do 3mesiacov som otehotnela.....či ma tehotenstvo vyliečilo uvidimr časom ;) veľa šťastia
@sosovica ahoj, jooj velmi si ma potesila, vsetci hned podstupuju liecbu ale pocula som ze tehotenstvo k tomu pomaha a vzhladom na to ze casom sa to len zhorsi nechcem na nic cakat... a ak sa mozem opytat po akej dobe po operácii ste sa zacali pokusat ? ďakujem
@modrazuza ahoj, chcem sa opytať či si aj podstúpila liečbu pred tym ako si otehotnela alebo nie? ďakujem a prajem pekný večer .🙂
@viktoriafif cca pol roka sme si dali taku pauzu od operacie a potom sme sa zacali pokušat.....najlepšie je otehotniet lebo liecba niekedy nezaberie a zbytočne somariny do seba pchať....vyrieši to maky uliček v brušku ;)
@viktoriafif ahoj, nie neliečila som sa, občas som si robila rebríčkový kúpeľ a trochu som cvičila Mojžišovej cviky... po roku od operácie som spontánne otehotnela. Pozdravujem a prajem všetko dobré! 🙂
@viktoriafif Ahoj, ja som mala operaciu teraz vo februari a lekar , doc.Bielik z BB, ktory ma operoval, mi po operacii povedal, ze postupne po operacii sa upravuje plodnost a telo sa dava do poriadku a su najlepsie sance na otehotnenie.A podla jeho slov, pokial chcem otehotniet, tak urcite nema zmysel brat teraz ziadne lieky. Drzim palce!
@viktoriafif ano ja som otehotnela hned po operacii
Ahojte prosím vás počul niekto o mayskej brušnej masazi ? Čítala som ze pomáha na endometriozu....
Ahojte baby. S manželom sa pokúšame o bábätko 9 mesiacov. Pred tromi mesiacmi mi Dr za ľavým vaječníkom nasiel nejaký útvar. V správe sa pise, že je to TU útvar s jednozrnnou homogénnou štruktúrou, dobre ohraničeny. Od vtedy sa nezmenil, nenarastol. Ma 3x2cm. Dnes mi povedal ze sa asi najskôr bude jednať o endometriozu. Zajtra mam ísť na odbery krvi a ak bude marker CA 125 zvyseny, odporučil mi laparoskopiu. Prosím vás, nie je tu niekto s podobným problémom? Musí to nevyhnutne byť endometrioza? A ak ano, podarilo sa vam otehotnieť prirodzene? Som strašne zúfalá 😢 všade čítam o dlhych hormonálnych liecbach a to ja nechcem. Mam čerstvých 27rokov a žiadne baby :( nikdy som neprekonala žiadne tehotenstva ani potraty. Stále bolo po gynekologickej stránke všetko v poriadku a zrazu toto :( budem vďačna za vaše reakcie!
@honeybuney Ahoj...my sme sa s muzom pokusali otehotniet po 2r neuspechov cez kliniku asist.reprodukcie kde mi robili aj laparoskopicku diagnostiku. Vysledok zacinajuca endometrioza. Na klinike nam zial nevysli vklady pocas roku co sme tam boli (3x2ks 100 bunkove embrya). No a potom akoby sa vrece roztrhlo a cakam tretie dietatko prirodzene. Pozajtra ma najstarsi 3r, mladsi skoro 16mes. Teraz som 13tt. Na "starobu" sa nam to rozbehlo. Drzim palce aj Tebe nech mas coskoro v naruci drobca.
@lea231 ďakujem za podporu. Dúfam že toto je príčina, ktora keď sa odstráni, podarí sa aj nám. A mala si aj nejaku liečbu po laparke?
@honeybuney Praveze nemala... zistili a mesiac po neuspesnom poslednom vklade, ked som bola velmi prechladnuta a chora som otehotnela. Dokonca som ako cerstvo tehotna co som netusila zasla dobrovolne na rontgon pluc. Aj vinne pivnicky som absolvovala..a syn zdravy a prenasany 6dni 🙂
Prosím vás, neviete niekto ci zvýšenie markeru CA 125 naznačuje aj rozsah endometriozy? Myslím tým, či výrazne vyššie hodnoty naznačuju aj väčší stupeň endometriozy alebo nie. Ďakujem
@honeybuney ťažko povedať....ja som napríklad CA125 zvýšené nemala.....a mala som endoškou zničený celý vaječník aj vajcovod...plus jedno malé ložisko kdesi vzadu za maternicou....ale vôbec neviem o aký stupeň endometriózy sa v tomto prípade jedná......ale tie markery zvýšené proste neboli 🙂
@honeybuney urcite nie...ja som mala vyssiee to ca125, nie vysoke a bola to naozaj endometrioza ale nikto nevedel ako je napadnuty ten vajecnik. Vsetko sa ukaze az pri operacii. Proste cez sono to nevidno a ca125 je len nejaky ukazovatel. A nakoniec siel von cely vajecnik.
@honeybuney citam aj tvoj predosly koment. Mne v oktobri nasla cystu. Nemizla a nemizla. Rastla a rastla. V januari 5xtusim 3 mala. Tak som sa objednala na laparku. Zaciatkom marca som si robila predoperacne a doktor na prijme ze uz ma 6x3 ze na laparku je to velke. Tak mam rozrezane brucho. 13.3. Ma operovali...a posledna menstruacia 8.6. ;) mam tiez cerstvych 27. Daj si to prec a pojde a to uvidis...

dobry den. Aj ja mam endometriozu a odmietla som hormonalnu liecbu aj ked mi ju odporucali aj nasi zdravotaci v praci....skusam cinsku medicinu takze ked citam vase pozitivne skusenosti tak verim ze aj nam sa skoro postasti 🙂