icon

Hormonálne zmeny po laparoskopii a ich vplyv na zdravie

slnecnica777
18. nov 2025

Pred 1,5 týždňom mi bola robená laparoskopia (odstránenie 2 cýst na vajecniku) a odstránenie polypu na krčku maternice. Hneď 2 dní po laparke som dostala menzes, ktorý trval 3 dní a 2 dní špinenie. Ako to všetko skončilo začali mi neznesiteľné celodenné aj nočné návaly až pálenie do krku a chrbata. Nepotim sa, nezcerveniem, len cítim ako má páli krk a horná časť chrbta. Žiadala som u gynekológa hormonálny profil, ale odmietol, tvrdiac, že to v mojom veku (46) nemá zmysel, lebo je to jasné, že to je chýbajúci estrogén, ale podľa sona mám sliznicu maternice stále vysoko aj po menzese, tak mi to nedáva celé zmysel. Vraj to mám z veľkého stresu a zásahu do organizmu. Beriem fytofem aj Soy Isoflavine, ale žiadna zmena, každý deň je to pálenie horšie a horsie. Ďalšiu kontrolu mám až 1.12. Ja neviem, či sa mi laparkou nerozbehla perimenopauza, alebo je to len dočasne kým sa hormóny neupokoja, lebo nikdy som to predtým nemala. Hormonálnej liečby sa bojím. Čítam, že sa z toho dosť priberá a má to veľa vedľajších účinkov. Mal niekto podobný problém? Čo na to brať, aby sa to pálenie zmiernilo.

enmery
Autor odpoveď zmazal
mimicka2013
19. nov 2025

@slnecnica777 ja by som sa ako prve spytala doktora naco ma posielal na laparoskopiu vo veku 46 ak uz len hormonalny profil je v tomto veku "zbytcny" 🤷‍♀️ nedava to zmysel. Ale tak si kratko po zakroku, telo sa s tym potrebuje vysporiadat.
Z doplnkov mozes este skusit pozriet estrobalans od Medveda

minenkaa
19. nov 2025

@slnecnica777 si 1,5 týždňa po operacii,to ti nenapadlo?
Ja som si to normálne šesť krát musela prečítať ,že koľko si po operacii

ibrunova
19. nov 2025

Nemyslím, že by sa ti odstránením cysty na vaječníku spustila menopauza.. Si veľmi krátko po zákroku. Úplne zbytočne zatiaľ riešiš hormonálnu liečbu, ja som sa napr dohodla s dr., že hormonálny profil v mojom veku je zbytočnosť, skrátka som v prechode, nepotrebujem to mať na papieri, iné by bolo, kebyže sa mi to stane v ladom veku. Ja mám za sebou 3 ťažšie gyn operácie a chce to čas, kým sa všetko upraví.

ibrunova
19. nov 2025
@mimicka2013

@slnecnica777 ja by som sa ako prve spytala doktora naco ma posielal na laparoskopiu vo veku 46 ak uz len hormonalny profil je v tomto veku "zbytcny" 🤷‍♀️ nedava to zmysel. Ale tak si kratko po zakroku, telo sa s tym potrebuje vysporiadat.

@mimicka2013 kvôli cystám a polypu

slnecnica777
autor
19. nov 2025
@ibrunova

Nemyslím, že by sa ti odstránením cysty na vaječníku spustila menopauza.. Si veľmi krátko po zákroku. Úplne zbytočne zatiaľ riešiš hormonálnu liečbu, ja som sa napr dohodla s dr., že hormonálny profil v mojom veku je zbytočnosť, skrátka som v prechode, nepotrebujem to mať na papieri, iné by bolo, kebyže sa mi to stane v ladom veku. Ja mám za sebou 3 ťažšie gyn operácie a chce to čas, kým sa všetko upraví.

@ibrunova On mi chcel už písať hormóny, ale odmietla som, že to chcem najprv skúsiť fytoestrogénmi.

slnecnica777
autor
19. nov 2025
@mimicka2013

@mimicka2013 Mala som 2 cysty a vajecnik zväčšený na 6,5 CM a na krčku 1,5 CM polyp. Poslal ma do MT a tam mi to pozerali ešte ďalší dvaja a povedali, že to musí ísť von, lebo sa to nevstrebe. Mávala som z toho bolesti. Teraz tie bolesti už nemám, ale tie návaly tepla do krku a pálenie je strašne.

krasneleto
19. nov 2025

@slnecnica777 ahoj, nie celkom chapem kontext... to co ti odstranili, nema ziadny suvis s menopauzou... ak si v menopauze a chyba ti estrogen
sama si si naordinovala ytofem aj Soy Isoflavine? ak ano, treba vediet, ze to nie je adekvatna nahrada estrogenu.. fytoestrogeny su rastlinné látky s veľmi slabým estrogénnym účinkom, len velmi v malej miere minimalizuju prejavy menopauzy, navyse vobec nemaju blahodarny ucinok- neochránia kosti pred osteoporózou, ani sliznice pred stenčovaním, ani kardiovaskulárne riziká tak, ako to robí estrogén. Estrogén v hormónovej liečbe je 200–400× silnejší ako fytoestrogény, cize ho v podstate beries uplne zbytocne, lebo len pri mizivom percente zmierni prejavy ...

kiki68
19. nov 2025

Ja neviem, ale ja som mala rovnake bolesti este tyzden z toho plynu, co pouzivaju pri laparke a to stupalo to pliec a hore. Vraj sa to musi nejak vyparit z tela.

ibrunova
19. nov 2025
@slnecnica777

@ibrunova On mi chcel už písať hormóny, ale odmietla som, že to chcem najprv skúsiť fytoestrogénmi.

@slnecnica777 to môže byť aj zbytkami narkózy, podľa mňa zbytočne stresuješ.

raffaella
19. nov 2025
@kiki68

Ja neviem, ale ja som mala rovnake bolesti este tyzden z toho plynu, co pouzivaju pri laparke a to stupalo to pliec a hore. Vraj sa to musi nejak vyparit z tela.

@kiki68 áno, ževraj aj 2 týždne môže trvať kým sa CO2 z laparky vstrebe a zvyknú z toho kĺby bolieť. Mňa to čaká o 2 dni 🙈

krasneleto
19. nov 2025
@raffaella

@kiki68 áno, ževraj aj 2 týždne môže trvať kým sa CO2 z laparky vstrebe a zvyknú z toho kĺby bolieť. Mňa to čaká o 2 dni 🙈

@raffaella niekedy aj dlhsie. laparoskopiu moje telo znasalo ovela horsie ako laparotomiu ,prave kvoli plynom

raffaella
19. nov 2025
@krasneleto

@raffaella niekedy aj dlhsie. laparoskopiu moje telo znasalo ovela horsie ako laparotomiu ,prave kvoli plynom

@krasneleto och, ani nevrav, ja celkovo aj narkózy veľmi zle znášam, som zvedavá ako veľmi budem vracať tentokrát 😏

krasneleto
19. nov 2025
@raffaella

@krasneleto och, ani nevrav, ja celkovo aj narkózy veľmi zle znášam, som zvedavá ako veľmi budem vracať tentokrát 😏

@raffaella neboj bude to ok, mne pomohol fenikel a pakel espumisanu, vela vody a bolo ok

raffaella
19. nov 2025
@krasneleto

@raffaella neboj bude to ok, mne pomohol fenikel a pakel espumisanu, vela vody a bolo ok

@krasneleto ďakujem ♥️ inak ten Espumisan je dobrý nápad, to aj mám doma.

slnecnica777
autor
19. nov 2025
@krasneleto

@slnecnica777 ahoj, nie celkom chapem kontext... to co ti odstranili, nema ziadny suvis s menopauzou... ak si v menopauze a chyba ti estrogen
sama si si naordinovala ytofem aj Soy Isoflavine? ak ano, treba vediet, ze to nie je adekvatna nahrada estrogenu.. fytoestrogeny su rastlinné látky s veľmi slabým estrogénnym účinkom, len velmi v malej miere minimalizuju prejavy menopauzy, navyse vobec nemaju blahodarny ucinok- neochránia kosti pred osteoporózou, ani sliznice pred stenčovaním, ani kardiovaskulárne riziká tak, ako to robí estrogén. Estrogén v hormónovej liečbe je 200–400× silnejší ako fytoestrogény, cize ho v podstate beries uplne zbytocne, lebo len pri mizivom percente zmierni prejavy ...

@krasneleto Soy Isoflavine mi dal gynekológ. Povedal mi, že aspoň 3 mesiace sa musí brať než sa dostaví účinok. Fytofem som brala už dávno pred laparkou na odporúčanie gynekologa, lebo deň pred menštruáciou alebo počas ovulácie som niekedy cítila to mierne pálenie na krku a musím povedať, že mi pomohol, lebo sa to stratilo, ale teraz po laparke to pálenie na krku je príšerné. Pomáha mi pohyb na čerstvom vzduchu, cvičenie. Zatiaľ mi ani jeden gynekológ, ani v MT keď som bola hospitalizovaná nepovedal, že som v perimenopauze, iba, že oba vaječníky sú funkčné, ale môžu mi tvoriť už menej estrogenu. Hormonálny profil mi nerobili.

slnecnica777
autor
19. nov 2025
@kiki68

@kiki68 Áno. Aj ja som ich mala až do klucnej kosti aj zhoršené dýchanie. Brala som novlgin a nafúknuté brucho som mala vyše týždňa.

slnecnica777
autor
Autor odpoveď zmazal
slnecnica777
autor
19. nov 2025
@ibrunova

@slnecnica777 to môže byť aj zbytkami narkózy, podľa mňa zbytočne stresuješ.

@ibrunova Po narkoze mi bolo iba trocha na zvracanie, inak žiadne iné vedľajšie účinky som nemala. To pálenie krku sa začalo tým ako mi začal menzes a podľa sona v piatok som mala stale vyššie sliznicu maternice, čo by už po menzese nemalo byť. Tak už tomu nerozumiem ak mi podľa gynekológa chýba estrogén prečo sliznica maternice je stale vysoko. Zrejme budem mať nízky aj progesterón. 1.12. mám kontrolu, tak uvidím ake bude sono a čo mi povie na to pálenie.

slnecnica777
autor
19. nov 2025
@raffaella

@slnecnica777
@raffaella Mne dali Degan do žily proti vracaniu a pomohol.