Endometrióza, cysty i napriek HAK

26. sep 2022

Ahojte, je tu niekto, kto mal problémy pri menštruácii aj mimo nej (príliš silné bolesti alebo iné príznaky) a potvrdili sa Vám cysty alebo zrasty zrasty napriek tomu, že ste užívali HAK? Teda, že lekár Vás indikoval na laparoskopiu napriek tomu, že užívate HAK a máte napr. jednostranné bolesti v mieste vaječníkov resp. v oblasti maternice a na USG nevidel žiadny nález a keďže užívate antikoncepciu tak by sa Vám cysty tvoriť nemali?
S akým lekárom v rámci SR ste tento problém riešili a aké ste mali problémy v priebehu cyklu?
Mám problém a to dlhodobé bolesti podbruška, ako počas menštruácie a na USG nie je podľa lekára nič vidieť a podľa jeho názoru nemôžem mať cystu, keďže mám HAK.

Ďakujem za Vaše odpovede a prípadné skúsenosti.

majamat
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
martinkatinka
26. sep 2022

Ja mam teliesko, bez ms a napriek tomu cysty mam. Tato choroba je nevyspytatelna...
Zalezi aj v akom stadiu to mas. Tvoria sa cysty, ale aj loziska. Cysty na utz vidiet, loziska nie.

autor
26. sep 2022

@majamat mne býva zle aj napriek HAK, bolesti krížov, silné krvácanie, bolesti podbruška, momentálne silné a jednostranné, je mi na zvracanie, nával tepla a chladu a pod., preto sa pýtam, či má niekto skúsenosť ako zrasty, cysty, nakoľko endometriálne cysty sa správajú inak ako funkčné, ktoré prasknú a veľakrát endometriálne na USG nevidieť.

autor
26. sep 2022

@majamat resp. som sa mohla zle vyjadriť, že cysty vidieť, ale ložiská nie, ako spomína pani v príspevku. 🙂

majamat
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
martinkatinka
26. sep 2022

@majamat u endometriozy mozes mat loziska vystelky maternice aj inde ako na vajecnikoch, v tomto pripade to nie su ale cysty, ale loziska. Ja mam na vazoch maternice, odkial mi to nemohli odstranit.

autor
26. sep 2022

@majamat ložisko v súvislosti s endometriózou je časť sliznice maternice, ktorá sa nachádza mimo maternicu, resp. endometriálna cysta, ktorá nie je rovnaká ako popisujete vy vyššie, cysta, ktorá praskne je funkčnou cystou...

máte osobné skúsenosti s endo? (okrem toho, že máte bolesti, ktoré vám upravila HAK? mne HAK neupravila nič, čiže určité ložiská mohli vzniknúť aj pred užívaním HAK, nie som lekár, chcem vedieť osobné skúsenosti žien, ak ich nemáte, tak je asi zbytočné komentovať. 🙂

majamat
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
martinkatinka
26. sep 2022

@anonym
Mozes mat bolesti aj ked nie su cysty viditelne na sono.
Loziska ti zistia iba pri laparoskopii, mozu ti ich tzv "vypalit", ale mozu sa objavit znova, kdekolvek. Podla toho kde mas bolesti, tam mozu byt loziska.
Ja napriklad mam tie na vazoch maternice a citim obcas bolest v krizoch. Tie mi nevypalili, to by museli rovno celu maternicu vziat, co zatial kvoli veku nechceli.
Mozu ta ale aj boliet zrasty, pripadne brucho, ak mas loziska tam. Toto ale sonom jednoducho nezistia. Mali by odobrat krv na marker CA125 a podla vysledko potom laparoskopia
Ja mam 4. stupen, zujem s tym 20 rokov, za sebou 2 operacie, liecba injekciami do brucha, umely prechod ....

majamat
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
26. sep 2022

@majamat podľa Vás by ich mal vidieť, to je Váš názor, nie tie cysty skrátka nie je vidieť, niektoré je vidieť, pokiaľ sú vo veľmi veľkých rozmeroch. ale to je stále len váš názor a nie fakt ani vaša osobná skúsenosť, o ktorú sa jednalo v príspevku. nie, nemiešajú sa tu hrušky s jablkami, áno, endo je spomenutá v nadpise, ale logicky, týka sa jej celý príspevok, nevie, asi som si naivne myslela, že nemusím tento pojem použiť opakovane v "tele" tohto príspevku, keď som ho načrtla v nadpise, ale pre niektorých ľudí by to bolo potrebné. tak teda ešte raz, chcela som sa dozvedieť, či sú tu prípady žien, ktoré užívali HAK a napriek tomu mali endometriózu a zrasty, čokoládové cysty a pod., ktoré neboli viditeľné na USG pri prehliadke u gynekológa, ale napriek tomu, ich lekár ich indikoval na laparoskopiu, aby sa ochorenie potvrdilo alebo vylúčilo. je dosť náročné určiť, či má alebo nemá žena endo, nakoľko to trvá niekoľko rokov a lekár musí byť skutočne skúsený alebo musí mať aspoň prehľad a zobrať do úvahy aj túto možnosť, keďže USG ju nie vždy odhalí a dokáže sa okrem laparoskopie zistiť prostredníctvom CT alebo MR, ktorým gynekológ v ambulancii žiaľ nedisponuje a asi to nie je ani tak lacný výkon, aby ho ponúkal pacientkam ako na bežiacom páse, keďže tento výkon je hradený z verejného poistenia a niekto ho zaplatiť musí a teda my všetci, lebo zadarmo nie je a to sa týka aj výkonu, kedy sa berie krv na zistenie markerov, ktoré vyššie spomína pani. pričom laparoskopia je ako operácia finančne z pohľadu poistenia tiež náročný výkon a takisto je to dosť veľký zásah do organizmu. mimochodom, okrem toho, že prostredníctvom usg tie cysty nie je vidieť, aj v prípade, že sa vypália a odstránia, môžu sa tvoriť opakovane a môžu sa vytvárať aj v tele po odstránení vaječníkov a maternice a dokonca sa endo môže vyskytovať aj u mužov. síce ste vôbec nepomohli v rámci v tejto diskusie, neprispeli ste osobnými skúsenosťami ani radami, ale rypli ste si ohľadom hrušiek a jabĺk, ďakujeme za vaše irelevantné príspevky.

autor
26. sep 2022

@martinkatinka ďakujem veľmi pekne za hodnotné informácie, ak sa smiem opýtať, endo vám odhalil vás obvodný gynekológ alebo vás poslal k nejakému gynekológovi, ktorý sa na toto ochorenie špecializuje? prípadne, ak môžete uviesť meno lekára, možno by to bola cenná informácia. 🙂

martinkatinka
26. sep 2022

@anonym endometrioza mi bola diagnostikovana az po prvej laparoskopii, dovtedy si lekarka myslela, ze ide iba o funkcne cysty. Avsak histoligia a onkomarkery to potvrdili po operacii. Potom lircba u vseobrcneho gynekologa, ked sa nedarilo otehotniet, isla som do BB k doc. Bielikovi.
Ale kym som sa dostala k laparoskopii, tak som zmenila 2 lekaroch, az treti prisiel na to, co mi je

autor
26. sep 2022

@martinkatinka aj ja rozmýšľam nad zmenou lekára, lebo takisto ako popisujete vy, bolesti v krížoch, okrem toho bolesti podbruška na jednej strane, ja som si tam nahmatala aj nejakú hrčku, napriek všetkému lekár nič nevidí. o pánovi docentovi som už počula, tiež som premýšľala o návšteve jeho ambulancie, on sa venoval viacerým publikáciám a odborným textom v súvislosti s endo a je aj špecialista v onkogynekológii, ak sa nemýlim, čiže on je podľa všetkého kapacita. 🙂 ďakujem a źelám vám veľa zdravia.

majamat
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
26. sep 2022

@majamat nazývam to pravým menom, keďže sa jedná o endometriálne CYSTY v prípade endo, cýst je xy typov, kto chcel, ten to pochopil, pani vyššie nemá problém ty áno..ja už nemôžem za to, že ty máš mindrák a prišla si sem do niekoho kopať a dupať si nôžkou, čo sa má ako nazývať, lebo sa zjavne nudíš a komentuješ niečo, čo by si nemusela...máš k tomu čo povedať okrem tvojho subjektívneho názoru? nie? ja to robím tak, že keď sa v niečom nevyznám, spýtam sa, dohľadám si, keď mám názor, podelím sa a nechám na človeku, či si nieči vezme a či nie..a keď nemám čo, mlčím