icon

Hypertenzia a tehotenstvo

adri27
25. jan 2011

Ahojte, chcem sa spýtať či je tu niekto kto mal problémy s vysokým TK ešte pred pôrodom? ja mám trojročného synčeka a s manželom sme uvažovali nad ďalším bábätkom, ale nedávno mi lekár zistil že mám zvýšený TK a nasadil mi lieky. V priebehu prvého tehotenstva som žiadne komplikácie nemala. Preto mám teraz strach otehotnieť. Máte niekto s tým skúsenosť?

bielyusiak
13. dec 2012

@zuzzulka ahoj moje cele tehotenstvo bole na dopegyte od začiatku dva krat som bola v nemocnici prvy krat v 12tyždni a druhy krat v 28 tyždni začala som sa otvarat a ešte vysoky tlak nakoniec sa moj drobček narodil v 36 tyždni sekciou začala sa mi trhať placenta tak drobec musel isť von bol maličky mal 2350g ale všetko dobre dopadlo ma už 14 mesiacov a už dobehol svojich rovesnikov pred tehotenstvom som nemala problem s tlakom začalo to v tehotenstve a ostal mi ten tlak sem ta zvyši a beriem už lieky aj teraz uvažujem nad druhym tehotenstvom ale mam strach čo bude ja ked vidim tlakomer tak už mi dviha tlak držim ti palce aby všetko dobre dopadlo

zuzzulka
14. dec 2012

@bielyusiak Dakujem pekne zatial je vsetko OK resp. v norme tak som rada . Dopegyt mi stači a netreba ho meniť za iný liek dúfam že to bude tak to dobre pokracovat az do konca 🙂

nunusimi
14. dec 2012

@adri27
@zuzzulka ja mam vysoky TK uz od 23r a mam doma 2 zdrave deti. Ale ked som oteho, hned som musela vysadit lieky pri oboch. PRi synovi ten je prvy, som sla na dopegyt az v 14tt, pri dcera uz v 8tt, kedze som mala vysoky tlak. PRi prvom dietati som vydrzala na 2x1tbl dopegytu na konci tehotka, pri dcere som uz bola viac po.. zo vsetkeho, doma viac zodpovednosti tak som to uhnala na max davky co je 4x2tbl Dopegytu. Obe deti mam donosene, porodene v 39tt ale cisarskym rezom kvoli hypertenzii. Dopegyt som brala aj pocas kojenia, obaja kojeny 11m, potom som sla opat na ine lieky, ktore sa nemozu pocas teho ani kojenia. Necitala som to cele, tak ak mate otazky adresujte kludne na mna, odpovie.
Drzim palce a netreba sa bat, aj s horsimi dg zeny donosia deti. Tlak sa neda vyliecit, ale da sa liecit a je nanho xy liekov, ktore sa uzivat daju a neskodia babatku.

zuzzulka
14. dec 2012

@nunusimi Taká som rada že si sa ozvala 😀 tešíma že sú dobre vyhliadky a v tehotenstve si mavala aky tlak priblizne...mne kolise podla zat 😀 z 😀 tak ze mam nariadeny klud..R 😀 ano mam Lomir a Dopegyt az poobede 3x1 je toho dost ale tak to sa mi tlak drzi v hranici co je 125/87 priblizne viac ako 130/90 nemám čo je ta hranica

nunusimi
16. dec 2012

@zuzzulka to mas dobry tlak, mne sa zas zvysil ked som zostresovala a ja som taky vnutorny uzkostny typ, takze si vymyslim nejaky stres a idem 🙂 V podstate som mala cely cas v norme do tych 130/90 akurat cca mesiac pred porodom mi vybehol na 150/100 a to som pri oboch sla do nemocky na par dni kde hned po infuzke Mg som ho mala vzorovy 120/80 ale nechali si ma pri prvom na 5 dni pre istotu a pri dcere som sa uz pytala domov, lebo syn bol prave chory :( takze po 2 dnoch. Potom bol tlak ok az den pred porodom som opat zostresovala, lebo chlap chcel ist menit gumy na aute 😎 no a uhnala som si tlak ze doviii 180/115 tak sme vecer ficali do nemocky, po MG bolo vsetko OK ale uz na druhy den vecer sluzil moj dr tak sa mala narodila o 2 dni skor ako sme boli dohodnuti. Asi sa tak chcela narodit 🙂 sa jej viac pacil ten datum 😀
Ty si v ktorom tt? Drzim palce nech to dotiahnes v uplnej pohodicke, netreba sa stresovat, ale ako sa to da, ze ano?

zuzzulka
17. dec 2012

@nunusimi ja som teraz v 7tt no ani mi nemusíš o strese hovoriť moje krásne hodnoty sú uz o čo si iné heh v práci nával a tak aj tlak si robí čo chcem no drží sa v tej norme ale Dopegyt som si v posledných dňoch zvýšila na 3x2 pre istotu teraz mám voľno do štvrtka tak verím že aj tlak sa umúdri mne sa totiž páčia čísla 120 a 80 😀 . Som sledovaná tak verím že ten to krát to dotiahneme do úspešného konca

janulienka1983
20. jún 2014

@kkatrinka33 chcem sa opytat, ako pokracovalo tvoje tehu, a porod🙂 Dakujem

kkatrinka33
20. jún 2014

@janulienka1983 prve tehotenstvo som brala dopegyt+magne B6 v 36tt sekcia začala sa mi trhať placenta narodil sa mi zdravy chlapček bol maličky 2350g a 46cm dnes už ma 2r 8m, druhe tehotenstvo na dopegyte porod bol riadny bez problemov mam dievčatko ma už 8m

janulienka1983
1. júl 2014

@kkatrinka33 užívam dopegyt 1 ráno a mam nizke tk nemala si aj ty taku skúsenosť keď si užívala dopegyt

evita123
1. júl 2014

Ahojte,pri prvom tehu som mala idelany tlak a teraz pri druhom som sa začala motať okolo čísla 140/90 skákali mi to vyššie,ale poradili mi magnezium a zabralo.lekár mi povedal,že hlavné ten spodnúy tlak nesmie presiahnuť 90.takze našťastie je to vďaka magneziu ok,dúfam,že to tak ostane.

evita123
1. júl 2014

Ešte dodam,že mi tlak pár krát vyskočil na 160/100

janulienka1983
2. júl 2014

ake mate skusenosti s uzivanim dopegytu - neziaduce ucinky pre babo po narodeni, nie je nebezpecny

babulka82
2. júl 2014

@janulienka1983 ja som uživala pri oboch tehotenstvach a deti su poriadku.

kikushka2386
2. júl 2014

@janulienka1983 ahoj tiez som uzivala dopegyt a deti su v poriadku

vilki
2. júl 2014

Ahojte, ja som pred otehotnením mala práveže strašne nízky tlak, sem tak aj taký že 60/40, počas tehu som mala normálny a potom zrazu v 8. mesiaci na poradni mi namerali 202/190, samozrejme ma tam hneď nechali a davali infúzky, no keď ani po piatej infúzii neklesol ani o kúsok, urobili sekciu, takže sa malý narodil skôr, ale bol ohrozený už môj aj jeho život, bolo šťastie že som vtedy bola na poradni a zistili mi to, pretože som sa necítila nejak zle, nič mi nebolo....no a teraz keď by som možno aj chcela druhé....tak sa bojím že to bude to isté, aj môj dr. mi povedal že toto sa v tehu zvykne opakovať..... ☹

janulienka1983
2. júl 2014

@babulka82 užívam dopegyt 1 ráno a mam nizke tk nemala si aj ty taku skúsenosť keď si užívala dopegyt

babulka82
2. júl 2014

@janulienka1983 ja som uživala 3x 1 a mavala som furt vysoky tlak.Ved to povedz svojmu internistovy a nech ti upravi davkovanie.

janulienka1983
2. júl 2014

@babulka82 mne to nasadil gynekolog

babulka82
2. júl 2014

@janulienka1983 aha no to je zvlaštne lebo mna hned poslal gynekolog k internistovy .POdla mna tlak ma riešit odbornik na tlak a nie gyndoš.

janulienka1983
2. júl 2014

@babulka82 a ked ti ich nasadil stalo sa ze ti ich aj vysadil? lebo mne vystupx tk, potom ma nastavia na3x1 tbl a postupne znizuju davku az vysadia lebo mam potom nizke tk.

vilki
2. júl 2014

mne sa pri dopegyte upravil tlak až po troch mesiacoch...predpísal mi ho internista....gynekológ ti ho môže dať na pár dní možno, kým pôjdeš k internistovi....

janulienka1983
2. júl 2014

@vilki uz so sa objednala na vysetrenie k internistke, zaujimave, ze mna nikto za inter neposlal len mi hned nasadili tbl

vilki
2. júl 2014

@janulienka1983 mne dali dopegyt v porodnici, odchadzala som odtial v piatok a preto mi dali na vikend par tabl. ale v pondelok som mala ist k internistovi, no zaujímave že ťa nikto neposlal....

janulienka1983
20. júl 2014

Kto z vas zazil ten strach ked si nasadite manzetu na ruku a srdce sa vam rozbucha a prva hodnota tk je vyssia a hned dalsie meranie je hodnota idealna?

sarin
20. júl 2014

@janulienka1983 ja to poznam.... Zial nic s tym neurobis..

janulienka1983
20. júl 2014

ako to hodnotil potom tvoj DR?

janulienka1983
20. júl 2014

@sarin ako to hodnotil potom tvoj DR?

sarin
20. júl 2014

@janulienka1983 2x 1 dopegyt

janulienka1983
20. júl 2014

@sarin mne povedal ze mam brat tu druhu hodnotu a nestresovat sa, ale to nejde lebo cely den mysliet nato aky bude tk je strasne. Mne ked nasadi dopegyt strasne mi zbije tk, potom mi ho vysadia,

nutrimas
26. aug 2014

Pricinou hypertenzie mozu byt aj oblicky, obzvlast ak su pritomne aj opuchy viecok, clenkov, bielkovina, prip. krv v moci. Takuto skusenost som mala aj ja pocas 2.tehotenstva. Vtedy som nemala zial dostatok informacii aj o moznej alternativnej liecbe. Teraz uz mozem s cistym svedomim odporucit na posilnenie obliciek(aj moc. ciest) petrzlenovy olej, odporuca sa ho uzivat dlhodovo, aj preventivne.
Na znizenie tlaku su velmi ucinne aj chia semiacka, najdete oba v ponuke na nasom eshope, ako aj mnoho zdravych a prirodnych produtkov, kozmetiky, zdravej vyzivy.