Hyperventilačná tetánia
Milé mamičky, som členkou, avšak zatiaľ nie som jednou z vás-matkou. Obraciam sa na túto stránku, zakladám toto fórum, lebo verím, že je tu niektorá z vás, ktorá mala a prekonala, alebo má Tetániu a podelila by sa so mnou o svoje skúsenosti ako s ňou bojuje. Ak Vám tento pojem nie je známy tu je stručná charakteristika, ak je to pre vás jasný pojem pokračujem nižšie:
Tetánia je syndróm, charakterizovaný stavom zvýšenej dráždivosti centrálneho a periférneho nervového systému, ktorý vzniká zmenami koncentrácie minerálov v medzibunkovej tekutine. Ochorenie nie je životu nebezpečné, ale vie poriadne znepríjemniť život pacienta.
Tlak na hrudi, bolesť za hrudnou kosťou (veľa ľudí si myslí, že má infarkt)
Problémy pri prehĺtaní,
Nadmerná únava
Neschopnosť koncentrácie
Strata energie
Precitlivenosť na hluk
Poruchy spánku
Syndróm nekľudných nôh
Bolestivé kŕče v žalúdku a črevách
Bolestivá menštruácia
Premenštruačný syndróm
Tromboembolické príhody pri používaní antikoncepcie
Zvýšený výskyt spontánnych potratov a mnoho iných
Ale aby som prešla k veci, obraciam sa s prosbou o akékoľvek rady pre tie, ktoré ňou trpíte, alebo ste ju, čomu som rada, prekonali.
U mňa sa prvé príznaky začali prejavovať takto pred rokom, vtedy som ani len netušila v čo to prepukne ani čo to je, na začiatku som tomu neprikladala význam. Prácu nemám náročnú, nemám v nej stresy avšak z práce som chodila unavená, cítila som sa slabá, vyčerpaná, vyslovene som strácala chuť do života. Pridali sa pocity - teraz už viem, že to boli iba pocity-cudzieho telesa v hrdle, pri každom súste som sa bála, že mi jedlo v krku uviazne, tým pádom som už ani nemala chuť jesť, z toho neustáleho strachu. Problémy s trávením mám už dávnejšie, musím si dávať pozor čo zjem, avšak v tomto období sa to ešte zhoršilo, nech som zjedla pomaly čokoľvek, mala som pocit nafúknutia, kŕče, plynatosť, hnačky sa striedali so zápchami. Chodila som ako bez života. Nasledovali vyšetrenia u všeobecného lekára, ORL...nikde nič také nenašli. Každý deň som si baterkou svietila do hrdla, lebo som si bola istá, že tam niečo mám. Na chvíľku tento stav ustal. Po čase sa pridali pocity tŕpnutia v oblasti sánky,bolesti sánky malé svalové zášklby, trpnutie a mravenčenie v končatinách, neodôvodnené triašky a samozrejme dýchavičnosť. Navštívila som i stomatochirurga, ktorý samozrejme nič nenašiel. Bol Júl a dovolenka, keď som si mala užívať vytúženú dovolenku pri mori, pochytilo ma nechutenstvo, zas ten neodôvodnený strach čokoľvek zjesť, pridali sa tzv. točáky, cítila som sa zle a na odpadnutie, chytala ma dýchavičnosť. Jedného krásneho dňa som dostala tetanický záchvat... Lapala som po dychu srdce mi šlo vyskočiť z hrude, mala som stŕpnuté od krku nadol, v bruchu som mala také trasenie ako by mi tam vybuchla sopka, pocit knedlíku v krku, ruku mi vykrútilo do kŕču-ak ste to niekto zažili, viete, kto to nezažil je to typický príznak tetanického záchvatu-nazýva sa to pôrodnícka ruka. Na pohotovosti mi dali lieky na ukľudnenie a samozrejme magnézium v infúzii. Skontaktovala som sa s obvodnou lekárkou, ktorá mi odporučila užívať calcium a magnézium..Stavy sa veľmi mierne zlepšili, už som potom nemala záchvat, ale nebolo to stále ono, stále prichádzali nečakané pocity slabosti. Po návrate začal kolobeh vyšetrení - gastroentrológia, neurológia, opať ORL, magnetická rezonancia. Hoci na niektoré výsledky ešte čakám, zatiaľ sa nič nenašlo. Stavy sa však opakujú. Hoci presne viem, ako sa správať, keď to na mňa príde /dýchať plytko, ukludniť sa..../ stále ma to zastihne zas a znova nepripravenú. Aj keď viem, že nejde o život, zakaždým sa cítim ako by mi odbíjali posledné minúty. Útočí to na moje najdôležitejšie životné funkcie..ten pocit, keď si myslím, že sa udusím, to neskutočné búšenie srdca, kŕče v bruchu, pocit na odpadnutie-neželám to zažiť ani nepriateľovi. Stále mi pri tom tŕpne alebo mravenčí v jednej alebo oboch rukách a na tvári. Môžem sa zobudiť do akéhokoľvek krásneho slnečného dňa, naladená najlepšie ako viem, ono ma to proste stále prekvapí nepripravenú. Nechcem to zažívať, uberá mi to na životnej energii, za 3 mesiace som zhodila 7kg /možno aj úpravou stravy, avšak za toto obdobie mam veľmi rýchlo pocit plnosti aj po malom množstve jedla preto jem málo ale častejšie/, priateľ už so mňa robí anorektičku-mám 51 kg z pôvodných 60. Rada by som spomenula, že keď si troška vypijem - pivo alebo si dám víno, na druhý deň mám pocit takej opice, ako by som toho vypila na hektolitere, čo som pred tým nemávala. Navštívila som aj doktorku, ktorá robí biorezonanciu, viem, aký na to môžete mať názor a akceptujem ho...na biorezonanciu chodia ľudia, ktorí buď už strácajú dôveru v zdravotníctvo, alebo chcú svoje problémy riešiť inou cestou.
Moja otázka na vás, ktoré tetániu dôverne poznáte znie: ako s ňou bojujete, a ako sa vám darí, dá sa nad ňou zvíťaziť? Ja sa veľmi snažím, ale zatiaľ vyhráva ona. Chcem sa tejto potvory zbaviť, lebo raz, ak budem mať dieťa, nedokážem si predstaviť ako budem fungovať popri dieťati s touto "diagnózou".
Ešte aby som doplnila - beriem vitamíny, magnézium, necvičím a po robote väčšinou zaspím alebo porobím niečo v domácnosti, pozerám nejaký program, čo asi nie je najzdravší životný štýl ale ja si neviem predstaviť odkiaľ by som vzala energiu ešte na cvičenie.
Za akékoľvek rady ďakujem, a taktiež ďakujem, že ste sa dočítali až sem.
@katarinapol88 mne osobne psychológ pomáha, sedenia u neho beriem ako príjemný rozhovor, dáva mi ako keby návod, ktorý ja musím pretaviť do praxe...
z vitamínov beriem iba šumivé Mg, stavy občas prídu ale akosi ľahšie odídu
@montemotherone spomínala si , že terapeut ti položil jednu otázku a po nej si zmenila pohľad na seba. Aká to bola otázka? Možno by pomohla aj mne.
@mickao 🙂 to určite nie. Týkala sa môjho života, ľudí okolo mňa. Terapeut s tebou rozoberie TVOJ život, tvoj pohľad naň, na to neexistuje univerzálna "tabletka" 🙂
@katarinapol88 nie. Nikdy s z toho nedostaneš úplne, ale už si pripravená. Keď príde väčšia záťaž, ktorej sa nevieš vyhnúť, musíš rátať s tým že treba doplniť aj minerály, vitamíny... Ale to predsa každý 🙂 Stresu sa totiž nevyhneš ani zmenou postoja. Stále niečo v živote príde
Kopírujem 🙂
1. Ako kontrolovať panický záchvat svojím dlhodobejším a pravidelným životným štýlom/životosprávou?
Skúste dýchať pravidelne, (asi 10, 12 nadýchnutí za minútu). Skúste dýchať do brucha, nie do hrudníka. Trénujte upokojujúce dýchanie vo chvíľach, kedy ste v pohode, aby ste sa túto techniku naučili vopred.
Skúste relaxovať: cvičením, relaxačnými a dýchacími technikami, hudbou...aspoň hodinu 2krát denne (tieto sa tiež treba naučiť vopred, aby ste ich mohli využiť keď Vám je zle)
Snažte sa svoje pocity v takejto situácii vnímať viac ako pozorovateľ a opakujte si formulky, ktoré Vás upokoja (napríklad „vyplavuje sa len napätie z môjho vnútra, nič vážne sa mi nestane“)
Pravidelne sa stravujte, radšej viacero menších porcií počas dňa. Nezabudnite na raňajky, aby Vám neklesla hladina cukru v krvi.
Vyhýbajte sa alkoholu, čiernemu čaju, káve a sladeným nápojom
Pre ženy: práve pred menštruáciou sa snažte vyhnúť sa stresovým situáciám, keďže vtedy je väčšia pravdepodobnosť, že dostanete panický záchvat
Naučte sa asertivite: to znamená vedieť povedať nie, alebo vedieť požiadať o pomoc a vedieť si vyhradiť čas len pre seba.
2. Čo robiť pred nepríjemnou alebo ťažkou situáciou? (pred tým, ako sa dostanete do situácie, v ktorej si myslíte, že budete panikáriť)
Pokúste sa neponáhľať sa, nestresovať a udržať sa v čo najpokojnejšom stave
Pravidelne si nájdite len čas pre seba...jedzte každé tri hodiny, pite veľa tekutín a skúste sa vyhnúť kofeínu, zacvičte si (rozcvičte si plecia, hlavu, zápästia)
Skúste si trénovať dýchacie a relaxačné techniky...(aj 5 minút na toalete, pred liečbou alebo vyšetrením môže pomôcť)
Pokúste sa nemyslieť na to, čo by mohlo dopadnúť zle...skúste sa niečím rozptýliť...hudba, myslite na niečo pekné, porozprávajte sa so známym...
Ak aj budete myslieť na túto stresujúcu situáciu...nevadí...pripravte si dopredu viac reálnych myšlienok, ktoré Vám pomôžu ostať pokojnejším (napríklad: po liečbe nie je vždy nevoľno, ak mi aj bude horšie, za chvíľu to aj tak prejde, ....)
3. Čo robiť počas nepríjemnej alebo stresujúcej situácie?
Postavte sa k tomu s kľudom, pokojne...snažte sa spomaliť
Snažte sa nechcieť utiecť z tejto situácie...to Vás môže len viac vystresovať
Odpútajte svoju pozornosť na niečo príjemnejšie...hudba, rodina...
Ak aj začnete panikáriť...nebojte sa, skúste znovu dostať pod kontrolu svoje dýchanie. Dýchajte prirodzene a pomalšie (10-12 krát za minútu, do brucha a nie do hrudníka)- tak ako ste si to natrénovali, vyhnite sa hlbokým nádychom. Môžete si so sebou zobrať aj papierové vrecúško a pomaly dýchajte doňho a z neho. Do Vašej krvi sa znovu dostane prirodzené množstvo oxidu uhličitého, ktorý pri takomto rýchlom dýchaní (hyperventilácii) chýba.
Nesnažte sa s týmto záchvatom bojovať...to znovu len môže predĺžiť a zhoršiť Vašu reakciu naň.
Pamätajte si, aj ten najhorší záchvat úzkosti netrvá viac ako 15 minút...budete znovu v poriadku.
4. Čo robiť po takejto stresujúcej situácii?
Po takomto záchvate sa môžete cítiť veľmi vyčerpaní , nahnevaní na seba samého, že ste to nezvládli lepšie, v strese, že také niečo sa bude znovu opakovať. Teraz Vám môže pomôcť:
Skúste si dopriať aspoň hodinku len pre seba...oddýchnite si a relaxujte (tak ako je to príjemné Vám). Prešli ste si nepríjemnou a vyčerpávajúcou situáciou...potrebujete si vydýchnuť. Skúste akúkoľvek relaxačnú techniku, dýchaciu, predstavujte si niečo príjemné, alebo počúvajte hudbu.
Snažte sa porozmýšľať nad tým, že čo Vám v tejto situácii pomohlo. Ak sa to stane nabudúce, budete vedieť, čo Vám pomôže znovu. Prípadne, čo ešte by ste v takejto situácii mohli skúsiť, aby ste ju zvládli lepšie. Ak získate viac sebadôvery, že to zvládnete, zmiernite svoj strach z toho, že to znova príde. To môže zabrániť ďalšiemu takémuto záchvatu, pretože ten je často vyvolaný práve strachom z toho, čo keď príde znova...
Odmeňte sa. Zaslúžite si to, keďže ste to zvládli.
Skúsenosť, že tento stav VŽDY napokon odznie, že sa Vám nič zlé nestane, teda že je to „len vo Vašej hlave“ + to čo Vám pomohlo záchvat zvládnuť sú dôležité momenty, ktoré Vám môžu pomôcť zvládnuť záchvat lepšie, ak by sa náhodou objavil znova. Pokiaľ sa Vám nedarí situáciu zvládnuť vlastnými silami určite vyhľadajte odbornú pomoc!!! Vždy sa poraďte o svojich symptómoch aj s lekárom hneď na začiatku.
Ponúkame Vám tiež cvičenie, ktorým si môžete pomôcť v prípade, že sa záchvat zopakuje. Ak sa necítite na to, aby ste si spravili toto cvičenie sami, môžete požiadať o pomoc psychológa, niekoho blízkeho, alebo sa k nemu vrátiť neskôr.
Cvičenie:
Porozmýšľajte nad tým, ako prebiehal Váš posledný záchvat, na čo ste mysleli pred tým, počas a aj po tom, ako ste boli v tejto situácii.
Skúste porozmýšľať v pokoji, ako by ste mohli tie myšlienky, ktoré Vás vystrašili zmeniť na omnoho realistickejšie a pravdivejšie. Napríklad myšlienku: „Teraz sa mi určite niečo stane, je koniec..toto nemôže dobre dopadnúť“. Skúste ju vymeniť za omnoho pravdivejšiu, napríklad: „Bude to nepríjemné, ale bude to trvať chvíľu a potom bude zase všetko v poriadku, vždy sa mi napokon uľaví“. A takto skúste nahradiť aj ďalšie.
K tomuto článku je priložená aj pomôcka, ktorú si sami môžete a potom ju mať pri sebe. Vďaka nej si priamo v situácii, kedy budete potrebovať pomoc, môžete ľahšie spomenúť na to, čo Vám môže pomôcť a minimalizujete myšlienky, ktoré Vás zbytočne vystresujú.
Pomôcka na zvládanie pocitov strachu, úzkosti a panického ataku
Pred
Počas
Po
Ste v pokoji? Jedli ste niečo?
Ak ste v strese upokojte sa, napite sa vody a nezabudnite sa najesť.
Stresujete sa?
Pokúste sa spomaliť. Choďte na toaletu a skúste dýchaciu techniku, uvoľnite sa.
Povedzte si:
Zvládol som to. Aj keď to bolo ťažké, a to chce odvahu. Odmením sa za to niečím príjemným.
Ste napätý?
Skúste relaxačné techniky.
Myslíte na najhoršie?
Skúste sa odreagovať niečím príjemným a vymeňte nereálne myšlienky za reálne
Spýtajte sa seba:
Bolo to teraz ľahšie?, trvalo to kratšie?
Rozmýšľate nad tým, ako to môže zle dopadnúť?
Skúste sa odreagovať niečím príjemným, a skúste zmeniť negatívne myslenie myšlienkami ako:
Hovorte si:
Dokážem kontrolovať svoj strach, už viem ako na to.
To, že som skúšal relaxačné techniky mi teraz pomôže.
Spýtajte sa seba:
Čo môžem spraviť inak nabudúce?
Čo mi pomohlo?
1.Zvládol som to predtým, zvládnem to aj ak sa to objaví znova. Je to nepríjemné, ale existujú aj horšie veci.
Hovorte si:
Nedostanem infarkt, nezbláznim sa, ani nad sebou nestratím kontrolu.
Povedzte si:
Aspoň hodinu budem len relaxovať, aby si moje telo oddýchlo.
2. Moje skúsenosti mi pomôžu to zvládnuť, ak sa to znovu stane...mám informácie o tom, čo môže pomôcť
Hovorte si:
Bude to trvať len chvíľu, potom to prejde.
Povedzte si:
Musím byť trpezlivý, záchvaty nezmiznú zo dňa na deň, potrebujem čas a tréning. Čím menej sa ich budem báť, tým ľahšie ich prekonám.
3.Stresovanie sa dopredu nemá zmysel
Doplňte vlastné myšlienky:
Môžete si túto tabuľku vytlačiť a len tak pre istotu ju mať so sebou. Alebo si ju zoberte, keď viete, že by ste mohli mať strach a začať panikáriť...napríklad pred liečbou, pred vyšetrením a pod. Do prázdnych políčok si doplňte to, čo si Vy myslíte, že by mohlo pomôcť práve Vám. Nemusíte túto tabuľku použiť, ale budete vedieť, že keby niečo, máte ju so sebou. A vo chvíli, keď je človek vo veľkom strese, zvyčajne nie je schopný reálne uvažovať...preto to môže v takejto chvíli pomôcť. Samozrejme, tréning relaxačných techník a odreagovania sa od negatívnych myšlienok je veľmi dôležitý. Poraďte sa aj so svojím lekárom, a psychológom. Môžu Vám poradiť a podporiť Vás.
@montemotherone tento tip a to cvičenie máš odkiaľ? To je suoer len som to prebehla doma si to vklude prečítam
@katarinapol88 našla som na nete. Je to stránka pre onkopacientov. Ale ako vidíš, platí pre úzkosť všeobecne. Perfektné tipy. Ja som na veľa vecí prichádzala postupne a dlho... Toto vtedy mať, ušetrila by som si kopec trápenia ☹
@katarinapol88 tu je tá tabuľka trochu upratanejšia 🙂
Dobry deň chcel som sa vas spytať zistili mi tetanicky sindrom mam 19 rokov a mam aj slabšiu psychiku takže keď si namyšlam alebo stačia zle myšlienky tak sa na mňa to vrhne prišlo mi nedavno trocha zle zrychleny tep 85 srdcovi tlak 77 a horny zvyšeny hej a horučava taka na tvari že až a točaky napil som sa vody a ma bolelo normamlne bruccho tak sa nafuklo ach mam šelest ale s tym to nič hej srdciarka kazala že maˇ pohode srdce že to bude ta tetania minule som vonku skoro odpadol tepy 130 fu ale teraz bol taky slabsi zachvat beriem magnezium kalciove tabletky a citalek čo poviete mavate to vy ? čo odporučate na tetaniu ak nahle dostanem zachvat tetanicky ? 🙂 prosim o radu 🙂
ja som bol cca pred mesiacom 2xRZP a teraz vyšetrenia... ale moja práca je o šoférovaní a riadení teamu takže zatiaľ beriem neurol 0,25 ak treba v práci. + cvičenie a prechádzky v lese sú akože úplne najviac dobré.
@katarinapol88 dnes som sa náhodou dostala k vášmu príspevku. Prešlo veľa rokov od uverejnenia a preto by som veľmi rada vedela ako sa vám darí za tie roky. Ako sa vám podarilo teraniu poraziť, respektíve sa naučiť s ňou žiť. Verím, že je všetko za tie roky v poriadku. Pýtam sa ohľadom toho, že mne vyšiel pozitívny výsledok v ťažšej j forme podľa nneurológa,výsledkov. Tiež sa to ťahá so mnou roky, ale skôr mám iné príznaky. Neskutočná únava vyčerpanie ako fyzické tak aj psychické, dlhodobejšie problémy z bolesťou nôh,nepokojné nohy, večná svalovka,boesť krčnej chrbtice ,ktorá spôsobuje bolestí hlavy, pridružili sa bolestí klbov,nočné aj denné kŕče (Napriek tomi,ze pravidelne užívam Magnezium,UŽ Magnrot )neviem zvládať stresujúce situácie takže predpokladám sa to vyhrotilo takto. Skončila som zo zablovanou hrudnou aj krčnou chrbticou.,Problémy z medzistavcovú platnickou. Bohužiaľ som seknuta v krku, riešila len rýchlo obstrek a flector a utekala do nočnej. Začala som to riešiť až teraz keď po rokov už som fakt nevládala odrobiť dvanástky pre bolesti. S toho nervozita, podráždenie,nespavosť, trpnutie ,nôh ,bolesť v ramene. Viac krát už som mala také bolesti, že ma pichalo na hrudi. Nie nevystrašilo ma to ,vedela som, že to býva z chrbtice. Napriek liečbe, navštívila som viac krát fyzioterapeuta má chrbtica boli strašne hlavne večer. Neurológ mal podozrenie na teraniu a to sa potvrdilo. Ale nemám st oho stresy. Jedine toho sa obavam či to budem zvládať v prác. Predsa LEN práca v závode na dvanástky a nočné, plus starostlivosť o domácnosť ,k mame pravidelne je nejako na mňa už dosť.
@cukroska ahoj, taktiez som mavala problem s mravcenim noh, taktiez krcna chrbtica ale mne najviac robilo problem s dychom. Prosto akoby sa mi nedalo nadychnut z hlboka. Mne pomohla ignoracia mojivh stavov. Nejde dychat, vravim si co uz zas bude lepsie... a snazim sa robit cokolvek ine nech to neriesim. A obcas sa to vrati a zas chvilku bojujem. Lepsie ako magnorot jw magnosolv, je to silnejsie, je to iba na recept. A spanie, mne strasne pomohlo cbd a od mami som si zobrala lexaurin tabletku, tu som nepouzila len je fajn pocit ze ju mam doma keby bolo zle. Lebo to nespaniw mna strasne stresovalo, az som plakavala v noci, ze ako budem pri detoch fungovat, potom praca...
@katarinapol88 práve dnes som premýšľala nad založením tejto témy 😀 Mne tiež diagnostikovali včera neurogénnu a hyperventilačnú tetániu. Dostala som nedávno po tom, čo bola dcérka v nemocnici, tetanický záchvat. Tiež som mala také stavy ako opisuješ, keďže som si myslela že ide o infarkt, tak som šla na pohotovosť. Doktorka my na internom dala odporúčanie k neurologičke, keďže mala podozrenie na tetániu. Ja si myslím (teda aspoň u mňa) že to strašne súvisí so psychikou. U mňa to nastalo po prvom pôrode a ešte viac sa prehĺbilo po druhom, kdeže krátko na to som znova otehotnela. Ale ja som bola dlhší čas skôr negatívne naladená a pod. veci, tento stav trval od základnej školy. Dlhší čas som premýšľala že pôjdem ku psychológovi a nakoniec ma to dobehlo. Tebe diagnostikovali len hyperventilačnú tetániu? A robila ti OL aj nejaké odbery a pod.?Práve dnes som si o tom pozerala články a napísala som si aj taký svoj zoznam čo treba dodržiavať 😀 a čo ma tak celkom zaskočilo, ževraj by ľudia s tetániou nemali piť kávu a alkohol, pretože rýchlejšie sa z tela odbúrava magnézium. A presne aj ja som mala také stavy keď som si dala pohár vína alebo piva a druhý deň my bolo na nič, ako keby som pila litre alkoholu. No a tiež mám momentálne každý deň zášklby po tele, tvári, hlave, ale najhoršie je to večer, vtedy je to silnejšie. Ale všimla som si že búšenie srdca mám skôr viacej tam kde je väčšie množstvo ľudí. Ale tiež sa snažím nerozčulovať a myslieť pozitívne. A snažím sa skôr niečo robiť a pohybovať počas dňa, lebo ako náhle si sadnem, ľahnem, hneď by som zaspala. A mne nerobí dobre ani stereotyp, ako písal niekto vyššie, treba skúšať nové veci.
@deti95060810 určite nie antisepr.!!! Má napr.30rokov, cely život pred sebou a už od teraz to bude brať?? Co bude točiť keď prídu v živote oveľa horšie veci/smrť blízkej osoby ayd... riešenie je!! Stanoviť si priority... bojovať s myšlienkami a byť rýchlejšia než mozog.. .bojujem s nou už 6rokov. Bez antidepr!!
Psychika je podla mna alfa omega. Najhorsie je ked podlahne clovek tomu. Velmi neprijemna choroba a lekari teda mnoho z nich si mysli ze to nie je ani choroba.....
Skúste psychoterapeuta, ktorý vás naučí EFT metódu, je to metóda, ktorá aktivuje energetické body a naučí vás uložiť strachy do pamäte tak aby ste na to nemysleli. Pokiaľ nechcete brat Ad tak odporúčam tryptophan ktorý doplní serotonin, čo znamená stresový hormón, ktorý sa rýchlejšie odplavuje… ja mám tiež tetaniu… prejavuje sa mi to najmä vnútorným trasom, tiež mi tŕpne cele telo najmä keď idem spať, a tiež mám pocit ako keby mám ruku v hrudníku ktorá mi ho stláča a mne sa nedá poriadne dýchať…. Bola som aj u internistu, kde mi brali krv a robili rozšírené EKG všetko bolo ok plus kardiológ môj tiež ok… neurológ mi dal Ad… nebral ani krv ani absolútne nič…. Ja ich ale neberiem a bojujem…. Snažím sa trochu zmeniť myslenie… a Radim vám skúste si zmeniť stravu treba veľa zasaditych potravín kombinovať s kyslími, častokrát je navine aj trávenie pripadne násilnický, štítna žľaza alebo pečeň …. Plus samozrejme pohyb a snažiť sa nestresovať….

@montemotherone ahoj takze ty si sa z toho úplne dostala? Už žiadne mg, ani nič len zmena postoju?