Genetické testy pred tehotenstvom
Baby chcela by som vediet kde sa daju dat urobit testy ci budeme mat zdrave babo?z prveho manzelstva mam 8rocneho syna,ktory je autista...tak si chcem byt ista ze druhe bude zdrave...
@mojalaska123 sa robia bud v dakom care centre alebo na hematke.ale robia sa zakladne. su aj rozsirnejsiemtue si vyziadaj a potom este aj manzelove spermie sa daju takto geneticky smontrolivat.to robia v tych centrach asistovanej reprodukcie...ale ono to je suhra gegnov.mozes byt nositelka dakej mutacie a dalsie dieta .tie geny nepodedi a bude zdrave.to sa takto asi tazko da.zistit a ked sa aj zisti,nevies ako geny ste odovzdali babatku.
Šak hybaj do nejakej ambulancie klinickej genetiky a tam sa porad, skus si vybavit konzultaciu. Autizmus ale nie je povazovany za dedične ochorenie pokial viem, takze neviem ako ti to pomoze ale ako sa vravi pre pokoj duše...napr. tu http://www.ousa.sk/sk/odborna-verejnost/laborat...
Nikto ti neda 100% zaruku ze tvoje dieta bude zdrave zial...lebo poškodenia mozu nastať prenatalne ked bude v tvojom bruchu, perinatalne - ked budeš rodiť a postnatalne teda v čase ked bude uz na svete...ale ked som pracovala v špecke s postihnutými deťmi a napr. to bolo prvé dieta tak uz to druhe dietatko mali zdrave...

@mojalaska123 No, tak to pochybujem, že ti niekde spravia podobné testy ešte pred tehotenstvom a zaručia ti, že tvoje dieťa, ktoré vlastne ešte ani nečakáš bude zdravé - nikto predsa nemôže na 100% určiť ako sa "pokrížia" gény oboch rodičov..... 😉 Teda možno sa mýlim, ale o niečom takom som teda ešte nepočula.....