icon

Endometrióza a otehotnenie

gagirl
24. sep 2013

Ahojte kocky..Tie co ste mali zistenu endometriozu podarilo sa vam prirodzene otehotniet,alebo len umele oplodnenie..diki

Strana
z9
gabriiellaa
12. dec 2018

Ahojte baby . Mne tiež zistili endometriozu . Doktor povedal že nemám žiadnu šancu otehotnieť prirodzenou cestou 😔 . Operovať má nechcú, pretože keď som bola mala, tak som bola už operovana viac krát kvôli črevam. Doktor povedal že musím ísť na umele oplodnenie . Aj to sa možno podarí 😔 máte s týmto skúsenosť ? Otehotnieť umelým oplodnenim aj s endometriozou ?

modrazuza
13. dec 2018

Moja skúsenosť je iná; bola som operovaná a nie hneď, ale otehotnela som prirodzene...Zrastov vraj mám dosť (črevo + zadná časť maternice a pod.; no ťažkosti som nemala). Chcem Ťa len povzbudiť, aby si verila, že aj napriek endometrióze sa otehotnieť dá. Endometrióza znižuje možnosť otehotnieť, ale nevylučuje túto možnosť. Aj ty môžeš byť raritou, ako mne to vraví občas doktor... Drž sa!

meca
13. dec 2018

@modrazuza gratulujem

marika16
11. aug 2019

S endometriózou som otehotnela prirodzene aj druhýkrát. V januári 2019 mi bola zistená dvojkomorová cysta na vaječníku, po rokoch opäť. Pred tým som sa pokúšala cca 2 roky opäť prirodzene otehotnieť, v čase keď tam cysta na vaječníku nebola, nedarilo sa. Dvaja lekári mi potvrdili, že časť cysty o veľkosti 1,5 cm je práve cysta s endometriózou a v druhej časti tekutina. Pani doktorka mi poradila vyskúšať Wobenzym tablety, vysvetľovala mi to tak, že endometrióza je to autoimunitné ochorenie a Wobenzym obsahuje nejaké enzými podporujúce imunitu. Žiadne falošné nádeje mi nedávala, povedala, že môžu a nemusia pomôcť. Brala som ich tak tri na deň (zabudla som sa opýtať pani doktorky na dávkovanie, a v letáku sa pri nejakých diagnózach odporúčala tuším dávka 3x5 na deň, čo sa mi zdalo veľa), ešte som ich pred užitím umývala pod prúdom tečúcej vody od červeného farbiva. Akosi sa mi farba na tabletkách hnusí. K tomu mi pani doktorka poradila brať kyselinu listovú- brala som ju vo forme Femibion1. Zároveň som si kúpila ajurvédsky čaj Shatawari- anticancer- dá sa nájsť v bio obchodoch a v internetových obchodoch. Vyhýbala som sa káve a cukru.Veľmi striktne. O dva mesiace som išla na kontrolu a cysta bola menšia. O ďalšie dva mesiace som išla na kontrolu a cysta bola úplne preč. V tom čase som už bola čerstvo tehotná o čom som vtedy netušila. Na ultrazvuku samozrejme nebolo nič vidieť. Tak som o mesiac prišla na kontrolu znova a tehotenstvo bolo už vidieť na ultrazvuku. Keď som po prvom tehotenstve povedala, že chcem druhé dieťa, pán doktor mi povedal- buďte rada, že máte s tou diagnózou jedno. Vidíte, aj druhé sa podarilo a prirodzene. Najviac ma prekvapilo, že cysta zmizla, keďže s predošlou cystou som chodila k doktorom veľmi dlho a nemizla. Kto chce nemá čo stratiť keď vyskúša, to čo som vyskúšala ja. A aby som nezabudla, ženám s endometriózou sa do cca 12 týždňa potom po zistení tehotenstva odporúča brať progesterón, buď vo forme liekov Utrogestan alebo Duphaston. Je to na udržanie tehotenstva.

zuzzi18
1. jan 2021

ahojte, mala som endometriozu v roku 2017, nateraz je prec, zatial sa znova neobjavila, som pravidelne kontrolovana. Nakolko uz ale nemam vlastne vajicka, mame darovane. Prvy ET nevysiel, nasledne mi zistili hranicne zvysene TSH, to uz mam teraz upravene, schudla som 8 kg, nasadili sme aj intrlipidy a embryoglue a nasledny KET nam vysiel, HCG bolo na 14ty den 570 ale potom zacalo klesat a bolo z toho biochemicke tehotenstvo. Vycistila som sa menzesom, uz je HCG 0. Myslite ze to nevyslo kvoli endometrioze? nemate s tym skusenosti? este mame 4 mrazacikov a bojim sa, co bude dalej. Utesujem sa aspon tym, ze maternica embryo prijala a uhniezdilo sa ale trapia ma dovody, preco potom hned odislo..

hippovka
30. mar 2021

@gagirl ahoj, bola si nakoniec na umelom?

bozka2810
8. sep 2023

Áno , po operácii prefuk vaječníkov kvôli tomu že sme sa dlho snažili, a s tým aj vybratí cisty ktorú som mala na vajecniku mi kvôli zistenej endometrioze nasadili polročnú liečbu formou injekcii ktoré mi zastavili cyklus , následne po vysadení liečby sme boli do 3 mesiacov tehotní. Takze ide to ale každý je iný prípad , tiež som si myslela že už nebudem môcť mat dieťa prirodzeným oplodnenim a predsa bude 🙂

hippovka
8. sep 2023

@bozka2810 tie injekcie som mala aj ja, bol to akoby taky predcasny "prechod" navaly tepla atd. aby sa vraj znicili uplne vsetky bunky endometriozy, aj ked. dr mi povedal, ze toho sa zena uz nikdy celkom nezbavi..
Gratulujem 🙂

bozka2810
9. sep 2023

@hippovka áno neskutočne návaly záchrana bola že bolo práve zimné obdobie takze som hneď vybehla von v tričku aby má schladilo , ďakujem bol to boj ale úspešný prajem každej s endo aby sa jej nakoniec podarilo otehotnieť 🙂

Strana
z9